Kayıt Ol

Sushi Nedir ve Nasıl Yapılır

Çevrimdışı Galaxie

  • **
  • 375
  • Rom: 17
    • Profili Görüntüle
Sushi Nedir ve Nasıl Yapılır
« : 10 Mayıs 2012, 16:31:20 »



Suşi Nedir?

Suşi Japonca'da ekşimsi, sirkemsi anlamına gelir. Pirinç sirkesi eklenmiş pirinçle hazırlandığı için bu adı almıştır. Esasen haşlanmış pirinç ve balıktan oluşan Japonların ünlü yemeğidir. Bir çok çeşidi var, ama buna daha sonra değineceğim.

Aslında suşi başta balıkları taze tutmak için uygulanan bir yöntemdi. Balıklar tuzlanıp haşlanmış pirince sarılarak saklanıyordu. Yeneceği zaman da bu pirinçler atılıyordu. Daha sonra kıtlık zamanlarında pirinciyle beraber yenmeye başlandı ve tadının gayet güzel olduğu farkedilince oldukça çeşitlenen muazzam bir yemeğe dönüştü.

Suşi "chopstick" denilen Japon yemek çubuklarıyla yenir. Chopstick kullanmak başta zordur, ancak birkaç denemede kolayca öğrenilir. Ben chopstick ile ilk denemelerimi Japon saç tokaları ile yapmıştım :D Suşinin çatal-bıçak ile yenmesi ayıp derecesinde yanlıştır. Ancak elle de yenebilir.


Geleneksel servis edilme şekli ahşaptan yapılmış ve cilalanmış tahta üzerindedir. Ayrıca yanında küçük bir kase soya sosu ve yine küçük bir tabakta Wasabi sosu olmalıdır. Wasabi oldukça acıdır. Genelde soya sosuna karıştırarak yenilir. Suşinin pirinç olmayan kısımları (yosun ve balık) bu soslara batırılır. (Pirinç sosları emeceği için temas etmesi tercih edilmez.) Soya sossuz ve Wasabi'siz suşi pek makbul değildir, sadece pirinç ve balıktan oluştuğu için pek tadı tuzu olmaz. Wasabi bulmak pek kolay değil (ben hiç bulamadım) ancak sadece soya sosu bile çok güzel tad verir. Soya sosuna ulaşmak da çok kolay. Küçük marketlerde dahi bulabilirsiniz.



Suşi'de önemli olan pirinç, pirinç sirkesi ve Maki Suşi'de Nori dediğimiz yosundur. Bu yosunu bulmak kolay değil ve aslında bence Suşi yapmaya en büyük engel. Çünkü her markette bulamıyorsunuz. Sadece çok büyük marketlerde, genelde toptan satış da yapan zincirlerde bulunuyor. (Metro market zinciri gibi). Onun dışında balık konusunda oldukça serbest. Her türlü balık kullanılabilir. Çiğ balık da zorunlu değildir, pişmiş balık ve konserve ton balığı bile kullanılabilir (Ama tabi ki orijinali çiğ balık ile yapılır. Çiğ balık ile yapıldığında balığın taze olması çok önemli.) Ayrıca içine saracağımız sebzeler konusunda da serbestiz. Damak tadınız neyi arzu ediyorsa ona göre hazırlayabilirsiniz.


Aslında bir çok suşi çesidi var. Ama ben burada sadece Maki Suşi ve Nigiri Suşi'nin tarifini vereceğim. Diğer türlerden ise kısaca bahsedeceğim.


Maki Sushi


Malzemeler:

1 su bardağı baldo pirinç
3 su bardağı su (pirincine göre değişebilir)
Yarım yemek kaşığı tuz
Çeyrek su bardağı pirinç sirkesi
1 parça surimi (kıyılmış balık ve yengeç eti)
2 adet kabuğu soyulmuş ve ince ince dilimlenmiş salatalık
3 adet Nori (yosun) (Her bir Noriden 6 dilim suşi çıkacak)

---

Kaynamış suya pirinç sirkesini ve tuzu atıp pirinçleri bunun içinde 15 dakika haşlıyoruz. Sonra suyunu iyice süzüp 10 dakika soğuması için dinlenmeye bırakıyoruz. Sirke sayesinde kolay şekil alabilecek kıvama gelmiş olacak. Bu noktadan sonra Maki Suşi yapacağımız için pirince şekil vermeyeceğiz.

