Kayıt Ol

Galip Tekin'den Tuhaf Öyküler

Çevrimdışı ronin47

  • **
  • 358
  • Rom: 13
    • Profili Görüntüle
Galip Tekin'den Tuhaf Öyküler
« : 25 Ağustos 2011, 23:13:38 »
Galip Tekin'nin çeşitli mizah dergilerinde yayınlanmış olan eserleri, Tuhaf Öyküler adı altındaki albümlerde toplanarak, okuyucunun beğenisine sunuldu. Her ne kadar, eski bi haber olsa da çizgi roman başlığı altında göremediğim için sizlerle paylaşmak istedim.

Zira Galip Tekin'nin Türk çizgi romanının çıkardığı en yaratıcı isim olduğunu düşünüyorum. Kariyeri mizah dergilerinde başlamış olması sizi kesinlikle ikircikte bırakmasın. Zira Galip Tekin öyküleri bilimkurgu ve fantastik öğeleri kullanarak çok iyi çizgi romanlar yapmıştır. Özellikle Anavarza, Tursundur ve Arada Kalanlar benim favori öykülerimdir. Ayrıca tüm peygamberlerin aslında uzaylı olduğunu anlatan bir iki sayfalık kısa hikayelerini de çok tutarım. Bu kadar iyi bir çizgi romacının pek tanınmaması da bana ayriyetten koymuştur. Galip Tekin'nin içine kapanık kişiliğini saymazsak, bunun en önemli sebepleri, hikayelerinin mizah dergilerinde yayınlanmış olması, ve bu hikayelerin albüm tarzı bi materyalde bir araya getirilmemiş olmasıdır herhalde. Bu bağlamda Galip Tekin'nin çizgi romancı kimliğindeki çok önemli bir boşluğun doldurulduğunu söyleyebiliriz...
Kurgu ile gerçek arasındaki tek fark, kurgunun mantıklı olmak zorunda olmasıdır.

Çevrimdışı Dúrgonath

  • ***
  • 680
  • Rom: 13
    • Profili Görüntüle
Ynt: Galip Tekin'den Tuhaf Öyküler
« Yanıtla #1 : 26 Ağustos 2011, 00:01:29 »
Galip Tekin'i okuyup sevenlere Enki Bilal'in işlerine de bir göz atmaları konusunda ufak bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Marmara Çizgi'den çıkan birkaç albümü var, devamı da gelecek gibi görünüyor.

Tuhaf Öyküler'e gelince de, kitabevlerine yaptığım muhtelif ziyaretler esnasında neredeyse okuyup bitirdiğim, caiz tabirle "dibimi düşüren" albümler olduğunu söyleyebilirim. Frank Miller, Enki Bilal ve karikatür üslubunu birleştiren çizgileri biraz göz yorsa da alıştıktan sonra konsantre olmanıza bayağı bir yardımcı oluyor. En kısa zamanda arşivime ekleyeceğim.

Çevrimdışı ronin47

  • **
  • 358
  • Rom: 13
    • Profili Görüntüle
Ynt: Galip Tekin'den Tuhaf Öyküler
« Yanıtla #2 : 27 Ağustos 2011, 00:57:33 »
Bence Galip Tekin, Fransız-Belçika (Bande dessinée veya kısaca BD) ekolünden bir miktar etkilenmiştir. O yüzden Galip Tekin hoşunuza gittiyse, sadece Enki Bilal değil, büyük ihtimalle BD bilim kurgu çizgi romanlarının bir çoğu hoşunuza gidecektir...

Bu arada Galip Tekin'nin tarzı konusunda Frank Miller'a sadece anlatım tarzı bakımından katılabilirim. Zira derin karikatür etkisinden dolayı Galip Tekin'nin çizimleri bence eşsizdir. Ama dediğiniz gibi Enki Bilal'i de andırmıyor değil. Fakat üstadın müthiş çini tekniği yok mu; işte o kesinlikle ayırt edici bir ayrıntı...
Kurgu ile gerçek arasındaki tek fark, kurgunun mantıklı olmak zorunda olmasıdır.

Çevrimdışı estarriol

  • **
  • 163
  • Rom: 10
    • Profili Görüntüle
Ynt: Galip Tekin'den Tuhaf Öyküler
« Yanıtla #3 : 12 Mayıs 2012, 01:10:18 »
Efendim şöyle bir kapağı vardı, kitaba Kadıköy Rıhtım'da rastlamıştım.

Spoiler: Göster


Kitabı alıp okuma sebebim aslında kendimde eksik gördüğüm bir yanı desteklemekti. Galip Tekin' in Cinsellik ve vahşeti konu edinen yapıtları olduğundan haberdardım çünkü. Beklediğimi de buldum açıkçası. En azından çizimlerin bu açıdan hayli zengin olduğunu söylemek gerekir.

Kitabın isminin içeriği hakkında yeterli bilgi verdiğini eklemeliyim. Yani öykülerden oluşuyor kitap ve hepsi de konu itibariyle tuhaf bir yapıya sahipler. Ama tüm bunlar esere ısınmam için yeterli olmadı maalesef. Çünkü kitabın birtakım yanları gerçekten beğeniyi engelliyor, ki ben de hakikaten zor beğenen biri değilimdir.

Örneğin kurgular yeterince sıradışı öğelerle doluydu, ama sanki bu öğeleri kullanabilmek uğruna oluşturulmuş gibiydiler. Sonra sahneler ve aralardaki geçişler, bazen olması gerekenden uzun, bazen kısa sürüyor, her şey çok hızlı gelişebiliyordu. He bir de diyaloglar var ona da değinmek gerek. Kitabı okuyunca ilk aklıma gelen, "Acaba bu diyalogları yazan kişiyle, çizer aynı kişi mi?" olmuştu. Çünkü hemen hemen her hikayede klişe konuşmalara, amatörce hatalara rastlamak mümkün oluyordu. Zamanla kitabı okumakta hayli zorlandığımı, bitmesi için can attığımı fark ettim.

Uzun lafın kısası, kan ve seks görmek isteyenler ya da bu öğelerin hikayelerin işleyişine katılmasına merak duyanlar için uygundur denebilir Tuhaf Öyküler için. Ama

Kişisel Görüş : Ben beğenmedim.
Spoiler: Göster
Koyubeyaz' a buradan sevgiler ve teşekkürler. Her hakkı saklıdır.