(http://www.kayiprihtim.org/portal/gorsel/2014/01/pkd-toplu-oykuler-1-top.jpg)
Büyülü Fener Yayınları’ndan bilimkurgu okurlarını sevindirecek bir haber geldi! Sessiz sedasız giriştikleri bu proje ise Philip K. Dick (http://www.kayiprihtim.org/portal/yazar/philip-k-dick//)’in tüm öykülerini beş ayrı ciltte toplayıp bizlere sunmak. Ve bu ciltlerin ilki "Bay Uzay Gemisi (http://www.kayiprihtim.org/portal/kitap/toplu-oykuler-1-bay-uzay-gemisi//)" adıyla geçtiğimiz günlerde raflardaki yerini aldı.
En büyük bilimkurgu yazarlarından Philip K. Dick’in öykülerinin ilk kısmı yazarın alışılmadık, nüktedan, kendisine özgü felsefi dünya görüşünü gözler önüne seriyor. Biri hariç bütün öyküler 1951-1952 yıllarında dokuz aylık bir dönemde yazılmıştır.
Yirmili yaşlarının başındaki PKD’den ilk darbe.
Çevirisini Berna Kılınçer (http://www.kayiprihtim.org/portal/cevirmen/berna-kilincer//)’in yaptığı kitabın yayına hazırlığını Duygu Kahraman, kapak tasarımını ise Begüm Çiçekçi üstlenmiş. Tanıtım ve künye bilgilerine buradan (http://www.kayiprihtim.org/portal/kitap/toplu-oykuler-1-bay-uzay-gemisi//) ulaşablirsiniz.
(http://www.kayiprihtim.org/portal/gorsel/2014/10/pkd-toplu-oykuler-2-top.jpg)
Nasıl mutluyuz sevgili Rıhtım sakinleri, bir bilseniz!
Bay Uzay Gemisi (http://www.kayiprihtim.org/portal/kitap/toplu-oykuler-1-bay-uzay-gemisi/) ile başlayan Philip K. Dick Toplu Öyküleri ciltlerinde 2.’yi de görecek kadar şanslıymışız. Ne mutlu ki yayınevi bu muazzam, hatta tek başına koleksiyonluk eserleri çevirmeye devam ediyor.
Toplam 5 ciltten oluşan bu külliyatın ilk kez 1987’de Amerika’da sınırlı sayıda piyasaya sürüldüğünü biliyor muydunuz? Şimdi biz heyecanlanmayalım da kimler heyecanlansın?
Ama lafı uzatmaya gerek yok. Hemen 2. cildin tanıtımına geçiyoruz:
Yirmi birinci yüzyılın en büyük bilimkurgu yazarı Philip K. Dick’in beş seriden oluşan toplu öyküleri, kitaba adını veren “Kader Ajanları”nın da yer aldığı ikinci ciltle devam ediyor. ABD’nin McCarthyciliğin pençesinde olduğu dönemde yazılan ve yayımlanan 27 öykülük bu seride PKD, her zamanki kurnazlığı, eğlenceli nevi şahsına münhasırlığı ve fevkalade değişken üslubuyla militarizme, paranoyaya ve yabancı düşmanlığına karşı sıradan insanların sesi oluyor.
Şimdi sıra 3. cilt olan “The Father-Thing” adlı kitapta. Onun adı dilimizdeki baskıda ne olarak karşımıza çıkar bilinmez, ama çeviri kaliteli olduğu ve ciltler Türkçemize kazandırılmaya devam ettiği sürece pek de önemli değil.
“Dick aslında; gerçeklik ve delilik, zaman ve ölüm, günah ve kurtuluş konularında bizi eğlendiriyor. Kimse farkında değil, ama o bizim yerli Borges’imiz…”
-Ursula K. Le Guin, New Republic-
“Philip K. Dick, sizi gerçekten insanların zihninin içine sokuyor ve bunu, alanındaki herkesten daha iyi yapıyor.”
-Wall Street Journal-
İlk ciltte olduğu gibi Büyülü Fener’den çıkan kitabın çevirisini Berna Kılınçer, yayına hazırlığını ise Duygu Kahraman üstleniyor. Eserin künye bilgilerine buradan (http://www.kayiprihtim.org/portal/kitap/toplu-oykuler-2-kader-ajanlari/) ulaşabilirsiniz.
Haber: Hazal "Fırtınakıran" Çamur (http://www.kayiprihtim.org/portal/kose-yazari/hazal-camur-firtinakiran/)