Nori(yosun)'yi Makisu üstüne açıyoruz. Makisu Noriyi rulo halinde sarmayı kolaylaştıran bir araçtır ama yosunu bile bulamıyorken Makisu bulmak zor. Onun yerine bambu amerikan servislerinden kullanabilirsiniz. O da yoksa bu işi özenerek ellerinizle de yapabilirsiniz.

Nori'yi açtıktan sonra hazırladığımız pirinçten bir miktar üzerine yayıyoruz. Bu miktarı anlatmak için bir resim kullanacağım.




Daha sonra pirincin bir kenarına doğru (ama kesinlikle en kenara veya ortaya değil) malzemelerimizi diziyoruz. Önceden de söylediğim gibi bu konuda serbestiz. Ben tarifte surimi (kıyılmış balık ve yengeç eti) yazdım. Siz bunun yerine herhangi bir balık dilimi koyabilir, konserve ton balığı yayabilirsiniz. Yazdığım salatalık yerine ise havuç veya ıspanak veya canınız her ne çekiyorsa onu yerleştirebilirsiniz. Ama unutmayın tüm bunları ince bir şekilde yerleştiriyoruz (şekildeki gibi) ve yine şekildeki gibi sarıyoruz.

 

Rulo haline gelince de keskin bir bıçakla her bir ruloyu altı eşit parçaya bölüyoruz.


Nigiri Suşi


Malzemeler:

1 su bardağı baldo pirinç
3-4 su bardağı su (pirincine göre değişebilir)
Yarım yemek kaşığı tuz
Çeyrek su bardağı pirinç sirkesi
500 gr somon fileto


Pirinci aynı şekilde hazırladıktan sonra bu kez köfte şeklinde elimizle şekil veriyoruz. Somon filetoyu ince ince dilimleyip şekil verdiğimiz pirincin üzerine yerleştiriyoruz. Somonlarn da üzerine yine isterseniz havuç, salatalık veya avakado yerleştirebilirsiniz. Ama bu durumda onların düşmemesi için ince bir şerit Nori ile sarmanız gerekir.




Diğer Suşi Çeşitleri

Gunkanmaki Suşi: Deniz mahsulleri veya çiğ balıktan oluşan malzeme bu tip Suşide pirincin içersine değil, üzerine yerleştirilir. Özellikle havyar ile hazırlanan Suşilerde bu yöntem terih edilir, çünkü böylece havyarın, sarma basıncıyla ezilip zedelenmesi önlenir.

Temaki Suşi: Elle sarılarak hazırlanan bir Suşi çeşididir, fakat rulo şeklinde değil külah şeklinde sarılır.

Sashimi Suşi: Dilim halinde kesilerek servis yapılan deniz ürünlerine ve ham balığa verilen isim. Yani bu tip Suşide klasik Suşi yapımında kullanılan pirinç katkısı bulunmuyor. Eğer çiğ balık standart dikdörtgen şekilde kesilirse buna Hira Zukuri adı veriliyor. Çiğ balık ince dilimler halinde kesilirse bunun adı İto Zukuri. Balık eğer bir kağıt inceliğinde kesilirse buna da Kaku Zukuri ismi veriliyor. Sashimi ile beraber Shiso adı verilen geniş yeşil bir yaprak ile Daikon adı verilen bir tür Japon hardalı da servis yapılır.

Hako Suşi: Rulo yapıldıktan sonra dikdörtgen şekline getirilen Suşi çeşididir.

Niri Suşi: Çiğ balık diğer Suşi çeşitlerinde olduğu gibi pirincin ortasına sarılmaz, pirincin üstüne yerleştirilir. Daha çok estetiğe önem verilen Suşi sunumlarında kullanılır.

