Kayıt Ol

Ekşi Sözlük'de İsyan

Çevrimdışı ryuk

  • ***
  • 497
  • Rom: 25
  • ne değiştirebilir bir insanın doğasını?
    • Profili Görüntüle
Ekşi Sözlük'de İsyan
« : 08 Mart 2016, 18:42:48 »
Uzun zamandır severek takip ettiğim platform olan Ekşi Sözlük'de bu günlerde isyan var.

Kimi üyeler yazmayı bırakarak, kimi yazdıklarını silerek, kimi de hesabını kapatarak sözlüğü terk ediyor ve site en kaliteli üyelerini kaybediyor.

Kişisel fikrim şimdiki durumun buz dağının görünen kısmı olduğu. Çöküşün en büyük nedenini ise sözlüğün daha çok para kazanmak için kalitesinden ödün vermesi.

Bir şey, para kazanma aracına dönüştüğünde ticarileşir (zaten amatör  ruhu kaybetmek de bu değil midir? ), hedef kitle belirlenir ve üretilen şey her ne ise, bu hedef kitleye satmaya yoğunlaşılır. Sadece bununla kalınmaz, hedef kitle genişletilmeye çalışılır.

Daha çok reklam alabilmek için her şeyi yapmayı göze aldı yönetim. Kontrolsüzce yeni yazar aldılar. Öyle ki bilgi ya da herhangi kaliteli bir şey içermeyen yazılar yazan üyelerin entrylerinin arasında boğuldu bilgi içeren entyler. Sözlüğün kaliteli yazarları, kalitesizler tarafından adeta zerglendi (bkz: zerg rush).

Sözlüğün bu şekilde kalitesinin düşmesi ile bir miktar yazar ve okur küstürüldü. Zaman içinde, yönetim çoğu trole dokunmazken, incir çekirdeğini doldurmayacak sebeplerle kaliteli üyeleri uçurmaya başladılar. Durumdan rahatsız olanların sayısı daha da arttı.

Son olarak, sözlük üyelerinin fikri alınmadan, berbat bir tema getirildi. İnsanların yapıcı eleştirileri ve itirazlarına karşı yönetim son derece saygısız bir tutum sergiledi.

Ekşi Sözlük yönetimi, sözlüğü özel kılanın üyeleri olduğunu unutmuş gibi davranıyor, yönetici "Beğenmiyorsanız çekin gidin. Sizin yerinize tonla adam doldururum buraya." havasında. Farkında değil ki içi boş nicelik asla dolu niteliğin kalitesine sahip olamaz.

Böyle giderse sanırım Ekşi Sözlük azalarak bitecek. Siz ne düşünüyorsunuz?

Fikirlerim için ölmeyi göze alamam çünkü yanılıyor olabilirim - Bertrand Russel

İyi bir fikir üretmek için, pek çok fikir bilmek gerekir:

* Yeni başlayanlar için FRP

* Fantastik edebiyata yeni başlayanlar ve bu türde ilerlemek isteyenler için

* Kılıçlar ve diğer eskiçağ silahları hakkında

* Dark Sun


* Distopya Korkuları

Daha fazlası için: Index

Çevrimdışı lotrozan

  • *
  • 21
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Ekşi Sözlük'de İsyan
« Yanıtla #1 : 08 Mart 2016, 21:41:19 »
Sitede yazar değil sadece takipçisiyim.Bugüne kadar edebiyat dünyasından bir çok yazarı bu site ve kitap kurdu yazarları sayesinde tanıdım.Bazı yazarların öyle bilgi ve emek dolu yazıları var ki, başka kaynağa ihtiyaç duymuyordunuz .Ancak sözlük yönetiminin umursamaz tavrı ve şark kurnazlığı kokan eylemleri(üyelik sözleşmesinin tek taraflı değiştirilmesi gibi) yazarları ayağa kaldırdı.Umarım bu isyanın sonucunu alırlar yoksa bedeli ağır olacakmış gibime geliyor.
Don't pretend to have cancer in an attempt to get an early look at my next book.

