Kayıt Ol

Son Kurtadam Serisi - Glen Duncan

Çevrimdışı Ugur

  • ***
  • 459
  • Rom: 2
    • Profili Görüntüle
Ynt: Son Kurtadam - Glen Duncan
« Yanıtla #30 : 12 Eylül 2015, 20:13:19 »
Kitabı zamanında okumamıştım şimdi devamıda çıktı serinin ikinci kitabı , yukarıdaki yorumlara ek olarak hem ilk hem ikinci kitabı okuyan ve olumlu olumsuz birşeyler yazacak var mı ? Sadece ilk kitap üzerinede yorum alabilirim. "Tanrı yok ama emirleri var , tanrı öldü , tanrı bilir." vs gibi çelişkiler ya da bir kısmımıza göre ironiler okuma zevkimi bozmuyor ama Mit'in eleştirdiği gibi kitap ve devamı , bir kağıt israfımı yoksa her şeye rağmen okumaya değer bir eser mi ?

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Son Kurtadam Serisi - Glen Duncan
« Yanıtla #31 : 19 Ekim 2015, 17:26:12 »
Talulla'nın Yükselişi de böylece bitti. Aşağıdaki yorumda (küçücük bir yer hariç) hiç spoiler vermeden yorum yapacağım.

Son Kurtadam serisiyle ilgili (gerçi serinin asıl adı Bloodlines) genel bir sorun yaşıyorum. Bu sorun kitabın seyir hızıyla alakalı. Kitabın ortalarında durup okur yorumlarına baktığımda, bazı okurların da benimle aynı sorunu yaşadığını gördüm.

Glen Duncan hızlı başlıyor, merak uyandırıyor, güzel gidiyor. Derken kitabın ortalarına bir geliyoruz (küt), hız aniden düşüyor. O orta kısımlar benim için iki kitapta da sürünmecede geçti. Merakla okuduğum kitap bir anda ilgimi yitirdi. Sonra devam ediyoruz ve yükseliş tekrar başlıyor.

Her iki kitabın da hızını şöyle görüyorum: V. Ortalardaki o düşüş benim gözümde gerçekten dibi görüyor. Neyse ki ayağını dibe vurup yeniden yükselişe de geçiyor. Duncan bunu yapmasa aslında çok daha güzel olacak. Diyorum ya, böyle düşünen tek okur da değilmişim. Artık iyice merak edip sırf bunun için oturup yerli/yabancı okur yorumlarını okudum.

Her neyse. Biz konuya dönelim.

Malumunuz, bu kitabın başrolünde Talulla var. İlk kitapta pek çok kişinin favorisi olan Jake yok. Jake'e hayran değildim, ama iddialı bir karakter olduğunu kabul etmek gerek. Yazarın Jake'ten sonra nasıl devam edeceğini, daha doğrusu devam edip edemeyeceğini merak ediyordum.

Talulla ile çok farklı bir bakış açısına kavuşuyor.  Bir kurtkadın. Bir kadın. Bir anne. Hem de, (ilk kitabı okumayanlar bakmasın)

Spoiler: Göster
Kurtadam lanetine doğuştan sahip bebekler doğuracak bir anne.


Bir de kendisi Jake gibi 200 yaşında ve hayattan bıkmış değil. Talulla Jake'e göre kıpır kıpır. Bu farklılığı yansıtabilmesi ve yansıtış şekli güzeldi gerçekten.

Jake bize günlükleriyle eşlik ediyor bu arada. Hiç yok diyemeyiz. Jake'in meşhur günlüklerinden parçalar çıkıyor kitap boyunca karşımıza.

Jake ve Harley arasında olan ilişki, bu kitapta Talulla ve Cloquet arasında var. Harley'nin Jake için yaptığı pek çok şeyi, Cloquet'nin Talulla için yaptığını görüyoruz. Bu kadar benzerlik olmasaydı keşke. Neyse, yine de çok takılmadım. Çünkü bu kitapla birlikte büyük resmi görmeye başlıyoruz. Bu kitapla birlikte sadece Talulla'nın değil, kurtadamların yükselişini görüyoruz.

