Kayıt Ol

Diskdünya Serisi - Terry Pratchett

Çevrimdışı cankutpotter

  • ****
  • 1233
  • Rom: 14
    • Profili Görüntüle
    • Büyülü Kale, Hayallerinizin adresi.
Ynt: Diskdünya Serisi Yeniden Çevrildi ve Yayınlanmaya Hazır!
« Yanıtla #30 : 25 Mart 2015, 21:38:55 »
Bu ay çok harcama yaptım, üstelik vizelerim ve okuyacak pek çok kitabım var. Ama en yakın zamanda sipariş edeceğim.
İnsan, hayalleriyle vardır.

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Diskdünya Serisi Yeniden Çevrildi ve Yayınlanmaya Hazır!
« Yanıtla #31 : 29 Mart 2015, 01:41:40 »
Not ala ala okuduğum bir kitap oldu. Neden mi? Göndermeler çok tatlıydı da ondan ^^. Terry Pratchett, sen ne zeki adamsın.

Büyünün Rengi bakmayı bilenler için pek çok gönderme ve taşlama barındıran, tam da beklediğim gibi bir kitaptı. Yeri geldi toplumsal algılar taşlandı, yeri geldi tanrıların yuvarladığı zarlar kaderleri değiştirdi. Hatta o zarları bile duyduk bir ara!

Gündelik hayatımızın pek çok parçası bu fantastik, daha çok Orta Çağ benzeri evrende (daha doğrusu bazı ülkelerinde) kendi yorumlamasına kavuştu. Otantik, sigorta ve turizm bu kitapta bambaşka bakış açılarıyla çıktı ortaya. Ayrıca azıcık bilgi sahibiyseniz bazı göndermeler (bir cümle bilse olsa) ne kadar ince işlendiğini görebiliyorsunuz. Ben bunu sigorta ve turimzde gördüm özellikle. Olayların tarihçesini bilen Pratchett amca bunları eserinde nasıl da kullanmış. Helal vallahi. [*]Güldürürken düşündürdü alksdjfş[/*]

Beğenmediğim tek nokta bitmeyen Deus Ex Machina durumu. Kitabın 3 öyküsü var denilebilir. Kahramanlarımızı 3 farklı macerada görüyoruz ve bu maceralar arası geçiş Deus Ex Machina ile oldu. Evet, bunun bir nedeni var, ama keşke pat diye geçmeseydik o araları :).

Hep büyük harflerle konuşan (ve favorim olan) Ölüm, herkese bir çelme takan Felek, koşan bir sandık, her tür belayı ve macerayı üzerine çeken bir turist [*]ama çok mutlu tüm o belalarla[/*], sadece tek bir büyü bilen bir büyücü... Bu kitapta yok yok. Hepsi bir bakıma klişe ve aynı zamanda o klişeleri yıkacak denli ayrıntılarda özgünler.

Tam burada duruyorum. Benden bu kitaba bir inceleme gelsin, böyle olmayacak. Anlatmak istediklerimi buraya yazsam zaten o boyutlara ulaşacağı için hiç bulaşmayayım. Gözleri yormayayım :D.


Edit: okurken çeviri ve editörlüğe şapka çıkardım. Herkesin harcı değilmiş Pratchett çevirmek, ama sonuç iyi olmuş. Çeviride iki yere takıldım, o da yorum farkıydı zaten.

Çevrimdışı Fiddler

  • ***
  • 565
  • Rom: 32
  • Bazen Herkes Duysun Diye..
    • Profili Görüntüle
    • A. Orçun CAN
Ynt: Diskdünya Serisi Yeniden Çevrildi ve Yayınlanmaya Hazır!
« Yanıtla #32 : 29 Mart 2015, 01:51:10 »
Ben de bir kez daha söylüyorum, o kadar merak ediyorum ki. İlk fırsatta alıp okuyacağım. Bu arada sonraki kitaplar için de (hiç değilse 3 ve 4 için) haber bekliyoruz.
Saatleri Ayarlama Enstitüsü okuyalım..

