Kayıt Ol

Dinler ve Tanrılar

Çevrimdışı LegalMc

  • ****
  • 1215
  • Rom: 33
  • Unimpressed was his default state.
    • Profili Görüntüle
Dinler ve Tanrılar
« : 09 Ekim 2012, 20:53:42 »
Başlamadan önce #1: Yazıda spoiler yok denecek kadar azdır, okuma zevkinizi hiçbir şekilde baltalamaz. Gönül rahatlığıyla okuyabilirsiniz.

Başlamadan önce #2: Yazı henüz çevrilmemiş kitaplardan isimler de barındırmaktadır. Metnin çoğunluğu İngilizce aslından çevrilmiştir. Kitaplar Türkçe’ye kazandırıldığında isimlerde tutarsızlık olabilir ama büyük bir fark olmayacaktır.

Boğulmuş Tanrı

Boğulmuş Tanrı, Westeros’ta sadece Demir Adamların taptığı bir tanrıdır. Bu inanış Andal İşgali’nden öncesine dayanır. Andal işgalcileri Demir Adalar’da geçerli olan yerel dini yok edemeyince Yedi İnanışı ile Boğulmuş Tanrı’yı gölgede bırakmak istemişler, fakat başarılı olamamışlardır. Boğulmuş Tanrı dini, Demir Adamların korsanca davranışlarını desteklemektedir.

Demir Doğumlular gibi, Boğulmuş Tanrı da acımasızdır ve Eski Yol’dan gider. Tüm halkı yağmalamak, tecavüz etmek, krallıklar şekillendirmek ve isimlerinin kan ve ateş şarkılarında geçmesi için yarattığı söylenir. Boğulmuş Tanrı’nın denizden alev getirdiğine, ateş ve kılıçla dünyaya yelken açtığına inanılır.

Boğulmuş Tanrı temsili resmi.

Boğulmuş Tanrı'nın, Fırtına Tanrısı adında bir ebedi düşmanı vardır. Bu iki tanrının bir milenyumdur çatışma içinde olduğu ve savaşmaya başladıklarında denizin kızgın dalgalar saçtığı söylenir. Boğulmuş Tanrı gibi, Fırtına Tanrısı’na da Demir Adamlar’dan başka kimse inanmaz.

Bir Demir Adam boğulduğu zaman, Boğulmuş Tanrı’nın güçlü bir kürekçiye ihtiyacı olduğu söylenir ve “Zaten ölü olan ölemez.” sözleri zikredilir.

Boğulmuş Tanrı dininde boğulmak ve dirilmek terimleri dualarda ve ayinlerde sıkça geçer. Boğulmak Demir Adamlar için geleneksel bir idam yöntemidir. Bunun yanı sıra boğulmak kutsal ayinlerde de kullanılır ve yalnızca en inançlı olanlar bundan korku duymaz.

Yenidoğanlar doğduktan hemen sonra kısaca boğulur. Böylece deniz dünyaya adım attıkları ilk günden itibaren vücutlarında olur ve öldükten sonra Boğulmuş Tanrı’nın salonunda kendilerine yer bulabilirler.

Çok Yüzlü Tanrı

Çok Yüzlü Tanrı, sadece Çok Yüzlü olarak da bilinir. Braavos’un Özgür Şehirleri’nden bir suikastçı loncası olan Yüzsüz Adamlar’ın inandığı tanrıdır.

Yüzsüz adamlardan biri olan Jaqen H'ghar

Yüzsüz Adamlar’ın kurucusu, Valyria’nın tüm köle nüfusunun aynı Ölüm Tanrısı’na dua ettiğini ama hepsinin farklı şekillere büründüğüne inanmaktaydı. Çok Yüzlü Tanrı'nın Qohor’da Kara Keçi,Yi Ti’de Gecenin Aslanı, Yedi İnancı’nda da Yabancı olarak bilindiğini düşünüyordu.

İnanışa göre sadece bir tane tanrı vardır ve kendisini birçok yüz ile Siyah ve Beyazın Evi’ne yansıtır. Birçok Ölüm Tanrısı farklı dinlerde mevcuttur.

Çok Yüzlü Tanrı’ya inananlara göre ölüm, acının merhamet dolu sonudur. Bir bedel karşılığında loncadan biri dünyaya ölüm hediye eder. Suikastçılık yaparak tanrılarına kurban sunarlar.