Bu kitap serisi için "kurtadamların Dracula'sı" deniyor ya, ben bunu bir okur olarak kabul ediyorum. İlk kitap için de demiştim. Artık birilerinin kurtadamları da doğru düzgün anlatma vakti gelmişti.

Glen Duncan anne olmak ve anne olmaya dair şehir efsanelerini bir kurtkadın üzerinden sorguluyor. Güzel de yapıyor. Zaten kendisi gayet ayrıksı bir yazar olduğu için, annelikle ilgili konuları tüm çıplaklığıyla irdeleyebilmiş.

Aksiyon dozu ilk kitaba göre daha yüksek. Vampirler, Helios projesi ve DOKET, yine hepsi burada ama daha da sert. Büyük resmi gerçekten sevdiğimi söylemeliyim. Yükselişi de sevdim doğrusu.

Yalnız Glen Duncan ile anlaşamadığımız bir nokta var. Konu güzel, özgün ve beni bir okur olarak merak ettirerek okutuyor. Bu serinin hayli hayli yetişkin içerikli olduğunu da biliyoruz.  Vampirler de, kurtadamlar da beslenme sahnelerinde içimi defalarca kez kaldırıyor. Ama Duncan benim gözümde, her iki kitabın da belli yerlerinde kendi ayağına sıkıyor. Güzel bir kurgu, uzun yaşamlı insanların gözünden dünya tasviri vs her şey güzel. Fakat bazı yerler zorlama benim için. Kitabın belli kısımları var ki, satış kaygısıyla yazıldığını düşünmeden edemiyorum.

Bir de ne olur artık şu para bitsin. Tamam Jake 200 yaşında. Adam 200 yıl boyunca servetin üstüne servet ekledi. Ama eldeki para sayesinde bazı şeyler o kadar kolay oluyor ki, kitapta bitmeyen bir Deus ex machina durumu ortaya çıkıyor. (Olmasın bu Duncan :/)

Bu kitapta da vampire dönüşmenin bir çeşit ölüm ve vampirlerin de ölü oluşu, öte yandan kurtadam ve kurtkadınlarınsa (kurtinsan?), bu lanetle birlikte yaşamın başka bir evresine geçtikleri gözler önüne serilmiş. Yazarın bu ayrımı yapabilmesini seviyorum. Yüzyıllardır süre gelen vampir vs kurtadam savaşına da başka bir boyut katıyor hem.

Tallula'nın Yükselişi kendi içinde de yükselişe sahip bir kitap.

Şimdi gelelim spoiler vermeden 3. kitap yorumlarıma.

2. kitabın bitişi zaten olacakları gösteriyor. 3. kitabın arka kapağı da 2'nin sonunda aklınıza geleni bağırıyor resmen. Eğer seri böyle sonlanacaksa, eh, çok da hoşuma gitmez. Yine şöyle bir baktım, bazı hayranları serinin tamamlanışını zayıf bulmuş. Şu an tek derdim o fikirle ilgili. İkinci kitapta gördüğümüz büyük resmi sevdim ve meraklandım. Ama serinin sonuna dair olacak olan şeyi o kadar sevmedim şimdilik.

Editörlük ve Çeviri

Şimdi burada demek istediğim birkaç şey var açıkçası.

Çeviri ve editörlük okuma seyrinizi baltalayacak hatalara sahip değil. Ancak bazı durumlar var ki değinmeden geçmek istemiyorum.

Bunlardan ilki, Walker karakteriyle başlayan "D Hanım" hitabı. Talulla Demetriou, Talulla'nın tam ismi biliyorsunuz. Walker ona kitabın büyük kısmı boyunca D Hanım dedi. Gayet güzel. Demetriou Hanım dedi bazı karakterler. Süper. Fakat neden kitabın sonlarına doğru Miss Demetriou ve Miss D oldu bu kadın yahu?

