Kayıp Rıhtım Arşiv Forum
Liman Kenti => Yolgeçen Hanı => Genel Kültür => Konuyu başlatan: Legolas - 20 Nisan 2008, 11:09:46
-
Aslında nedeni tam bilinmiyor. Bir görüşe göre, vakti zamanında Çin imparatorlarından biri halkın ayaklanmasından korktuğundan, eritilip silah olarak tekrar kullanılabilecek metal olan her şeyin toplanmasını emretmiş. Ellerindeki bıçak, kaşık ve benzeri şeyleri vermek zorunda kalan Çinliler ne yapsınlar, çaresiz bambu kamışlarından yapılmış ince çubuklarla yemek yemeye alışmışlar.
Akla daha yatkın gelen diğer bir görüşe göre ise çubukla yemek adeti Çinlilerin yiyeceklerini küçük parçalara bölüp yeme alışkanlıklarından ve buna bağlı olarak zaman içinde çok önemli bir ihtiyaçtan kaynaklanıyor.
Yemek çubukları milattan bir yüzyıl önce doğmuş. Yemeği içindeki yağa atıp karıştırarak pişirmeye yarayan tava benzeri kaplar kullanılmadan önce yiyecekler odun ateşi üzerinde pişiriliyormuş. Nüfus çoğaldıkça artan yiyecek ihtiyacından dolayı ormanlar kesilip tarlalar açıldıkça bu sefer de odun, yani yakacak sıkıntısı başlamış.
Zamanla etleri ve sebzeleri çok küçük parçalara bölüp, yağ içinde karıştırarak kızartmanın hem süratli pişmeyi hem de odundan tasarrufu sağladığını görmüşler.
O zamanlar ağaç sıkıntısı nedeniyle, yemek masası kullanmak zenginlere mahsus bir lüks olduğundan insanlar bir elleri ile yiyecek veya pirinç tabağını tutuyor, yemek yemek için de sadece diğer ellerini kullanabiliyorlarmış.
Çinlilerin yemeklerinin bol soslu olduğunu söylemeye gerek yok. Yerken çubukları kullanmak, her şeyi tek elle yemek zorunda olan Çinlilerin bütün parmaklarının kirlenmesi sorununu çözdüğü için hızla yayılmış. O zamanlar çubukların çok azı ağaçtan, çoğunluğu fildişi ve kemiktenmiş.
Şimdi artık ne metal ne de ağaç kıtlığı var. Zaten onların yerini sentetik malzemeler çoktan almış durumda. Ne var ki bırakın Çin'i, diğer ülkelerdeki bir çok insan bile bir Çin lokantası bulup, çubuklarla yemeğe uğraşıp, Çin imparatorunun veya odun yokluğunun yarattığı eziyete seve seve katlanıyorlar.
-
ya get yaa bi gün çin lokantasına gittik yemek mi yiyorum başka bişey mi yapıuyorum anlamadım ben pilavımı çatallada yerim kardeşim :D tıka pasa ne öle 3 pirinç alcam die kasıorum kendimi :D saol bilgiler için
-
ayrı bir kültür ancak saçma sanki biraz.
-
ayrı bir kültür ancak saçma sanki biraz.
bayıldım yorumum budur ;D
-
Yeşimcim sana tamamen katılıyorum.. xD yav 3 tane 3 tae pilav mi yenirmiş ;D Tadı alınmaz ya öyle çatal kaşık en güzeli ya xD
-
5 sınıftayken eniştemin fransada hediye ettiklerini denemiştim,kişisel işkence,pilavlar dalga geçti resmen :rr
-
Pıh olaya bak.Sen şehirdeki bütün metal malzemeleri toplattır millet de yemeklerini bambu kamışlarıyla yesin.İlginç =P eziyet bea resmen.Bunlar nasıl doyucaklar ki.
-
insanlardkii mide kücükk anlasılaan :P
yemkleride ne kdr iğrenç öyle be :P
madem cubuklaa yiceksin hiç yeme ya :P
-
Denemedim,denemek ve gerekirse rezil olmak istiyorum ;D
-
Ehe yok ya ben becerebiliyorum :D Gayet eğlenceli :D
-
Pilav dediğin çatalla kaşıkla yenir arkadaşım!!
Bune ya allahın çinlisinden banane onlar ne bilir pilav yemeyi :P
-
Pilav dediğin çatalla kaşıkla yenir arkadaşım!!
Bune ya allahın çinlisinden banane onlar ne bilir pilav yemeyi :P
Dimi dimi,kuru fasüLyesiz pilav mı olurmuş hem,halt etmiş onlar ;D
-
amaç karın doyurmaksa kaşık en iyi icattır
-
amaç karın doyurmaksa kaşık en iyi icattır
Güzel yorum evet, en uğraşsız yol. =P Hiç gerek yok kasmaya ama eğlenceli olabilirdi sanırım, yani en azından babam öyle söylemişti. =P
-
Ya ben denedim hesna :D
2 tane pirinci yiyebilmek için 2 saat uğraşıosn onu yediğinde daha çok acıktığını hissediyosun..
Hem adam akıllı bişey değil yani tutması bi dert yemesi bi dert