(http://static.ideefixe.com/images/168/168592_2.jpg)
Sofie'nin Dünyası kitabıyla bütün dünyada haklı bir üne kavuşan Norveçli yazar Jostein Gaarder'in yeni kitabı Portakal Kız Pan Yayıncılık tarafından yayımlandı. Gaarder bu kitabında da hayatı, ölümü, aşkı felsefi bakışıyla sorguluyor.
"Hayatı seçen ölümü de seçer." Georg, ölümünden 11 yıl sonra babasının kendisine yazmış olduğu uzun bir mektupta zor bir soruyla karşı karşıya kalır. "Eğer sana seçme şansı verselerdi, kısacık hayatın ardından öleceğini bile bile yaşamayı kabul eder miydin?" Portakal Kız Sofie'nin Dünyası'nın yazarı Jostein Gaarder'in gençler için yazdığı yeni kitabı.... Georg 4 yaşındayken kaybettiği babasından aldığı veda mektubuyla geçmişe bir yolculuğa çıkar. Ona gizemli Portakal Kız'la yaşadığı aşk hikâyesini uzun uzun anlatmıştır. Ancak okudukça, mektubun onun geleceğiyle ilgili olduğunu kavrar. Babası onun sorularına artık cevap veremeyecektir, ama sevgiye, hayata ve ölüme dair doğru sorular sormasını sağlayacaktır.
(Arka kapaktan)
Kitabın Kısaca Konusu
15 yaşlarında bir oğlan çocuğu annesi, üvey babası, üvey kardeşi ile bir hayat sürmektedir. Kendi babası 11 sene önce ölmüştür. Bir gün babaannesi ve dedesi onları ziyarete gelirler ve ölen babanın çocuğuna yazdığı ve eski bebek arabasına gizlediği bir mektup bulduklarını söylerler. Bu mektup çocuğa yazılmıştır. Çocuk mektupla birlikte odasına çekilir. Mektupta uzun uzun adamın Portakal Kız diye adlandırdığı bir kızla olan aşkı anlatılır... Bu Portakal Kız öyküsüyle beraber mektupta sıklıkla Hubble Teleskopu konu edilmekte. Çünkü Gaarder diğer kitaplarında olduğu gibi burada da duyarsız yaşayan insanları eleştirmekte, boşlukta duran bir kürenin üzerinde yaşayan insanların hiçbir şeye hayret etmeden yaşamalarına şaşırmaktadır. Bunu babanın ağzından oğluna söyletir: Ölüp gitmiştir ama Hubble Teleskopunun dünyaya gönderdiği mesajları merak etmektedir. Ayrıca dünya yüzünde de merak edilecek çok şey vardır. Yeter ki insan etrafına bakmasını bilsin.
Kitabın üçüncü teması ölümdür. Oğluna, hayatı seçen ölümü de seçer, der. Bu kısacık hayata gelmesine sebep olduğu için vicdan azabı çeker. Ve ona çok önemli bir soru sorar: 'Eğer dünyaya gelmeden sana sorsalardı kısacık ömre rağmen gene de bu dünyaya gelmek ister miydin?'
Kitap bu üç tema etrafında gelişmektedir.