Kayıt Ol

İhsan Tatari Yazdı: Çanlar Hugo Ödülleri İçin Mi Çalıyor?

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle


"Hugo Ödülleri elden gidiyor"
sözlerine bir şekilde rastlamışsınızdır. George Martin, John Scalzi gibi yazarlar bu prestijli ödülün "bir daha eskisi gibi olmayacağına" dair endişelerini sıkça dile getirdi. The Guardian gibi gazeteler de bu tartışmaya katıldı.

Nedir bu Sad Puppies hareketi? Sağ - sol kavgaları en sonunda bu güzelim ödülü nasıl etkisi altına aldı?

M. İhsan Tatari tüm bunları açıklayan bir makale kaleme aldı. Olayların çıkış noktasını ve sapmasını bizlere tek tek anlattı.

Şu anda bu konudaki tek Türkçe kaynak olma özelliğine de sahip bu makaleye BURADAN ulaşabilirsiniz.

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: İhsan Tatari Yazdı: Çanlar Hugo Ödülleri İçin Mi Çalıyor?
« Yanıtla #1 : 09 Ağustos 2015, 22:03:45 »
İlk yorum da benden gelsin mi :)? Çok doluyum çünkü, acilen bunları söylemem gerek.


Öncelikle kocaman bir ellerine sağlık gelsin. Hugo Ödülleri'nde bu seneki büyük endişeye ve özellikle Sad Puppies hareketinin temellerine dair tek Türkçe kaynağa bakıyoruz. Emek kokan ve sonuna kadar okunması gereken bir yazı. Yoksa bazı yerleri yanlış anlaşılabilir.

Şöyle bir gerçek var ki, bu gibi kuruluşlarda ve ödüllerde (ülkemiz de dahil) hep bir ideoloji hakimdir. Bunu yadırgamıyorum ve şaşırmıyorum. Bilimkurgu ve fantastik gibi, hayal gücüne dayanan ve dayatmalara karşı bir başkaldırı niteliği taşıdığı düşünülen türlerin de solcuların elinde olması şaşılacak şey değil. Ama Larry Correia'ya da hem hakkını veriyor hem de bir konuda çok kızıyorum.

Evet, böyle bir ortamda sağ görüşlü yazarlar dışlanır. Bu da bir haksızlık doğurur elbet. Peki Larry Correia ve Sad Puppies ekibi nasıl olur da Vox Day gibi bir adilik abidesine ses çıkarmaz? Susmaları dilsiz şeytanlıktan başka şey değildir.

Vox Day ise nefret ettiğim, insanlık suçlusu olarak gördüğüm korkunç bir yaratık! Çünkü o ve onun fanatikleri insanların hayatlarını kalıcı şekilde mahvetti! Dilerim Vox Day denilen şerefsizin başına, başkalarına ettiği kötülüklerin aynısı gelir ve o fanatikleriyle etrafa saçtığı tehditler gelir onu bulur. (bkz. Gamergate olaylarını yakından takip etmiştim)

Vox Day ve onun gibi düşünen John Wright, siyahileri "medeniyetten nasibini almamış" buluyor. Oysa bu ikili "tecavüz kadını cezalandırmanın yoludur" gibi hastalıklı, yobaz, ilkelliğin önde giden bir düşünceyi benimsemiş tiplemeler. Dahası, bu ve onun gibilerin etrafa verdiği zararın ciddiyetini kimse dikkate almıyor, önemsemiyor. Yazık.

Son olarak Le Guin'e değinmek istiyorum. Le Guin Mülksüzler ile Hugo'yu kazandığında bu şaşırtıcı bir durumdu. Çünkü hem feminist hem de anarşist bir "kadın yazarın" bu ödülü almasını kimse beklemiyordu. Hatta bildiğim kadarıyla, Le Guin de camiaca o kadar da sevilmiyordu.

Sonun sonu da şu olsun: Sad Puppies hareketi Todorov ve Tynyanov'dan habersiz sanırım. Edebiyat kuramcıları "türlerin değişiminin sürekliliği ve evrimi"ne dair pek çok çalışma ortaya koymuştur. Hal böyleyken "bilimkurgu şudur", "fantastik budur" deyip tek bir kalıba sokmak aslında türlerin doğasına aykırı.

Biz eğer bugün fantastik ve bilimkurguyu etrafa bir edebiyat olarak kabul ettirmek istiyorsak kalkıp da onların içindeki edebi yönlerden neden şikayet ediyoruz? Aksine, edebiyatın bir güzelliği olarak hayalle birleşerek bizlere harika örnekler sunuyorlar.


