Kayıt Ol

Devrim Arabaları [2008]

Çevrimdışı Hurin

  • ****
  • 1478
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Devrim Arabaları [2008]
« : 27 Şubat 2010, 21:23:59 »
  Arkadaşlar bu tanıtımı yaparken her zaman olduğu gibi oyuncuların adları ve konuyla ilgili kısa birşey yazıp geçiştirmeyeceğim. Bu yorumu yazarken bir türk mühendisi olarak içimden geçenleri ifade edeceğim. Bu sebeple bu paragraftan sonra okuyup okumamak size kalmış.

 Filmi izlerken her zaman olmayı düşlediğim mühendisleri ve benimsediğim hayat felsefemi gördüm. İzlediğim anda insanların hayatımda beni kuşkuya düşürdüğü ve emin olamadığım zamanları gördüm. Kendi şüphelerimi, korkularımı, hayallerimi ve umutlarımı gördüm. Her zaman ülkem için en iyisini istedim ve herşeyi başarabileceğimizi düşündüm. Ancak idealist düşüncenin yorulmuş zihinler yüzünden nasıl çabucak bertaraf edilebileceğini gördüm. Bir insanın imkan dahilinde olmadığı düşünülebilen bir işe girdiğinde ne kadar rahatsız olabileceğini gördüm. Ben bu filmde 1938'den beri yaşadığımız bocalamayı gördüm. "Mühendis" sıfatını aldıktan sonra gelecekte beni bekleyecek sıkıntıları gördüm. Ancak yılmıyorum ve yılmayacağımda. Etrafımdaki insanlardan hep farklı oldum, sadece hayatı yaşayıp geçmek yerine benden daha kutsal birşey için, vatanım için çalışmayı istedim. Hep sordum; Neden insanlar uyanmıyor, neden uyumaya devam ediyorlar, neden başarısız olacaklarını düşünüyorlar? Anladım ki bazı zihinler hiçbir zaman uyanamayacak. Ancak mühendislik yaptığım süre boyunca benim gibi uyanık zihinlerle projeler yürütmeye çalışacağım. Sadece herhangi bir mühendis değil, büyük bir gelişme ön ayak olacak bir mühendis olmaya gayret göstereceğim. Gerekirse bu yolda tek başıma yürüyeceğim. Devrim Arabalarının sonucu, uçak fabrikasının kapanışı ve daha fazlası beni duydukça çileden çıkarıyor. Elimizden neler neler kaçırmışız, nelere sahip olabilirdik hayal bile edemiyorum. Ayrıca gerçek bir mühendisin sahip olması gereken meziyetleride gördüm. Hiçbirisi ustasına saygısızlık etmez yeri geldiğinde onun çayını bile dolduruyor. Bu sizler için ufak bir jest olabilir. Ancak şimdiki boş mühendis egosuyla yetişen insanlar için muazzam bir olaydır. Böyle birşeyin olacağını ne hocalarımız nede kendini mühendis zannedenler kabullenebilir.

 İşte bu film sadece bir film içimdeki hırsı iyice ateşledi. Hep derdik bizim gelişmemize izin vermiyorlar. Bence en büyük düşmanımız yine kendimiz. Böyle bir filmin çekilmesi ve halk tarafından gerçekten anlanması 1 2 saat için değil bir ömür boyu etkisinde kalınması gerekir. Aksi halde popüler kültür içinde anlatılmak istenen olay erir gider. Zaten genele olanda bu.

 
Lacho Calad!, Drego Morn!
Flame Light! Flee Night!