Kayıt Ol

Dolan's Cadillac | Dolan'ın Cadillac Arabası

Çevrimdışı DarLy OpuS

  • ********
  • 2766
  • Rom: 35
  • Dansımız Marşandiz
    • Profili Görüntüle
    • Uykusuzluk Kulesi
Dolan's Cadillac | Dolan'ın Cadillac Arabası
« : 12 Ağustos 2009, 01:53:07 »
Dolan'ın Cadillac Arabası



Yapım: 2009 ~ ABD

Tür: Gerilim

Yönetmen: Jeff Beesley

Senaryo: Richard Dooling

Senaryo (Öykü):
Stephen King

Yapımcı:
Rhonda Baker

Alıntı
İntikam soğuk yenmesi gereken bir yemektir.

İspanyol atasözü, öykünün girişini süslüyor. Hikayenin tamamı intikam üzerine desek hiç de yanlış bir tanım kullanmış olmayız sanırım. Karakterimizin adı Robinson. Ve biricik karısı Elizabeth’i, Dolan isimli rezil bir adam yüzünden kaybediyor. Boş yere öldürülen karısının intikamını almak için yıllarca Dolan’ı izliyor. Dolan çok nüfuzlu, zengin ve saygın bir insan. Ayrıca her saniye kendisini yeterli sayıda koruma izliyor.

Robinson, gözlemi sayesinde Dolan’ın her adımını önceden tahmin edebilir bir hale geliyor. Kullandığı arabayı, arabasının enini-boyunu, tatile giderken çıkacağı yolu, arabasının ne kadar hız yapacağını… Robinson en sonunda aklına en çok yatan planı uygulamaya koymaya karar veriyor: Dolan’ın Cadillac’ını, çölün ıssız bir alanına çekip onu oraya gömmeyi.

Aynı zamanda bir eğitimci olan Robinson’un karısının intikamını alıp alamayacağını son saniyeye kadar bilemeyeceksiniz.

~

Stephen King'in "Rüyalar ve Karabasanlar" adlı öykü kitabının ilk öyküsüdür. (Kitabın detaylı incelemesi burada.)

Filminin çıktığını duyunca çok fazla şaşırdım, hemen bir heyecan aldı beni. "Acaba nasıl olmuştur?" sorusuyla indiriverdim. Okurken o kadar derinden etkilenmiştim ki, izlerken benzer bir etki alamazsam hayal kırıklığına uğrardım... çok şükür kü tepkim tam da umduğum gibiydi. Bir kısa öykü ancak bu kadar iyi uyarlanabilirdi.

Hiçbir önemli nokta atlanmadan, adım adım işlemiş öykü. Hatta baş taraflara çok da kaliteli eklemeler bile yapılmış. Ki bu, bence filmi daha etkileyici hale getirmiş. Dolan rolünü üstlenen oyuncuyu çok beğendim. Karakterini tam olması gibi oynamış. Robinson için de aynı şeyi söylemeliyim. Hayal ettiğimden bile iyiydi. İzlerken biz de Elizabeth için üzülüyor, Dolan'ı yok etmek için planlar kuruyor ve -öyküyü okuyanlar için, sonu bilinmesine rağmen- son saniyesine kadar merak ediyoruz.

Bu film benden tam not aldı. Şiddetle öneririm, pişman olmayacaksınız.

King ustaya buradan saygılar.