Kayıt Ol

Dark Side'ın Temelleri Nedir?

Çevrimdışı Amras Ringeril

  • ******
  • 2483
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Dark Side'ın Temelleri Nedir?
« : 19 Şubat 2010, 20:57:49 »
Dark Side'ın temelleri nedir? Bir insanı Dark Side'a geçiren ana şey nedir? Yalnızca öfkesini kontrol edemiyor, kibirli ve yükseklere çıkmak istiyor diye gücü ikiye ayırmak saçma değil midir? Merak ettiğim bir konu.
try again fail again fail better

Çevrimdışı Baal Adramelech

  • *****
  • 1837
  • Rom: 59
  • The Hermit
    • Profili Görüntüle
Ynt: Dark Side'ın Temelleri Nedir?
« Yanıtla #1 : 19 Şubat 2010, 21:15:29 »
Karanlık taraf sadece karanlık hislerle alakalı değildir. Jedilar duygularını bir kenara koyup huzur ile dengeyi aramaktadırlar. Dark Jedilar ise duyguları yoğunlaştırmak isterler. Nefret, savaşta en yararlı duygu olduğundan Dark Jedilar her zaman nefretli varlıklar olarak göründü ancak öyle değildir. Her türlü yoğun duygu Dark Jedilarındır. Hırs, Aşk, Nefret, Öfke, Ego...

Yani saçma değil, aralarında fark sadece kötü duygular değil. Asıl fark birisi duyguları yutup huzur istiyor, güce böyle ulaşıyor; diğeri tüm duyguları yoğunlaştırıp, Jedilara göre, yozlaştırıyor ve güce böyle ulaşıyorlar. Darth Vader örneği belki en iyisi değil ancak adam Aşk gibi yoğun bir duygu adına geçti Dark Side'a. Aptalın teki, o ayrı.

Halbuki Darth Revan gibi bir adam var... Sith/Dark Jedi felsefesini tamamen anlamış bir adam.
#rekt

Çevrimdışı Hurin

  • ****
  • 1478
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Dark Side'ın Temelleri Nedir?
« Yanıtla #2 : 19 Şubat 2010, 21:50:24 »
  Dark Side'ı izleyenler Old Republic zamanında ustalarının sözünü dinlemeyen bir grup jedi'dır. Sith ise içerisinde güç çekişmeleri olan bir ırktı. Zaman içersinde Dark Side'a gönül verenler Sith ırkının üzerinde hakimiyet kurdurlar ve kendilerini Dark Lords of Sith olarak adlandırdılar. Zaman içerisinde Dark Lords of Sith öyle güçlendi ki Jedilar ve Sithler muazzam sayılarda birbirleriyle karşılaştılar. Temel olarak bir sith gücü kullanmakta hiçbir sınırlama koymayan kişidir. Eğer siz yeteri kadar kudretliyseniz gücün yardımıyla bir gezegeni bile yokedebilirsiniz. Jedi Order bu ve bunun gibi olayların olmaması için padawanlara belli bir bilgi birikimi ve felsefe öğretmektedirler. Ancak bu ve bunun gibi testleri geçenler Jedi Knight seviyesine ulaşabilmektedir. Ancak her zaman kişiyi karanlık taraf etkiler. Korku, nefret, tutku gibi bazı duygular kişiyi istediğini elde etmek için herşeyi yapmaya zorlar. Sithlerde bunun alelade kullanılmasında bir sorun görmezler. Ancak bu kaos o kadar çok kendilerini etkilemiştir ki neredeyse kendi soylarını kendileri sonlandıracaktı. İşte burda Darth Bane devreye girdi ve bir usta bir çırak kavramını hayata geçirdi. Bu sayede Sithler hem galaksileri rahatça yönetebilecek hemde ölüm tehlikeleri azalacaktı.
  İlk başta anlatılanlar böyleydi ancak daha sonra Knights of the Old Republic çıkıp resmi bir hal kazanınca Sithlerin yani dark side'ı takip edenlerin Rakatan ırkının çok uzun zaman önce kurduğu Star Forge ve ona bağlı olan Star Forge map'lerinin içindeki gücün jediları etkilediği ve onları dark side'a yönlendirdiği söylenmektedir.
Star Forge güç ile çalışan canlı bir fabrikadır. İstediğiniz her türlü savaş gemisini muazzam bir hızda üretir. Ancak etrafındaki gücü emer. Bu yüzden bir zamanlar tüm galaksilere hükmeden Rakatan ırkı zaman içinde gücü kullanma özelliklerini kaybetmiş ve Star Forge'u kullanamaz hale gelmiştir.
Lacho Calad!, Drego Morn!
Flame Light! Flee Night!

Çevrimdışı Amras Ringeril

  • ******
  • 2483
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Dark Side'ın Temelleri Nedir?
« Yanıtla #3 : 19 Şubat 2010, 22:30:40 »
Eğer bir ırk söz konusuysa seçim meselesinden bahsetmemiz bile mantıksız değil midir peki?

