Kayıt Ol

Aşırı iklim değişikliği geliyor

Çevrimdışı Legolas

  • ***
  • 810
  • Rom: 7
    • Profili Görüntüle
Aşırı iklim değişikliği geliyor
« : 25 Ocak 2008, 19:19:11 »
   Araştırmacılar, 21. yüzyılın sonunda Dünyanın büyük bir kısmının meteorolojik olarak bugün için aşırı nitelenen iklim değişikliklerine sahne olacağını öngörüyor.

NEW YORK - ABDnin meteorolojik araştırmalarda şemsiye kurumu Ulusal Atmosfer Araştırmaları Merkezinden (National Center for Atmospheric Research-NCAR) yapılan açıklamada, sera gazlarının atmosferde artmasıyla bu yüzyılda ortalama ısı ve yağış miktarında köklü değişiklikler olabileceği belirtildi.

 
NCAR, Teksas Tech Üniversity ve Avustralya Meteoroloji Araştırma Merkezinin ortak araştırmasında, sera gazlarının miktarını hesaplayan 1980-99 ve 2080-99 yılları için üç ayrı simülasyonu yapıldı. Simülasyonlarda, 2080-99 yıllarında aşırı sıcak gecelerin sayısı ile sıcak hava dalgalarının uzunluğunun, Dünyanın tüm kara parçaları üzerinde farkedilir şekilde artacağı sonucu çıktı. Tahminlere göre, 1980-1999 ile 2080-2099 zaman dilimleri arasında ciddi farklar çıkacak.

NCAR, ABDnin kuzeyi, Kanada ve Avrupanın büyük bölümünde yoğun yağışlı günlerin sayısında belirgin bir artış görüleceğini, ayrıca ABDnin batısı, Güney Avrupa ve Brezilyanın doğusunda kurak geçen sürelerin gözle görülür derecede uzayabileceğini kaydetti.