Kayıt Ol

Hotaru no haka (Ateşböceklerinin Mezarı)

Slevin

Hotaru no haka (Ateşböceklerinin Mezarı)
« : 22 Şubat 2011, 17:19:50 »


Tür : Dram / Savaş / Animasyon / Anime
Yönetmen : Isao Takahata
Senaryo : Isao Takahata , Akiyuki Nosaka
Müzik : Yoshio Mamiya
Yapım : 1988, Japonya , 93 dk.

II. Dünya Savaşı henüz sona ermiş, Japonya onur kırıcı bir şekilde teslim olmaya zorlanmıştır. Aynı günlerde Seita isimli delikanlı bir tren istasyonunda yere uzanmış son nefesini vermektedir. Seita yaşadıklarını hatırlar. O ve küçük kardeşi Setsuko, savaş başladığında Kobe'de yaşamaktadırlar. Anneleri Amerikan bombardımında öldüğünde, babaları da donanmada denizci olduğu için teyzelerinin yanına gönderilirler.

Buraya uyum sağlayamayan ve teyzeleriyle tartışan iki kardeş evden kaçıp yollara düşer. Bir yandan özgürlüğün tadına varıp pastoral doğal ortamda kendilerini kaybederken, bir yandan da savaşın dayattığı zorluklara birlikte göğüs germek zorunda kalırlar. Hayatta kalmak başlı başına bir mesele haline geldiğinde Seita büyümenin ne olduğunu da anlamak zorunda kalacaktır. Bir çoklarına göre gelmiş geçmiş en hüzünlü animedir.

Akiyuki Nosaka'nın yarı biyografik romanından uyarlanan Grave of the Fireflies (Ateşböceklerinin Mezarı), savaş hakkında yapılmış bir çok uzun metraj filmle denk tutulan, hatta kimi eleştirmenlere göre en iyilerini bile geride bırakan bir anime. Üzerinden uzun yıllar geçmesine rağmen Isao Takahata'nın dehası, ancak Hayao Miyazaki'ninkiyle ölçülebiliyor.


Gelmiş geçmiş en hüzünlü anime derler. Gerçekten oldukça etkileyici ve savaşın doğurabileceği sonuçları gözler önüne sermesi açısından önemli bir yer tutar.

Çevrimdışı Rooney

  • **
  • 66
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Hotaru no haka (Ateşböceklerinin Mezarı)
« Yanıtla #1 : 09 Mart 2011, 12:24:35 »
Bende izlemiştim bunu ve oldukça beğenmiştim.Tabii küçük kızı(ismini hatırlayamadım) tekmeleme arzusu bana bu animasyonu sevdirmişti :)

Çevrimdışı magicalbronze

  • *
  • 4075
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Hotaru no haka (Ateşböceklerinin Mezarı)
« Yanıtla #2 : 29 Mart 2011, 09:33:53 »
Anime bilgim çok fazla olmasa da, yapılmış en acıklı ve duygularınızı alt üst eden bir yapım olduğunu dile getirebilirim. Zira izledikten sonra her şey boş geliyor, yaşamı tekrar düşünmeye başlıyorsunuz ve sorguluyorsunuz.

İsmi bile irkilmenize sebebiyet veriyor. Ateşböceklerinin Mezarı...
"Her neyse sahip olunan, doğar ve ölür.
Bu nefsi müziğin içinde sıkışmış herkes
İhmal eder ölümsüz aklın harikalarını."
- William Butler Yeats, "Sailing to Byzantium "