Bu yazıda frp de kullanılan zarları kısaca tanıtmak istedim. Anlatımlarımdaki örnekler DM lik yaptığım zamanlarda karşılaştığım diyaloglardan birebir alıntıdır. Umarım Beğenirsiniz ve birilerine faydası olur


Öncelikle bazı terimleri bilmemiz gerekiyor zarlar hakkında.
1d6: 6 lık zarın 1 kere atılması demektir.
2d8: 8 lik zarın 2 kere atılmasıdır
4d12: 12 lik zarın 4 kere atılmasıdır
2d20+3: 20 lik zarın 2 kere atılmasından sonra bu sayıya 3 eklenmesi demektir.
20'lik Zar:Frp oyuncusunun ve DM (Dungeon Master) in en temel zarıdır. Genellikle şu cümleler eşliğinde oyunda kulanılır
Oyuncu: Tuzaktan kaçmak için Escape Artist skill imi kullanıyorum.
DM: Bakalım yapabiliyor musun... (20 lik zar atılır DM in isteğine göre DM kendisi kapalı olarak da atabilir oyuncuya açık olarak da attırabilir)
Savaş esnasında bir Rogue Düşmanına : Aaa.. Şu arkandaki de ne öyle? (Bluff check olarak Dm 20 lik zar atar)
Kendilerini esir edip hapse atan güvenlik memurlarına Paladin dönüp: Bakın ortada korkunç bir yanlış var aslında biz... ( Diplomacy Check olarak 20 lik zar atılır)
12'lik Zar:Genellikle agır silahlar (bir ogre veya bir barbarın ancak taşıyabildiği kadar ağır) için atılan hasar zarlarıdır. Aynı zamanda Barbar class ının seviye atladığında hitpoint için attığı zardır.
10'luk Zar/100'lük zar:10 luk zar genelde normalden biraz büyük paladin ve şövalyeler gibi kişilerin tercih ettiği ağır silahların hasar zarlarıdır. Aynı zamanda Fighter/Warrior class ının hitpoint zarıdır.
100 lük zar ise genellikle olasılık hesaplarında kullanılır. Bazı büyülerin yapıları gereği olasılık her zaman mevcuttur. Örneğin bir teleport büyüsü yapıldığı anda oyuncunun nereye ışınlanacağına kendisi karar verebilir ve sapma az olur ama aynı oyuncu 1 den fazla kişiyi ışınlamak isterse tabloya göre 100 lük zar atılır ve gelen zara göre bir yere gidilir
Örneğin:
Wizard: Kendimi ve arkadaşlarımı ( 4 kişi) bu ejderhanın ininden aldığımız hazinelerle birlikte evimize ışınlıyorum ( Sizce de fazla basit değil mi? İşte tam bu noktada D&D hoop dur bakalım nereye diyor)
DM Gizlice 100'lük zar atıyor. Tabloya bakıyor ve şunları diyor: Eveeet herkesi sorunsuzca ışınladın ve herkesin kolu ve bacakları olması gereken yerde. Hazineler de duruyor ama ortam biraz sıcak.
Shadow Dancer: Ne kadar sıcak?
DM: Valla karşınızda kırmızı tenli kafasında iki boynuzu olan çatal kuyruklu bir asa taşıyan sivri dişleri ile size doğru sırıtarak gelen bi tip var.
Shadow Dancer: Ölü numarası yapıyorum ( Bluff check 20 lik zar)
DM Sırıtarak: Hiç gerek yok...
...........
8'lik Zar:Bu zar long sword un damage zarı ve aynı zamanda long bow un damage zarı olması nedeniyle belki de oyunda en çok kullanılan ikinci zardır. Bu silahlar bir savaşçının ve paladinlerin vazgeçilmez silahıdır. Ranger gibi hafif zırhlı classların hitpoint zarıdır aynı zamanda.
6'lık Zar:Herkesin tanıdığı ve bildiği 6 lık zardır. Rogue class ının zimmetli malı gibidir adeta. hitpointlerini de bu zarla atar bu 'düzenbazlar'
Rogue: Ogreye arkasından çaktırmadan yaklaşıyorum ve kısa kılıcımı sırtına geçiriyorum (1d6) Arkasında olduğum için hazırlıksız yakalayıp miğde boşluğuna doğru vuruyorum (Sneak attack ile fazladan 2d6) Sonra da...
DM: Tamam tamam ogre karşındaki öldü zaten ...
Rogue: Hemen üstünü arıyorum.. ( Çok tipik)
4'lük Zar:Genelde Wizard ve Sorcerer/Sorceress'lerin hitpoint için kullandıkları zardır. Ünlü Magic Missle Büyüsünün damage zarıdır. Aynı zamanda okunması en çok karışıklık yaratan zardır. 2-3 Farklı çeşidi olduğu için de belirli bir anlatımı yoktur. Kısaca zarı attıktan sonra çevirin her sayının dipte aynı olduğunu göreceksiniz ( Ya da zar çeşidine göre en tepedeki numaraların aynı olduğunu)
Sorceress: Ben Karşımdaki Orklara Magic Missile atıyorum. 1 tane missile ı sağdakine 2 sini ise soldakine atıyorum aynı anda.
DM: Tamam 4 lük zar at.
Sorceress: Attım ama kaç geldi okuyamıyorum bu zarı ben yaaa??!