Patrick Rothfuss
https://twitter.com/PatrickRothfuss/status/693581817694126080


Çevrimdışı Grayswandir

  • ***
  • 815
  • Rom: 14
  • You may have heard of me.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Ekşi Sözlük'de İsyan
« Yanıtla #2 : 08 Mart 2016, 22:47:28 »
Mesele tema değildi aslında, o çok çabuk sönecek bir şey olurdu. Fakat beraberinde gelenlerle birlikte uzun süredir biriken her şey patladı bir anda. Mesela kanzuk beyin dava açıldığında "fikir onların, biz yer sağlayıcısıyız" diyip, sonra da fikirlerin kullanım hakkına sahip olduğunu söylemesini verebiliriz örnek olarak.
 
Yine de ekşi epeyce bir süre daha varlığını sürdürür, hala çok değerli insanlar var orada. Ayrıca unutmayalım ki ekşisözlük bu ülkenin en büyük internet ekolüdür. Moderasyonmuş, temaymış, kanzuk'muş, dürümmüş, bunlardan hiç haberi olmayan milyonlarca kişilik bir de okuyucu kitlesi var sitenin neticede. Yazarlar olmazsa bu bir işe yaramaz ama herkesin çekip gitmesini de beklemiyorum. Öte yandan bu kafayla devam ederlerse zamanla azalarak biteceği kesin. Uzun sürer, ama olur.

Sözlük formatlı başka bir yere taşınmaya çalışan yazarlar gördüm bir de. İşte bu saçmalığın dik alası. Ekşi'yi ekşi'ye benzeyen bir şey bitiremez.
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.

#hayır

Çevrimdışı TheSpell

  • ***
  • 826
  • Rom: 16
  • Dovie'andi se tovya sagain.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Ekşi Sözlük'de İsyan
« Yanıtla #3 : 08 Mart 2016, 22:55:41 »
Bence tepkilerini böyle organize bir şekilde göstermeleri güzel bir şey. Ha bu şekilde direnmeleri mantıklı mıdır mantıksız mıdır orasına siz karar verin ancak ben başka bir şeyden bahsedeceğim.

Her şeyde olduğu gibi bu isyanda da işin dozunu kaçıranlar var. Ben bunlara "ezberciler" diyorum. Eleman kafasına yazmış "kanzuk kötüdür" diye, adamın daha ne yazdığına bakmadan eksiliyor. Ya da okusa bile okuduğunu anlamamakta direniyor, saçma sapan dürüm muhabbetine, "ehehe nası korktu ama" muhabbetine çeviriyor. İşte bağımsız düşünememenin çok güzel bir örneği. Var olan bilgiyi alıp onu kendi mantık süzgecinden geçirip işlemektense, bilgiyi kendi doğrular ve yanlışlar sistemindeki şekle büründermeye çalışıyorlar. Bu da böyle gereksiz şeylere yol açıyor. "Yönetim ne yazmış, bakıp değerlendireyim" demek yerine "yönetim zaten he kötü, hemen hakkında olumsuz bir şey yazacağım" diyorlar yani. Sonrası malum.

Çevrimdışı Subotai

  • *
  • 31
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt:
« Yanıtla #4 : 08 Mart 2016, 22:56:10 »
Sözlük arkaplanda çiftleşme aracı olarakta sosyomatın boşluğunu doldurduğundan varlığını devam ettirecektir.

lenovo cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi


Çevrimdışı ryuk

  • ***
  • 497
  • Rom: 25
  • ne değiştirebilir bir insanın doğasını?
    • Profili Görüntüle
Ynt: Ekşi Sözlük'de İsyan
« Yanıtla #5 : 08 Mart 2016, 23:21:39 »
Ancak sözlük yönetiminin umursamaz tavrı ve şark kurnazlığı kokan eylemleri(üyelik sözleşmesinin tek taraflı değiştirilmesi gibi) yazarları ayağa kaldırdı.Umarım bu isyanın sonucunu alırlar yoksa bedeli ağır olacakmış gibime geliyor.

