Kayıt Ol

Althalus'un Dönüşümü

Çevrimdışı Anita

  • **
  • 156
  • Rom: 1
  • Milamber
    • Profili Görüntüle
Althalus'un Dönüşümü
« : 02 Haziran 2008, 21:09:12 »
Althalus, tanıdığınızda çok seveceğiniz bir adam değildir.Bir hırsız, bir yalancı, zaman zaman cinayet işleyen ve onur sözcüğünün anlamını bile bilmeyen bir insandır. Ama kaderin bir cilvesi, onu aslında kedi olmayan bir kediyle tanıştırır. Böylece Althalus hiç ummadığı olayların ortasında bulur kendini.Yaratıcı Tanrı Deiwos ve yok edici İblis Daeva'nın ebedi savaşı sürerken, gizemli üçüncü tarafın ajanı olarak çıktığı yolculuk, Althalus’un tüm hayatını değiştirecektir. Güçlü, deneyimli ve acımasız düşmanlarına karşı yanında bir grup deneyimsiz gençten başka kimse olmayacaktır: Çocuk denecek yaşta bir savaşçı, genç bir rahip, şımarık bir prenses, yetim bir hırsız, herkesin dışladığı bir cadı...Mutlak iyi ve mutlak kötü kavramlarına yeni bir anlayış getiren, eğlenceli bir macera başlıyor.Eddingslerden tek kitaplık keyifli bir eser.  




Çok farklı bir kitaptı ,bir solukta okursunuz.Eddings ustalığını çok iyi bir şekilde burada da göstermiş bence.


Yazarın forumumuzdaki diğer serileri/kitapları:

-Belgariad
-Elenium
-Tamuli

Çevrimdışı DarLy OpuS

  • ********
  • 2766
  • Rom: 35
  • Dansımız Marşandiz
    • Profili Görüntüle
    • Uykusuzluk Kulesi
Ynt: Althalus'un Dönüşümü
« Yanıtla #1 : 03 Haziran 2008, 13:35:29 »
David Eddings'i biliyorum. Çok sağlam bir yazar, ancak bu kitabı ilk defa gördüm.. Konusu oldukça ilgimi çekti.. Hem tek kitapmış, okuma listemin dışına fazla çıkmama gerek kalmaz.. Bulursam eğer, alır okurum. Tanıtım için teşekkürler. :)

malkavian

Althalus'un DÖnüşümü
« Yanıtla #2 : 03 Ağustos 2009, 11:04:50 »


Tanıtım yazısı:

     Althalus tanıdığınızda çok seveceğiniz bir adam değildir.Bir hırsız bir yalancı zaman zaman cinayet işleyen ve onur sözcüğünün anlamını bile bilmeyen bir insandır. Ama kaderin bir cilvesi onu aslında kedi olmayan bir kediyle tanıştırır. Böylece Althalus hiç ummadığı olayların ortasında bulur kendini.Yaratıcı Tanrı Deiwos ve yok edici İblis Daeva 'nın ebedi savaşı sürerken gizemli üçüncü tarafın ajanı olarak çıktığı yolculuk Althalus’un tüm hayatını değiştirecektir. Güçlü deneyimli ve acımasız düşmanlarına karşı yanında bir grup deneyimsiz gençten başka kimse olmayacaktır: Çocuk denecek yaşta bir savaşçı genç bir rahip şımarık bir prenses, yetim bir hırsız herkesin dışladığı bir cadı...Mutlak iyi ve mutlak kötü kavramlarına yeni bir anlayış getiren eğlenceli bir macera başlıyor.Eddingslerden tek kitaplık keyifli bir eser.

Benim tanıtım yazım:
     Althalus un dönüşümü David Eddings in kaleme aldığı eserlerden biri olma özelliğini taşıyan ve bu nedenden dolayı da yeteneklerini zirveye yakın bir ustalıkla kitaba aktardığı bir eser. Oldukça espirili zekice tasarlanmış ve alışılmışın dışında karakterler sunan kitapta olayların gelişimi sizi hayretler içinde bırakacak eminim ki.
     Ayrıca dilimize tek cilt olarak çevrilen nadir ederlerdendir. PAra kazanma hırsını bir seferlik bir kenara bırakmışlar sanırım yayın evleri.

