Kayıt Ol

Yazamayan Yazar Ne Yazar?

Çevrimdışı Celebhol

  • **
  • 215
  • Rom: 8
    • Profili Görüntüle
Yazamayan Yazar Ne Yazar?
« : 21 Eylül 2017, 14:02:52 »
Yazamayan yazar ne yazar, yazarsa kimin için yazar ve ne bekler? Belki de bir şiir yazar, dener ve bakar; bu olacak mı, diye. Belki de imla kurallarını boşlar - boşlamaz? Sınırları belirleyen gramerde nedir ki, tam olarak korunabileceğini düşünelim? Cümlerin devrik olması çok da amatör değildir belki de. Tek bir düz şekilde düşünmesi gerekir insanların; oysa kimileri birbirine karışan ok demeçleriyle düşünür. Aklın fırtınasını mı yazmalı o zaman?

Yazamayan yazar, meyve vermeyen ağaç gibi midir? Bu yazar işlevini yerine getiremediği için kökünden kesilmeli midir? Bitkiler stres altında meyve vermeyi erteleyebilir, oysa insanlar stres altında daha bile çok yazabilir; yazının besini mutsuzluk mudur? Çok da "şey etmemek" lazım, psikoloji karışık iş, kafayı yersin.

Heyhat! Belki de yazmak bir simülasyondur. Gerçek hayatta görülen tecrübelerin insan beyninde şekillenmesi ve hikaye denilen bir simülasyon içinde aktarılmasıdır. Belki de en fantastik hikayelerde bile en insani gerçekleri bulmamızın nedeni budur; dayanak noktamız yine insani tecrübelerdir.

Bir uzaylı nasıl yazar o zaman? Yazar mı ki? Bilgiyi bir şekilde aktarmayı öğrenenleri olmalıdır, bunlardan yazıyı bulmuş olanları da vardır. Uzaylı ne yazar ne yazmaz, mıdır? Yazsa peki onun "insani" gerçekleri neler olacaktır? Belki buraya gelseler, Dostoyevski'yi çöp olarak bulacak ama Grinin Elli Tonu'nu evrensel bir gerçeklik olarak göreceklerdir? Belki de Memo Tembelçizer'in verdiği hayat dersleriyle kültürleri ve uygarlıkları değişecektir. Memo Tembelçizerlerden oluşan bir uygarlık bile oluşabilir!

Yazamayan uzaylı yazar ne yazar? İlham perisine küfür eder mi? Ya da kafasındakini aktaramadığı için kendisine kızar mı? Yazdıklarının ve yazamadıklarının ağırlığı altında ruhu zorlanır mı? Heyhat, ruh da bir yazar ürünüdür.