Not: Dresden Dosyaları'nı ne kadar sevdiğimi çok iyi biliyorsun, ama ben de Hugo Ödülleri'ni kazanacak eserleri düşündüğümde onu orada görmüyorum. Yani kafamdaki "Hugo kazananı" profiline Dresden uymuyor. Bu da böyle şahsi bir görüşüm :).

Çevrimdışı Lordmuti

  • ****
  • 1123
  • Rom: 35
  • Time is a drug. Too much of it kills you.
    • Profili Görüntüle
Ynt: İhsan Tatari Yazdı: Çanlar Hugo Ödülleri İçin Mi Çalıyor?
« Yanıtla #2 : 09 Ağustos 2015, 22:23:16 »
Vay anam vay Serhat neler dönmüş ya :D

İhsan abi eline sağlık, çok güzel bir yazı olmuş. Ben bu üzgün köpecik hareketini başlatan arkadaşlara biraz katılıyorum. Ödül alan her kitabın sol(bu sağ olsa da fark etmezdi) görüşten bir şeyi desteklediği için ya da yazarın siyasi görüşü ödül verenlerin siyasi görüşüyle uyuştuğu için kazanması doğru gelmiyor bana. O sene daha çok ödül hak eden kitaplar olmasına rağmen böyle biri gelip ödülü kapıp gidiyor, hoş değil. Bakınız Ötekiler Arasında, bana 10 tane Hugo ödülü verme hakkı verselerdi hiçbirini bu kitaba vermezdim.

Öte yandan, üzgün köpeciklerin başlattığı hareket, aşırı görüşlere sahip bir grup kendini bilmez tarafından ele geçirilmiş ve olay amacından sapmış gibi duruyor. Bu tip çatışma durumlarında genelde bir taraf kontrolden çıkar, tüm uç düşünceli tipler orada toplaşır ve kendilerine yapıldığını iddia ettikleri şeyi "düşmanlarına" fazla fazla yapmaya başlar. Ilımlı tipler de bir şey diyemez, kendi düşüncenden birine yanlış yapıyorsun demek zordur çünkü.

Ortalık karışık, umarım tüm bu olaylar bir şekilde olumlu sonuç verir de kazananlar hangi görüşten oldukları fark etmeksizin okurlar ve gerçekten ödülü hak eden yazarlar olur.



İmparator olmayı canım kolay mı sandın?
Dünyaya kazık çaktım duyulsun adım.

Çevrimdışı KoyuBeyaz

  • ********
  • 2753
  • Rom: 59
  • Rasyonalist dominant.
    • Profili Görüntüle
Ynt: İhsan Tatari Yazdı: Çanlar Hugo Ödülleri İçin Mi Çalıyor?
« Yanıtla #3 : 09 Ağustos 2015, 22:24:05 »
Fakat yazı pulitzerlik olmuş. Hiç bilmediğim bir konudan tek bir makalede etraflıca bilgi sahibi oldum. Başta "oha amma uzunmuş," dedim ama siz öyle demeyin, çatır çatır gidiyor çünkü. Ortalık nasıl karışmış öyle yahu?

Olayların kendisi ise çok acı gerçekten. Irkçılığın, homofobikliğin, cinsiyetçiliğin bu kadar büyük ve tarafsız ve özgürlükçü olması gereken bir ödüle böylesine bulaşması... İnsanların buna göz yumması ve hatta büyük bir kitlenin desteklemesi... Her zamanki gibi haklı olabilecek bir amaçla başlayan hareketin büyüyüp, değişip, iyi yönlerini arkaya, kötü yönlerini öne aktarıp değişmesi ve bu hale gelmesi... Objektifliğin esas olması gereken bir ödüle bu kadar açıkça bulaşan şeyleri görünce insanlardan tiksinmeden edemedim.

İnşallah her şeyin doğru yola girmesi sağlanır da ödül alan eserlerin gerçekten kaliteli olacağına güvenmeye devam edebiliriz.
Uzay elbisemle kavgaya hazırım.

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: İhsan Tatari Yazdı: Çanlar Hugo Ödülleri İçin Mi Çalıyor?
« Yanıtla #4 : 09 Ağustos 2015, 22:47:04 »
Orkun Uçar gibi bir adama bile bunu dedirttin abi :D.

Çevrimdışı okanakinci

  • **
  • 202
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: İhsan Tatari Yazdı: Çanlar Hugo Ödülleri İçin Mi Çalıyor?
« Yanıtla #5 : 09 Ağustos 2015, 22:51:19 »
Öncelikle şunu belirteyim: Olağanüstü bir dosya hazırlamışsın. Türkiye standartlarının üstünde bir kaliteye sahip bir dosyayı Kayıp Rıhtım'da görmek beni çok mutlu etti.