Çevrimdışı cankutpotter

  • ****
  • 1233
  • Rom: 14
    • Profili Görüntüle
    • Büyülü Kale, Hayallerinizin adresi.
Ynt: Diskdünya Serisi Yeniden Çevrildi ve Yayınlanmaya Hazır!
« Yanıtla #33 : 29 Mart 2015, 14:52:44 »
Bayağı meraklandım, en yakın zamanda okuyacağım inşallah.
İnsan, hayalleriyle vardır.

Çevrimdışı Cellophane

  • **
  • 144
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Diskdünya Serisi Yeniden Çevrildi ve Yayınlanmaya Hazır!
« Yanıtla #34 : 30 Mart 2015, 20:28:34 »
Fırtınakıran'ın yazısını okuyunca, iyice bir merak ettim. idefix kitabı gönderir göndermez başlayacağım okumaya.
I tumbled down on my knees
Fill the mouth with snow

The way it melts
I wish to melt into you

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Diskdünya Serisi Yeniden Çevrildi ve Yayınlanmaya Hazır!
« Yanıtla #35 : 17 Nisan 2015, 17:24:06 »
İkinci kitap olan Fantastik Işık'ı dün itibariyle bitirdim. Açıkçası birinciden daha çok sevdim.

Diskdünya'nın yeni baskısını okurken aklıma düzenli aralıklarla şu geliyor: Ben bunu çeviremezdim. Pratchett çevirmek herkesin harcı değil.

Şimdi "sen kimsin de çevireceksin zaten?" diyebilirsiniz. E haklısınız. Ama özellikle bir çeviriyi beğenmediğimde oturup kendi kafamın içinde düzelten bir insan olduğum için utanmadan bu cümleyi kendime kuruyorum :).

Efendim, iyi ki güzel bir çevirmen ve güzel bir editörün ellerine teslim edilmiş bu seri (merhaba Yosun abla!). Çünkü gerçekten Pratchett'ı çevirmek herkesin harcı değil.

Peki ikinci kitap nasıldı?

Fantastik Işık dolu dizgin "taşlamalara" devam eden bir kitap oldu. Birincinin aksine bu defa kitap boyunca bir konu bütünlüğü de vardı. İlk kitap üç farklı maceradan oluşurken, Fantastik Işık tam bir romandı ve tek bir olayı konu ediyordu.

Terry Pratchett bu kitapta da kılıç ve büyü türüne taşlar atmaya devam etmiş. Dahası, yine büyücüleri konu ederek fantastiğin vazgeçilmezi olan bu sınıfı kendi iğneli yöntemiyle ele alıyor. Bunu da nasıl anlatacağım bilemedim ki :/. Şöyle diyeyim (çalışayım): Terry Pratchett fantastiğin büyücüler ve asalarından ibaret olmasından rahatsız bir insan, ama başkarakterlerden biri bir büyücü. Ayrıca ikinci kitap yoğun olarak büyü üzerine kurulu. Fakat kendisi bunu öyle bir şekilde kullanıyor ki kıkır kıkır gülerek tüm klişelerin darmadağın oluşunu izliyoruz. En basitinden, başkarakterlerden biri olan büyücü Rincewind'in dünyanın en berbat büyücü oluşu ve sadece "bir tane" büyü bilmesi gibi. Bunu belli bir nedeni var. O nedeni de ikinci kitapta öğreniyoruz.

Bilindik fantastik öğelerin hepsi bu seride mevcut, ama Pratchett yorumuyla. Sanki çok klişe bir kitap okuyor gibisiniz, ama yorumlanışına bakınca hiç de öyle değil. Bu adam bunu nasıl yapıyor, dediğim anda ustalığını tam da o noktada hak ettiğini fark ettim. En azından benim görüşüm bu yönde.

