Kayıt Ol

Mars’dan yeni haberler

Çevrimdışı Legolas

  • ***
  • 810
  • Rom: 7
    • Profili Görüntüle
Mars’dan yeni haberler
« : 14 Haziran 2008, 20:31:22 »
Mars’a giden Anka Kuşu’ndan yeni haberler var. Anka Kuşu toprağı kazmaya başlıyor.
NASA’nın geçen Pazartesi Mars’a başarıyla indirdiği Phoenix uzay aracı, 2,5 metre uzunluğundaki robot kolunun başarıyla denenmesinin ardından kazma işlemine hazırlanıyor.

Phoenix programını yöneten Arizona Üniversitesi’nden kıdemli mühendis Pat Woida, robot kolun önceki gün başarıyla denendiğini ve toprakta buz ya da tuz olduğu tahmin edilen zerreler bulduğunu belirterek, kazmaya hazır olduklarını kaydetti.

Mars toprağının gevrek olduğunu ve kolayca ufalandığını belirten NASA uzmanları, robot kolun toprağı kazmakta herhangi bir zorlukla karşılaşmadığını, kazı yapılacak yerde zeminin çok yumuşak olduğunu söylediler.

Mars toprağını kazma işlemine bugün başlanması beklenirken, bilim insanları, Phoenix’in yakınındaki üç bölgeyi kazmak için belirlediler ve buralara “Baba Ayı, Anne Ayı ve Bebek Ayı” isimlerini verdiler.

Phoenix’in birkaç gün önce kısa devre yaptığı için arızalanan ve en önemli tahlil araçlarından birisi olan Termal ve Gelişkin Gaz Analiz cihazındaki (TEGA) arızayı da gideren mühendisler, TEGA’nın çalışmaya ve analiz yapmaya hazır olduğunu belirttiler.

Phoenix, aldığı her toprak numunesini 4 gün sürecek bir analiz aşamasından geçirecek. Toprak örneğini çok yüksek sıcaklıkta tutacak analiz cihazı, çıkan buhardaki bileşenleri belirleyerek, öncelikle karbon ve hidrojen gibi organik bileşenleri bulmaya çalışacak.

Programın uzmanları, Phoenix’in son gönderdiği fotoğraflarda, aracın altında ayaklarından birisinin yakınında bulunan beyaz materyalin de eğer buz değilse büyük olasılıkla “kieserit” adı verilen bir tür tuz olabileceğini belirtiyorlar.

Asıl görevi Mars toprağını robot koluyla kazarak buz halinde olduğu sanılan suyu ve olası organik maddeler ile mikroskobik yaşam koşullarını bulmak olan Phoenix’in önceki gün gönderdiği fotoğraflar, NASA uzmanlarına, uzay aracının Kızıl Gezegen’in yüzeyinde aradığı buzu ortaya çıkarmış olabileceğini düşündürmeye başlamıştı.

Bilim insanları, bu fotoğrafların ardından, uzay aracının güçlü motorlarının iniş sırasında yüzey toprağını ve tozu kaldırarak, buzu ortaya çıkarmış olabileceğini düşünüyorlar.

Yeni fotoğraflar bilim insanlarını heyecanlandırırken, buzun yüzeye tahmin edilenden yakın olduğu ve aracın robot kolunun buraya kolaylıkla ulaşabileceği düşünülüyor.

Dünya’dan 676 milyon km uzaklıkta bulunan Mars’taki tarihi araştırma, Tucson’daki Arizona Üniversitesi ve NASA’nın Pasadena’daki Jet Motorları Laboratuvarı tarafından ortaklaşa yürütülüyor.

Çevrimdışı PhoenixMan

  • ****
  • 919
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: Mars’dan yeni haberler
« Yanıtla #1 : 14 Haziran 2008, 21:50:30 »
vaayy çok heyecanlanıyorum uzayda yaşam olabileceği gerçeği ortaya çıktıkça... gerçekten bu evrende yalnız mıyız, yoksa değil miyiz?? :P

Çevrimdışı Vinrael

  • **
  • 114
  • Rom: -2
    • Profili Görüntüle
Ynt: Mars’dan yeni haberler
« Yanıtla #2 : 11 Kasım 2009, 13:37:56 »
 Bildiğim kadarıyla marsta iki robot var araba kadar saatte 10 km gidiyorlar ve su bulmuşlar.
Meacla of the House of Fëanor

Çevrimdışı PERCY

  • *
  • 15
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Mars’dan yeni haberler
« Yanıtla #3 : 25 Haziran 2011, 11:07:07 »
Beklenmedik Bir Gelişme
Herşey Evergreen ortaokul öğrencilerinin Arizona Devlet Üniversitesi’nin Mars ile ilgili fotoğrafları araştırmalarıyla ortaya çıktı. Lav tüplerini bulmaya çalışan öğrenciler, kendilerine verilen kamera ile bunu başardılar. Ancak daha çok araştırma yapan grubun gözünden siyah bir nokta da kaçmadı.

Mars Gezegeninde Mağara!
190′a 160 metrelik çukurun 115 metre derinlikte olması tahmin ediliyor. Okul öğrencileri ise NASA’nın HıRıSE adlı kamerasını alarak daha detaylı araştırma yapmaya çalışıyorlar. Bu görüntü ve bilgilerle mağara ile ilgili daha detaylı bilgiler ve beklenmedik gelişmeler de yaşanabilir.

Tahminler
Kimileri bunun bir meteor çarpması sonucu olabileceğini söylerken, kimileri de canlılar tarafından yapılmış olabileceğine inanıyor. Tabi bunlar tahminlerden öteye geçmese de, kendi içerisinde depremlere de maruz kaldığı ya da uyduların çarpmasıyla mı bu derinlik meydana geldi gibi sorular hala var. Detaylı bilgileri sitede vermeye çalışacağız.