Konuya gelince. Bu konuda ben de çok doluyum. Bence herhangi bir alandaki bir topluluğun siyasi veya başka bir konuda, topluluğunun çoğunluğunun ortaklaşa bir görüşü olabilir. Örneğin Türkiye'deki Kayıp Rıhtım ve diğer benzeri oluşumların siyasi olmasa da edebiyata, sinemaya, oyun dünyasına, bilimkurguya, fantastiğe vb. türlere yaklaşımında farklılıklar vardır. Her topluluğun yayın anlayışı değişiktir. Bizde bu konu pek siyasallaşmamıştır. Ama demek istediğim o değil.

Hugo Ödülü, Nebula Ödülü gibi ödülleri veren camiaların da belirli yaklaşımları olması doğaldır. Bence Sad Puppies, Hugo'yu ele geçirmek yerine kendi akımını yaratmalıydı. Nebula'nın genellikle solcuların elinde olmasına şaşırmıyorum. Bilimkurgunun solcuların eline geçmesine de şaşırmıyorum. Evet, yakından tanıyanlar bilirler ne kadar katı bir solcu olduğumu. Ama hayır, bunları solcu olduğum için söylemiyorum. Insurgent filmi üzerine yazdığım incelemede sosyolojik bilimkurgudan söz etmiştim. Bu aslında bilimkurgunun doğasında olan bir şeydi. Dünyanın sorunlarına kayıtsız kalamaz hiç kimse. Ve bilimkurgu da açık zihinler içindir. Dolayısıyla bilimkurgu da her şeyi sorgulamak için muazzam bir araçtır. Üretilen şey de solculuk olarak görülüyorsa öyle olsun. 20. yüzyılda da sistem eleştirisi yapan çok sağlam eserler vardı. Hatta şurada bilimkurgunun en efsane 10 romanını saysak 9'u böyledir herhalde. Son yıllarda bu trendin daha da artması normal. Çünkü insanlık bir kırılma noktasından geçiyor.

Evet, apolitik bir bilimkurgu da olabilir. Bunu da severek okuruz. Fakat Sad Puppies'in apolitik bilimkurgu çağrıları hiç samimi değil. Çünkü o sadece sol olarak gördüğü eserlerden rahatsız olup "siyaset yapmayalım" diyor ama sağ olarak görülen eserlere aynı şekilde yaklaşmıyor. Vox Day'in yaptığı tek şey tatlı su sağcılığını bir kenara bırakıp faşist yüzünü açıktan göstermek oldu.

Elbette Hugo ödüllerinde adaletsizlik vardı. Beğenmediğimiz fikirlerin de dile getirilmesine karşı olamayız. Tabii faşizmee kaymadığı sürece. Sad Puppies'in görüşlerine katılmasam da dilediğini söyleme hakkı olduğuna inanıyorum. Karşı tarafın da ona cevap verme hakkı olduğuna... Vox Day içinse aynı şeyi söyleyemem.

Dediğim gibi insanlık bir kırılma noktasından geçiyor ve insanlığa dair olan her şey de bunun etkisini yaşayacak. Bu örnekte de gördüğümüz şey bence bu. Tabii anlamadığım Hugo'nun solcu olarak bilinen topluluğunun nasıl bu kadar kolay yenilgiye uğradığı. Sanırım işleyiş mekanizması bu tür şeyleri engellemek için yetersizdi.

Çevrimdışı Kitap Adam

  • **
  • 141
  • Rom: 2
    • Profili Görüntüle
Ynt: İhsan Tatari Yazdı: Çanlar Hugo Ödülleri İçin Mi Çalıyor?
« Yanıtla #6 : 09 Ağustos 2015, 23:13:21 »
Müthiş bir yazıydı, tebrikler. Heyecanla ve merakla okudum. Neler dönüyormuş neler :) Hepsinin kendi bakış açılarına ve hayat algılarına göre haklı sayılabilecek yanları var gibi ama Vox mudur nedir o herifle aynı gezegeni paylaşmak bile üzücü.
 
