Yönetmen: Tatsuya Ishihara
Studyo : Kyoto Animation
Yayın Tarihi : 4/10/2007 - devam ediyor.
Tür/tema : komedi, drama, fantazi, psikolojik, romantik / okul
Bölüm sayısı : Clannad (23+1) / Clannad After Story (22+1)
Küçük yaşta annesini kaybeden Tomoya, babası ile yaşamaktadır. Ancak babası, eşinin ölümünün üzerine kendisini alkol ve kumara vermiştir. Tomoya ve babasının halihazırda kötü olan ilişkileri, Tomoya ve babasının bir kavgaları esnasında babasının, Tomoya'nın kolunu yaralamasıyla daha da kötüleşir ve birbirlerinden tamamen uzaklaşırlar. Kolundaki zedelenme yüzünden basketbol klübünden de ayrılmak zorunda kalan Tomoya, okuldan ve arkadaşlarından da uzaklaşır. Lise son sınıfda okuyan Tomoya Okazaki, sınıf arkadaşları tarafından artık bir serseri olarak görülmektedir.

Ancak Youhei Sunohara (dünyanın en gereksiz karakteri olsa da renk katıyor) dışında arkaşı olmayan Tomoya'nın hayatı, okulda hiç bir arkadaşı olmayan Nagisa Furukawa adlı kız ile tanışması ile tamamen değişir. İlk başta Nagisa ile çok ilgilenmiyor görünse de, bir süre kendisini onunla birlikte bulur ve yavaş yavaş kalbini açmaya ve başka arkadaşlar da bulmaya başlar. Fuko Ibuki adlı bir kız hikayenin sıradışı bir yön almasına sebep olur çünki görünüşe bakılırsa diğer öğrenciler tarafından görülebilen ve duyulabilen Fuko aslında bir hayalettir ve tek isteği Ablasının evlilik gününde eski öğrencilerinin onu kutlamasıdır. Nagisa ve Tomoya ona yardımcı olmaya karar verirler ama gerçeği öğrendiklerinde izleyiciyi göz yaşlarına boğack olaylar onları beklemektedir.

Hikayede ara ara küçük bir kızın (tahminimce tanrı) bir robotu yaratışı (sanırım insan) ve onun yanlızlık dolu hayatında robotun onu tek sıcak şey olarak gördüğü bir dünyadan bahsetmekte. Görsel açıdan bu mini hikaye daha etkili ve özenilmiş. Asıl hikaye ile tiyatro kulubunun eseri olması dışında bir bağlantısı var mı yada olacak mı henüz bilmiyorum ama ayrıca etkileyen bir yanı var.
Clannad 2 parçadan (sezondan) oluşmaktadır,
Clannad ve
Clannad After Story. Clanad Visual Art's/Key firmasının Visual Novel (Görsel Roman)ından uyarlanmıştır. Karakterler ve birbirine bağlı hikayeler esasına sadık kalınarak tüm içeriği ile uyarlanmıştır. Ayrıca bendeniz Nihbrin'i 9. bölümü ile göz yaşlarına boğmayı başarmıştır. Gerçekten bu güne kadar gördüğüm tam anlamı ile en iyi drama animesi. Kızların kocaman gözlere sahip olduğu diğer absurt animelerden biri sanmıştım oysa, şimdi ise ilk 5e rahatlıkla sokabilirim ve sonu nasıl olursa olsun beni ilgilendirmez olduğu gibi mükemmel. Ayrıca Youhei Sunuhora'nın olduğu sahneler (halen en gereksiz karakter olduğunu düşünüyorum) kesinlikle komik oluyor, önce üzüp sonra güldüren ve bu dalga şeması ile devam eden ama sık sık çenenizi titretecek ve "ağlamıyorum ki toz kaçtı" dedirtecek nadir bir anime.
Not: clannad galler dilinde aile anlamına geliyor, ilk bitiş jeneriği "dango family" adı altında 1980-1990 yılları arasında japonyada çok rağbet gören çizgi kahramanlara gönderme yaparak adını daha etkili savunmuş bir anime clannad, öte yandan öğrencilerin ilişkisi sıcak bir aile havasında denilebilir.
Not2: ilk sezon 24. bölüm "Tomoyo's Arc" tamamen ayrı bir hikaye şemasına sahiptir ve Tomoya ile Tomoyo'nun bir çift aşık olduğu senaryosunu ele alan tekil bir bölümdür izlediğinizde kafanız karışmasın.
Not3: Tekmeyi yiyen zavallının adı Youhei (bkz. gereksiz kimse)