Mesela kanzuk beyin dava açıldığında "fikir onların, biz yer sağlayıcısıyız" diyip, sonra da fikirlerin kullanım hakkına sahip olduğunu söylemesini verebiliriz örnek olarak.
 

doors of stone isterük ve Grayswandir'e ek: Zaten en önemli meselelerden biri bu konuda kanzuk'un ikili oynaması. İşine geldiğinde "fikir onları abi, bizlik bir şey değil" diyerek işin içinden sıyrılırken, yeri geldiğinde yazarların entry'lerini onlara sormadan istediği gibi ticari olarak kullanmaya başlaması (bkz:ekşişeyler).

Her şeyde olduğu gibi bu isyanda da işin dozunu kaçıranlar var. Ben bunlara "ezberciler" diyorum. Eleman kafasına yazmış "kanzuk kötüdür" diye, adamın daha ne yazdığına bakmadan eksiliyor. Ya da okusa bile okuduğunu anlamamakta direniyor, saçma sapan dürüm muhabbetine, "ehehe nası korktu ama" muhabbetine çeviriyor. İşte bağımsız düşünememenin çok güzel bir örneği. Var olan bilgiyi alıp onu kendi mantık süzgecinden geçirip işlemektense, bilgiyi kendi doğrular ve yanlışlar sistemindeki şekle büründermeye çalışıyorlar.

Bu da ad hominem oluyor aslında. Gerçi elimde değil, son zamanlarda biri ne zaman "dürüm" dese gülmeye başlıyorum ;D Ama işin şakası bir yana, kanzuk'a şişman oluşuyla laf çarpmaya çalışanları haksız buluyorum. "Nasıl geri vites yaptı ama" gibi ifadeler görmek de can sıkıcı, kavgacı mahalle serserilerinden bir farkı olmalı yazarların.

Yazarlar olmazsa bu bir işe yaramaz ama herkesin çekip gitmesini de beklemiyorum. Öte yandan bu kafayla devam ederlerse zamanla azalarak biteceği kesin. Uzun sürer, ama olur.

Sözlük formatlı başka bir yere taşınmaya çalışan yazarlar gördüm bir de. İşte bu saçmalığın dik alası. Ekşi'yi ekşi'ye benzeyen bir şey bitiremez.

Şimdiye kadar gördüm ki böyle yerler büyük miktarda kan kaybettiğinde, gidenlere ek olarak yine büyük bir kitle "artık hayır gelemz buradan" diyerek aynı şekilde ortamı terk ediyor. Fakat Ekşi Sözlük'te dinamikler biraz faklı olabilir. Bekleyip göreceğiz.

Sözlüğü taşıma düşüncesine o kadar da olumsuz bakmıyorum, becerikli bir kadro tarafından gerçekleştirilirse başarılı olabilir bence. Çünkü insanlar bu formata alıştı ve onu sevdi. Daha adil ve güvenilir bir yönetim altında devam etmek isteyeceklerini düşünüyorum. Burada kritik olan, yakın zamanda Ekşi'nin yerini hakkıyla dolduracak bir yer bulunup bulunamayacağı.


