Kayıt Ol

Harken

Çevrimdışı Tobizume

  • *
  • 28
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Harken
« : 27 Ocak 2017, 18:18:39 »
Uzun zamandır yazmayı planladığım ama henüz tamamlama fırsatı bulamadığım bir evrende geçen bir olayın giriş kısmını yazdım.Yolun daha çok başında olduğumu biliyorum ama yine de sizlerin olumlu veya olumsuz eleştirilerinizi duymak istiyorum.

1.Bölüm

   Odamın kapısı aniden açıldı ve kapıdan bir silüet hızlıca odaya girdi.Bu ansızın gelen ziyaretçimden tedirgin olup yastığımın altındaki hançerimi hızlıca elime aldım.Neyse ki korktuğum gibi olmadı beklenmedik misafirim yabancı birisi değildi,gelen benim hizmetçim Elka idi.Tedirginliğim geçtiği için hançerden elimi çektim ve Elka’ya odaklanmaya başladım.
   Elka her zamanki gibi hızlıca konuşmaya başlamadı.Normalde bunun için çok mutlu olurdum çünkü Elka her zaman hızlı ve çok konuşarak kafamı şişirirdi ama bu sefer konuşmuyor hızlı hızlı nefes alıyordu.Bu yüzden yüzüne dikkatli bir şekilde bakmaya karar verdim ve onun yüzünde çok tuhaf bir şey vardı,sanki ölümden kaçar gibi bir hali vardı.Onun bu halinden tedirgin oldum ve tüylerim diken diken oldu.HEm kendi üzerimdeki tedirginliği yok etmek hem de Elka’nın yüzündeki bu garip hali ortadan kaldırmak için yataktan kalkıp Elka’nın yanına gidip onun elini tuttum.
  “Elka!Elka ne oldu?Neyin var,neden böyle nefes nefesesin?” diye sordum.Yavaş yavaş doğruldu önce odaya bakmaya başladı,hızlıca odaya göz gezdirip  odada benden başka kimse olmadığından emin olunca bu sefer de bana bakmaya başladı.Sorumu duyduğu yüzünden belli oluyordu ve bana cevap vermek istiyor istemesine ama söylemeye çekiniyor gibi duruyordu.Bende buna karşılık Elka’yı omuzundan tutup nazikçe sarstım.
  ”Çabuk cevap ver bana.Odama böyle ansızın girmekten çekinmiyorsun da bana neden geldiğini söylemeye mi çekiniyorsun.” dedim.
  “Prenses Hazretleri odanıza bu şekilde çat kapı  girerek sizi de heyecanlandırdığımın farkındayım ama haberler kötü.” dedi ve tekrar susmaya başladı.
  “Öncelikle sana kaç defa bana adımla hitap etmeni söyledim bu unvanlardan hoşlanmadığımı sen çok iyi biliyorsun.Şimdi gelelim bu kötü habere nasıl kötü bir olay olmuş olabilir ki sen bana söylemekten çekinesin? ”diye sordum.
  “Pren… Affedersiniz Haenra demem gerekiyordu.Kötü haber şu ki ordumuz Kızıl Kral’ın ordusu ile yapılan savaşta yenilgiye uğramış.” dedi.
   Bu haber gerçek olamayacak bir haber gibi duruyor.Ordumuz çok güçlü bir ordudur ve tarihte hiçbir zaman yenilgiye uğratılamadı.Daha önce yaptığımız savaşlarda da bu tarz yenilgi haberleri gelmişti ama daha sonra bunların birer dezenformasyon bir haber olduğu anlaşılmıştı.Yine öyle bir haberdir.
  “Elka  sana bu yalan haberi  kim bana iletmeni söyledi?Bu haber halkın kulağına giderse bunu nasıl açıklarız halkımıza,halklar geçmiş olayları hatırlamaz ve panik yapar,panik olursa da ülkede kaos çıkar.“ dedim.
   “Haber doğru Haenra.Ordumuzun yenildiği kuşku götürmez kanıtlarla kesinleşti.” dedi Elka.
   “Nasıl kanıtlar?”
   “Şey kanıtlar...” dedi Elka.
   “Söyle çabuk,hemen duymak istiyorum.” diyerek üstüne gittim.
   “Düşman,abiniz Prens Haen ve General Zakura’nın ka… kafalarını kesip bize yollamış.”

Çevrimdışı milenya

  • **
  • 260
  • Rom: 6
  • Belki de Tanrı bize inanmıyor!
    • Profili Görüntüle
Ynt: Harken
« Yanıtla #1 : 27 Ocak 2017, 20:34:04 »
Noktalama işaretleri hatası sıkça var, olması gereken virgüller ise bir o kadar yok. Noktadan sonra boşluk bırakılmamış. Harf hataları da yakaladım aynı şekilde. Editörlüğünüzü yapmak için biraz çabalamalısınız. Son okumalarınızı yapın, böyle bir yazım burada eleştirmek istediğim konu ve üslubun önüne geçecek kadar vasat olmuş.

Ben tüm metni okudum ve neredeyse her cümlede en az bir-iki hata yakaladım. Direkt olarak metnin başından yakaladıklarımı yazacağım çünkü hepsini belirtmek lüzumsuz kaçacaktır. Bir kaçını gördükten sonra tüm metni düzeltmek size kalmış.

