Kayıt Ol

Blur

Çevrimdışı Lucilla Clarté

  • ****
  • 935
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Blur
« : 21 Temmuz 2008, 12:56:07 »

Britpop’un 90’lardaki önemli temsilcilerinden Blur, hala günümüzde aktif olarak çalışmalarına devam ediyor. The Smiths, Madness, The Who gibi zamanın önemli İngiliz gruplarının mirasçısı olarak gösterilen Blur’un ilk kadrosunda, Damon Albarn (vokal), Alex James (bas gitar), Graham Coxon (gitar) ve Dave Rowntree(davul) yer alıyordu.

İlk isimleri “Seymour” olan Blur’un ilk single’ı “She’s So High”, 1990 yılında İngiltere listelerinde ilk 50’ye girerek Morrissey’in prodüktörü Stephen Street’in grupla ilgilenmesine yol açtı. 1991’deki ikinci single “There’s No Other Way”in çıkmasından sonra grup kendisini listelerde 8. sırada buldu. Bu başarı sonrası ilk albümleri “Leisure” 26 Ağustos 1991’de piyasaya sürüldü. Albüm İngiltere’de 7. sıraya yükselirken, Amerika’da eleştirmenler tarafından sıradan bir albüm olarak nitelendirildi. Amerika’dan gelen bu eleştirilerden sonra grup, Amerika’ya cevap verircesine 1993 yılında 2. albüm “Modern Life Is Rubbish”ı piyasaya sürdü. İngiltere listelerinde 15. sıraya yükselen albüm aynı zamanda birçok eleştirmen tarafından ilk Britpop albümü olarak gösteriliyor.

1994 yılında çıkan 3. stüdyo albümü “Parklife”, İngiltere listelerinde bir hafta boyunca ilk sırada yer aldı. Amerika’dan yine istenilen ilgiyi göremeyen “Parklife”, yalnızca “Girls & Boys” hitiyle Amerikalı müzikseverlerin ilgisini çekebildi. İngiltere’de en iyi albüm, en iyi single ( Parklife), en iyi klip (Parklife) ve en iyi İngiliz grubu ödüllerini toplayan Blur, birçok Britpop grubunun önünü de açtı.

1995’de çıkan 4. albüm “The Great Escape” İngiltere listelerine ilk sıradan girdi ve albüme eleştiriler pozitif yönde oldu. Ancak albüm, Oasis’in aynı sene çıkan “(What’s the Story) Morning Glory?” albümünün gölgesinde kaldı ve Blur İngiltere’deki eski etkinliğini yitirdi.1996 senesine gelindiğinde Damon Albarn ile Graham Coxon arasında anlaşmazlıklar yaşanmaya başladı. Grup dağılma aşamasına gelmişken dinlenmeye çekilme kararı aldı.

1996 yazında başlanılan 5. albüm “Blur”ün kayıtları 1997 kışında bitti. Albüm İngiltere listelerinde ilk sırada yer aldı. Ancak albümün gerçek başarısı “Song 2” şarkısının Amerika’daki popülerliğine dayanıyor. “Song 2”, Amerika’da gerçek bir hit oldu ve Amerikan buz hokeyi maçları gibi birçok spor aktivitesinde kullanılmaya başlandı.

Blur yeni albümünde, İngiltere’deki Britpop akımından farklı birşeyler yapmak istiyordu ve prodüktör Stephen Street ile yollarını ayırdı. 1999 Mart’ında çıkartılan 6. albüm “13” İngiltere listelerinde ilk sıraya yükseldi. Albümün sözlerinde Damon Albarn’ın sevgilisi -Elastica grubunun vokalisti- Justine Frischmann’ın uyuşturucu ve alkolle yaptığı savaşla ilgili izler gözlemlenebiliyor. Diğer albümlere göre daha karanlık bir görünüşe sahip olan “13”, grubun bazı fanları tarafından tercih edilmedi. Birkaç yıl içerisinde grup elemanları yan projelere yöneldi. Gitarist Graham Coxon iki tane solo proje çıkarırken, Damon Albarn oluşturduğu ‘çizgi grup’ Gorillaz ile yoluna devam etti.

2002 senesine gelindiğinde grup 7. albümüne yöneldi. Ancak grup içerisinde Graham Coxon ile anlaşmazlıklar yaşanmaya başlanmıştı. Fas’ta kayıtlarına başlanılan yeni albümün kayıtları sırasında Graham Coxon gruptan ayrıldı. 2003 senesinde çıkartılan “Think Tank” albümünde yoğun bir elektronik alt yapı hissedilebiliyor. Fatboy Slim’den Norman Cook’un iki şarkıya katkıda bulunduğu albüm neredeyse Damon Albarn’ın eseri olma özelliğini taşıyor. İngiliz kulüp kültürüne karşı paranoya ve yabancılaşma temalarını işleyen “Think Tank”, Blur’un artık farklı bir yola yöneldiğini gösteren ilk albüm olma özelliğini taşıyor.

Gorillaz’ın 2005’de çıkardığı albüm “Demon Days” sonrası Damon Albarn, 2006’da yeni bir proje olan “the Good, the Bad and the Queen”e yöneldi. Blur’un geri kalan üç elemanından basçı Alex James bir röportajında, 8. albümün Foo Fighters tarzına yakın olabileceğini belirtti. Bu tam da grubun “trio” şeklinde yola devam edeceklerinin habercisi gibi göründüyse de 2007'nin sonlarına doğru yaptıkları açıklamada yeniden birleşme haberlerinin fazla abartıldığını, artık yeni albüm planlarının olmadığını belirttiler.

alıntı.

Çevrimdışı PhoenixMan

  • ****
  • 919
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: Blur.
« Yanıtla #1 : 21 Temmuz 2008, 13:07:34 »
sadece Song 2sini beğeniyorum, o kadar büyütülecek bir grup değil Blur :P saygılar... :D