Not: Sanderson Işığın Anısı'nda iki üç cümle gey birinden bahsetmişti, önceki 13 kitapta rastlamadığım için garip gelmişti ama okuyup geçmiştim. Jeton yeni düştü :) Hep Amerika'nın oyunları bunlar. :)

Not 2: Aklıma şimdi geldi de buraya ekleyeyim dedim. Bu ödül, o kadar önemliyse hala, belki Dresden Dosyaları'nın kazanması işimize yarayabilir. Ülkemizdeki yayınevlerini cesaretlendirebilir diye düşünüyorum. Benim oyum Butcher'a! :)
"Zekâ, zulümle baş ettiği kadar kurnazlıkla baş edemez; kurnazlık vasatın zekâsıdır."

Çevrimdışı mit

  • *
  • 5536
  • Rom: 96
  • Kronik Anakronik
    • Profili Görüntüle
    • Yorgun Savaşçı'nın Günlüğü
Ynt: İhsan Tatari Yazdı: Çanlar Hugo Ödülleri İçin Mi Çalıyor?
« Yanıtla #7 : 09 Ağustos 2015, 23:19:01 »
Teşekkürler arkadaşlar :) Ne kadar da hızlı okudunuz? Benim bu yazıyı araştırıp yazmam tam üç gün üç gecemi aldı, üç! Şaka bir yana yorumlarınız için ayrı ayrı teşekkürler :)

@ Fırtınakıran:

O hâlde ben de yorumuma kocaman bir teşekkürle başlayayım. Hatta iki. Ne de olsa bu makaleyi yazmama ön ayak olan kişi pek değerli Genel Yayın Editörümüzdü. :)

Fikirlerine sonuna kadar katılıyorum. Sad Puppies'in son kampanyalarındaki tüm iyi niyet söylevlerine ve hareketlerine rağmen beni kaybettikleri çok önemli iki nokta var. Birincisi Vox Day'e hâlâ hiçbir şekilde ses çıkarmamaları, ikincisiyse onların da listesinde John C. Wright'ın bulunması... Vox Day denen insanlık müsveddesi hakkında daha fazla yorum yapmak istemiyorum, sinirlerim bozuluyor çünkü.

Le Guin örneğini vermen iyi oldu gerçekten de. Hatta çok yerinde oldu. Yazıyı yazarken aklıma gelmemesine yandım doğrusu :) Todorov ve Tynyanov'dan, bunun gibi daha pek çok konudan haberdar olabilmek için insanın başını gömdüğü kum çukurlarından kaldırması, araştırmacı ve gelişime açık olması, hiçbirini yapamıyorsa da bazı radyo programlarına düzenli olarak katılması lazım ;)

Dresden hakkında da aynı şeyi düşüneceğimizi biliyordum. İşin acısı kazansa bile üzerinde hep bir şüphe bulutu asılı olacak. Aklında da öyle... Puppies listelerinde olup da kazan herkes için geçerli olacak bu ne yazık ki...

@ Lordmuti:

Yazıyı yazarken benim de sürekli olarak aklımda Ötekiler Arasında ve bu ödüle layık göremediğim birkaç kitap vardı. Senin de aynı şeye değinmen ilginç oldu o yüzden :) Sevenleri alınmasın ama Ötekiler Arasında'yı okuduktan sonra aklımda ilk beliren ve sonraki günlerde kafamı kurcalayan en büyü soru şuyud: Bu kitap nasıl olur da Hugo'yu kazanabilir? Jo Walton'ın siyasi görüşünü bilmiyorum ama tıpkı Neil Gaiman ve Orson Scott Card gibi popülaritesini kullanarak, köşe yazılarında doğru ismleri överek (Tor'da kitap eleştirmeni kendisi. Tam "yerinde ve merkezinde" yani) bu işi başardığından eminim artık.

@ KoyuBeyaz:

Zaten iyi niyetle başlayan her şeyi bir şekilde bozup kötüye kullanmak doğamızda yok mu bizim? :) "İnsanız" sonuçta... Ama çok şükür ki Vox Day ve John C Wright'ın aksine nasibimizi almışız biz insanlıktan. Yalnız Hugo Ödülleri'ne olan güvenim fena sarsıldı benim bu yazıyı yazarken. Sadece birkaç iyi ilişki, biraz poülerlik ya da aynı siyasi görüşü paylaşma dünyanın "en büyük" fantastik ve bilimkurgu ödülünü kazanmanın anahtarı olmamalı. Son olarak Pulitzer değil, pretzel bekliyorum bu yazının karşılığında :D

@ okanakinci:

Çok teşekkürler Okan. Aslına bakarsanız konuyla ilgili hiçbir bilgim yoktu daha önce. The Guardian'daki taraflı bir makalenin çevirisini yapıp haber olarak sunacaktık az kalsın. O zaman taraflı olduğunu bilmiyorduk tabii. Okuduklarımın beni tatmin etmemesi ve Sad Puppies - Rabid Puppies ayrımını daha iyi anlayabilmek için Correia'nın blog sayfasına girmem sayesinde kendimi acayip bir araştırmanın içinde buldum. Sonuç sizlr için doyurucu ve tatmin edici olduysa ne mutlu Rıhtım'a.