Acısı için son arayanlar, loncanın tapınağındaki içinde acısız ölüm bulunduran siyah kupadan içerlerse tamamen acısız bir şekilde ölürler. Yüzsüz Adamlar, Çok Yüzlü Tanrı’ya hizmet için kendi kimliklerinden vazgeçerler. Sadece kendilerine belirtilen hedefleri öldürürler. Kimin daha değerli bir hediye olduğuna kendileri karar veremezler.

Eski Tanrılar

Ormanın Çocukları’nın Eski Tanrılar’ı ağaçların, taşların ve toprağın isimsiz tanrılarılardır. Andal İşgalcileri Westeros’a gelirken yanlarında getirdikleri dinlerini (Yedi İnancı) bir türlü geçemedikleri Moat Cailin’den kuzeye yayamamışlardır.

Bu inanışta Yeşilgörenler adı verilen, yaratıklarla ve kuşlarla konuşabilen şaman benzeri nadir görülen kişiler vardır. Büvet ağaçlarındaki yüzleri oyarak onları yürek ağacı haline getirdikleri söylenir. Her bin kişiden biri wargdır ve her bin wargdan bir kişi yeşilgörendir. Bu kişiler kilometrelerce ötede bile olsa istedikleri yürek ağacının gözlerinden dünyaya bakabilirler, geleceği rüyalarında görebilirler ama gördüklerin doğru yorumlanması gerekir.

Eski Tanrılar’ın rahipleri, kutsal kitapları, ilahileri yoktur, ibadetleri de düzenli değildir ve istediği zaman tanrı korularında ya da yürek ağaçlarının önünde yapılabilir. Tek ibadet şekli yürek ağacının önünde dua etmektir. Daha çok geleneksel bir dindir, nesilden nesile geçer.

Kılıcını temizleyen Eddard Stark ve bir yürek ağacı.

Yürek ağaçlarındaki yüzlerin göremediği yerlerde Eski Tanrılar’ın gücü yoktur. Andal İşgalcileri’nin güneydeki neredeyse tüm yürek ağaçlarını yok etmesiyle Kuzeyin Eski Tanrıları’nın güneyde gücü kalmamıştır.

Bir misafir ev sahibinden tuz ve ekmek isterse ve ev sahibi de verirse, bu bir yemin sayılır. Ev sahibi, çatısı altında misafirine zarar gelmeyeceğini temin eder. Misafirperverlik kuralları geçerliyken ensest, kral katletmek ve kölelik tanrılara hakaret olarak kabul edilir.

R’hllor

R’hllor, Işığın Lordu, Ateşin Kalbi, Alevin ve Gölgenin Tanrısı olarak da bilinir. Essos’ta yaygın bir tanrı olmasına rağmen, Westeros’ta az sayıda takipçisi vardır. Genellikle Kızıl Tanrı olarak bilinir. Sembolü alev almış bir kalptir.

Bu din temelde dualistiktir, dünyayı iki şekilde görmeye dayanır. R’hllor ateşin, yaşamın ve ışığın tanrısı iken onun zıttı gerçek adı asla konuşulmaması gereken tanrı soğuğun ve ölümün tanrısıdır. Dünyanın kaderini belirlemek üzere ebedi bir mücadelededirler. Asshai’deki kitaplarda geçen çok eski bir kehanete göre bu mücadele yalnızca elinde alevlerle kaplı, Kahramanların Kızıl Kılıcı Işıkgetiren ile Azor Azhai dünyaya yeniden gelip taştan ejderhayı uyandırmasıyla bitecektir.

R’hllor’un din adamları oldukça bol ve kızıl cüppeler giydikleri için Kızıl Rahip/Rahibe olarak adlandırılırlar. Çocuklar rahiplik veya kölelik için tapınağa alınırlar.  Rahip/Rahibe, tapınak fahişesi ya da savaşçı olmaları için yetiştirilir. Köle olanlara R’hllor’un Köleleri denir. Savaşçılara “Ateşten El” denir. Görevleri Volantis’teki büyük tapınağı korumaktır. Sayıları tam olarak 1000’dir.

Kızıl Rahipler ve R'hllor için yakılan ateş.

Kızıl Rahipler her akşam ateş yakarlar ve R’hllor’a şafağı getirmesi için dua ederler. Gelecekten haber alabilmek için rahipler alevlerin içine bakarlar. Ama her zaman bir şeyler göremezler.

Yedi İnancı

Yedi İnancı, Yedi Krallık’taki en baskın dindir ve yalnızca “İnanç” olarak da bilinir. Westeros’un kuzeyinde ve Demir Adalar’da İnanç yaygın değildir.

