Kayıt Ol

Arrival (2016)

Çevrimdışı Grayswandir

  • ***
  • 815
  • Rom: 14
  • You may have heard of me.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Arrival (2016)
« Yanıtla #45 : 04 Mart 2017, 23:28:28 »
Yeni izleyebildim bu filmi ve ne yalan söyleyeyim, bayağı beğendim. Bana göre kıyaslanması çok da doğru olmasa da nispeten yakın olduğu Interstellar'dan aşağı kalır bir film değil. 8.5/10.

Çoğu insanın böyle filmleri yanlış beklentiyle izleme hatasına düştüğüne inanıyorum. Çünkü geldiğini gördüğüm yaygın eleştirilerden biri "yeterince" bilimkurgu olmadığı. Ne yazık ki bu, bu durumda pek de geçerli bir eleştiri değil. Ben filmin amacına fazlasıyla ulaştığına inanıyorum. Filmin bilim tarafı -dil haricinde- epeyce arka planda, yalnızca istenen mesajı vermek için bir araç. İçinde geçen bilimkurgu ögelerinin hiçbirine bir açıklama getirmiyor ve getirmesi beklenmemeli de. Fakat resmen ufuk açıyor, izleyiciye üzerine düşünecek şahane şeyler veriyor. Felsefi yönü bu kadar başarılı olan başka bir bilimkurgu izlediğimi açıkçası hatırlamıyorum.

Bir uzaylı hikayesi isteyen, hele hele hard science fiction bekleyen kesinlikle uzak dursun. Geri kalan herkese gözü kapalı tavsiye ediyorum.
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.

#hayır

Çevrimdışı Bay_Karamsar

  • ****
  • 865
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
Ynt: Arrival (2016)
« Yanıtla #46 : 05 Mart 2017, 00:55:42 »
@Rosemary:
Spoiler: Göster
 Esas öyküde uzaylıların neden geldiklerine dair bir açıklama yok. Filmdeki hikayeden anladığım; gelecekte  insanoğlundan yardım istemek için önce insanoğlunu yardım alabilecekleri seviyeye getirmeleri gerek. Bunun içinde evreni nasıl algıladıklarını öğretmeleri gerek; o da dilleri oluyor. 3000 yıl sonra yardım isteme olayının, net olmasa da seyirciye sebep-sonuç bağlamında bir cevap verilebilme gayesiyle filme eklendiğini düşünüyorum. Filmin asıl meselesini düşününce neden geldikleri odak noktası değil. Çocukluğun Sonu'ndaki gibi bir aldatmacadan şüphelenmenizse gayet normal. Ben art niyet taşımadıklarını düşünüyorum. 3000 yıl sonra yardım cevabıysa, ikimizin görüşüne kaynaklık edip tahmindenöteye gitmemesini sağlayan belirsizliğe sahip. Yarım ağızdan verilmiş bir cevap yerine, öyküdeki gibi bu soruyu yanıtlamaya çalışmasalarmış keşke. Öykünün kalkışmadığı şeyi bir cümleyle doldurmaya çalışmak  iyi niyetlice bir gişim. Sonuçları itibariyle seyircinin zihnini filmin mesajından uzaklaştırıyor. Eh, artık öyküyü filme böyle uyarladılar. Bize dil ve bellek üzerine düşünmek kalıyor :)


@Grayswandir: Arrival'ın önemi ve çağrışımları hakkında Gül Ümit Gürak ve Gürkan Gürak çiftinin yorumlarına kulak verilmeli. Aklıma hiç gelmeyecek noktalara temas etmişler: PartyChat Arrival