GRR Martin de tam senin dile getirdiğin şeyi söylemiş aslında. Makale çok uzun olduğu için ekleyememiştim ama madem fırsat doğdu :)

"Buna toplu oy diyebilirsiniz. Buna oy şişirme diyebilirsiniz. Buna sistemi aldatma diyebilirsiniz. Tüm bu sınıflandırmalarda doğruluk payı var. Ama buna hile yapmak diyemezsiniz. Her şey kurallar dahilinde. Yine de pek çok şey hem yasal hem de kötü olabilir... ve bu da onlardan biri. Bence Sad Puppies Hugo Ödülleri'ni bozdu ve bir daha tamir edilebileceğinden de emin değilim.

"Eğer Sad Puppies kendi ödüllerini başlatmak isteseydi... En İyi Muhafazakar BK, En İyi Uzay Operası, En İyi Askeri BK veya En İyi Eski Usül BK... gerçekte istedikleri şey aslında her neyse... hey, hiç kimsenin buna itirazı olacağını sanmıyorum. Benim kesinlikle olmazdı. Sonuna kadar desteklerdim. Ama bana göre yaptıkları şey bu değil. Onun yerine Hugo'yu ele geçirmek ve onu kendi ödüllerine çevirmek istiyorlar."


@ rıhtım:

Çok çok teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim :) Vox Day maalesef inanılmaz destekçisi olan ve gitgide daha da tehlikeli bir hale gelen bir... adam demeye dilim varmıyor. İşin kötüsü kimsenin ona dur dememesi. Yabancı basın bile garip bir şekilde sadece Sad Puppies'den bahsediyor. Halbuki çıbanın başı o. Fırtınakıran'la azzz önce konuştuğumuz gibi, yerel gazeteler yazamazdı muhtemelen böyle bir yazı. The Guardian gibi bir dev bile taraf tuttuktan sonra...

Son olarak, Orkun Uçar "bile" beğendi ya... ölsem de gam yemem artık :) Hepinize teşekkürler.
Jackal knows who you are,
Jackal knows where you are.
Try to hide if you dare.
Do your best, i don't care.

Çevrimdışı

  • ***
  • 581
  • Rom: 47
  • Hayvan Yemeyelim!
    • Profili Görüntüle
    • http://bulentozgun.blogspot.com/
Ynt: İhsan Tatari Yazdı: Çanlar Hugo Ödülleri İçin Mi Çalıyor?
« Yanıtla #8 : 10 Ağustos 2015, 01:28:53 »
Büyük bir keyifle, baştan sona, hiçbir yerinde sıkılmadan okudum. Araştırma, derleme, çeviri konusundaki emeğiniz çok büyük bu yazıda, ellerinize sağlık. Hiç bilmediğim bir çok konuyu öğrendim ve bu olurken zerre sıkılmadım. Daha ne olsun. Teşekkürler İhsan Bey.

Çevrimdışı Fiddler

  • ***
  • 565
  • Rom: 32
  • Bazen Herkes Duysun Diye..
    • Profili Görüntüle
    • A. Orçun CAN
Ynt: İhsan Tatari Yazdı: Çanlar Hugo Ödülleri İçin Mi Çalıyor?
« Yanıtla #9 : 10 Ağustos 2015, 08:05:37 »
Harika bir makale olmuş. Türk okuyucunun çok uzak olduğu bir şeyi bu kadar net anlatmak çok zor olsa gerek. İhsan abinin ortaya koyduğu emek her yerdem fışkırıyor.

Ben sadece mümkünse şunu isterdim. Bu kadar ciddi bir yazının altında dipnotlar da olsun. Alıntılanan söyleşi ve blog sayfalarına gidebilelim.

Bir de, yazının objektifliğine hakikaten diyecek bir şey yok. Çok saydam bir şekilde anlatılmış her şey, ama yine de yazarın 'vox çok kötü bir insan ama larry'ye haksızlık yapılmış' dediğini duyar gibiyim.

Bir de merak ediyorum rabid puppies ne yav? Sad puppies'den farkı ne?
Saatleri Ayarlama Enstitüsü okuyalım..