Yedi Tanrı, tek bir tanrının her biri farklı bir erdemi temsil eden yedi farklı yüzüdür. İnananlar ihtiyaçları olduğunda onlara rehberlik etmesi için Yedi’nin yüzlerinden hangileri konu ile alakadar ise, ona/onlara dua eder.

Baba (Yüce): Baba, adaleti temsil eder. Elinde terazi olan sakallı bir adam olarak tasvir edilir ve adaleti sağlaması için dua edilir.

Anne (Yüce Anne): Anne, anneliği ve besleyiciliği temsil eder. Doğurganlık ve merhamet için dua edilir. Sevgi ve merhamet ile gülümseyen bir kadın olarak tasvir edilir.

Savaşçı: Savaştaki gücü temsil eder. Zafer ve cesaret için dua edilir. Bir kılıç taşır.

Bakire: Masumiyeti ve iffeti temsil eder. Genelde bakireliği koruması için dua edilir.

Demirci: Hüneri ve işçiliği temsil eder. Bir işin yapılması için gerekli olan güç için dua edilir. Bir çekiç taşır.

Yaşlı Hatun: Bilgeli temsil eder. Rehberlik etmesi için dua edilir ve bir fener taşır.

Yabancı: Diğer yüzlere göre bir istisnadır. Ölümü ve bilinmezliği temsil eder. İnsanlar nadiren Yabancı’ya dua ederler.

Yedi Tanrı. Soldan sağa; Demirci, Yaşlı Hatun, Bakire, Savaşçı, Anne, Baba, Yabancı.

Yedi İnancı, Yedi Krallık’ın resmi dinidir ve yasaları ile kültürün içine işlemiştir. Kumarı hor görür, piçlik aleyhinde vaaz verir, ensest ve kral katletmeyi lanetler. İncil gibi bölümlere ayrılmış Yedi Köşeli Yıldız, inancın merkezinde bulunan kutsal kitaplardan biridir. Büyük ihtimalle Yedi’nin her biri kendi kitabına sahiptir.

Yedi İnancı’nın ibadet yeri sept adı verilen tapınaklardır. Her sept evi Yedi’nin görünüşünü betimleyen sanat eserleri bulundurur. Kırsaldaki fakir septlerde Yedi, duvara yerleştirilmiş basit maskeler veya karakalem çizimleri iken, zengin şehirlerin zengin septlerinde taş kakmalı, üstünde değerli mücevherler bulunduran heykellerdir.

Diğer Dinler ve Tanrılar[*]Çevirinin büyük kısmı Daarlan Gaardan'a aittir. Yardımları için bir de buradan teşekkür edeyim.[/*]

Ağlayan Kadın

Ağlayan Kadın bir tanrıçadır. Siyah ve Beyazın Evi’nde bir heykeli vardır. Genelde yaşlı kadınlar tarafından ziyaret edilir. Gözlerinden gerçek damlalar dökülmekte ve bir çanağı doldurmaktadır.

Anne Rhoyne

Rhoynar'ın baş tanrıçasıdır. Rhoyne nehirlerini temsil etmektedir. Gün doğuşundan beridir Rhoyne nehirlerini besler.

Ayşarkıcıları

Doğu kıtasında bulunan bir dindir. Braavos'da büyük bir tapınağa sahiptirler.

Bakkalon

Bakkalon bir tanrıdır. Siyah ve Beyazın Evi’nde bir heykeli bulunmaktadır. Genelde askerler tarafından ziyaret edilir.

Başlıklı Yaya

Başlıklı Yaya bir tanrıdır. Siyah ve Beyazın Evi’nde bir heykeli vardır. Heykel genellikle fakir insanlar tarafından ziyaret edilir.

Büyük Aygır

Dothrakilerin tanrısıdır.

Dothrakilerin At Tanrısı, atın Dothraki kültüründeki önemini gösterir. Kültürleri hakkında çok şey bilinmese de tecavüzün ve öldürmenin ahlaki bir problem olmadığı açıkça görülür. Dothrakiler Dünyanın Tepesine Binecek Aygır kehanetine inanır. Kehanete göre bu aygır tüm Dothrakileri bir khalasar haline getirecek ve bu khalasar dünyanın atlarını sonuna sürecektir.

Kan Büyüsü kullanımı kesinlikle yasaktır.

Büyük Çoban

Bir Lhazareen tanrısıdır.