Komplo teorilerim de var diğer yandan. Ekşi Sözlük çok ciddi bir paylaşım ve iletişim ağı idi. Belki de birileri bunu bitirmek istedi fakat dışsal bir yöntemle yapılacak "bitirmenin", insanları oraya daha da çok bağlayacağını düşünerek, "Madem öyle, yöneticilerin kulağını çekelim de Ekşi'yi terk edilmek istenen bir yer haline getirsinler. O zaman insanlar kendi istekleriyle bırakıp giderler." dedi.
Fikirlerim için ölmeyi göze alamam çünkü yanılıyor olabilirim - Bertrand Russel

İyi bir fikir üretmek için, pek çok fikir bilmek gerekir:

* Yeni başlayanlar için FRP

* Fantastik edebiyata yeni başlayanlar ve bu türde ilerlemek isteyenler için

* Kılıçlar ve diğer eskiçağ silahları hakkında

* Dark Sun


* Distopya Korkuları

Daha fazlası için: Index

Çevrimdışı magicalbronze

  • *
  • 4075
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Ekşi Sözlük'de İsyan
« Yanıtla #6 : 09 Mart 2016, 00:38:53 »
Evet ben de heyecanla takip ediyorum bu süreci açıkçası. Örneğin antik'ten beta sürümüne (yani bu yeni temadan bir önceki sürüm) geçişte çok yadırgamamış, aksine daha yararlı bulmuştum. Fakat bu yeni tema gerçekten berbat ve okunacak gibi değil. Kanzuk'un üstüne yaptığı açıklamalar zaten bardağı taşıran son damla oldu bence. Süreci iyi yönetemedi ve şu saat itibariyle 950 yazar 670 bin entry silmiş. Yarım milyondan fazla. Büyük kayıp.

Bir de bugün 8 mart dolayısıyla bir açıklama daha yaptılar ki, böyle bir olayın üstüne nereden bakarsan bak komedi. Olayı anlamadıklarını zannetmiyorum, sadece size ihtiyacımız yok, zaten siz yazmasanız da yazacak tonla kişi var gözüyle bakıyorlar.

Ayrıca daha bu süreçten önce bile önemli yazarlarını diş kovuğuna sığmaz sebeplerden uçurdular ve trollere daha fazla prim verdiler. Ekşi sözlük, eski sözlük formatından çoktan ayrılmıştı. Alışkanlık nedeniyle elimiz her daim giderdi, artık o kadar da aramamaya başladık.

Ben mesela şu an youreads.net'i çok daha yararlı buluyorum, ki yazarlarının çoğu oraya kaydı diyebiliriz. Birkaç öneri daha dolaşıyor hiçbirini sevmedim. Eğer bahsettiğim bu plaftorm sağlam adımlarla ilerler ve gerekli seviyeyi sağlarsa önemli yerlere gelebilir.
"Her neyse sahip olunan, doğar ve ölür.
Bu nefsi müziğin içinde sıkışmış herkes
İhmal eder ölümsüz aklın harikalarını."
- William Butler Yeats, "Sailing to Byzantium "

Çevrimdışı Lordmuti

  • ****
  • 1123
  • Rom: 35
  • Time is a drug. Too much of it kills you.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Ekşi Sözlük'de İsyan
« Yanıtla #7 : 09 Mart 2016, 13:06:14 »
Spoiler: Göster


Yeni temayı sevmeyenler için benim de kullandığım ekşi normalleştirici diye bir şey var, faydalı: https://eksisozluk.com/entry/58838473

Sözlükte yazarım ama pek yazmadan okur olarak takip ediyorum olayları genelde. Sonu güzel biter umarım, alternatiflerin çok başarılı olabileceğini sanmıyorum çünkü. Ekşi yönetimi biraz kendini toplasa, yazarları "dollar bill" değil de insan olarak görseler olay çözülecek zaten.



İmparator olmayı canım kolay mı sandın?
Dünyaya kazık çaktım duyulsun adım.

Çevrimdışı Grayswandir

  • ***
  • 815
  • Rom: 14
  • You may have heard of me.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Ekşi Sözlük'de İsyan
« Yanıtla #8 : 09 Mart 2016, 19:52:46 »
Youreads sanırım başta ekşi'den gelen yükü kaldıramamıştı, şimdi girip bakabildim. Başarılı bir site, hatta başlıkların kategoriye ayrılması gibi hayati bir özellik eklenmiş mesela. Fakat dediğim gibi, ben yine de ekşi'nin yerini alabileceğine ihtimal vermiyorum. Çünkü bu hiçbir zaman böyle olmaz.

