Kayıt Ol

Kırlangıç Oyunu - Ölmek Gitmek Dönmek

Çevrimdışı Sayhh

  • **
  • 189
  • Rom: 15
  • Her şey başladığı yere döner.
    • Profili Görüntüle
Kırlangıç Oyunu - Ölmek Gitmek Dönmek
« : 11 Ağustos 2017, 20:58:24 »

Adı: Kırlangıç Oyunu - Ölmek Gitmek Dönmek
Orjinal Adı: Mourir, partir, revenir - Le Jeu des hirondelles
Yazar ve Çizer: Zeina Abirached
Sayfa Sayısı: 192


Zeina Abirached, 1981'de Beyrut'ta doğmuş ve çocukluğunda Lübnan İç Savaşı'na tanık olmuş bir sanatçı. Otobiyografik olduğunu söyleyebileceğimiz bu eserinde 1984 yılının Doğu Beyrut'unu anlatıyor.

Abirached, tek bir günü açıklıyor kitap boyunca ve bunu yaparken farklı noktalarda parantezler açarak geçmişe ve geleceğe gidiyor, o günü onunla paylaşan diğer insanların hayatlarından kesitler sunuyor.

Kurguda, olay örgüsü yerine durum tasviri özellikle öne çıkartılmış. Kitabın referans verdiği yılda yazarın üç yaşında olduğunu düşününce bu hiç de şaşırtıcı değil. Abirached'in eserini anı kırıntıları, bu anılara dair hissettikleri ve sonradan dinledikleri ile oluşturduğunu tahmin ediyorum. Nitekim kitaptaki kendi tarif ettiği hali de etrafta olup bitene biraz kayıtsız kalan, oyunlar oynamayı sürdüren ve izleyici olmaya bile uzak bir çocuk profili çiziyor.

Eseri okuyanlar, Chucri'nin gülümseyişindeki masumiyeti ve çocuksu karakterini, Ernest'in hüzünlü gözlerini ve bir kabullenişle acısını yaşayan ağırbaşlı hallerini sözcüklerle değil resimlerle hatırlayacaklar. Sanatçının anlattığı her şey, çizimlere altlık olarak yazılmış oryantalist bir dekor görünümünde ne yazık ki. Çizimlerdeki ifade dili o kadar güçlü ki hikaye, resimlerin çok gerisinde kalmış.

Bu grafik romanı, savaş temalı iyi bir otobiyografik eser okumak isteyen birine kesinlikle tavsiye etmem, bu anlamda çok yetersiz. Ama grafik tasarıma ve çizime ilgi duyan kişilerin uzun uzun ve keyifle inceleyebileceği bir eser olduğunu düşünüyorum. Şimdiye kadar karşılaştıklarım arasında siyah beyaz çizim tekniğinin en iyi kullanıldığı grafik romanlardan biriydi. Hele bazı sayfalar duvar resmi olarak kullanılabilecek güzellikteler. Sayfa düzenlerindeki kompozisyon ve çizim tekniği son derece iddialıyken seçilen kapak görseli ise son derece sıradan.

Yine de farklı bir kültürü (kısıtlı da olsa), farklı bir ifade tekniğiyle tanıdığım bu kitabı sevdim ben. Eleştirilerim daha fazlası olabilecekken olamadığı için sadece... İmkan bulursam sanatçının başka kitaplarını da okuyacağım.

Spoiler: Göster