Filmin Hikayesi:
Frank Miller'in grafik romanından uyarlanan "300" de MÖ 480 yılında ephorlar(Sparta'nın üst düzey sulh yargıçları) Leonidas'la beraber 300 kraliyet korumasını Thermopylae dağ geçidine, Pers'lerin yenilmez kralı Xerves'in ordusuna karşı geçidi savunmak için gönderilirler. Bir intihar görevi sayılabilecek bu savaşta Sparta Kralı Leonidas ve adamları sayıları bir milyona yaklaşan Pers'liler ile ölesiye savaşmıştır. Pers'lilerin teslim çağrılarına yanıt vermeyerek geçidi efsanevi şekilde korumuştur.
Bu savaş tüm Yunanistan'ın Persler'e karşı birlik olmasını sağlar ayrıca dünyada ilk demokrasinin kuruluşuna da yardımcı olacaktır.
Bu hikaye ve Leonidas'ın yaşamı Frank Miller'ın 1998'de yayınlanan ''300'' isimli çizgi romanında çarpıcı şekilde ortaya konmuştur.Hikaye ayrıca Steven Pressfield'ın ''Ateş Geçidi'' (Gates of Fire) isimli romanında da anlatılmış ve bir çok övgü almıştır.
İşte bu efsanevi direniş ve üzerine yapılan yapıtlardan yola çıkılarak hazırlanan ''300 Spartalı filmi'' 2007 Mart ayında tüm dünyada gösterime girecektir
Filmin Adı : 300 Spartalı
Yönetmen : Zack Synder
Senarist : Zack Snyder, Kurt Johnstad
Oyuncular :
Gerard Butler (Kral Leonidas)
Lena Headey (Kraliçe Gorgo)
Dominic West (Theron)
David Wenham (Dilios)
Vincent Regan (Yüzbaşı)
Michael Fassbender (Stelios)
Tom Wisdom (Astinos)
Andrew Pleavin (Daxos)
Andrew Tiernan (Ephialtes)
Rodrigo Santoro (Xerxes)
Giovani Cimmino (Pleistarchos)
.....
Müzik : Tyler Bates
Filmin Türü : Tarihi, Macera, Savaş
Yapımcı : Warner Bros
Filmin çekildiği yerler : Montréal, Québec, Canada
Yapım Yılı : 2006
Yapılan Ülke : ABD
Orjinal Dil : İngilizce
Filmin Süresi : 117 dakika
Resmi web sitesi :
http://300themovie.warnerbros.com/I. Leonidas M.Ö. 480 yılında, ephor(tanrıların rahipleri)]lar Leonidas'la birlikte 300 kraliyet korumasını ve 700 müttefik askerini Thermopylae(Termofil) geçidine, geçidi Xerxes komutanlığındaki Pers ordusuna karşı korumak için göndermişlerdir. Günümüzdeki bir hikayeye göre, Leonidas çok az bir gücü yanında götürmüştür. Çünkü bile bile ölüme gittiğini düşünüyordur (bir kahin Sparta'nın kurtuluşunun sadece krallardan birinin ölümüyle gerçekleşeceğini söylemiştir). Aksine, görünüşe göre ephorlar bu plana Carneia festivali ve Yunan güçlerini Korint girişinde yoğunlaştırma politikaları nedenlerinden ötürü isteksiz bir şekilde destek çıkmışlardır.
Birkaç anekdot, Leonidas ve Spartalılar'ın eski çağlarda bile cesaretleriyle ünlü olduklarını gösterir. Savaşın ilk gününde, Xerxes Yunanlılar'a silahlarını bırakmalarını söylediğinde, Leonidas şöyle cevap vermişti: Molon Labe ("Gel de al"). Üçüncü gün ise, Leonidas adamlarına güzel bir kahvaltı etmelerini, çünkü akşam yemeğini Hades'te yiyeceklerini söyledi.
İlk iki gün boyunca Leonidas'ın adamları Persliler'in önden gelen saldırılarını durdurdular, fakat Malisli Ephialtes Pers generali Hydasnes'i dağ patikası üzerinden Yunanlılar'ın arkasına çıkartınca, Leonidas ordusunu ikiye böldü. Kendisi 300 Spartalı, 700 Thespiaeli ve 400 Thebesli asker ile geçitte kalmaya devam etti.
