Kayıt Ol

Egzersiz Bisikleti

Çevrimdışı Elerki

  • ***
  • 441
  • Rom: 15
    • Profili Görüntüle
Egzersiz Bisikleti
« : 04 Şubat 2012, 17:18:42 »
EGZERSİZ BİSİKLETİ

Bizim evde bir egzersiz bisikleti var. Şimdilerde binildiğinde hala her zamanki görevini yerine getiriyor: Kalori yakmak. Yapıldığı metal, plastik, kablolar falan… Hepsi kalori yaktırmak, egzersiz yaptırmak amacıyla düzenlenmiş ve bu bisiklet şeklini almış.

İlk alındığında kurulum gerektiriyordu. Kurulumu yapıldıktan sonra sırayla evdeki herkes denedi. Diğer birçok kardeşi gibi, ona biçilen görev ne ise onu yaptı. Kardeşleri ona pek benzemez gerçi, tıpkı insanların birbirine benzemeyeceği gibi. Örneğin, bir piyano… Yapıldığı madde ağaçtır, içerisinde teller ve bir mekanizma vardır. Tuşları da vardır. Hepsi işe yarayacağı duruma göre tasarlanıp ona göre yerleştirilmiştir. Sen çaldığında onun çalmamak gibi bir şansı var mı? Akordu bozulana dek de sağlıklı şekilde ses çıkarır sen tuşlara dokundukça.

İşte egzersiz bisikleti de böyle bir dünyada böyle bir araçtır. Eğer bir canlı olsaydı, muhtemelen bir amacı olacaktı ve bu amaç, tasarımının gerektirdiği üzere, muhtemelen hizmet etmek olacaktı. Gıcırdayana, paslanana kadar hizmet etmek…

Egzersiz bisikleti, beş yaşını aşmış durumda. Bir eşyanın ömrü düşünülünce fena sayılmaz. Hala kullanımda. Hala pedal çevirdiğinizde işlevini yerine getirir. Ama… Şu an, tam şu an kimse yok sırtında. Görevini yerine getirmesini, canlı olsa amaç olarak edineceği işi yapmasını sağlayacak kimse yok tam şu an. Duruyor sadece. Gıcırtılar çıkarsa da yine görevini yapar yani… Seve seve yapar hem de. Öyle görünüyor. Amacı bu çünkü…

“…tıpkı insanların birbirine benzemeyeceği gibi,” diyerek insanlarla bir bağlantı kurdum, evet. Yalnız, insanlara benzemeyen bir yanı var aslında… ‘Aslında’ kelimesini kullandığıma bakmayın, anlamı hafifletmek için ufak bir çaba benimkisi. Fark var. Bazı insanlarda tüm bu basit ve işe yarar yanlar vardır, duygular da devreye girince iyice tatlı hale gelirler, fakat bu yanları, onların bazı konularda desteğe ihtiyaçları olabileceği gerçeğini unutturur. “Nasıl olsa idare eder,” dedirtir. “Kaptırmış gitmiş işine, amacına, istediği, hissettiği şeye…” dedirtir. Unutulur ilgi isteyebileceği. Egzersiz bisikleti, tasarlandığı üzere, ne yapılması gerekiyorsa, yapabildiği şey her ne ise onu yapar ve ilgiye ihtiyacı yoktur –ama bizim var.

Var işte…


ELERKİ TAŞKIN



Not: Daha önce paylaşmış olup olmadığımı hatırlamıyorum. Eğer öyleyse, sayfa kalabalığı yarattığım için üzgünüm. Değilse, bu notu gördüğünüze göre muhtemelen okumaya zaman ayırmışsınız demektir, teşekkür ederim. :)
Let the Dragon ride again on the winds of time.