Diskdünya bana yer yer çizgi film izliyormuşum etkisi yapan bir seri oldu. Bunu olumlu anlamda söylüyorum. Çünkü çizgi filmlerdeki kimi sahneleri yazıyla anlatmak zordur. Kendi absürdlükleri ve mizah anlayışına sahiptirler. İşte o sahneleri Pratchett kalemiyle ifade edebiliyor. Ben de Diskdünya'yı okumaktan öte "izlediğimi" düşünür oldum.

İyi ki böyle kaliteli bir yeni baskıyla okuyoruz.


Not: İnceleme işini unutmadım! Vurmayın :(! Burada övdüğüm kimi şeyleri kitaptan alınmış bölümlerle aktarmak istiyorum.

Çevrimdışı cankutpotter

  • ****
  • 1233
  • Rom: 14
    • Profili Görüntüle
    • Büyülü Kale, Hayallerinizin adresi.
Ynt: Diskdünya Serisi Yeniden Çevrildi ve Yayınlanmaya Hazır!
« Yanıtla #36 : 22 Nisan 2015, 13:33:26 »
Kitaplarım dün geldi, hatta başladım biraz ama henüz çok başında olduğumdan bir şey anlayamadım. Şöyle ki daha 21. sayfadayım. :P Neyse, devam edeceğim, şu an bir şey söylemesem daha iyi sanırım.
İnsan, hayalleriyle vardır.

Çevrimdışı Lordmuti

  • ****
  • 1123
  • Rom: 35
  • Time is a drug. Too much of it kills you.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Diskdünya Serisi - Terry Pratchett
« Yanıtla #37 : 29 Nisan 2015, 16:48:37 »
Terry Pratchett'ın adını çok duymuşluğum vardı ancak eserlerini yakından tanımıyordum. Yakın geçmişte çevirisi yapılan, başkalarıyla ortak yazdığı iki kitabı(Kıyamet Gösterisi ve Uzun Dünya) okumuştum ve bunlardan anladığım kadarıyla çok benim kafamdan bir yazardı(Merhaba DNA, merhaba İngiliz sarkastik mizahçıları). Diskdünya kitaplarının bu yeni basımlarının ardından gördüm ki yanılmamışım. Kitapları okuduktan sonra ölümüne daha da çok üzüldüm, ne mübarek adammışsın sen Pratchett. Allah rahmet eylesin.

Normalde pek yapmadığım bir şeyi yapacağım ve ilk olarak kitaplar(iki kitabı beraber değerlendiriyorum) hakkındaki olumsuz görüşlerimi dile getireceğim. Daha doğrusu görüşümü, çünkü bir tane var. Kitaplar çok kısa. Hemen bitiyorlar. Evet, eleştirim bu.

Kitapları aşırı hızlı okumaya uğraşmam ama fabrika ayarlarım ortalamanın üstünde bir hızla okumaya ayarlı. Otobüse binerken başladım, uzun yolda bir oturuşta bitirdim bir kitabı ve keşke daha uzun olsaymış demeden geçemedim. Kısa olmaları yetmiyormuş gibi bir de kitaplar yağ gibi akıyor, sanki beni hemen okumalısın ve diğerlerine geçmelisin der gibi. Bu da hem yazarın hem de çevirmen ve editörün başarısı ki hepsini ayrı ayrı kutluyorum. Artık yapacak bir şey yok, diğer kitapların çevrilmesini bekliyorum. Bir dahaki sefere üç hatta beş kitap birden çevirin lütfen :P

Fantastik dünya yaratma konusunda Sanderson'ı hep övüyorum, övüyoruz. Adam çok şahane şeyler yazıyor çünkü. Hakkı var yani. Sanderson ile birebir aynı tarzda değiller ama Pratchett da dünya yaratma konusunda bir otorite sayılmalı. Bir kaplumbağanın sırtında duran fillerin sırtında duran dümdüz bir dünya yaratıp bir de bu dünyaya uygun (meta)fizik kuralları, uygun coğrafi koşullar, gök cisimlerinin hareketleri, yönler falan filan oluşturmak her yiğidin harcı değil.