Çevrimdışı zekican5

  • **
  • 320
  • Rom: 0
  • .............
    • Profili Görüntüle
Ynt: Sushi Nedir ve Nasıl Yapılır
« Yanıtla #1 : 10 Mayıs 2012, 18:07:36 »
Ben evde yapmaktan ziyade dışarda yemenin daha güzel olucağını düşünüyorum.Nitekim yapımıda zor sayılabilir. Tabi herkezin kişisel tercihi.Yinede herkeze tavsiye ederim...

Çevrimdışı Galaxie

  • **
  • 375
  • Rom: 17
    • Profili Görüntüle
Ynt: Sushi Nedir ve Nasıl Yapılır
« Yanıtla #2 : 10 Mayıs 2012, 18:10:56 »
Aslında problem malzemeleri bulmakta... Yapımı oldukça kolay. Dışarda yemesi elbette daha güzel, çünkü mutlaka daha iyi yapılıyor. Ama yaşadığınız şehirde Japon Restoranı yoksa ve siz Suşi'yi merak ediyorsanız...

Deneyebilirsiniz :)

Çevrimdışı zekican5

  • **
  • 320
  • Rom: 0
  • .............
    • Profili Görüntüle
Ynt: Sushi Nedir ve Nasıl Yapılır
« Yanıtla #3 : 10 Mayıs 2012, 18:16:09 »
Aslında problem malzemeleri bulmakta... Yapımı oldukça kolay. Dışarda yemesi elbette daha güzel, çünkü mutlaka daha iyi yapılıyor. Ama yaşadığınız şehirde Japon Restoranı yoksa ve siz Suşi'yi merak ediyorsanız... Deneyebilirsiniz :)
Ben Antalyadayım ve koskoca Antalyada bile 1 tane japon restoranı var.Ben Sushi Co yu tercih ediyorum.Özellikle büyük şehirlerde yaşayan arkadaşlar Sushi Co'yu bilirler.Ürünleri gayet güzeldir. Malzeme olayına gelince gerçekten bulması oldukça güç :D

Çevrimdışı Danger_Mouse

  • *
  • 14
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Sushi Nedir ve Nasıl Yapılır
« Yanıtla #4 : 10 Mayıs 2012, 23:23:44 »
iskenderden vazgeçmem :D

Çevrimdışı Galaxie

  • **
  • 375
  • Rom: 17
    • Profili Görüntüle
Ynt: Sushi Nedir ve Nasıl Yapılır
« Yanıtla #5 : 11 Mayıs 2012, 00:13:24 »
iskenderden vazgeçmem :D

İskender ayrı suşi ayrı, ondan vazgeçmeniz gerekmiyor zaten. Suşi sevmiyorsanız da yemek zorunda değilsiniz, sadece sevmiyorsanız konuya yazmasaydınız daha iyi olurmuş :)

Çevrimdışı Oghertay

  • **
  • 139
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
    • Issız Kelimeler
Ynt: Sushi Nedir ve Nasıl Yapılır
« Yanıtla #6 : 11 Mayıs 2012, 00:19:53 »
Ben çok merak ediyorum tadını. Ön yargı ile yaklaştım şu ana kadar. Daha doğrusu suşi yapan bir yere girmedim desem daha doğru olur. Bi denemek istiyorum. Tarifini aldım burdan :) Anneme bi söyleyeyim bakayım ;D
Cahillik lisan bilmemek değil insan bilmemektir..