     Umarım okur ve benim kadar keyif alırsınız.

Çevrimdışı magicalbronze

  • *
  • 4075
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Althalus'un Dönüşümü
« Yanıtla #3 : 30 Kasım 2009, 11:38:51 »
Yetenek...

Şimdi kitabı neredeyse bir buçuk aylık süreç içerisinde, nihayet dün tamamladığım haberini salmak istiyorum.

David Eddings. Beni tanıyan çoğu kişi bu yazarın hayranı olduğumu, birisi bir şey önermemi istediği zaman kesinlikle Eddings serilerinden birini tavsiye ettiğimi görmüş, duymuş, tanık olmuştur.

Fakat maalesef diğer serilerin aksine bu kitabın beni mest ettiği söyleyemeyeceğim...

Neden mi?

Nedenini az sonra açıklayacağım. Fakat ona gelmeden önce şunu söylemek istiyorum. İnsanlar bağımsızdır. Eğer mantıklı bir "fantastik kurgu" yazmak istiyorsak ve içinde mantıkvari cümlelerin çoğunlukta olacağını varsayıyorsak gelen eleştirilerin tümünü sessiz bir şekilde kabul etmeliyiz. Fantazyayı okumamızın temel nedeni, mantık dışı olayların gerçek dünya ile ilişkilendirilmesinden çok o evrende kendimizden parçalar bulmak fakat bunun yanında reel dünyadan çıtlatıcı ayrıntılarda yakalayıp, yazarın gerçekliğe göz kırpmasına keyifli bir şekilde tanık olmamızdır.

Farkındalık kavramı burada devreye giriyor denebilir. Farkında olmadan bazı olayların mantıksal çözümlemelerini kendi beynimizde gerçekleştirmemiz, özellikle fantastik edebiyatında oldukça rastlanılabilir bir durumdur.

Ben size yazdığım bir fantazya romanında iki artı ikinin beş ettiğini, beş etmesinin nedenlerinin şu şu olduğunu, bu yolla böyle bir sonuca ulaştığımı belirtirsem siz okuyucular, benim fantastik bir eser yazdığımın bilince olsanız dahi iki artı ikinin beş etmesinin mantıksal durumunu kendi içinizde tartıp değerlendireceksinizdir.

İşte Eddings çiftinin bu romanını diğer serileri kadar beğenmememin nedenlerinden biri bu. Olaya mantıksal bir bakış açısıyla yaklaşmışlar ve her şeye mantık dâhilinde cevaplar vermişler. Ama mantık kuralım derken birçok mantıksal düşüncenin dibine vurmuşlar.

Geçmiş ve gelecekle oynamak herkes için kolay görünse de aslında çok zorlu bir süreç, yazış biçimidir. Bir yerine mantıksal çözümleme yaparsınız fakat gerideki dokuz bölümü cevapsız kalır. İşte bu yüzden en usta yazarlar bile bu türde bazen mantık dâhilinde, mantıksız betimlemelerde bulunabiliyorlar.

En bilinen örneklerden biri, geçmişe gittiğimizde kendinizle karşılaşacağınız gerçeğidir. Eğer mantık dâhilinde bu duruma yaklaşıyorsak tabii. Geleceğe gittiğinizde de aslında biraz düşününce sizin yine orada olmanız gerektiği gerçeği kolay biçimde algılanacaktır. Eğer bir olaya geçmiş ve geleceği katarsanız, yaşadığınız şimdiki zamanın bile aslında geçmişten yahut gelecekten bir parça olduğunu bilmeniz ve belki de sadece aradaki kısımda bulunan olgunun parçası olduğunu varsaymanız gerekebilir. Dünyadaki döngü süreci ile oynamak biz sınırlı insan ırkının çok ötesinde bir durum. Beyinlerimizin belirli sınırları var. Aynı bir bilgisayar gibi. 2 GB ram isteyen bir oyunu tutup da 512 MB ram donanımlı bir bilgisayarda çalıştırmaya çabaladığınızda karşılaşacağınız sonuç ile geçmiş ve geleceğin insanla ilişkisi de buna benzerdir.