Örneğin birkaç ay önce de reddit'te isyan vardı. Ayrıntılara girmeyeceğim fakat büyük çaplı bir olaydı. Yine reddit klonu bir başka sitenin (voat.co) ismi geçiyordu ve epey de bir kullanıcı geçişi oldu sanıyorum. Fakat olay dindikten birkaç ay sonra reddit hala dünyanın en çok ziyaret edilen sitelerinden biri, diğer site ise unutuldu diyebiliriz. Taşınma olayını bu yüzden olası görmüyorum. Alışkanlıklar, yıllardan beri oturmuş bir düzen kolay kolay değişmez. ekşi'yi bitirecek bir site varsa bu ekşi'nin bir klonu olmayacaktır.
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.

#hayır

Çevrimdışı Light

  • **
  • 359
  • Rom: 7
    • Profili Görüntüle
Ynt: Ekşi Sözlük'de İsyan
« Yanıtla #9 : 10 Mart 2016, 00:28:57 »
Bir süre önce üye olmuştum, birkaç şey gördüm. Gördüğüm ilk şey nitelikli yazar sayısının durmadan azalmasıydı; yapıcı ve paylaşıcı üyelerin başka platform bulamadıklarından, bu ihtiyaçlarını ekşide giderdikleri yönünde bir gerçek vardı işin özünde.

Ekşide de hakaretler, küfürler çıktı ve bu küfüre tepki gösterenlere "sanane bla bla sana mı kalmış" diyerek küfür edildiğini gördüm. Üstüne bir buçuk sene sonrasında entry yazmayı beceremeyen bir insan tarafından yazarlığım kabul edilmedi. Ekşi şu an ekşiliğini sürdürüyorsa kaç yıllar önce yazılan bilgiler yüzünden sürdürüyor ve o hiti alıyor diye düşünüyorum.

Başka yapıcı bir platform ortaya çıktığı anda bu zihniyetteki bir yönetimin yine de yerinde saymaktan ve bulunan vizyonu devam ettirmekten başka bir meziyetleri yok, açıkça. Bu güruhun olduğu bir platforma saplananların eski ve şimdiki entrylerine de bakıldığında rahatlıkla yazılarındaki ahlak derecesindeki dalgalanma görülüyor, aşağı doğru bir ivme yakalıyorlar. Ahlak zihniyeti bulaşıcıdır çünkü, etkileştiğiniz şeylerle kesinlikle iç içe geçer.

Değerli insanlar, nitelikli platformu kendileri bulacaklardır, kendi değerlerine ters düşen ortamlardan kaçınacaklardır; buna inanmıyorsak kendi davranışlarımızın buna yönelik olmasındandır.
Alıntı yapılan: W.S.
Yet do thy worst, old Time; despite thy wrong
My love shall in my verse ever live young.

Çevrimdışı Daarlan Gardan

  • ***
  • 722
  • Rom: -1
  • to hell with gatech
    • Profili Görüntüle
Ynt: Ekşi Sözlük'de İsyan
« Yanıtla #10 : 13 Mart 2016, 20:10:38 »
Bugün üniversite sınavından çıktıktan sonra, Türkiye'deki üniversite sınavlarının neden bu denli kolay olduğunu düşünmeye başladım, ama bu düşünme eylemi çok sürmeden buradaki vasıflı[*]Müstehzi değil, korkutucu olan da bu.[/*] bir üye sayesinde gerçeği kavradım. Girişimciye, insanlar üzerinden para kazanıyor diyen insanların seviyesini tespit etmek için kapasite zorlayıcı sınavlara da gerek yokmuş, görünen o ki Stanford-Binet verilecek görevi kotarırmış.

