Kayıt Ol

Djivan Gasparyan

Çevrimdışı Herr Mannelig

  • ****
  • 924
  • Rom: 17
    • Profili Görüntüle
Djivan Gasparyan
« : 11 Ocak 2009, 15:29:21 »





12 Ekim 1928 tarihinde Ermenistan'ın Ahta bölgesinin Solag köyünde doğdu. Müzikle küçük yaşlardan itibaren ilgilenmeye başladı. Babasının iyi şarkı söylemesi bu anamda kendisini etkiledi.

Yaklaşık 6 yaşlarında topladığı boş şişeleri satarak bir duduk satınalıp çalmayı öğrenmeye başladı.

Önce yöredeki bir çocuk grubunda çaldı. Daha sonra Komitas Konservatuarında öğrenim gördü. Master ve pedagoji eğitimi alarak konservatuarda eğitim görevlisi oldu.

1946’dan 1982’ye dek »Tatul Altunyan Halk Müziği ve Oyunları Topluluğu« bünyesinde solist olarak görev yaptı.

Dağılmadan önce tüm Sovyetler Birliğinde en çok bilinen sanatçılardan biri olan Gasparyan, aralarında Stalin de olmak üzere hemen her dönem toplumun tüm kesimlerine konserler verdi.

1989 yılında İngiliz müzisyen ve yapımcı Brian Eno’nla karşılaşması Gasparyan’ın Batı dünyasında tanınmasını sağladı. Bu dönemden sonra Londra’da »I will not be sad in this world« adlı ilk albümünü çıkardı.

Gasparyan bu albümden sonra dünyanın en ünlü senfoni orkestralarının yanında Peter Gabriel, Lionel Ritchie, Michael Brook, Hans Zimmer gibi tanınmış müzisyenlerle çalıştı. Avrupa ve Amerika’da pek çok albüm yayınlandı. »Ronin«, »Gladyatör« gibi pek çok filmde müzikleriyle yeraldı.

Eski Sovyetler Birliği ve dünyanın değişik ülkelerinde birçok ödül ve World Music alanında verilenlerin en önemlisi sayılan WOMEX 2002 yılı ödülünü aldı.

Erivan Devlet Konservatuarında profesör olarak görev yapan Gasparyan, aynı zamanda Ermenistan'ın ilk ve tek »halk sanatçısı« unvanını taşımaktadır.


Kendi yorumumu da katıyım: The Crow ve Gladiator gibi güzel iki filmin güzel müziklerini yapmıştır bey amca. Çok sevimli de bir tipi vardır sürekli güler. Erkan Oğur'la Fuad albümünde yer almıştır, neyiyle eşlik etmiştir. Yavuz Bingöl, Goran Bregovic ve Djivan Gasparyan birlikte verdikleri konserde müzik zıyafeti yaşattıkları gibi, kardeşlik mesajları da vermiştir. Sarı Gyalin'i dinlenesidir.
Contraataques muy rabiosos, deberemos resistir; Ay Carmela!