Kayıt Ol

Tek Kişilik Firar - Tevfik Uyar

Çevrimdışı Bay_Karamsar

  • ****
  • 865
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
Tek Kişilik Firar - Tevfik Uyar
« : 25 Mayıs 2016, 21:41:09 »

Künye:

Adı: Tek Kişilik Firar
Yazar: Tevfik Uyar
Türü: Bilimkurgu (Öykü)
Yayın Yılı: 2016
Sayfa Sayısı: 144
Yayınevi: Kırmızı Kedi Yayınevi

Tanıtım:      
  
     İki bilim kitabının çevirmenliğini yapmakla birlikte, İz Odası adlı bilimkurgu kitabı ile Astronominin Bilimle İmtihanı adlı popüler bilim   kitabının da yazarı, Açık Bilim Dergisi kurucu edtörlerinden ve bilimsel kuşkucu Yalansavar ekibinden Tevfik Uyar, yeni bilimkurgu öyküleri seçkisiyle merhaba diyor.  
     Lafını dolandırmadan aktarılan öykülerde, idealleriyle içgüdüleri arasında bocalayan insanın insanlık  hallerine yer veriliyor.

İnceleme:      
    
     Malumunuz, insanın, ne amaçla olursa olsun, sınırlarını aşma gayesi ve bu gayenin yolunda ortaya atılan fikrin, buluşun, icadın,  varılan noktaların haddi hesabı yoktur. Bu saymakla bitmezler tarihinde, bahsedilmeye gerek duyulmamışlar vardır bir de.  Varoluşla  dünyevilik arası gidip gelen, sorun, çıkışsızlık ve çelişkiler; önemsiz ayrıntılardan, hedeflere ulaşırken ki tümseklerden, hayatın  yapısından gelme pürüzlerden sayılmaktadırlar. Kimi zaman, aşırılıkları, tezatlıkları veya da her ikisini birden içerebilecek duygu ve  davranışlar, gene kafamızda taşıdığımız bir buçuk kiloluk süngergilliden çıkmadır. Yer yer kibirleşip sefililleşen dünyeviliğimizin de yan  ürün sayıldığı; varoluşu anlamlandırma ve varoluş sahibini gözetip varlığını devam ettirmeden peydahlanır bu saydıklarım. İnsanın, kimini kavrayıp, kimini kavrayamadığı hadiselerinin içerisine sokar durur.
     Tevfik Uyar'ın öyküleri, insanoğluna dairolanı; soğuk ve  emreder tonda “Prizma ışığı ayrıştırır,” diyen, iyiliğimiz için kafaya bilgi kakmak yerine; sıcak ve aktardığının ilginçliğini vurgulayan ses tonuyla, “Gördüğünüz gibi güneş ışığı prizmadan geçer geçmez ayrışarak ana renklere ayırır,” diyerek muhatabının merakını uyandırtan cinsten bir doğallıkta.      
     Bu doğallık içinde;  Uzay Yolu'ndan kat be kat yetersizlikteki teknoloji ve göreve adanmışlık içeren, misyon olarak da,  başarısızlıklarla  dolu uzay kaşifliğinin mutsuzluğunun verdiği boşluğu, yanlış yöntemle gidermesinin yarattığı olmadık durum; Otostopçu'nun Galaksi  Rehberi havasında, evrensel kuralların kendini hissettirmeden olaya müdahil olduğu uzaylı işgali; insanların can sıkıntılarından sebeple, ciklet paralarını nereye yatıracaklarının şaşkınlığının nelere kadirliği;  saydıklarıma oranla sakin yapısıyla, etkileyicilik açısından geri  durmayan Tanrı Misafiri öyküsü ve niceleri, doğallıklarından gelen samimiyet ile sayfalardaki yerlerini alıyorlar.      
     Öykülerin, ton ve anlatı elementleri; neyi, hangi bilimkurgusal alt türde anlattığına göre değişse de, bunun, bahsettiğim doğal tavra  etkisi, doğallığın yeterliliğine etki ediyor sadece. Doğallığın doğrudan anlatılageleni yeterince destekleyemediği vakit, bilimsel bilgi  takviyesi uygulanıyor öykü içerisine. Lakin bir iki öyküde, aktarılanların gizemliliği, soyutluğu veya da doğrudan bilginin kendini fazla  gösterirmiş gibi yapması; anlatılmak istenenin gözönündeliğinin, doğallığı biraz ötelemesine sebebiyet vermekte.      
     Son olarak, kimi  öykülerde  yer edinen yoldaşlık kavramına biraz değinilmeli. Öykülerdeki yoldaşlığın ve hatta topluluk olmanın;  insan icraatlarındaki  etkisi öne  çıkmakta. Yoldaşlığın; derecesi, varlığı veya yokluğu, olumlu veya olumsuzluğa yol açan durumlarıyla, üstünkörü geçilebilecek bir kavram olmadığı, ilgili öyküler içerisinde yer veriliyor.      
     Sırrına ve hükmüne erişemediğimiz evrende, insanoğlunu hem var edip ileri taşıyan, hem de başına belalar açan hallerin harmanlandığı öyküler bunlar.