Kayıt Ol

Sinop Cezaevi'nde müze çalışmaları

Çevrimdışı simosopo

  • **
  • 166
  • Rom: 0
  • anti-kayiprihtim
    • Profili Görüntüle
Sinop Cezaevi'nde müze çalışmaları
« : 25 Haziran 2008, 18:39:03 »
Sinop Cezaevi'nde müze çalışmaları   
Sinop Cezaevinin kültür kompleksi haline getirilmesi amacıyla 5 yıldır süren plan kapsamında Deniz Müzesi ve Adalet Müzesi çalışmalarına başlandığı bildirildi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cezaevinde oluşturulacak Deniz Müzesi için Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca fizibilite çalışması yapıldığını söyledi.
Deniz Müzesinde 20 metrelik Selçuklu takası, toplar ve çapaların yer alacağını kaydeden Tosun, tarihi Rus baskınının da tasvir edileceğini belirtti.
Adalet Bakanlığının da cezaevinde Adalet Müzesi oluşturulması projesi kapsamında çalışmalar yürüttüğünü anlatan Tosun, Türkiye'nin ilk Adalet Müzesi ile Selçuklu, Osmanlı ve Türk mahkemelerinin ve mahkumların tasvir edilmesinin planlandığını kaydetti.
Tosun, kültür kompleksi kapsamında cezaevinde tarihi dokuya uygun olmayan yaklaşık 30 binanın yıkımına 2 ay içinde başlanacağı söyledi.
-ZİYARETÇİ SAYISI-
Son yıllarda çok sayıda film ve diziye ev sahipliği yapan tarihi Sinop cezaevine ziyaretçi sayısında da büyük artış yaşandığını anlatan Tosun, ''Cezaevine günde 15 ile 20 tur otobüsüyle ziyaretçi geliyor. Cezaevine ziyaretçi sayısı filmler ve dizilerin katkısıyla 10 kat arttı'' dedi.
Tosun, 250 dönümlük alana yayılan tarihi Sinop cezaevine gelecek ziyaretçi sayısının bu yıl 500 bini bulmasını beklediklerini söyledi.
-SİNOP CEZAEVİ-
Üç tarafı denizle çevrili tarihi kale duvarlarının içerisinde yer alan cezaevi, Türkiye'nin en eski cezaevlerinden birisi olarak biliniyor. Selçuklu Sultanı İzzettin Keykavus tarafından tersane olarak yaptırılan ve kentin dokusunu yansıtan tarihi yapı ilk kez 1568 yılında cezaevi olarak kullanıldı.
Aralarında Kırım Hanı Devlet Giray, Nazım Hikmet, Refik Halit Karay, Sebahattin Ali, Zekeriya Sertel, Mustafa Suphi, Burhan Felek'in de bulunduğu birçok ünlü mahkuma ev sahipliği yapan tarihi yapı, 1999'da kapatıldıktan sonra ziyarete açıldı.
alıntıdır