Çevrimdışı Laughing Madcap

  • ****
  • 960
  • Rom: 51
  • The Oncoming Storm
    • Profili Görüntüle
Ynt: İhsan Tatari Yazdı: Çanlar Hugo Ödülleri İçin Mi Çalıyor?
« Yanıtla #10 : 10 Ağustos 2015, 10:36:17 »
Sevgili mit, Superman'liğini bilirdik de Clark Kent'liğini bilmezdik. Ellerine sağlık.

Sad Puppies hareketi, tamamen kurallara uygun bir şekilde, kendi deyimleriyle "karşı tarafın yaptığını" yaparak ödüllere bir değişim getirmiş. Düşünceleri, tamamen kişisel düşüncelerden oluştuğu için de ortada bir sorun yok. Yani muhafazakar bir kesimin, sosyal mesaj kaygısıyla ya da okuyucu çekmek amacıyla bir bilimkurguya gereksiz şekilde yerleştirilmiş eşcinsellik olgusunu okumak istememesi gayet doğal. Hepsini geçtim, tamamen kurallara uygun bir şekilde hareket ederek ortalığı karıştırabiliyorsan, sistemin kendisine bir çeki düzen vermesi gerektiği açık.

Keşke kitaplar konuşulsa, kitaplar yarışsa. Yazarlar ya da siyasi görüşlerinin bu güzelim ortamı bozmasına izin verilmese.

Not: Dresden konusunda genel olarak hemfikiriz madem, şunu söyleyeyim. Ödülü kazanırsa ses çıkartmayalım, kazanamazsa da "Ya tamam çok güzel ama şimdi bir Hugo Ödülü de kolay kazanılmıyor zaten." deriz.

Bir de merak ediyorum rabid puppies ne yav? Sad puppies'den farkı ne?

Sad Puppies Larry'nin listesi, Rabid Puppies Vox'un listesi. Çünkü Larry üzgün, Vox da kuduz.
Attention all planets of the solar federation
We have assumed control.

Çevrimdışı mit

  • *
  • 5536
  • Rom: 96
  • Kronik Anakronik
    • Profili Görüntüle
    • Yorgun Savaşçı'nın Günlüğü
Ynt: İhsan Tatari Yazdı: Çanlar Hugo Ödülleri İçin Mi Çalıyor?
« Yanıtla #11 : 10 Ağustos 2015, 11:46:28 »
@ Periyodik Neşriyat:

Teşekkürler Bülent Bey, çok sağ olun. Amacım da bu konuyu hiç bilmeyen birinin her şeyi en iyi şekilde kavrayabilmesini sağlayabilmekti. Biraz da o yüzden bu kadar uzun oldu zaten. Bana sonuç biraz dağınık gibi gelmişti, tam içime sinmemişti ama yorumlarınız sayesinde bayağı rahatladım açıkçası :) Çok teşekkürler tekrardan.

@ Fiddler:

Sağ ol Orçun. Dipnotlar ve linkler benim de aklıma geldi ama uygulamaya geçirme konusunda işler o kadar karmaşık, o kadar çetrefilli bir hal aldı ki sonunda vazgeçtim. Neden dersen sadece Larry Correia'nın kişisel blog sayfasında tam 16 sayfalık Sad Puppies yazısı var. Her sayfada 5-6 başlık olduğunu da hesaba katarsak gerisini var, sen düşün. Blog yazısı olduğundan sistemli değil. Ve bir dediğinin devamını bir başka yazısında getirebiliyor. Biraz harmanlama yapmak gerektirdi. Sonuç olarak sadece belli başlı şeylerin linklerini vermeye karar verdim. Böyle :)

Objektif olmadığım tek nokta Vox Day. Ve John C. Wright. Bu adamı atlamayalım lütfen; o da Day kadar rezil bir insan. Ama "Larry'ye haksızlık edilmiş" gibi bir yaklaşımda bulunduğumu düşünmüyorum. Çünkü yazıda da dediğim gibi, Sad Puppies 3'teki tüm iyi niyetli söylevlerine ve işlerine rağmen Vox Day'e seslerini çıkarmıyorlar. Ayrıca listelerinde John C. Wright da var. Bu iki noktada beni kaybediyorlar.

Sad Puppies 3 siyasi görüş, cinsiyet, ırk gözetmeksizin, sadece iyi olduklarına inandıkları kitapları Hugo'ya aday gösteren Brad Torgensen ve Larry Correia'nın toplu oy kampanyası. Okurlarının yardımıyla hareket ediyorlar. Tor'u boykot etmiyorlar. Kimseyi tehdit etmiyorlar. Biz sadece bu yazarlara da şans verilsin, onların da ödül kazanmaya hakkı var, onlar da iyi yazıyor, mesaj kaygısı içermeyen kitaplar da Hugo'yu hak ediyor diyorlar.