Fırtına Tanrısı

Fırtına Tanrısı bir Demir Doğumlu tanrısıdır. Boğulmuş Tanrı’nın ebedi düşmanıdır. Buluttan tepelerde yaşar ve kuzgunlar onun yaratıklarıdır. Demir Adamlar’ı yıldırmak için tuzaklar kurar, denizlere fırtınalar gönderir.

Gecenin Aslanı

Gecenin Aslanı, Yi Ti tanrısıdır. Yüzsüz Adamlar Çok-Yüzlü tanrının bir başka emsali olduğuna inanırlar.

Siyah ve Beyazın Evi'nde bir heykeli bulunmaktadır. Heykel bir çok zengin insan tarafından ziyaret edilmektedir. Evde abanoz üzerine oyulmuş tahtta oturan aslan başlı bir adamın heykeli vardır. Bu siyah aslan, Gecenin Aslanı’dır.

Güzeller

Güzeller, Ghiscari bölgesindeki rahibelere denir. Güzeller Tapınağı’nı e edinmişlerdir. Görevlerini belli etmek için farklı renkte cüppeler giyerler.

Yeşil Güzel: Yüksek rahibeler.
Mavi Güzel: İyileştiriciler.
Kırmızı Güzel: Tapınak fahişeleri.
Beyaz Güzel: Saraylardan memnun olmak için daha çok genç olan, soylu doğan kızlar.
Pembe Güzel: Özellikleri bilinmiyor.

Kral Merling

Kral Merling bir tanrıdır. Siyah ve Beyazın Evi'nde bir heykeli bulunmaktadır. Heykeli en çok denizciler tarafından ziyaret edilmektedir. Dar Deniz’de Kral Merling’in Mızrakları adında, biçimli bir kaya topluluğu vardır.

Nehrin Yaşlı Adamı

Rhoynar'daki küçük tanrılardan birisidir. Anne Rhoyne'ın oğludur. Dev bir kaplumbağa formundadır. Akan suların altındaki yaşam hakimiyeti için Yengeç Kral ile savaşmaktadır.

Qohor'un Kara Keçisi

Qohor'un Kara Keçisi, Özgür Şehir Qohor'da bulunan bir tanrıdır. Çok Yüzlü Tanrı’nın yüzlerinden bir tanesidir. Qohor’da R'hllor’un takipçileri Kara Keçi’yi yakmaya kalkışmışlardır.

Suların Babası

Suların Babası, Özgün Şehir Braavos sınırlarındaki tanrılarından biridir. Baba yeni bir gelin aldığında, tapınağı tekrardan inşa edilmektedir.

Yengeç Kral

Rhoynar'da küçük bir tanrıdır. Akan suların altındaki yaşam hakimiyeti için Nehrin Yaşlı Adamı ile savaşmaktadır.
Yaşasın!
Ne kadar da ideolojik yaklaşıyoruz birbirimize.

Çevrimdışı RedElf

  • **
  • 116
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Dinler ve Tanrılar
« Yanıtla #1 : 24 Nisan 2014, 17:05:30 »
Çok yararlı olmuş.

Spoiler: Göster
 Teşekkürler :D

Çevrimdışı Maedhros

  • **
  • 200
  • Rom: 2
  • hmm akraba katli mi? bayılırım!
    • Profili Görüntüle
Ynt: Dinler ve Tanrılar
« Yanıtla #2 : 15 Kasım 2014, 22:57:14 »
Brynden Rivers sayesinde Eski Tanrılar'ın gerçek olduğunu öğrendik. Gölge Suikastçı ve ölüyü diriltme sayesinde de R’hllor'un varlığı kanıtlanıyor, Çok Yüzlü Tanrı ise yüz değiştirme eylemi ile kanıtlanıyor. Garip.
"O çılgınlık anında Iluvatar üzerine ant içtik kardeşim.
Eğer sözümüzden dönersek Sonsuz Karanlığı çağırmış olacağız.
Ve söyle bana, o zaman bizi kim kurtaracak?"

Çevrimdışı Grayswandir

  • ***
  • 815
  • Rom: 14
  • You may have heard of me.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Dinler ve Tanrılar
« Yanıtla #3 : 15 Kasım 2014, 23:18:05 »
Hiçbiri tam olarak kanıtlanıyor diyemeyiz aslında. Yani bu kadar basit olmadığından emin gibiyim ben, Martin'in tarzı değil bu. Bu arada spoiler onlar biraz.
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.

#hayır