Kitabı okuduğunuz zaman bu mantıksal kavramı daha detaylı bir şekilde irdeleyebileceğinize inanıyorum. Romandan kesitler vermek yerine yukarıdaki açıklamaların daha anlaşılır olduğu kanısındayım. Gelelim bir diğer hususa;
Bir roman yazımında, özellikle de bir çok insanın adı geçen romanlarda yaptığınız gözlemlemeler çok önemlidir. Birbirine benzer ya da daha önceki romanlarınızda bulunan karakterlere benzer şekilde yazarsanız okuyucular ister istemez "hmm." ifadesini takınır.

Peki bu "hmm." ifadesinin bende oluşmasını sağlayan etken nedir? İlk olarak karakterlerin hepsinin oldukça zeki olması, hatta oldukçanın ötesine geçmesi. Herkes akıllı olabilir, evet. Fakat herkes dâhi olamaz. İşte Althalus'un Dönüşümü kitabında bulunan karakterlerin -kötüler hariç- neredeyse hepsi dâhi kategorisindeydi. Yahu bir karakter bile salak ya da normal insan olamaz mı? Eddings'ler karakter analizini neye göre yapmışlar bilmiyorum fakat bu kitaptaki en salak kişi bile, gerçek dünyadaki en akıllı insandan daha akıllı tavırlar sergiliyordu.

Bence bu romana eksi puan katıyor. En azından kendi açımdan bakıldığında, hele de bu yazar en sevdiğim kişiyse, eksinden de öte eksi katıyor. Aynen zekiden de öte zeki olan karakterler gibi.

Diğer yandan başlangıç harici olayların Elenium'u çok fazla andırması bir diğer eksi durumu katıyor. Eğlenceli değil mi? Eğlenceli. Ama yine de daha farklı bir yazım tarzı, farklı bir düşünce tarzı, farklı bir evren, farklı bir oluşum arıyor insan. İster istemez.

Kitabı okurken keyif aldım. Bunu tüm samimiyetimle söylüyorum. Durup durup kahkaha attığım bölümlerde oldu. Fakat aynı zamanda sıkıldım. Çünkü bu mantıksal davranışların ardındaki gerçeklikler, hikâye benzeşmesi, herkesin dâhi olması, bir süre sonra bazı cümlelerin kendisini tekrar etmesi beni sıktı. İlginçtir ki bir hikâyeden keyif alıp aynı anda sıkıldığım sanırım hiç olmadı. Bazılarını beğeni ile okumama rağmen, "sona ne kadar kaldı?" diye bakmadım değil. Ama bu farklı bir durum.

Kitaba bu kadar eleştiri yaptım. Hiç mi güzel değil be kardeşim?

Hayır, aksine çok güzel. Fakat ne bunu ne Elenium'u okumuş arkadaşlar için şunu söylemek istiyorum. Eğer Eddings okumaya başlayacaksanız kesinlikle ilk olarak bunu, sonrasında Elenium serisini okumanız sizin açınızdan çok daha keyifli olacaktır.

Her şeye rağmen Eddings'lerin o askeri dehasına bayılıyorum! Lafı öyle bir eğirip çevirebiliyorlar ki hayran kalmamak elde değil.

Gelelim son kısma. Yani kitabın cildi, çevirisi, editörlüğü vs vs...

Sayfa dizaynına ve karakter tipine bayıldım. Geçişlerdeki paragraf aralıkları oldukça iyiydi. Çeviri de anlaşılır ve sade şekildeydi. Sadece bir kaç cümlede "şu şekilde olsa, daha uyum sağlayabilirdi." diyesim oldu. Ama bunun pek fazla önemi yok. Nihayetinde aynı anlamı verecekti.

Editörlüğü de iyiydi. Bir kaç yerde harf kayması, karakter sorunları vardı. Ve sanırım sadece bir yerde Gher yazılacağına başka bir karakter olan Ghend yazılmıştı. Özellikle gözüme takılan ve kanaatimce diğer birçok hatadan daha fazla önemsenmesi gereken bir durum.