Rabid Puppies ise Vox Day'in John C. Wright başta olmak üzere kendi yayınevinden çıkan kitaplarla doldurduğu (çoğu erkek ve beyaz tabii ki) kalan boşlukları da Sad Puppies'in listesiyle aynı bıraktığı bir saldırı. Pek çok destekçisi var, çoğu Gamergate hareketinden geliyor. Tor'u boykot ediyorlar. Edebiyatta da oyun dünyasında da kadınlara, farklı ten rengindeki kişilere yer olmadığını söylüyorlar. Bu kitaplardan biri seçilmezse Hugo'yu yok etmekle tehdit ediyorlar.

@ Laughing Madcap:

Eheheh, teşekkürler :) Ben Süpermen - Clark Kent benzetmesinden çok, Dresden - Peter Parker'ı daha uygun görüyorum. Bahtıma ve şanıma daha yakınlar :P

Bence de sence. Böylesine önemli ve prestijli bir ödülün bu kadar zayıf ve suistimal edilebilir bir sistemin üzerine kurulu olması bende acayip hayal kırıklığı yaşattı. Bu yıl ne olur hiç bilmiyorum ama bundan böyle Hugo'ya eskisi gibi bakamayacağım bir gerçek. Yazık...
Jackal knows who you are,
Jackal knows where you are.
Try to hide if you dare.
Do your best, i don't care.

Çevrimdışı Farus

  • **
  • 128
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: İhsan Tatari Yazdı: Çanlar Hugo Ödülleri İçin Mi Çalıyor?
« Yanıtla #12 : 10 Ağustos 2015, 13:00:31 »
Eline sağlık üstat :)

Benim de hislerime tercüman olan bir yazı olmuş.

Sad Puppies ve Rabid Puppies yazarlarının hiçbirini bilmem tanımam ama bir konuda haklılar demeden de geçemeyeceğim.

Oscar ödülleri, Altın Küre, HUGO, NEBULA, Altın Portakal gibi uzun yıllardır devam eden ödüller bir noktadan sonra kapalı birer komün gibi hareket etmeye başlıyor. Ödülü canlı bir varlıkmış gibi düşünüp belli bir kalıba sokuyorlar ve kendilerinden olmayanı dışlayan bir politikaya sahip oluyorlar

Ya onlarla olacaksın ve sanat çevresinde varlığın olmasını sağlayacaklar yada duruşunu bozmayacaksın ve  ne kadar iyi olursan ol seni görmezden gelecekler

Bu durum ülkemizde de böyle maalesef, yayıncılık dünyasının içinde olup yenen haltları yakından gören birisi olarak söyleyebilirim ki; bize sunulan bir çok kitap, iyi kitap okutmayı amaçlayarak basılmaktan çok ticari ve politik kaygılar içinde gerçekten okunması gereken iyi kitapların üzerine basarak "Çok Satanlar" listesinde yükseliyor. Çok fazla öne çıkarılan ve insanın gözüne gözüne sokulan kitapları hepimiz sosyal medya ve internet den görebiliyoruz.

Son yıllarda iyi olan ve bol ödüllü çoğu kitapları araştırdıkça - okudukça, gereksiz mesaj verme kaygısı yüzünden kurgusunu nasıl rezil ettiklerini gördükçe iyice soğudum. Bir süredir, bu yeni bir trend midir? yoksa benim göremediğim bir başka şey mi var? hep merak etmişimdir...ki bu merakımın cevabını bu yazı ile aldım. Sağ ol Mit :)
 
Sad Puppies 3 olması gereken şeyleri söylemiş ve haklı da bence... "Sad Puppies 3 siyasi görüş, cinsiyet, ırk gözetmeksizin, sadece iyi olduklarına inandıkları kitapları Hugo'ya aday gösteren Brad Torgensen ve Larry Correia'nın toplu oy kampanyası. Okurlarının yardımıyla hareket ediyorlar. Tor'u boykot etmiyorlar. Kimseyi tehdit etmiyorlar. Biz sadece bu yazarlara da şans verilsin, onların da ödül kazanmaya hakkı var, onlar da iyi yazıyor, mesaj kaygısı içermeyen kitaplar da Hugo'yu hak ediyor diyorlar"

Bu yüzden son yıllarda en sevdiğim kitaplar Dragonlance ve Forgotten Realms türü D&D kitapları oldu. Kurgusu herhangi bir siyasi oluşumdan uzak, bol aksiyonlu, başlarken ve bitirdiğinde beklentilerini sorgulatmayan kitaplar :D

