Kayıt Ol

Dragonero - Giuseppe Matteoni, Luca Enoch, Stefano Vietti

Çevrimdışı Berre

  • ****
  • 1340
  • Rom: 34
  • Güle güle fermuar!
    • Profili Görüntüle

Oğlak Yayıncılık
'ın fumetti aşkı devam ediyor. En son Dampyr'e kaldığı yerden devam etmesi ile gönüllerimizi fetheden Maceraperest Çizgiler farklı tatlar deniyor.

Ejder Katili eski bir aileye mensup olan Aranil; dostu, güçlü ork Gmor; büyücü Alben; rahibe Ecubu; kudretli Teknokratlar’dan Myrva ve Koyuyapraklıdal elflerinden Sera seni bu tam macerada bekliyor!

Alıntı
Medeni Erondar diyarının ötesinde İmparatorluk topraklarını Ejderlerin Diyarı’ndan ayıran sınırlardaki kuleler çökmek üzeredir. Bu devasa yapılar birbiri ardına şeytani bir gücün yönettiği kötü ruhlar tarafından ele geçirilmekte. İblisleri karanlık dünyalarında hapis tutan antik büyüler etkisini kaybetmekte. Ancak Büyücü Alben ne yapılması gerektiğini biliyor.

Myrva isimli bir kız, Ecuba isimli bir rahip-savaşçı, Ecuba'nın dostu Gmor isimli bir ork ile birlikte büyücünün eski bir düşmanı tarafından çağrılan iblislerle savaşacak ve ejder avcısı olan köklü bir aileden gelen Ecuba'nın çok iyi bildiği gibi, ejderlerle de!

Luca Enoch
ve Stefano Vietti'nin yazdığı Giuseppe Matteoni'nin çizgileriyle hayat verdiği Dragonero yayında. Zeynep Kumruluoğlu'nun çevirdiği çizgi romanın künye bilgilerine ulaşmak için buraya tıklyabilirsiniz.

Çevrimdışı mit

  • *
  • 5536
  • Rom: 96
  • Kronik Anakronik
    • Profili Görüntüle
    • Yorgun Savaşçı'nın Günlüğü
Ynt: "Dragonero" Raflarda!
« Yanıtla #1 : 23 Kasım 2011, 22:04:39 »
Fuarda karşılaştım. Şöyle hızla bir göz attım, çizgilerin güzelliğine hayran kaldım ve hemen satın aldım :)
Jackal knows who you are,
Jackal knows where you are.
Try to hide if you dare.
Do your best, i don't care.

Çevrimdışı mit

  • *
  • 5536
  • Rom: 96
  • Kronik Anakronik
    • Profili Görüntüle
    • Yorgun Savaşçı'nın Günlüğü
Ynt: "Dragonero" Raflarda!
« Yanıtla #2 : 01 Şubat 2012, 10:28:28 »
Flood yapmak gibi olacak ama yazmadan duramayacağım, kusura bakmayın.

Kitabı nihayet okuyup yutma şerefine eriştim. Gerçekten de kaliteli bir eser. High Fantasy öğelerini sonuna kadar barındıran tamamen orijinal bir evrende geçiyor. Bildiğimiz elf, cüce ve insan ırkları ile büyücü, savaşçı gibi sınıflar mevcut. Bunun yanı sıra high fantasy ile steampunk'ın hafif bir karışımı da söz konusu. Çünkü Teknokratlar adında ayrı bir sınıf da mevcut. Bu sınıf klasik büyücülük metotlarını reddederek loncadan ayrılan ve teknolojik buluşların peşinden giden büyü kullanıcıları tarafından kurulmuş. Bu sayede planörler, zeplinler, tabanca ve tüfekler de bu evrende kendine yer bulmuş. Ayrıca cüce ırkı da zanaatlerini bir adım ileri götürerek robot benzeri golemler üretebilmeye başlamış.

Eserin çizgileri çok kaliteli. Karakter, mekan, harita ve yaratık çizimleri çok başarılı buldum. Bu da kitabı daha çok sevmenize neden oluyor. Karakterler de birbirinden sevilesi. Özellikle Ork Gmor ile Ian arasındaki dostluk ve şakalaşmalar görülmeye değer. Gmor çok enteresan bir karakter olmuş. Sonuçta her gün kitap okuyan, felsefe yapan, gözlük takan ama yeri geldiğinde de en ateşli bar kavgalarına balıklama dalan bir Ork görmüyoruz.

Tek kusuru klasikleşmiş fantastik klişelerine fazla sıkı bağlı kalması. Mesela kitap içinde öyle bir sahne var ki Gandalf ve Frodo'nun kulaklarını çınlatmadan edemiyorsunuz. Ama kitabın ana amacı da bu zaten; fantastik seven kitleyi çaktıramadan kendine bağlamak... Bu yönteme sarılmasa daha başarılı bir yapım olabilirmiş kanımca.

Bu haliyle başarılı ve eğlenceli bir eser ama kesinlikle bir başyapıt değil.
Jackal knows who you are,
Jackal knows where you are.
Try to hide if you dare.
Do your best, i don't care.

Çevrimdışı ronin47

  • **
  • 358
  • Rom: 13
    • Profili Görüntüle
Ynt: "Dragonero" Raflarda!
« Yanıtla #3 : 26 Temmuz 2014, 12:50:10 »
Dragonero ilk başta one shot olarak planlanmıştı ama daha sona aylık bir seriye kavuştu. İşte bu seri Çizgi Düşler tarafından  yayımlanmakta ve halihazırda ikinci cildi çıkmış bulunuyor. Bununda gazıyla hepsini aldım okudum. Nasıl buldun derseniz; fena değildi.

Çizimler ve tasarımlar gayet başarılı, hikaye ise idare eder diyebilirim. Birçok Bonelli çrsindeki gibi yazarların tarih konusundaki bilgilerini konuşturduğunu ve bunları kullanarak türlü çeşit mekanik oyuncağı fazla göze sokmadan hikayeye dahil edebildiklerini söyleyebilirim. Ama dünyanın temel dinamikleri kurulurken biraz arak yapmışlar. Lotr'dan elf göçü ve elflerin deformasyonuyla yaratılan savaşcı ırk (bu ırk orklar değil), Got'dan da büyük duvar fikrini araklamışlar (Gerçi Martin'de bu fikri Çinlilerden araklamış ya neyse). Ama yazarların hakkını yememek lazım. Bu fikirleri yarattıkları dünyanın kendi tarihi ve dinamikleriyle bütünleştirebilmişler. Birde Alben azıcık Gandalf'ı çağrıştırıyor ama o kadar karizmatik değil ;D

Bu küçük esinlenmeleri saymazsak hikaye gayet hoş. Özellikle frp oynamak için çok güzel bir dünya olduğunu düşünüyorum. Elf, ork, cüce ve insan toplulukları fantezi klişelerinin pek dışına çıkmasa da bu dünyada daha makullar. En azından doğuştan kötü diye nitelendirebileceğimiz tek ırk mevcut. Bunlarda zaten elflerin deforme edilmesiyle oluşturulmuş, savaşmaktan başka bir şey bilmeyen Donuklar. Bu arada savaşcı rahibeler hoş hoşuma gitti. Keşke bende de bir tane olsa ;D

Sonuç olarak takip ettiğim az sayıdaki fumettoya bir tane ekledim. Hikayeler bu kalitede devam ederse de bırakmayı düşünmüyorum...
Kurgu ile gerçek arasındaki tek fark, kurgunun mantıklı olmak zorunda olmasıdır.