Belki de Hydarnes'in ordusunun çevresini sarmayı düşünüyordu: eğer öyle ise, bu hareketi başarısızlıkla sonuçlandı, ve az sayıdaki Yunan ordusu iki taraftan saldırılarak, teslim olan Thebesliler hariç, yok edildi. Bir başka teoriye göre Leonidas geri kalan ordusunu, Persliler'e karşı başka savaşlarda savaşabilmeleri için, evlerine geri gönderdi. Geride kalan askerler ise, Persli atlıların geri çekilen askerleri yok etmemesi için geçidi savunmaya devam etti.
Leonidas savaş sırasında öldürüldü ve Spartalılar ölü vücudunu alabilmek için çabaladılar. Ancak karşılarındaki ordunun sayıca büyüklüğüne bakılınca da anlaşıldığı gibi, kralın vücudu Persliler tarafından ele geçirildi. Herodot der ki, Leonidas'ın kafası Xerxes'in emriyle kesilmiş ve kalan vücudu da çarmıha gerilmiştir.
Leonidas onurlu bir şekilde, Spartalılar'a pek özgü olmayan feryatlarla ve yas tutularak gömülmüştür (Spartalılar normalde savaşta gerçekleşen ölümü en şanlı ölüm olarak görürlerdi ve üzüntülerini dışa vurmazlardı, fakat Delphi'deki kahin bu şekilde gömülmeyi, Sparta'yı korumak için Sparta kralının kaybı kehanetiyle birlikte emretmiştir). Aşağıdaki yazıtı içeren oymalı bir aslan anıtı, Leonidas'ın öldüğü yere, onun ve adamlarının kayıplarının anısına yapılmıştır:
Git, Spartalılar'a söyle, buradan geçen yabancı,
Burada, kanunlarına itaat eden bizler, yatıyoruz. –– Thermopylae'deki kitabe (Simonides'in şiiri)
Leonidas'ın stratejisini yargılayabilmek için yeterli bilgi olmasa da, onun kahramanlığı ve kendini adamışlığı günümüze kadar gelmiş ve Leonidas, kendi zamanının yanı sıra, zamanımızda da eşsiz bir yere sahip olmuştur.
Leonidas'ın yaşamı Frank Miller'ın 1998 yılında yayınladığı "300" adlı çizgi romanında çarpıcı bir şekilde anlatılmıştır.Miller Termofil'i "Sin City" adlı çizgi romanlarından uyarladığı filminde de "Dwight McCarthy" adlı karakter üzerinde Leonidas'a gönderme yaparak göstermiştir Hikaye ayrıca Steven Pressfield'ın Ateş Geçitleri adlı romanında da anlatılmıştır.Ayrıca 16 Mart 2007 tarihinde bu konuyla ilgili 300 Spartalı adlı bir film vizyona girmiştir.
["
http://tr.wikipedia.org/wiki/I._Leonidas"'dan alındı]
Sparta Isparta, Yunanistan'da M.Ö.II. bin yılın sonunda yaşanılan Dor istilanın hemen akabinde bugün Mora Yarımadası olarak adlandırılan Peleponnes Yarımadasında Dorlar tarafından kurulan şehir ve de şehir devleti (sözcüğün; sparta olarak kullanıldıgı da görülür). En güçlü rakibi Peleponnes ile Orta Yunanistan arasında bulunan Attika bölgesinde kurulmuş olan Atina kent devletiydi.İki devlet arasında Pers istilası yıllarında oluşturulan ittifak ilişkisi daha sonra Atina'nın bütün Helen dünyasını kendi çatısı altında birleştirmeyi arzulayan politikası neticesinde rekabete dönüştü.Bu rekabet sonucunda M.Ö. 431'de başlayıp aralıklar ile 27 yıl süren ve tarihe Peleponnes Savaşları olarak geçen bu savaşlar Yunan dünyasının Büyük İskender dönemine dek parçalı siyasal yapıda kalmasına yol açtı.
Fragman http://www.300spartali.net/300-film-fragman.html Filmin Türkçe Sitesi http://www.300spartali.net 




