Bilim-Kurgu serüvenim çerçevesinde az önce izledim. Çığır açacak bir film bu, yönetmeni Güney Afrikalı yönetmen, Yeni Zelanda'lı yapımcı, yönetmenin arkadaşı tanınmadık bir oyuncu, ve bilim-kurgu filmleri için çerez parası sayılacak 30 m dolar bütçe. İnanılmaz bir şey çıkmış ortaya.
Sanırım filmin en iyi yanı, içine aldığı gerçeklikte yatıyor. Hem olayları acı olarak gösteriyor, hem gerçek dünya ağzıyla konuşuluyor, hem de çok iyi kamera kullanımı söz konusu. Ama bana göre bütün bunların dışında filmin ana kahramanın senin benim ki(eheh) silik bir tip olması. Günü kurtaran(nasıl?) adamımız hiç öyle süper kahraman havasında bir adam değil. Hep bunu düşünüyordum, neden müthiş olaylar, hep müthiş insanların başına gelir? (aşağılık kompleksi

) Dünyada sadece Brad Pittler mi yaşıyor?
Bir de filmde tek bir kez Amerika sözünün geçmediğini, filmde Amerikan ordusu bulunmadığını, Amerika'da geçmediğini, Amerika olmadığını, Amerikalı çekici hatunlar olmadığını, Amerika düşkünü uzaylılar olmadığını biliyor muydunuz?
Filmin basit bir aksiyon olayından çok daha fazlası olduğunu düşünüyorum. Olayın "tamamen" ırkçılık üzerine olduğu görülüyor gibi. Daha önce Güney Afrika hükümeti District 6 isminde bir bölge kurmuş (1966) bölge sadece beyazların yaşadığı bir bölgeymiş. Dışarıda siyahlar aynı bu şekilde barakalarda yaşıyorlarmış ve söylentilere göre filmin çekildiği yer yerleşik bir siyah yaşam yeriymiş eskiden. Bu açıdan epey göndermeli bir film.
Ama işte olayı District 10 geliyor haberiniz ola diye bitirmeleri ve başlangıcı bana göre biraz hızlı tutmaları hoşuma gitmedi. Benim puanım 9,5/10
Edit:
http://en.wikipedia.org/wiki/District_Six,_Cape_Town