Kayıt Ol

Phineas Gage Olayı ve Beyin

Çevrimdışı Galaxie

  • **
  • 375
  • Rom: 17
    • Profili Görüntüle
Phineas Gage Olayı ve Beyin
« : 29 Mayıs 2012, 15:33:03 »


Bu kalınlıkta bir demir kafatasınıza bu şekilde girip çıksa hayatta kalabilir misiniz?

Diyelim ki hayatta kaldınız. Sakince ayağa kalkıp, at arabasına binip doktora gidebilir misiniz?




13 Eylül 1848'de 25 yaşındaki patlayıcı uzmanı Phineas Gage tren yolu hattı için araziyi düzleştirmek amacıyla patlayıcı hazırlıyordu. Barutu çukura doldurmuştu. Bu noktadan sonra iki rivayet var. Birincisi Gage'in patlayıcı için yeterli kum doldurmadığı. İkincisi ise yardımcısından kum doldurmasını istediği ama yardımcının bunu ihmal ettiği. Sonuçta kumu sıkıştırmak için demir çubuğu kavradı ve bir sebeple arkasını döndüğü sırada BUM! Elindeki altı kilo ağırlığındaki demir çubuk şekildeki gibi kafatasını delerek 25 metre uzağa fırladı.


Olay buraya kadar normal. İlginç olan şu ki, Gage bir süre afalladıktan sonra ayağı kalktı, at arabasına bindi ve doktora gitti. Başlarda konuşamadığını farketti fakat doktorun yanına ulaştığında kafasını göstererek söylediği cümle şuydu: "Burada sizin için epey bir iş var!"

Gage hayatta kalabilmiş olsa da karakterinde büyük değişiklikler olmuştu. Kazaya kadar saygı ve itibar sahibi, nerede ne yapması gerektiğini bilen, sorumluluklarının bilincinde olan adam kazadan sonra saygısız, öfkesini kontrol edemeyen, sorumluluklarını yerine getirmeyen, sürekli kavga eden ve saygınlığını yitirmiş bir adama dönüştü.

İnsan beyninde bir çok duygu ve tepki için farklı bölgeler vardır. Bir kişinin öfkesinden, mutluluğundan, sorumluluk duygusundan, planlama ve uygulamasından, motor hareketlerinden, duygusal durumlarından sorumlu arealar var. Ama bunlar bağımsız çalışmazlar. Koordinasyon halindeler. Hala tamamı net olarak bilinmemekle birlikte aşağıdaki iki şekilde bunları özetleyebiliriz. (Bu şekillerin ilki beynin dıştan, ikinicisi beynin içten görünüşü)



Duyusal alan (duyular): 1,2,3
Motor alan (kas koordinasyonu ve hareketler): 4,6,8
Yakın Hafıza: 9,10,11,12
Görme: 17
Görülenin yorumlanması ve koordinasyonu: 18,19 (Yüz tanıma bağlantıları)
İşitme: 41,42
İşitilenin yorumlanması ve koordinasyonu: 22
Konuşma: 44,45
Duyma ve konuşma arası bağlantı: 20,21
Karar verme ve empati: 24,32,33 (aynı zamanda kan basıncı ve kalp atımının düzenlenmesi)
Koku: 34
Tat: 43

Karar verme, karakter ve yargılama: 10 (Ventromedial Prefrontal Bölge)

Buna göre teorik olarak bir insanın beyninde birkaç noktaya müdahale ederek karakterini değiştirmek mümkün.

Gage'in başına gelen olay da böyle bir şey. Sol gözü yaradan dolayı alınmış ama bunun dışında hiçbir motor kaybı yok. Çubuk öyle mükemmel bir güzergâh takip etmiş ki, hiçbir felç durumu ya da hareketlerde sıkıntı yok. Ancak ventromedial prefrontal bölge hasar aldığından sosyal çevreyle uyum, duygusal kontrol, karar verebilme gibi bir takım özelliklerinde sıkıntılar oluşmuş. Karakterinin değişmesinin temelinde bu yatıyor.

Olaydan 13 yıl sonra Gage öldüğünde 38 yaşındaydı ve yanından hiç ayırmadığı demir çubuğuyla beraber gömüldü. Sinirbilimcilerin insan beynindeki davranış ve ahlak ağı araştırmalarına ışık tutan kafatası ise şu anda Harvard Üniveritesi Müzesinde sergileniyor.

Phineas Gage Olayı hakkında detaylı bilgi için TIKLAYINIZ.

Çevrimdışı Maleficum

  • **
  • 193
  • Rom: 11
  • I have the wisdom to see the dark as a light...
    • Profili Görüntüle
Ynt: Phineas Gage Olayı ve Beyin
« Yanıtla #1 : 29 Mayıs 2012, 15:51:03 »
Anladığım kadarıyla adamın en çok superegosu zarar görmüş.
...weak pleasures, lost feelings, faded dreams, doubtful hopes...

Çevrimdışı Galaxie

  • **
  • 375
  • Rom: 17
    • Profili Görüntüle
Ynt: Phineas Gage Olayı ve Beyin
« Yanıtla #2 : 29 Mayıs 2012, 16:18:10 »
Sen yazana kadar id, ego ve superego lokalizasyonunu bilmiyordum ama şimdi araştırdım öğrendim. Sanırım söylediğin doğru, şöyle de bir şekil buldum bence gayet açıklayıcı.

Spoiler: Göster


Not: Katkın için teşekkürler.