Çevrimdışı mit

  • *
  • 5536
  • Rom: 96
  • Kronik Anakronik
    • Profili Görüntüle
    • Yorgun Savaşçı'nın Günlüğü
Ynt: İhsan Tatari Yazdı: Çanlar Hugo Ödülleri İçin Mi Çalıyor?
« Yanıtla #13 : 10 Ağustos 2015, 17:18:19 »
Valla sen de haklısın Farus, ne diyeyim? Bu öyle bir konu ki (Vox Day hariç) herkese hak verebiliyor insan. Mesaj verme kaygısıyla konudan sapan, mesajın konunun önüne geçtiği eserleri ben de sevmiyorum açıkçası :P Ama şimdi kalkıp da Güzalacakaranlığın Ejderhaları'na da Hugo verirsek bizi lağım cücesi yerine koyarlar :D

Merak edip bir şeye baktım az önce. (Bahri kızacak belki ama) Ötekiler Arasında ödüle layık görüldüğünde kendisiyle yarışan eserler hangileriymiş diye. İşte liste:

* Ötekiler Arasında - Jo Walton
* Ejderhalarla Dans - GRR Martin
* Elçiler Şehri - China Mieville
* Leviathan Uyanıyor - James S. A. Corey
* Deadline - Mira Grant

Şimdi... siz olsanız "bilimkurgu ve fantastiğin" en prestijli ödüllerinden birini hangisine verirdiniz? Benim tercihim 1) Elçiler Şehri, 2) Leviathan Uyanıyor, 3) Ejderhalarla Dans şeklinde olurdu herhalde (Hugo'da oylama bu şekilde yapılıyormuş; 1, 2, 3, Ödül Yok diye)

Son olarak yeni bir gelişmeyi de aktarayım buradan sizlere. "Lines of Departure" adlı kitabıyla hem Sad hem de Rabid Puppies listelerinden aday olan Marko Kloos ödülden çekildiğini açıklamış. Yerine listedeki bir sonraki eser, The Three-Body Problem (Cixin Liu) gelmiş. Böylece 3 "normal" aday (The Goblin Emperor, Ancillary Sword, The Three-Body Problem) ve 2 Puppies adayı (Skin Game, The Dark Between the Stars) kaldı En İyi Roman için.
Jackal knows who you are,
Jackal knows where you are.
Try to hide if you dare.
Do your best, i don't care.

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: İhsan Tatari Yazdı: Çanlar Hugo Ödülleri İçin Mi Çalıyor?
« Yanıtla #14 : 10 Ağustos 2015, 17:30:33 »
İhsan Tatari Amerika Bilimkurgu ve Fantastik Derneği'nden bildirdi.

The Goblin Emperor, Ancillary Sword ve The Three-Body Problem benim bu ödül için içime sinen adaylardan. Özellikle The Goblin Emperor'ı feci merak ediyor,  The Three-Body Problem'ı da en çok Çinli bir yazarın bilimkurgu eseri olduğu için destekliyorum. Evet, gerçek nedenim bu. Çünkü Hugo, Rapid Puppies'dekileri "beyaz Amerikalı" dayatmalarına maruz kalmamalı. Ayrıca bu gibi yazarlardan da yine ödüller sayesinde haberdar oluyoruz. Başka nasıl Çinli bir bilimkurgu yazarını, Çin'den çıkan böylesi bir kitabı okuyabilirim? Bakın, İthaki çeviriyor kitabı. Yoksa çevirmezdi.

Bir de benim aklıma takılan bir şey. Mesela Kırmızı Üniformalılar ve Yaşlı Adamın Savaşı gayet uzay operası türlerinde, eğlencelik kitaplar. Ben bunların mesaj verme kaygısında olduğunu düşünmüyorum. Evet, mesajlarının hepimiz farkındayız, ama mesaj verme ön planda mı? Hayır yahu. Bir kere Yaşlı Adamın Savaşı'nın temellerinde yatan (Scalzi'nin hunharca kopi-peyst yaptığı ve bunu da açık yürekliliğiyle söylediği) Bitmeyen Savaş var. Yayın yılı 1974. Ama o da özünde uzay operası. Üstelik, Yaşlı Adam'dan daha fazla mesaj verme gayesi taşıyor.

Ve The Goblin Emperor. Sad Puppies listesinde olmayan bu eserin de mesaj verme gayesinde olduğunu düşünmüyorum. Elbet bilmediğim yanları vardır. Yanlışsam da düzeltin lütfen.