Yazarı: Isaac Asimov
İlk basım tarihi: Haziran 1954
Ülkemizdeki basım tarihleri: 1971 Çelik Mağaralar (Okat),1983 (Baskan Yayınları), 1984 Ölü Gezegen (Altın)
Bağlı olduğu seri: Robot Serisi
Bir uzaylının kendisine doğru yürüdüğünü görünce, Baley kendini endişesini ve çekingenliğini belirten bir tepki göstermekten alamadı. Ama R.Daneel hızlanıp hemen öne geçti, yeni geleni karşıladı, selam verip elini sıktı. Elijah Baley' e dönen Uzaylı konuştu:
"Lütfen beni izler misiniz efendim? Ben Dr. Han Fastholfe'yim.Dünyanın artan nüfusu, sosyokültürel çevrenin yapısını belirleyen birincil etken halini almıştı. Insanlık, bu kalabalık nüfusun ağırlığını zorlukla da olsa sırtlayacak dev şehirlerde yaşamaya başlamıştı.
Her biri on milyonları besleyip barındıran bu şehirler, şehri çelik bir çatıyla gökyüzünden kesin bir şekilde ayırmayı ve ısı değişimi, hava akımı, nem gibi atmosfer olaylarını kontrol altına almayı mümkün kılan sistemlere sahipti.
Ve bu sistemlerden belki de en gelişmişi ve en kritiği olan, Uzaylıların kurdukları şehir Spacetown'da Dr.Sarton adında bir adam öldürülmüştü. Dr. Han Fastholfe'nin meslektaşı ve yakın arkadaşı olan Dr. Sarton, aynı zamanda R.Daneel Oliwav'ın babası sayılmaktaydı. Ve hunharca katledilmişti.
Yıllardır bir soygun olayı bile yaşamamış olan Spacetown kentini vuran bu olayın sorumlusu kimdi? Ve daha da önemlisi, cinayeti işleyen kişi bunu ne sebeple ve kimden yardım alarak yapmıştı?
İşte bu soruların cevabını bulabilmek için New York polis departmanı, Komiser Elijah Baley'i görevlendirdi. Tam da olması gerektiği gibi. Gerçek bir polis, gerçek bir sorunla uğraşmak üzere Spacetown'a gitmeliydi. Ama onun bilmediği bir ayrıntı vardı, hayatı boyunca robotlardan nefret etmiş olan bu adam, yeni bir ortağa sahipti. İsmi R.Daneel Oliwav'dı ve Elijah'tan farklı olarak pozitronik bir beyni vardı.
Dünyayı hor kullanışımızın devamı olarak karşılaşacağımız tabloyu gözler önüne seren roman, insanlığın yol ayrımlarından birinde iki dedektifin bir araya gelişini konu alıyor. Biri Varoşun içinde büyümüş, ailesine ve işine son derece bağlı, bir dahi polis; Elijah Baley... Öteki ise teknolojinin son ürünü, Adalete ilişkin son derece karmaşık işlemleri dahi kolaylıkla gerçekleştirebilen ve insandan ayırt edilmesi neredeyse olanaksız olan bir robot: R. Daneel Oliwav.
Asimov'un zekayı sergileyişini, robotlara ait önyargılara ve insanlığın içerisinde daima pusuda bekleyen statüko arayışlarına deyinişini görmek açısından kaçırılmaması gereken bir fırsat olan bu eser, yakında yapılması planlanan filmiyle daha çok konuşulacağa benziyor. Ayrıca günümüzde de çok tartışılan teknolojik ilerlemeyi de içine alacak şekilde bütün bu korkunç gelişimden ürküp kabuğumuza çekilmek yerine ne yapılması gerektiği hakkında ortaya attığı alternatiflerle gerçek bir "Robot Serisi" kitabı olmanın hakkını veriyor.
Künye bilgileri için
buraya tıklayabilirsiniz.