Girişimciler neden insanlar üzerinden para kazanıyorlar? Basketbolcular neden topu sektirerek basketbol oynuyorlar?
''Civilizations have the morality and ethics they can afford.''

 — Larry Niven & Jerry Pournelle, ''Lucifer's Hammer''

''These colonies in nature can reach at least two million individuals at a time, last for decades, and occupy a hundred cubic meters of space. It was a wonderful achievement to see a fragment of this world captured all around you, so that you almost had the experience of being inside the ant colony when you were in that room.''

 — Robert Trivers, ''Natural Selection and Social Theory'', p. 162

''... Bu amaç doğrultusunda nükleer santraller hedeflenecekse, yapılması gereken şeyler vardır. Çünkü nükleer elektriğe geçiş bir hobi değil, bir akademik egzersiz hiç değil, temel bilimlerden yaygın endüstriyel alt yapıya açılacak bir uygulamadır.''

Ömer Faruk Ağa Yarman 1993

Çevrimdışı Light

  • **
  • 359
  • Rom: 7
    • Profili Görüntüle
Ynt: Ekşi Sözlük'de İsyan
« Yanıtla #11 : 13 Mart 2016, 22:48:20 »
Öncelikle bu başlık benim için bir farkındalık oluşturdu. Teşekkür ederim. Nedeni mi?

Bugün üniversite sınavından çıktıktan sonra, "ülkemizdeki" üniversite sınavlarının zor olmadığına kanaat getirdim. Peki sıralama değişti mi? Hayır, çünkü herkes aynı sınava giriyor.

Cevabı buldum neden zor değil, zor sınavı başaracak insanların kolay sınava giren insanların anlayamacağına inandığı bir şeye, kendi görüşlerine göre anlanmayacak bir şekilde sitem edip tüm halkı kalkındırma çabasına(Ha ha) girip ya da girmiş gibi yapıp bu zeki insanların kendileriyle çelişip tek anladıkları iş olan ders çalışmaya dönüp önceden düşünülen şeyleri ezberleyip adını duyuramadan ölürken diğer insanları küçümsemesi için olabilirmiş.

Ya da zor sınavı kazanan insanların belli değere sahip bir şey üretemeden, buna çalışmayan ya da kolay sınava giren insanlarla bir gün öldüklerinde aynı değere sahip olacağını, hatta bu insanların daha erdemli olabilmeleri ihtimalinde daha değersiz olacaklarını son anda akıllarına sokmak için. Tabii kendileri bir Tesla değillerse. Ki Tesla'ya kişilik olarak da değersiz diyebilmemiz olası değil.

Aklıma bir Seneca alıntısı geldi, aklıma geldiği için sadece paylaşıyorum.

Alıntı yapılan: Seneca
Sanatkar hamuru değiştiremez, yasa böyle.

Spoiler: Göster
Bugün üniversite sınavından çıktıktan sonra, Türkiye'deki üniversite sınavlarının neden bu denli kolay olduğunu düşünmeye başladım, ama bu düşünme eylemi çok sürmeden buradaki vasıflı[*]Müstehzi değil, korkutucu olan da bu.[/*] bir üye sayesinde gerçeği kavradım. Girişimciye, insanlar üzerinden para kazanıyor diyen insanların seviyesini tespit etmek için kapasite zorlayıcı sınavlara da gerek yokmuş, görünen o ki Stanford-Binet verilecek görevi kotarırmış.

Girişimciler neden insanlar üzerinden para kazanıyorlar? Basketbolcular neden topu sektirerek basketbol oynuyorlar?


Soru sormak sizin işiniz ama bir de ben sorayım. Rica ediyorum, üzerinize alının; fakat ben sadece ortaya konuşuyorum. Sizin gibi.