http://www.oghertay.blogspot.com/

Çevrimdışı zekican5

  • **
  • 320
  • Rom: 0
  • .............
    • Profili Görüntüle
Ynt: Sushi Nedir ve Nasıl Yapılır
« Yanıtla #7 : 11 Mayıs 2012, 10:50:49 »
Ben çok merak ediyorum tadını. Ön yargı ile yaklaştım şu ana kadar. Daha doğrusu suşi yapan bir yere girmedim desem daha doğru olur. Bi denemek istiyorum. Tarifini aldım burdan :) Anneme bi söyleyeyim bakayım ;D
Sushinin tadı konusunda ne yorum yapsam yanlış olur.Öncelikle her insanın ağız tadına uymadığını söyleyebilirim.Eğer ki ağız tadınıza uygunsa kesinlikle vazgeçemiyeceksiniz.Mesela benim annem nefret eder sushiden ama bir kaç kere benim hatırıma yapmayı denedi.Gayet de güzel olmuştu.Evde yapmak da güzel.Tabi malzemeleri bulmak için uzun bir araştırmayı göze alıyorsan. ( Bu sözüm 3 büyük şehir dışındakiler için ) :)

Çevrimdışı ryuk

  • ***
  • 500
  • Rom: 25
  • ne değiştirebilir bir insanın doğasını?
    • Profili Görüntüle
Ynt: Sushi Nedir ve Nasıl Yapılır
« Yanıtla #8 : 11 Mayıs 2012, 16:51:30 »
Japon mutfağında özellikle dikkat edilen bir nokta, yemeğin göze hoş görünmesi. O yüzden yenecek suşinin önce sizin için görsel çekiciliği olmalı. Ayrıca japon yemeklerinde sosun etkisi batı yemeklerine göre daha fazla; o yüzden seçeceğiniz sos, suşinizin tadını önemli şekilde etikliyor.

Tabi annemin bu konudaki yorumu beni yıkıp geçmişti zamanında: "Yaprak sarması gibi bişey oğlum işte sadece bunlar pirinci yaprakla değil yosunla sarmışlar."
Fikirlerim için ölmeyi göze alamam çünkü yanılıyor olabilirim - Bertrand Russel

İyi bir fikir üretmek için, pek çok fikir bilmek gerekir:

* Yeni başlayanlar için FRP

* Fantastik edebiyata yeni başlayanlar ve bu türde ilerlemek isteyenler için

* Kılıçlar ve diğer eskiçağ silahları hakkında

* Dark Sun


* Distopya Korkuları

Daha fazlası için: Index

Çevrimdışı zekican5

  • **
  • 320
  • Rom: 0
  • .............
    • Profili Görüntüle
Ynt: Sushi Nedir ve Nasıl Yapılır
« Yanıtla #9 : 11 Mayıs 2012, 16:58:10 »
Tabi annemin bu konudaki yorumu beni yıkıp geçmişti zamanında: "Yaprak sarması gibi bişey oğlum işte sadece bunlar pirinci yaprakla değil yosunla sarmışlar."
  :D  Benim annem sushi çocukluğundan beri bilmesine rağmen gördüğü anda ''Iyyy'' diyor. Gerçi ilk başta bende nefret etmiştim ama zamanla arkadaş çevresininde etkisiyle sevmeye başladım...

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Sushi Nedir ve Nasıl Yapılır
« Yanıtla #10 : 11 Mayıs 2012, 17:14:35 »
Ayrıca japon yemeklerinde sosun etkisi batı yemeklerine göre daha fazla; o yüzden seçeceğiniz sos, suşinizin tadını önemli şekilde etikliyor.

Doğu'ya doğru kaydıkça baharat/sos gibi etmenler bence etkisini artırıyor. Pek göz önünde olmasa da (Batı etkisi sağolsun) kendi gözlemim bu yönde. Bu da hoş bir şey. Bir Noodle'da bile olan sos seçeneği yelpazesi (mangoluya kadar yolu var) böyle şeylere açık olan damaklara güzel tatlar sunuyor.

Alıntı
Soya sossuz ve Wasabi'siz suşi pek makbul değildir

O Wasabi ne acıdır arkadaş. Hayır, işin kötüsü gerçekten de dendiği gibi sossuz suşi biraz yavan kaldığı için kendine ait böyle bir çekicliği oluyor sosların. Wasabi için fazlasının mideye çok da yararlı olmadığını söylüyorlardı. Acaba acı olan şeylerin genel olarak mideye dokunması gibi bir şey midir, bilemedim. Bir soya sosuna (ki onu da seviyorum) göre daha elit duruyor, o ayrı :).