İlk bakışta saçmalıklar toplantısı gibi görünse de her şeyin arkasında bir sebep var, bir kader var. (Kaderin üstünde bir kadeeeer vardır![*]Ey sevgili - Sezai Karakoç feat Uzun Adam[/*]) Ben böyle komik görünen ama arkasından bazen çok açık bazen de beyin yakan bir açıklama getiren yazım tarzını çok seviyorum, Otostopçunun Galaksi Rehberi'ni de aynı nedenle çok sevmiştim. Özellikle The Science of Discworld kitaplarının en kısa sürede çevrilmesini istiyorum ki bir an önce okuyabileyim. Ay <3 Bilim

Sırf dünya değil, karakterler de şahane ve de bombastik. "Turist" İkiçiçek, "Büyücü" Rincewind(Prensmit?), bir garip yürüyen sandık, Barbar Cohen(Ghenghiz Cohen, sanırım kitapta adı yok ama internette wikisinin ilk satırında gördüm, Cengiz Han ve Barbar Konan. İkili gönderme), SÜREKLİ CAPS LOCK AÇIK KONUŞAN ÖLÜM(foruma gelip böyle yazsa ban yemeyecek belki tek kişi, bir de adminler var bizim ama onlar yapmaz öyle şey), tanrılar, krallar, ejderha binicileri, troller falan filan bir sürü şey var daha saymaya üşendim. Hepsi ayrı güzel ve çoğu da klişeleri kullanarak klişelerle dalga geçiyor. Fantastikte siyah/beyaz savaşını sevmeyenler bu kitabı korkmadan okuyabilirler, çok orijinal insanlar var bu dünyada.

Dünyayı sevdik, karakterleri saydık. Olaylar ve hikayeler de bu iki unsur güzel olunca çok da iyi güzel oluyor. Kitap boyunca pek çok şeyi baş karakterlerimiz bilmiyorlar, yolda karşılarına çıkan olaylar sırasında bazen Pratchett gelip dünyayla alakalı bir şeyler anlatıyor(Otostopçunun Galaksi Rehberi'nde de vardı bu teknik) Buralarda genellikle dünyanın lore'undan kesitleri eğlenerek öğreniyoruz. Kitaplardaki favori bölümlerim genellikle buralardan çıktı çünkü buralarda çok güzel taşlamalar var. Ayrıca çok klişe konular işleniyor gibi görünse de kazın ayağı öyle değil. Bu konuları öyle bir anlatıyor ki Pratchett! Klişeler bilindik olmaktan çıkıyor, sağı solu pataklanmış, pert olmuş ve merhamet için ağlar halde yere serili kalıyor. Vay be diyorsunuz ve onun meşhur şapkalarından birini kafanıza geçirip karşısında şapka çıkarmak geliyor içinizden. (Benim söylemesi ayıp bir kovboy şapkam var, onunla bu uygulamayı yaptım.)

Taşlamalar dedik, üstte Hazal'ın da söylediği gibi kitaplarda bol bol gönderme ve iğneleme var. Spoiler olmasın diye sadece sığ-gort-ah diyorum, liseliler bilmez. Tüm göndermeleri yakalamak çok zor, benim kaçırdıklarım da kesin vardır ancak şöyle diyeyim hem herkesin anlayabileceği şeyler var hem de sadece konuyu bilenlerin görünce iki katı fazla gülümseyeceği yerler var. Birisi kitaplar için inceleme yazarsa kaçırdığımız göndermeleri de yakalar ve daha fazla sırıtırız[*]Hazal'a diss attım[/*].

İşte böyle. Ben çok sevdim, herkese tavsiye ediyorum. Bu kitapları okumak sonuçta olur da sevmeseniz bile size farklı bir bakış açısı kazandıracak. Okumazsanız iki elim yakanızda ona göre!

10/10 would read again



İmparator olmayı canım kolay mı sandın?
Dünyaya kazık çaktım duyulsun adım.