Ülkemin bu kadar yani Stanford'a giden değerli öğrencileri, zeki insanları var "diyelim." Aralarından kişilikleri bir Atatürk'ün çeyreği kadar biri çıkamıyor? En azından halkına boş yere laf sokmayacak kadar karakterli birisinden bahsediyorum. Bu insanlar kim olduklarını unutmuş insanlardır, başarılı bir insan olmaları düşünmeyi bildiklerini sanıp düşünmeyi unuttuklarını fark edemedikleri sürece söz konusu değildir.

Bu aklıma Aristophanes'in Eşekarıları oyununu getirdi. Yoksa bazıları da o türden bir halk yargıcı mı? Hayır, birazcık daha akıllıca olan ve bu asimilelikle daha tehlikeli hale gelen kişiler. Bu ırka değil, içinde yetiştiğiniz değerlere olan saygının unutulmasıdır ya da asimile olmayacak kadar akıllı olamayıp içten içe övündüğü en azından zeka kırıntılarını başkalarının öğütmesine izin vermektir. Asimile olmadılarsa daha kötü, içi kötü bir insanı Tanrı bile düzeltmez. Yaşamanın anlamı? Yiyip içip şikayet edip, şikayet edebilmek için kendini ayrı tutup uyumak olacaktır.

Alıntı yapılan: Mustafa Kemal Atatürk
Ey Türk gençliği! Birinci vazifen Türk istiklalini, Türk cumhuriyetini, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir.

Mevcudiyetinin yegane temeli budur.
...
Bütün bu şeraitten daha elim ve daha vahim olmak üzere, memleketim dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve delalet hatta hıyanet içinde bulunabilirler. Hatta bu müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakr u zaruret içinde harap ve bitap düşmüş olabilir.

Ey Türk istikbalinin evladı! İşte, bu ahval ve şerait içinde dahi vazifen; Türk istiklal ve cumhuriyetini kurtarmaktır!
...

Bazı şeyleri hazmedebilecek(anlamak da girer) kadar değerli olmaya ihtiyaç duyarsınız, bilmeniz yetmez. Unutulmaya yüz tutmuş varlığınızı yücelttiğinizi sanarak yerin dibine sokmaya değil.

[spoiler]Not: Cevaplarımı kendim bulabildim, bakın biz de düşünebiliyormuşuz. Cevap beklemiyorum bu bağlamda.

Fakat, hiç düşünemeseydim,
Karşımdaki insanları benden on yıllar önce ölmüş birinin sözlerinin olduğu okuldaki kolay sınavla meslek edinmiş sevgili öğretmenimin dağıttığı devletin kullanmadığım okul kitabının ilk sayfalarında görürdüm. (Şu an görürdüm.) Dolaylı yoldan değersiz kıldığım, bedeli yüz yıl önce "İnsanlar ne için ölür?" sorusuna cevap verebilenlerce ödendiği için var olabilen kitaplara.

Nedensellik soruları sormayı öğrendi bir insan, alkışlayın.

Kendim üzerimden buluyorum her şeyi, kimsenin vicdanını sorgulamak gibi bir hadsizlik etmem tabii ki. Ben kimim ki? Çalışıp kolay sınava giren bir aptal. İyi akşamlar.
Alıntı yapılan: W.S.
Yet do thy worst, old Time; despite thy wrong
My love shall in my verse ever live young.

Çevrimdışı Lordmuti

  • ****
  • 1123
  • Rom: 35
  • Time is a drug. Too much of it kills you.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Ekşi Sözlük'de İsyan
« Yanıtla #12 : 13 Mart 2016, 23:43:14 »
Geçen gün yine Amerika'da okuyorum NASA falan hep toplanmış



İmparator olmayı canım kolay mı sandın?
Dünyaya kazık çaktım duyulsun adım.