Not: bu konuyu açıp karnımızı acıktıran Galaxie tüm foruma suşi yapsın bence u_u. Biri yer biri bakar, olmuyor böyle.

Çevrimdışı Galaxie

  • **
  • 375
  • Rom: 17
    • Profili Görüntüle
Ynt: Sushi Nedir ve Nasıl Yapılır
« Yanıtla #11 : 11 Mayıs 2012, 17:24:18 »
Not: bu konuyu açıp karnımızı acıktıran Galaxie tüm foruma suşi yapsın bence u_u. Biri yer biri bakar, olmuyor böyle.

Tamam o zaman, forum buluşması olunca, ben de suşi yaparım tabi söz :D

Çevrimdışı zekican5

  • **
  • 320
  • Rom: 0
  • .............
    • Profili Görüntüle
Ynt: Sushi Nedir ve Nasıl Yapılır
« Yanıtla #12 : 11 Mayıs 2012, 21:21:45 »
Tamam o zaman, forum buluşması olunca, ben de suşi yaparım tabi söz :D
Sabırsızlıkla bekliyorum...

O Wasabi ne acıdır arkadaş. Hayır, işin kötüsü gerçekten de dendiği gibi sossuz suşi biraz yavan kaldığı için kendine ait böyle bir çekicliği oluyor sosların. Wasabi için fazlasının mideye çok da yararlı olmadığını söylüyorlardı. Acaba acı olan şeylerin genel olarak mideye dokunması gibi bir şey midir, bilemedim. Bir soya sosuna (ki onu da seviyorum) göre daha elit duruyor,o ayrı :) .
  Wasabiye gelince ben fazlasının dokunduğunu görmedim.Gerçi bu durum biraz kişinin bünyesine de bağlı ama ;)

Çevrimdışı Galaxie

  • **
  • 375
  • Rom: 17
    • Profili Görüntüle
Yemekte Suşi Var!
« Yanıtla #13 : 25 Mayıs 2012, 21:04:48 »
Eveet şimdi sizlere bugün yaptığım kendi suşimi göstermek istiyorum :D






Buna göre tarifte birkaç ufak değişiklik yaptım. Bir de yapmak isteyen arkadaşlar malzemeler konusunda muhakkak sıkıntı çeker. O yüzden teker teker anlatayım;

Nori(yosun): Ben Metro marketten aldım. Ama internette de satılıyor.

Surimi(balık): BU SİTEDEN yengeç ve ıstakoz surimileri alıp kullandım. İnternet dışında (büyük şehirler hariç) bulabileceğinizi sanmıyorum. Ama yok ben çiğ balık yemem derseniz her çeşit konserve balığı da pekala kullanabilirsiniz.

Pirinç Sirkesi: Ben yine aynı siteden buldum. Ama büyük aktarlarda da var.

Toz Wasabi: Buna çimento da diyebiliriz :D Şaka bir yana ben hiç beğenmedim. Su ile karıştırıp bu kıvama getiriyorsunuz. Zaten meşhur acısı ama, güzel bir acı da değil bence. Ama tabi Wasabisiz olmuyormuş. Yine aynı sitede bulabilirsiniz efendim.

Soya Sosu: Orta büyüklükteki her türlü markette bulabilirsiniz.


Afiyet olsun :P

Çevrimdışı Varangos

  • *
  • 9
  • Rom: 0
  • Byzantine
    • Profili Görüntüle
Ynt: Sushi Nedir ve Nasıl Yapılır
« Yanıtla #14 : 10 Haziran 2012, 20:48:51 »
merak ettim; bilinen lezzetlerden hangisini andırıyor tadı bu suşinin? açıkcası asya mutfağı bende iştah falan bırakmıyor. ben anadolu ve yunan ve arap mutfağından şaşmam genel olarak.

Kayıp Rıhtım Arşiv Forum

Ynt: Sushi Nedir ve Nasıl Yapılır
« Yanıtla #14 : 10 Haziran 2012, 20:48:51 »