Bir de gücü kullanabilen herkesin bir taraf seçme zorunluluğu var mıdır? Örneğin Han Solo gibi bir Jedi olamaz mı? Jedi konseyinin kuralları bağnaz, baskıcı ve biraz da aptalca geliyor. Ama sonuçta bunları yazarken bile bir anlam ve amaç çerçevesinde yazmışlar. Dark Side'a baktığımızda da fazlasıyla basit. Aşırı duyguların sebep olduğu yönelim demiş Baal Adramelech. O halde iki tarafta da bir sorun var gibi. Dindar olmayıp, güce inanıp, onu kullanabilip, bağnazlığa yenilmeyip aynı zamanda da kötü olmamak mümkün değil midir Star Wars aleminde?
try again fail again fail better

Çevrimdışı Hurin

  • ****
  • 1478
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Dark Side'ın Temelleri Nedir?
« Yanıtla #4 : 19 Şubat 2010, 22:39:58 »
  Özgür Sith ırkının soyu tükendi zaten kavgalar sebebiyle. Bunun sonrasında Tek usta tek çırak kuralı geldi. Güç kullanıları istediği zaman kendilerini sith olarak ilan edebilirler. Yani zamanla sith bir ırk adı olmaktan çıktı bir topluluğun adı oldu. Her kişi doğduğunda belli bir seviyede güçle bağlantısı olur. Bağlantısı kuvvetli olanlar güç kullanıcısı olabilirler. Güç kullanıcıların içinde iyi niyetli ve dürüst olanları Jedi, ihtirasları peşinde koşanlara Sith adı verilmektedir. Yani bu bir etiket sadece. İsteyen herkes jedi olamaz malesef, kişinin doğuştan gelen güçle bağlantısı onun jedi olup olmamasını etkiler. Mesela Han Solo bir güç kullanıcısı değildir ama gücle herkes kadar bir etkileşimi vardır "I have a bad feeling about this" sözü basit bir laftan ibaret değildir, güçteki bazı etkileri yankıları hissedebilmektedir.

  Bu arada çok doğru bir noktaya parmak basmışsın Özgür. Jedilar yozlaştıklarını kendileride kabul etmekteydi. Hatta bazı çizgi romanlarda ve sonradan yazılan kitaplarda Jedi ustaları bunu kendileri söylemektedir. The New Jedi Order zamanında yani Luke Skywalker jedi müessesini tekrar kurduğunda bazı bağnazlıkları ortadan kaldırmıştır. Mesela evliliği serbest bırakmıştır. Çünkü sevginin ve aşkın kendisinin değilde yasaklanması sonucu oluşacak şehvet ve istek yüzünden dark side'a yönelttiğini düşünmekteydi. Kendileri tabiki özeleştiri yapacaklardı neredeyse sonu oluyordu yanlış öğretileri. Burunlarının dibindeki Sidious'un farkına varamamalarıda bu sebebe dayanmaktadır.

Alıntı
Aşırı duyguların sebep olduğu yönelim demiş Baal Adramelech. O halde iki tarafta da bir sorun var gibi. Dindar olmayıp, güce inanıp, onu kullanabilip, bağnazlığa yenilmeyip aynı zamanda da kötü olmamak mümkün değil midir Star Wars aleminde?

Evet mümkün. New Order'ın en baba adamları Luke Skywalker ve Kyle Katarn dark sidela özdeşleştirdiğimiz Force Lightning'i kullanmışlardır. Yeni düzenin mottosu kötü güç yoktur, kötü kişi vardır gibi birşeydi. Yani gücü kullanma şeklinizden ziyade sizin onu kullanma amacınız önemlidir. Bu ve bunun gibi örnekleri Dark Times yada Knights of the Old Republic çizgi romanlarında bulabilirsin.
Lacho Calad!, Drego Morn!
Flame Light! Flee Night!

Çevrimdışı Marius

  • ****
  • 1109
  • Rom: 31
  • poor misguided fool
    • Profili Görüntüle
Ynt: Dark Side'ın Temelleri Nedir?
« Yanıtla #5 : 19 Şubat 2010, 22:41:13 »
Sanırım dediğiniz Shadow Jedi oluyor. Yani iki taraf arasında kalmış. İki tarafında gücünü kullanıyor yani. Ama ne Sithlere nede Jedilara bağlı değil. Gücü hem kendi çıkarları için kullanıyor hemde yardım için...
After I count down, three rounds, in hell I'll be in good company.

Çevrimdışı Hurin

  • ****
  • 1478
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Dark Side'ın Temelleri Nedir?
« Yanıtla #6 : 19 Şubat 2010, 22:48:37 »
Tabi hem Dark Side'ın vahşiliğinden kaçınan, hemde Jediların katı kurallarıyla yaşamak istemeyen ve belli bir bilgi birikimi olan kişilerde bulunmaktaydı. Bunlara Shadow/Rogue Jedi ismi verildi. Nötrdürler ne yapabildikleri için kötülük yaparlar, nede size büyük bir istek ve görev inancıyla yardım ederler. Tek umursadıkları kendi işleri ve düzenleridir.
Lacho Calad!, Drego Morn!
Flame Light! Flee Night!