Kayıt Ol

Biyonik kol

Çevrimdışı Huor Eärfalas

  • ***
  • 620
  • Rom: 6
    • Profili Görüntüle
Biyonik kol
« : 27 Mart 2008, 13:33:23 »
Dünyanın ilk biyonik kollu başarıyla kullanılıyor. ABD 'de geliştirilen kol, bir enerji hattını onarırken kollarını kaybeden Jesse Sullivan tarafından üç yıldır kullanılıyor.



Amerikalı işçi Jesse Sullivan, biyonik kolunu yapmak istediği hareketleri yalnızca düşünerek hareket ettirebiliyor.

Chicago'da "Yapay Uzuvlar ve Rehabilitasyon Enstitüsü" Başkanı Dr. Todd Kuiken ve ekibince geliştirilen ve Jesse Sullivan'ın kaybettiği sol kolu yerine takılan biyonik kol, istenen hareketin düşünülmesiyle sinir uçlarına ulaşan sinyalin algılanmasıyla çalışıyor.

Tennessee Eyaletinde 6 yıl önce bir enerji hattında meydana gelen bir arızayı onarmaya çalışırken yüksek elektrik akımına kapılan Jesse Sullivan bu kaza sonucu iki kolunu da kaybetti.

İki kolu omuz hizasından kesilmek zorunda kalınan Jesse Sullivan için protez kol takılması planlanırken duyduğu acının artması üzerine Chicago'da hastahaneye kaldırıldı.

Jess Sullivan'ın sağ koluna protez kol takılırken sol kolu için için uzun bir süredir üzerinde çalışılan biyonik kolun denenmesi kararlaştırıldı.

Biyonik Kol Nasıl Çalışıyor?

Doktor Todd Kuiken, kaza sonucu kol kesilen kola giden sinirlerin ise duyarlı olarak kaldığını vurgulayarak, geliştirdikleri tekniği şöyle açıkladı:

"Bu sinirler tüm bilgiyi içeriyordu ve biz de bu sinirleri göğüs bölgesine geçirdik, örneğin Sullivan elini kapatmak istediğini düşününce bu sinyali alan kas kasılıyor ve minik elektrodlar kullanımıyla bu sinyali bilgisayar yoluyla alan biyonik kol da elin kapanmasını sağlıyor."

Jesse Sullivan da "Bana sinirler göğüs kaslarına geçirildiğinde, teorik olarak bu sistemin de işlemesi gerektiğini söylediklerinde kaybedecek bir şeyim olmadığından kabul ettim" dedi.

Biyonik kolun ilk kez takıldığı zamanı anlatan Doktor Kuiken, "Ameliyat gerçekleştikten ve iyileşme tamamlandığında, kolu takarak elini kapamayı düşündü ve bu gerçekleşti. Çok heyecan vericiydi" dedi.

4 Kişiye Daha Takılmış
Üç yıl önce ilk kez biyonik kol takılan Jesse Sullivan'dan sonra 4 kişiye daha bu koldan takıldı.

Biyonik kolunun yaşamını değiştirdiğini belirten Jesse Sullivan, şimdi Irak savaşından kollarını ya da bacaklarını kaybederek ABD'ye dönen askerlerin de kendisi gibi talihli olmasını umut ediyor.

Doktor Kuiken ve ekibi de Savunma Bakanlığı'ndan bu amaçla büyük bir ödenek aldıklarını vurgulayarak elektronik kol olarak da anlandırdıkları biyonik kolun elinin gelecekte dokunduğunda sıcak ve soğuğu da hissetmesinin mümkün olacağını söylüyor.