Kayıt Ol

Björk

Çevrimdışı Lucilla Clarté

  • ****
  • 935
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Björk
« : 04 Nisan 2008, 23:43:36 »


Müzik dünyasına Björk adıyla giriş yapan Björk Gudmundsdottir (d. 21 Kasım 1965, Reykjavik) hayatının büyük bir kısmını sınıflandırılmış bir müzik türüne ait olmamak için deneysel ve sanatsal müzik çalışmaları yaparak geçirdi.Onu sadece çıkardığı solo albümleriyle tanıyanlar daha önce üç farklı grupla çalışmalarda bulunup albüm çıkardığını öğrendiklerinde biraz şaşırabilirler. Björk; müzikal hayatına; doğduğu yer olan İzlanda, Reykjavik’da başladı diyebiliriz. Daha küçük bir çocukken flüt, piyano ve şan dersleri almaya başladı. Ve 1979 yılında ilk grubuna katıldı. 15 yaşındayken “[aerist]Tappi Tikarass” adında “Siouxsie and The Banshees”den oldukça etkilenmiş olan bir post-funk grubu kurdu.1982 yılında grubun iki parçası, İzlanda’lı Yeni Dalga Artistlerin konu edildiği “Rock in Reykjavik” adında ki bir belgeselde kullanıldı. Ve bunun sonucunda Björk müzik çevreleri tarafından tanınmaya başladı. 1983 yılında Björk ve diğer İzlanda’lı Yeni Dalga Artistleri özel bir radyo programında bir araya gelmeleri için davet edildi.

Björk ve aralarında Einar Orn ve Sigtryggur Baldursson’un da bulunduğu bir kaç kişi bu programda diğerlerine nazaran başarılı bir performans sergiledi ve o yılın sonunda da “KUKL” adında bir grup oluşturdular. Bu sırada Tappi Tikarass’ın ikinci ve son albümü de çıktı. Bundan sonra Björk, sadece Kukl’la çalışmalarını sürdürdü. İki sene boyunca Björk ve yeni grubu iki albüm piyasaya sürdü. 1986 yılında ise grup dağıldı. Björk ve kocası, gitarist Thor Eldon’ın, 8 Haziran 1986’da Sindri adında bir oğulları oldu. Aynı gün aralarında Björk, kocası Thor Eldon ve Kukl’un elemanlarından bir kaçının da bulunduğu yeni bir grup oluştu.

1986 yılının sonunda grubun ismi de belli oldu. Orjinal ismi Sykurmolarnir olan “Sugarcubes”. 1987 yılında grubun uzun yıllar hafızalardan silinemeyecek ilk single’ı “Birthday” piyasaya çıktı. Bu single’la birlikte grup Elektra ile anlaşma imzaladı. 1988 yılının baharında grubun ilk albümü “Life’s Too Good” Amerika’da piyasaya çıktı. Çıkan ikinci albüm “Here Today Tomorrow Next Week” ise birinci albümün yakaladığı başarıyı elde edemedi. 1990 yılında Björk, geleneksel İzlanda jazz soundlarının yer aldığı ve sadace İzlanda’da satışa sunulan albümü“Gling Glo”yu çıkardı.

1992 yılında Sugarcubes’un üçüncü albümü “Stick Around For Joy” adındaki albümü piyasaya çıktı. Ve grup bu yılın sonunda dağıldı. Sugarcubes’un elde ettiği ün, bir anda Björk’ün üzerinde yoğunlaşmaya başladı. Böylece müzikal hayatına solo olarak devam edecek Björk, büyük bir avantaj da sağlamış oldu. Björk, kocası Thor’dan ayrıldıktan sonra, oğlu Sindri ile birlikte, 1993 yılında Londra’ya taşındı. Ve burada ünlü İngiliz dans müziği prodüktörleriyle çalışma imkanı buldu. Bu prodüktörlerden en önemlisi ise Björk’ün ilk albümü “Debut”ta da büyük katkısı olan Nellee Hooper’dı. Björk’ün ilk solo albümü olan Debut ve albümden 1993 yılının Haziran ayında çıkan ilk single “Human Behaviour” çok ilgi çekti. Parça İngiltere Top 40’da bir numaraya kadar yükseldi.

1993 yılında Björk, İngiltere listelerinde “Venus As A Boy”, “Big Time Sensuality” ve daha sonra “Young Americans” filminde de kullanılacak olan “I Play Dead” parçalarıyla haftalarca listelerde kalmaya başardı. Rolling Stone dergisi tarafından başarısız bir albüm olarak değerlendirilen Debut, NME dergisi tarafından yılın albümü seçildi. Ayrıca Björk, o yıl düzenlenen Brit ödülleri’nde de “En İyi Uluslararası Kadın Solo Artisti” seçildi. Her şeyi bir kenara bırakacak olursak albüm hakkındaki en doğru veri ise satış grafiğinden anlaşılıyordu. Albümle Björk, Amerika’da bir star olma yolunda ilk adımı atmıştı.

