Kayıt Ol

Akira (1988 Film)

Çevrimdışı Nihbrin

  • ****
  • 1243
  • Rom: 43
  • [Infornography]
    • Profili Görüntüle
    • nihbr.in
Akira (1988 Film)
« : 24 Eylül 2008, 16:57:14 »
Katsuhiro Otomo tarafından çizilmiş siberpunk türünde bir manga serisidir. Benzer biçimde adlandırılmış bir anime film uyarlaması 1988 yılıda çıkarılmıştır.
Manga filmden daha geniş bir zaman çerçevesinde yer alır ve karakter dizisi ile ikincil olaylar daha fazladır. Çalışmanın içerdiği engin öğeler arasında Otomo, sosyal yalıtımı, yozlaşmayı ve gücü yorumlar.
Film 2019 yılında post-apokaliptik tokyoda geçer.Yorumcularca gelmiş geçmiş en iyi animasyon yapıttır, başarılarının ana sebepleri kısaca kusursuz kalitesi ve seslendirmelerin genel yapılış tarzının aksine animasyon hazırlanmadan önce kaydedilmiş olmasına dayanır. Karakterlerin mimikleri ve konuşmaları zamanın en usta işi eseridir.2008 yılında bile bu kalitede animasyon bulmak çok nadir bir şansdır. Film genç kültürü, sosyal anarşiyi, fiziksel zorlama karşısındaki tepki ve en önemlisi dünyanın nükleer savaşlara olan tepkisini yansıtması ile ayrı bir tabanda incelenmelidir. Psikolojik ve felsefi bir çok kurama ışık tutmakda ve saygı duruşunda bulunmaktadır.
Akira 2019 yılında, 3. dünya savaşından 31 yıl sonra başlar.Tokyo tekrar en başdan yaratılmış ve sosyal temeller daha sağlam atıldığı sanılmıştır.Küllerinden doğan yeni bir halk ve teknolojil ile bir daha yeni bir savaş olmayacağı umutları ile yeni betonlar yükselmiş herşey ilk olduğundan daha kötü hale gelmeye başlamıştır.
Shotaro Kaneda bir motorsiklet çetesinin başıdır ve filmin başlarında hızlı çete savaşlarını izlememize olanak sağlar.Ne var ki aynı çetede birlikde olduğu çocukluk arkadaşı Tetsuo Shima  bir kaza geçirir ve kazanın asker tarafından saklanan içeriği yüzünden onu bir daha uzun süre göremez.Hükümetin deney faresi haline gelen Tetsuo yu kurtarmayı kafasına koyar ve insanlar üzerinde bilimsel araştırmaları engellemeye çalışan bir terorist gruba katılması ile olaylar daha ateşli bir hal alır.Ne var ki Tetsuo nun içinde asla uyanmaması gereken ve her insanın potansiyel olarak sahip olduğu bir güç uyanışa geçmiştir, bu gücün adı Akiradır.

Film süresi 1 saat 25 dakikadır ve muhteşem bir sona sahip nadir animelerdendir(sonu iyi olan bir japon yapımı iki elin parmaklarını geçmez ne yazık ki) Filmde japonların "büyük göz küçük burun" takıntısı bir yana bırakılmış ve insanlar oldukları gibi betimlenmiş/çizilmiştir.