İlk beş cümlede üç kere ‘hızlıca’ kelimesine rastlıyoruz ben tekrar eden kelimelerden hoşlanmayan biri değilim fakat ikinci paragrafın başındaki cümlede olumsuzluk ekiyle beraber kullanılacağına, onun yerine  ‘yavaşça konuştu’ gibi bir şey yapılabilirdi. Benim bir derdim olmasa da sık kelime tekrarı bir çok kişi de memnuniyetsizlik yaratır.

“Odamın kapısı aniden açıldı ve kapıdan bir silüet hızlıca odaya girdi.”
Odanın kapısının açıldığını belirtip aynı kapıdan ve odadan aynı cümle içinde tekrar bahsetmek kötü bir seçim olmuş.

“Bu ansızın gelen ziyaretçimden tedirgin olup yastığımın altındaki hançerimi hızlıca elime aldım.”
Burada da yastığınızın altındaki hançerin kendinize ait olduğunuzu belirten iyelik eki dahil diğerleri de aynı rahatsızlığı hissettirmiş okuyucu da.

Yaptığınız hataları kendi kaleminiz ve üslubunuzla düzeltmeniz gerekli olduğundan rahatsız edici yerleri söylemekle yetinmeye çalıştım. Bu eleştirimi kırıcı bulmak ya da yapıcı hale getirmek sizin elinizde. Yazmaya yeni başlayan biri için bu yapılan yorumların önemi kelimelerle anlatılmaz hele ki bu işte kararlıysanız.

Çok kısa bir giriş parçası olduğu için konu hakkında -hak verirsiniz ki- pek bir yorum yapmak mümkün değil.
Spoiler: Göster

Çevrimdışı Ozymandias

  • **
  • 200
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Harken
« Yanıtla #2 : 27 Ocak 2017, 23:20:13 »
Milenya biraz sert eleştirmiş yinede kesinlikle iyi niyetli bir eleştiri. İmla kurallarını detaylı bilmiyorum. Anlamamı etkileyecek kötü bir eksiklik görmedim. Gayet anlaşılır durumda bir yazı. Milenya söylediklerinde haklı ama yaklaşımı kırıcı. Yazıya yeni başlıyan bir adayın üslubundan dilinden çok yaratıcılığı, bakış açısı, zekası, bilgi düzeyi yani genel anlamda potansiyeli önemlidir. Üslubun mutlaka gelişecektir. Üslubunu düzeltmek için vakit harcamak kötü değildir yinede yazma şevkini kaçırabilir. Yaz üslup gelişir düzelir şekillenir.

Çevrimdışı Tobizume

  • *
  • 28
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Harken
« Yanıtla #3 : 27 Ocak 2017, 23:56:09 »
Öncelikle yaptığınız yorum için teşekkürler. İnsan kendi yaptığı işlerde fazla kusur  göremiyor bunun içinde üçüncü bir göz gerekiyor çoğu zaman. Noktalama işaretleri konusunda daha dikkatli olacağım. Noktadan sonraki boşluğu telefon kendisi bıraktığı zaman dönüp o boşluğu sildiğimi farkettim bunun için ayrıca teşekkür ederim. Kelimelerin tekrar ettiğini bir arkadaşım da söyledi bunu da düzelteceğim. Şimdi okuyunca iyelik ekinin gereksiz yere kullandığımı farkettim. Konuya gelecek olursam bilerek detaylandırmadım ki öncelikli olarak yazım tarzı, noktalama yanlışlıkları gibi yazım yönündeki eksiklikleri görebilmekti.
Nokta atışı eleştirileriniz şimdiden faydalı oldu tekrar teşekkür ederim.

Çevrimdışı Tobizume

  • *
  • 28
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Harken
« Yanıtla #4 : 28 Ocak 2017, 00:19:23 »
Milenya biraz sert eleştirmiş yinede kesinlikle iyi niyetli bir eleştiri. İmla kurallarını detaylı bilmiyorum. Anlamamı etkileyecek kötü bir eksiklik görmedim. Gayet anlaşılır durumda bir yazı. Milenya söylediklerinde haklı ama yaklaşımı kırıcı. Yazıya yeni başlıyan bir adayın üslubundan dilinden çok yaratıcılığı, bakış açısı, zekası, bilgi düzeyi yani genel anlamda potansiyeli önemlidir. Üslubun mutlaka gelişecektir. Üslubunu düzeltmek için vakit harcamak kötü değildir yinede yazma şevkini kaçırabilir. Yaz üslup gelişir düzelir şekillenir.
Yorumunuz için teşekkür ederim.Telefondan mesaj yazana kadar siz mesaj attmışsınız yeni gördüm.Öncelikle Milenya'nın yorumunda belirttiği hataları yolun başında görüp düzeltmek benim için daha önemli.20-30 sayfa yazıp bu hataları kendim farketseydim tüm şevkim kırılırdı ama şimdi sıfır durumundayım eksiye düşemem herhalde.
Yorumunuzda belirttiğiniz üslup, bakış açısı gibi şeyleri sizin de dediğiniz gibi yaza yaza elde edicem.
Motive edici yorumunuz için tekrar teşşekkür ederim.