Bağdat'ın Aslanları
Çizgi roman sektörünün en ünlü yazarlarından biri olan ve çizgi roman sektörünün oscar’ı olarak görülen Eisner Ödüllleri’nde “En İyi Yazar” dalında ödül sahibi Brian K. Vaughan (Y: The Last Man, Ex Machina, Runaways, Ultimate X-Men) tarafından yazılmış, Niko Henrichon (Star Wars Tales, Micronauts, Superman) tarafından çizilmiş olan PRIDE OF BAGHDAD ilk olarak 2006 yılında yayınlandı. Savaş karşıtı bir söylemi olan hikaye Irak Savaşı’nı eleştirmekte. 2003 yılında Amerikan savaş uçakları tarafından Bağdat’ın bombalanması ile Bağdat Hayvanat Bahçesi’nden kaçan dört aslanı temel alan gerçek bir olaya dayanan hikaye bu dört aslanı çizgi romanın baş karakterleri haline getiriyor. Savaşın hüküm sürdüğü işgal altında kalmış bir şehirde hayatta kalma mücadelesi veren hayvanların gözünden insanların savaşına sert eleştiriler yönelten çizgi roman çıkar çıkmaz kült eserler arasında yerini almıştı. 2006 yılında IGN tarafından “En İyi Orijinal Grafik Roman” ödülü kazandı, 2007 yılında “En İyi Grafik Albüm” ve “En İyi Tek Sayılık Hikaye” dallarında Harvey Ödülü kazandı. Ayrıca gene 2007 yılında Eisner Ödülleri’nde “En İyi Kara Kalem/Çini” ve “En İyi Yazı Yazımı” dallarında aday gösterilerek “En İyi Yazı Yazımı” ödülünü aldı. 136 sayfa, renkli.
-
Baykuş Kitap'ın eserlerini ilgiyle takip ediyordum. Bu kitabı henüz alamadım, ama savaş karşıtı teması ve aldığı ödüller nedeniyle epeyce merak ediyorum.