Bir başka durumsa kelimelerdeki kişi ekleriyle ilgili. Başlarda birkaç kez ben-sen durumu karışmış. Gidişattan durumu anlıyor ve dert etmiyorsunuz. Ancak kitabın sonlarında iki sahnede benim kafam epey karıştı. Kim kime ne diyor, oralar bir çorba oldu. Açıkçası kitabın en merak edilen kısımlarında bu karmaşayı yaşamak bir okur olarak beni üzdü. Gidişattan da pek anlaşılmıyor kimin kime ne dediği.


Ben Glen Duncan ile son kitapta da aynı çekişmeyi muhtemelen yaşayacağım. Kendisinin bu serideki kurgusunu takdir ediyor, ama kendini baltalayışını sevmiyorum doğrusu. İki kitabı da okurken "yapma işte bunu!" dediğim yerler oldu. Ana kurguyla da alakalı değil bu dediklerim.

3. kitabı da okuyup seriyi tamamlayacağım.

Çevrimdışı ugunas

  • *
  • 16
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Son Kurtadam Serisi - Glen Duncan
« Yanıtla #32 : 31 Ocak 2016, 21:24:15 »
vampirlerden çok kurt adam konusunu daha çok seven biri olarak bu okumak istiyorum fakat çok kararsız kaldım çünkü biri çok kötü derken başkası çok iyi dedi bu kitap için bende karar verememiştim ama yinede okuyacagım :D

seriymiş ikinci kitap çıktı mı yada ne zaman çıkacak bilgi verebilir misiniz ben spo olur korkusuyla yorumlarınızı okumadım bunuda belirteyim :D

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Son Kurtadam Serisi - Glen Duncan
« Yanıtla #33 : 31 Ocak 2016, 21:36:50 »
Spo dediğiniz spoiler sanırım? Kelimeleri açıkça yazmaktan çekinmeyin lütfen :). Edebiyat forumunda yazmak varken, kısaltmalara hiç gerek yok. Ayrıca Kayıp Rıhtım üyeleri spoiler konusunda hassastır, spoiler verecekse kutu içine alır. Gizle/Göster yazan kutular bunun için var. Böyle bir kutu görüyorsanız bilin ki içinde spoiler var.

Serinin ikinci kitabı çıktı. Çıkalı da bir süre oldu, kaldı 3. kitap.

Bu serinin yetişkinlere yönelik bir seri olduğunu da vurgulamakta (tekrar) fayda var. Yani vampir temalı macera romanlarını seviyorsanız bu seri aradığınız seri değildir.

Çevrimdışı ugunas

  • *
  • 16
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Son Kurtadam Serisi - Glen Duncan
« Yanıtla #34 : 31 Ocak 2016, 22:30:33 »
Spo dediğiniz spoiler sanırım? Kelimeleri açıkça yazmaktan çekinmeyin lütfen :). Edebiyat forumunda yazmak varken, kısaltmalara hiç gerek yok. Ayrıca Kayıp Rıhtım üyeleri spoiler konusunda hassastır, spoiler verecekse kutu içine alır. Gizle/Göster yazan kutular bunun için var. Böyle bir kutu görüyorsanız bilin ki içinde spoiler var.

Serinin ikinci kitabı çıktı. Çıkalı da bir süre oldu, kaldı 3. kitap.

Bu serinin yetişkinlere yönelik bir seri olduğunu da vurgulamakta (tekrar) fayda var. Yani vampir temalı macera romanlarını seviyorsanız bu seri aradığınız seri değildir.

evet spoiler demek istemiştim artık daha dikkatli olurum yazarken :D

bilgilendirme için teşekkürler ne zamandır kurtadam konulu bir kitap arıyordum ve kitaba rastladım fantastik edebiyatı çok seviyorum o yüzden kitabı okumaya karar verdim tabi önce sizin yorumlarınızı okuyacağım spoiler içlerine bakmadan tabi :D