Kayıt Ol

Goblin Kral - Katherine Addison

Çevrimdışı Lordmuti

  • ****
  • 1123
  • Rom: 35
  • Time is a drug. Too much of it kills you.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Goblin Kral - Katherine Addison
« Yanıtla #15 : 07 Nisan 2017, 15:53:50 »
Fantastik bir kitap gibi görünüyor ama içindeki fantastik öğeler çok önemli değil, ön planda politika var. Kral olması beklenmeyen genç bir varisin babası ve abileri ölünce aniden tahta geçmesini ve sonrasında yaşadıklarını görüyoruz. Eğitimsiz, politikadan anlamayan bir halde işe başlayıp yavaş yavaş yönetmeyi öğreniyor, kendi karakterini geliştiriyor.

Ek: Steampunk demişler tanıtımda, bak bu daha doğru. Yine de birkaç zeplin ve bir köprü haricinde çok fazla steampunk öğe de yok aslında. Yani kitabın derdi kendi dünyasını oluşturup bunu işlemek değil, karakterin başından geçen politik olayları anlatmak.

Biraz drama var, biraz game of thrones vari politik şamatalar var, biraz da ergenlikle gelen sorumluluğun aniden surata yumruk atması karşısında yaşanan çaresizlikler var. Bir de uzuuun uzuuun isimli bir sürü soylu tip var. Fantastik edebiyatın genel elfçesine benzer şekilde umilet'havarethin gibi uzun uzun isimler bolca var. Kitabı bitirmeme rağmen karakterlerin çoğunun adını unutmuşumdur.

Ateş toplarının havada uçup ejderhaların savaştığı bir eser değil de fantastik bir dünyada geçen politik olaylar okumak istiyorsanız alın okuyun, bu açıdan başarılı bir kitap. Çevirisi de güzeldi, temiz temiz okursunuz. Puanım 8/10.



İmparator olmayı canım kolay mı sandın?
Dünyaya kazık çaktım duyulsun adım.

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Goblin Kral - Katherine Addison
« Yanıtla #16 : 08 Nisan 2017, 22:14:04 »
Bir de kitabı bitirmiş olarak yorum yapayım :)

Kitabı ilk olarak Locus, Hugo ve Nebula adaylıklarında görmüş, oldukça merak etmiştim. Açıkçası çevrilmesi için büyük merakla bekledim. Biraz daha çevrilmeseydi orijinal dilinden okuyacaktım :)

Goblin Kral, tam da beklediğim gibi bir kitap çıktı. Fantastik yanı az, politik oyunları çok, masalsı ve naif. Kitabın tek cümlelik özeti tam olarak bu.

Maia, yarı elf, yarı goblin bir kral. Tamamen siyasi bir evliliğin sonucu. Onu seven sürgün bir anne ve yüzüne bile bakmayan elf imparatoru baba. Sürgünde, babasının sürgün ettiği bir kuzeni tarafından ezilerek büyütülmüş, 8 yaşında annesini kaybetmiş ve istenmediğini hep bilerek fazlasıyla naif ve özgüvensiz olarak yetişmiş bir genç adam. Peki ne oluyor? İmparator ve oğulları bir zeplin kazasında ölünce tahtın tek yasal varisi olan yarı elf, yarı goblin Maia, bir anda bir ucubeyken kendini hiçbir şey bilmediği, bilgisiz bırakıldığı toprakların hakimi olarak buluyor. Ama Maia çok naif bir genç ve imparator olacak karakterden çok uzak. İşte böylece Maia'nın çağı başlıyor. Hükümdar olmak kadar kendi ayakları üzerinde durmak ve bir yandan büyüme sancılarıyla uğraşırken diğer yanda karakterini güçlendirmek için önünde uzun bir yol var. Biz de bu yola masalsı bir şekilde eşlik ediyoruz.

Yazar Katherine Addison fantastik edebiyatın stereotiplerini bir kenara bırakmış. Çok da iyi etmiş. Mesela elfler  elf deyince akla gelen o dillere desten güzellikte değiller. Yüz hatları gelinciği andıran, kulakları duygularına göre aşağı eğilen ya da yukarı kalkan, tıpkı insanlar gibi güzeli de çirkini de olan bir ırk. Güzeller güzeli elfler kitapta oldukça az. Ayrıca unutmamak gerek, kitapta zibilyon tane karakter var :D Bu bolluk içinde azlar. Çirkin bir ırk değil ama işte, insanlar gibi çeşit çeşitler.

Goblinler ise stereoptileri alt üst eden asıl ırk. Aptal, bücür ve çirkin değiller. Kendi kültürleri olan, kimisi kısa, kimisi boylu boslu (2 metre civarı) ve gayet zeki bir ırk. Kopkoyu tenleriyle elflerden ayrıldıkları gibi, Goblin Kral'ın evreninin siyahileri onlar. Hemen hemen her açıdan.

Goblin Kral için naif demiştim, onu da açayım. Maia'nın kendi naifliği etrafına da yansımış durumda. Onun kuyusunu kazanlardan çok ona destek olan, babacan, sert ama iyi yürekli, anlayışlı ve sevgi dolu karakterlerin sayısı da az değil. Kitap tam da bu yüzden masalsı aslında. Nasıl ki masallarda iyi olan illa ki destek bulur, kötüler cezalarını bulur, Goblin Kral'da da bu fazlasıyla oluyor. Hatta bence kitapta çok fazla iyi karakter var ve Maia yeterince tökezlemiyor, çünkü ona destek olanların sayısı oldukça fazla. Ama işte, bu da kitabı masalsı yapan şey. Yine de, keşke bu kadar destek ve iyi niyetli kişi olmasaydı diyorum.

Son olarak, çeviri ve editörlük gayet hoştu, fakat son okuma için bunu diyemeyeceğim. Okunanaklıkta büyük bir engel yok ama yine de bir son okuma görseymiş harika olurmuş. Yanlış ekler ya da harfler, veyahut atlanan "için" ile "kadar" gibi kelimeler mevcut. Tekrar ediyorum, çok değil ama neden sıfır olmasın?

Goblin Kral, Locus'u hak eden ama Nebula ve Hugo'da adaylıkta kalmasını yakıştırdığım tatlı mı tatlı bir kitaptı. Mükemmel değil, ama o çocuksu naifliğiyle elinizden düşmeyen, çabucak okunan ve gerçekten merak uyandıran bir yapısı var.

Ayrıca, Maia'nin yarı elf yarı goblin oluşunun da aslında yepyeni bir çağın başlangıcı oluşunun ta kendisi olması ve kitabın da yepyeni bir çağa adım olması fazlasıyla mantıklı. Sanırım en çok bu yanını sevdim.

İnsanı pozitif duygularla dolduran, fantastikte yerleşmiş kalıplara farklı bir bakış açısı getiren bu kitabı her kesimden okura tavsiye ederim. Yine de keşke herkes bu kadar iyi olmasaydı :) Tek eleştirim bu.

Not: Kitabın en arkasındaki isim telaffuzları ve kim kimdir rehberi iyi ki var <3

Not 2: Orçun, hala kitabın adının Goblin Kral olması konusunda hemfikir değilim :D Çevirmenin Çemberi'nde açıklamışsın ama adı Goblin Kral olup da kitap boyunca hiç "kral" sözünün geçmemesi beni düşündürüyor. Onun dışında, ellerine sağlık :)

Not 3: Üzerine biraz daha gevezelik edeceğim kitabın, ama onları incelemeye saklıyoruuuuum.