Çevrimdışı Grayswandir

  • ***
  • 815
  • Rom: 14
  • You may have heard of me.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Ekşi Sözlük'de İsyan
« Yanıtla #13 : 14 Mart 2016, 01:58:36 »
Bugün üniversite sınavından çıktıktan sonra, Türkiye'deki üniversite sınavlarının neden bu denli kolay olduğunu düşünmeye başladım, ama bu düşünme eylemi çok sürmeden buradaki vasıflı[*]Müstehzi değil, korkutucu olan da bu.[/*] bir üye sayesinde gerçeği kavradım. Girişimciye, insanlar üzerinden para kazanıyor diyen insanların seviyesini tespit etmek için kapasite zorlayıcı sınavlara da gerek yokmuş, görünen o ki Stanford-Binet verilecek görevi kotarırmış.

Girişimciler neden insanlar üzerinden para kazanıyorlar? Basketbolcular neden topu sektirerek basketbol oynuyorlar?

İnsanlara laf sokmadan da fikrinizi anlatmak mümkün, ve genelde daha iyi sonuç verir. Özellikle de karşınızdaki bunu hak edecek hiçbir şey yapmadıysa. Zor görünebilir, anlıyorum ama bir denerseniz çok da zor olmadığını hayretle fark edeceksiniz. Sivri dilli olmak ve densizlik arasında bir çizgi olmalı diye düşünüyorum, geçmemeye dikkat etmekte fayda var.
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.

#hayır

Çevrimdışı ryuk

  • ***
  • 497
  • Rom: 25
  • ne değiştirebilir bir insanın doğasını?
    • Profili Görüntüle
Ynt: Ekşi Sözlük'de İsyan
« Yanıtla #14 : 19 Mart 2016, 13:39:57 »
Ekşi Sözlük'ün yeniden eski güzel günlerine dönmesinin zor olduğunu düşünüyorum. Gerçekte en büyük sorun kalitenin düşmesi oldu ve böyle bir durumun üstesinden gelmek uzun süren kararlı bir çaba gerektiriyor. Farklı cümlelerle de olsa sıklıkla tekrarlanan bir gerçek var:

Başlarda kılı kırk yararak üye alan, formata uygun olmayan içeriği ve formata uygun yazmayan üyeyi barındırmayan sözlük; zamanla bir gereksiz yazarlar ve entryler çöplüğü haline geldi.

Çoğu kez, güzel bilgiler içeren emek dolu bir yazı veya başlık, trollerin ve kalitesiz üyelerin amaçsız, alaycı ifadelerinin arasında boğuldu, yönetim de durumu düzeltmek için hiçbir şey yapmadı.


İyi bir üye; yararlı ve özene bezene, üşenmeden uzun uzun yazılmış bir bilgi entrysi paylaşıyor, hemen altında "okuyamadım kardeş durumumuz yoktu" gibi, ya da tamamen alakasız, saygısız ve alaycı ifadeler içeren entryler mantar gibi türüyor. Aynısı sizin başınıza gelse oturup tekrar bilgi paylaşımı yapar mısınız böyle bir yerde? Böyle bir ortamda insanlara bir şeyler anlatmakla uğraşır mısınız?

Ben uğraşmam.

Diğer her şeyi bir kenara bırakalım, işte tam olarak bu yüzden benim gözümde Ekşi Sözlük zaten bitmiştir, artık uzatmaları oynamaktadır. Bir süre sonra sadece insanların birbiriyle idrar yarıştırdığı ve karşılıklı geyik yaptığı, trollden ve internet apaçisinden geçilmeyen bir yer haline gelecektir.
Fikirlerim için ölmeyi göze alamam çünkü yanılıyor olabilirim - Bertrand Russel

İyi bir fikir üretmek için, pek çok fikir bilmek gerekir:

* Yeni başlayanlar için FRP

* Fantastik edebiyata yeni başlayanlar ve bu türde ilerlemek isteyenler için

* Kılıçlar ve diğer eskiçağ silahları hakkında

* Dark Sun


* Distopya Korkuları

Daha fazlası için: Index