Kayıt Ol

Boş Koltuk - J.K.Rowling

Çevrimdışı erenemre

  • *
  • 18
  • Rom: 6
    • Profili Görüntüle
Ynt: Boş Koltuk - J.K.Rowling
« Yanıtla #15 : 27 Mayıs 2017, 08:19:19 »
Kitap budur. Dört uykusuz gece, net.

Bu kitabı okumayı uzun süre ertelemiştim. Çünkü işlenen konulara bakıyorsunuz; uyuşturucu, politika, tecavüz… Resmen içiniz kararıyor. Çoğu zaman günün endişelerinden, yorgunluğundan uzaklaşmak için başka bir dünyaya kapı açsın diye kitap okurken nasıl bu kitabı alıp okuyalım? Sonuçta tamamen J.K. Rowling yazdığı için okumaya karar verdim ve sonuç: dört uykusuz geceme mal oldu. Bu kadar sürükleyici ve heyecanlı bir kitaptı benim için.

İçim karardı mı? Karamsar bir kitap değil. Hiçbir gereksiz duygu kanırtma çabası yok, hatta yer yer gayet komik ve eğlenceli. Ama anlatılan hikâyenin içinizi açmasını beklemeyin.

Bu kitabın özeti şu; Pagford denen bir İngiltere kasabasında belli bir süre yaşıyorsunuz. Ama bu sıradan bir turistik ziyaret değil. Kasabadaki onlarca farklı karakterin adeta zihnine girerek, her şeyi onlarla birlikte hissederek geçiriyorsunuz bu süreyi. Kitabın içindeki Pagford’da spektrumun her bölgesinden; her yaştan, her gelir düzeyinden, her görüşten insan muazzam bir canlılıkla yaşamakta. Gerçekten bu kadın karakterlere nasıl hayat vermiş diye hayret ettim. Galiba bizim gibi sıradan insanlar dünyayı 480p ile görürken J.K. Rowling gibi yazarlar 8K Ultra HD olarak görüyor. Sadece bununla da kalmayıp gördükleri dünyayı bizim için net bir şekilde resmediyorlar. Hani ansiklopedilerde veya biyoloji kitaplarında canlıların çizimleri olur. Bu çizimler fotoğraflardan daha öğreticidir, çünkü bir ressam canlıyı önce kendi zihninde tanımlamış ve ayırt edici özelliklerini daha vurgulu olarak çizmiştir. İşte J.K. Rowling Boş Koltuk’ta çeşit çeşit insan için bunu yapmış.

Açık söyleyeyim, normalde toplumsal eleştiri odaklı yazılmış kitaplara biraz alerjim var. Çünkü sorunları ard arda dizip çözüme dair pek bir şey söylememe eğiliminde oluyorlar. Bu şekilde çözümsüzlüğün kaçınılmaz olduğu izlenimi yaratıyorlar. J.K. Rowling ise aslında anlattığı karmaşık sorunlara önerdiği çözümü ilk sayfada vermiş bence; Barry Fairbrother. Bu açıdan, kitabın tek bir insanın kaybedilmesinin nelere mal olduğunu anlattığını düşündüm. Çok özel bir insan değil aslında. Sadece çevresinde gördüğü sorunları düzeltmek için çabalayan, bulunduğu ortama bir şeyler katmak isteyen biri. Bu küçük gayretlerin anlamının ne kadar büyük olabileceğini görüyorsunuz. Özel bir kitap.
Merhaba okuyan insanlar!