Ve böylece neredeyse iki aylık "Althalus'un Dönüşümü" maceramı bitirip, sevdiğim yazara olan borcumu daha da azaltıyorum.

Okumalı mısınız?

Kesinlikle!
"Her neyse sahip olunan, doğar ve ölür.
Bu nefsi müziğin içinde sıkışmış herkes
İhmal eder ölümsüz aklın harikalarını."
- William Butler Yeats, "Sailing to Byzantium "

Çevrimdışı

  • *
  • 11
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Althalus'un Dönüşümü
« Yanıtla #4 : 23 Aralık 2011, 13:22:37 »
Üyelerimiz, Hangi kitabı okuyorsunuz ve Eleştiri konusunda Althalus'un Dönüşümü hakkında konuşuyor:

Althalaus'un Dönüşünü bitirdim en son.Buradan fantazya severlere naçizane bir tavsiye eğer fantastik kitaplar okumaya heveslendilerse David Eddings kitaplarını en başta okuyup sonra diğer kitaplara geçsinler yoksa benim gibi 50 sefer okumayı bırakıcam deyip 51 sefer başlayıp öyle bitirirler kitabı.Sanki çocuk masalı okumuşum gibi geldi.

Buradan fantazya severlere naçizane bir tavsiye eğer fantastik kitaplar okumaya heveslendilerse David Eddings kitaplarını en başta okuyup sonra diğer kitaplara geçsinler.

Maalesef öyle. Eddings zamanının büyük ustalarından biri olabilir ve onu kendi zamanına göre değerlendirmek gerek. Ama, atıyorum bir Ejderha Mızrağı Destanı'nı okumuşsanız Eddings kitapları çok çok çok hafif geliyor.

İlginçtir ki ben de Ejderha Mızrağı Kitaplarının çoğunu çocuk masalı olarak düşünürüm ve Eddings in Tamuli ve Elenium üçlemesini daha oturaklı tarif ederim. Belki de kişiden kişiye değişen bir durumdur bilemedim. Hele hele Amber Yıllıklarının yanında hepsinin masal olduğunu düşünebilirim.

İlginçtir ki ben de Ejderha Mızrağı Kitaplarının çoğunu çocuk masalı olarak düşünürüm ve Eddings in Tamuli ve Elenium üçlemesini daha oturaklı tarif ederim. Belki de kişiden kişiye değişen bir durumdur bilemedim. Hele hele Amber Yıllıklarının yanında hepsinin masal olduğunu düşünebilirim.
Ölüm Kapısı,Yerdeniz,Zaman Çarkı,Kara Kule,Amber Yıllıkları hatta Gedik Savaşlarını okuduktan sonra David Eddings biraz yavan geliyor artık ama sende haklısın Eddings'in kitapları Althalaus'un Dönüşümü-Belgariad-Malloryan-Elenium-Tamuli olarak sıralandığı için son ikisinde biraz daha derinlik vardı.Ama Amber Yıllıkları konusunda sana tamamen katılıyorum bence hakettiği değerin %100 1'ini bile bulamamamış bir seridir.Politik fantazya gözdelerimden olduğu için Amber Yıllıklarından aldığım tat daha bi değişik daha bi güzeldi.Şimdi fantezi öğelerin daha az politik entrikalrın daha fazla olduğu Buz ve Ateşin Şarkısı Serisi'ndede umarım aynı tadı alırım.

Çevrimdışı Denaro Forbin

  • *****
  • 2114
  • Rom: 54
    • Profili Görüntüle
    • Bilimkurgu Kulübü
Ynt: Althalus'un Dönüşümü
« Yanıtla #5 : 02 Aralık 2012, 03:46:45 »
Fuar listemde olup da yükümün ağırlığından dolayı listeyi yarıya indirirken arada Althalus'un Dönüşümü de kaynadı(mış). Fakat yarın ilk işim kitapçıya gidip sipariş vermek olacak. Çok merak ediyorum, bir an önce okumam lazım.