Çevrimdışı cankutpotter

  • ****
  • 1233
  • Rom: 14
    • Profili Görüntüle
    • Büyülü Kale, Hayallerinizin adresi.
Ynt: Diskdünya Serisi - Terry Pratchett
« Yanıtla #38 : 29 Nisan 2015, 17:30:44 »
Biraz yoğunluğum var, o yüzden İstanbul trafiği gibi gıdım gıdım ilerliyorum. :) Yalnız bir şey diyeceğim, hatta dur, spoiler olmasın şöyle yapalım. :)

Spoiler: Göster
Kitapta bir tür fotoğraf makinesi var, beni bayağı gülümsetti. :D Bir de bu Sıgortah meselesini doğru anladığımı varsayıyorum, bildiğimiz sigortaya bir gönderme. Hayır sonuçta Pratchet bu, her şey olabilir. :)
ama tabii daha maceraya tam giremedim. Kafam bir rahatlasın da... :)
İnsan, hayalleriyle vardır.

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Diskdünya Serisi - Terry Pratchett
« Yanıtla #39 : 30 Nisan 2015, 17:00:52 »
Şöyle bırakıyorum:

Alıntı
“Luck is my middle name,” said Rincewind, indistinctly. “Mind you, my first name is Bad.”

Bir de bu var, çünkü Ölüm'süz olmaz!

Alıntı
I AM DEATH, NOT TAXES. I TURN UP ONLY ONCE.

@cankutpotter,

Spoiler: Göster
Doğru anlamışsın :).


@Lordmuti,

Mesaj alındı. Ben şey edeceğim u_u. Hem de bu defa sesli olarak! Ama benim de sana diyecek bir şeyim var. Yediden sonra, dokuzdan önce gelen sayıyı söylemeyi Rıhtım genelinde yasaklamalıyız.

Çevrimdışı Lorlen

  • *
  • 28
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Diskdünya Serisi - Terry Pratchett
« Yanıtla #40 : 02 Mayıs 2015, 10:15:07 »
Kitapçılarda yok mu? Sadece internetten mi sipariş verilebiliyor?
Unutmayın,hikayeler ikiye ayrılır;gerçek olanlar ve gerçek olması gerekenler;karar sizin.

Çevrimdışı Lordmuti

  • ****
  • 1123
  • Rom: 35
  • Time is a drug. Too much of it kills you.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Diskdünya Serisi - Terry Pratchett
« Yanıtla #41 : 02 Mayıs 2015, 13:57:19 »
Hayır. Ben d&r'ın mağazasından aldım, diğer büyük kitap mağazalarında da vardır diye tahmin ediyorum.



İmparator olmayı canım kolay mı sandın?
Dünyaya kazık çaktım duyulsun adım.

Çevrimdışı merdem

  • **
  • 64
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Diskdünya Serisi - Terry Pratchett
« Yanıtla #42 : 09 Mayıs 2015, 14:33:03 »
3. kitabın ne zaman çıkacağı belli mi?

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Terry Pratchett’ın Kızı Diskdünya’yı Sonlandırıyor
« Yanıtla #43 : 16 Haziran 2015, 11:36:22 »

Rhianna Pratchett bir süredir Diskdünya hayranlarının kafasını kurcalayan soruyu yanıtladı: Seri devam etmeyecek.

Fakat başka Diskdünya projeleri için kapısı açık. İnanmıyorsanız kendi sözlerinden okuyun.


Haber: M. İhsan Tatari | mit

Çevrimdışı Lorlen

  • *
  • 28
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Diskdünya Serisi - Terry Pratchett
« Yanıtla #44 : 22 Haziran 2015, 15:50:01 »
Bulamadım bu kitabı.Nautilus D&R'da da yok.Sistemden baktırdım hatta.Hiçbir şubede gözükmüyor dedi adam.Ne yapacağım ben :(
Unutmayın,hikayeler ikiye ayrılır;gerçek olanlar ve gerçek olması gerekenler;karar sizin.