Björk 1994 yılında sessiz kalmayı tercih etti ve ikinci albümünün çalışmaları üzerine yoğunlaştı. Björk ikinci albümünde; Nellee Hooper, Tricky, 808 State’s Graham Massey ve Howie B. ile çalıştı. 1995 yılının Haziran ayında Björk’ün ikinci albümü “Post” piyasaya çıktı. Björk’ün bu ikinci albümünden çıkan ilk single ise “Army Of Me”di. Albüm İngiltere Müzik listelerine iki numaradan, Amerika müzik listelerine ise 32 numaradan giriş yaptı. Bu albümle Björk, 1995 yılında yapılan Brit Ödülleri’nde ikinci kez “En İyi Uluslararası Kadın Solo Artisti” ödülünü aldı. Albümden çıkan singlelar “Isobel”, “It’s Oh So Quiet”, “Hyperballad” uzun süre listelerde kalmayı başaran parçalardı.

Björk’ün üçüncü albümü “Telegram” 1996 yılının sonlarına doğru piyasaya çıktı. Bu albüm Post’un tekrar kaydedilmiş, remixlenmiş bir versiyonuydu. Telegram Amerika’da 1997 yılının Ocak ayında piyasaya çıktı. Björk’ün o güne kadar yaptığı en deneysel parçaların bulunduğu dördüncü albümü “Homogenic” 1997 yılında piyasaya çıktı. Björk, bu albümde LFO’dan Mark Bell, Mark “Spike” Stent ve Post’da çok büyük katkıları olan Howie B. ile çalıştı. Telli çalgılarla, kekelemeler, belli belirsiz ritmler, ve akordiyon ve cam armonikanın yer aldığı albümde belirsizliklere rastlamak mümkün. Örneğin albümün açılış parçası olan “Hunter” gayet soğuk bir hava estirirken “All Neon Like” da Björk, soundu yumuşatabiliyor. Bu albümde ki belki de en başarılı parça “Bachelorette”. Ayrıca albümde yer alan Björk’ün anavatanı ve en değer verdiği arkadaşı için bestelediği parça “Yoga” da kendinden sıkça bahsettiren parçalardan biri. Albüme noktayı koyan parça ise “All Is Full of Love”.

2000 yılının baharında Björk, Cannes Film Festivali’nde, Lars Von Trier “Palme D’or” Ödüllü filmi “Dancer In The Dark”da gösterdiği başarılı performansından dolayı “En İyi Aktrist” ödülünü aldı. Björk bu film için hazırladığı soundtrack “Selmasongs” ile bir çok çevre tarafından övgüye değer görüldü.

Björk’ün «Vespertine» albümü 2001 yılında yayınlandı. Albümden çıkan ilk single ise «Hidden Place» oldu. Bjork’a özgü aykırı tutumlu «Pagan Poetry» klibiyle çok konuşuldu. 2004 yılını oldukça meşgul geçiren Bjork çoğunlukla insan seslerinin kullanıldığı «Medulla» albümünü yayınladı ve aynı zamanda bu albümden «Oceania«‘yı Atina Yaz Olimpiyatları’nın açılışında söyledi. 2005 yılında ise Matthew Barney filmi Drawing Restraint 9’ın soudtrack’ini kaydetti.

2 yıl aradan sonra 2007 yılında Bjork’u bir kabile mensubu olarak gördük. Alessandro Volta ve aynı adlı bir Afrika ülkesinden etkilenerek, «Volta» adında bir albüm piyasaya sürdü. Kabile müziği enstrumanları, üflemeliler, elektronik müzik tınıları, ve biraz da hiphop müziğin harika bir şekilde bütünleşmesiyle oluşan bu albümün prodüktörlüğünü çoğunlukla kendi yaptı. Ayrıca Mark Bell, Timbaland gibi isimlerle çalıştı. Bu albümden ‘’Earth Intruders’’ single’ını çıkardı. Ve albüm 2008 «Grammy» ödüllerinde ‘’En iyi alternatif albüm’’ dalında aday gösterildi.

Björk yazisi icin kullanilan kaynaklar Stephen Thomas Erlewine yazisi ve toplulugun resmi internet sitesi www.bjork.com ‘dur.

Çevrimdışı Jejune

  • ***
  • 658
  • Rom: 1
  • *LucillaClarté'm. ~
    • Profili Görüntüle
Ynt: Björk.*
« Yanıtla #1 : 04 Nisan 2008, 23:53:04 »
björk björk björk <3
sevıyorum bu kadını ya (=
sesı cok etkıleyıcı bence..
saol ıdOol* konu ıcın :P

Çevrimdışı Amèlie

  • ***
  • 531
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Björk.*
« Yanıtla #2 : 11 Haziran 2008, 20:01:24 »
Dancer in the dark'taki kadın değil mi bu ya? Öyle evet. Etkileyici bi sesi var gerçekten, kendi şarkılarını dinlemedim bilmiyorum ama filmin müzikalimsi kısımlarında dinlemiş beğenmiş idik kendisini