Kayıp Rıhtım Arşiv Forum

Liman Kenti => Liman Kütüphanesi => Konuyu başlatan: Elijah - 07 Şubat 2012, 19:50:54

Başlık: New York Times'ın En İyi 10'u
Gönderen: Elijah - 07 Şubat 2012, 19:50:54
New york Times "2011 Yılının En iyi 10 Kitabı" listesini açıkladı. New York Times'ın listesine giren kitaplardan henüz sadece 'Kaplanın Karısı' Türkiye'de yayımlandı.

5 tanesi edebiyat eserlerinden, 5 tanesi edebiyat dışı eserlerden seçilen liste şöyle:
 
EDEBİYAT

The Art of Fielding - Chad Harbach
Harbach'ın ilk romanı, her duygunun daha güçlü bir şekilde yaşandığı ve her hatanın kana susamış izleyiciler tarafından yargılandığı bir sahada geçiyor. Kitap, eski usül beyzbol hikâyesini görkemli bir yetenek ve hırsın sınırları ile birleştiriyor.

11/22/63 - Stephen King
Kariyeri boyunca sıradan ve olağanüstüyü birleştirip kullanmakta hep farklı ve yeni yollar bulan King'in yeni romanı, kendisinin de yaşadığı Maine'de bir restoranda geçiyor. Bir İngilizce öğretmeninin 1958 yılına dönüp Lee Harves Oswald'ı durdurmaya çalışmasını konu alan kitap, bize gündelik hayatın arkasında saklı olan dehşeti gösteriyor.

Swamplandia! - Karen Russell
Everglades Tropikal Ormanları boyunca timsah temalı bir park, hayalet bir sevgili ve Yunan mitolojisine göre ruhların yer altına giderken geçtikleri nehire benzer bir yolculuk: Russell'in ilk romanı, genç bir kadının kederli ailesinin yaşam biçimini koruma çabasını konu alıyor.
 
Ten Thousand Saints - Eleanor Henderson
Henderson'un AIDS, müzik, aşk temalı ilk romanı, bir grup arkadaşı, aşıkları, ebeveynleri ve çocukları konu alıyor. Karakterlerin yaşamlarının derinlerine inen roman, onlar arasındaki ilişkinin izini sürmenin yanı sıra hakikatin peşine düşüyor; Handerson karanlıkta bir şey yakalıyor.
 
Kaplanın Karısı - Téa Obreht
Kaplanın Karısı, savaşın paramparça ettiği Balkanlar'ı konu alıyor. Genç bir doktor olan Natalia, çok sevdiği büyükbabasının ücra bir köyde ölümü ardından onun eşyalarını almak için yola çıkar. Eşyaları bulsa da, inanışa göre ölümün ardından kırk gün geçmeden onlara dokunulmaması gerekmektedir. Natalia, sadece büyükbabasının ölümü ardındaki gizemi aydınlatmakla kalmayacak, söylenceler, hurafeler ve hayal kırıklıklarıyla örülü yolculuğunda kuşaklar boyu süregiden savaşlara ve acılara da ışık tutacaktır.
 
EDEBİYAT DIŞI 

Arguably Essays - Christopher Hitchens
Kanser hastası yazarın neredeyse 800 sayfa olan ve 100'den fazla deneme içeren kitabı, Harry Potter'dan Afganistan'a birbirinden alakasız birçok konuya temas ediyor.
The Boy in the Moon: A Father’s Journey to Understand His Extraordinary Son - Ian Brown
Eskiden muhabir olan yazar, bir muhabirin merakını ve romancının içgüdüsünü birleştiriyor: Genetik mutasyonla doğan oğlu Walker'ın basit şeyleri bile yapamamasının traji komik hikâyesi.

Malcolm X: A Life of Reinvention - Manning Marable
Aşağılık bir suçludan uyuşturucu bağımlısına, bir mahkumdan müdüre, bir bölücüden hümanistte ve son olarak da kurbana: Kitap üzerinde 10 seneden fazla çalışan ve senenin başında yaşamını yitiren yazar, okuyucuya, Malcom X'in otobiyografisinden daha fazlasını, yalın ve eksiksiz bir portresini sunuyor.
 
Thinking, Fast and Slow - Daniel Kahneman
Ne hakkında düşündüğümüzün önemini hafife alıyoruz. Geçmişi yanlış hatırlıyor ve bizi neyin mutlu edeceğini yanlış değerlendiriyoruz. Dünya çapında isim yapmış psikologlar, kemiklerimize işleyen mantıksızlığı ve bizim en kötüsü olmadığımızı anlatıyor.

A World on Fire / Britain’s Crucial Role in the American Civil War - Amanda Foreman
Büyük Britanya, Amerikan İç Savaşı sırasında kimin tarafındaydı? Yazar, Kuzey ve Güney arasında geçen savaşı zengin tanımlarla anlatıyor.
 
Kaynak: ntvmsnbc (http://www.ntvmsnbc.com/)

Kaliteli çoğu kitabın üzerinde ismi bulunan New York Times’ın belirlediği 2011’in en iyilerinin, hangi kitabı okusam diye düşünenler için iyi bir seçenek olacağını düşündüm. Şahsen benim gibi kitap seçmekte zorlanan biri için, oldukça iyi bir liste. Beni tek üzen şey New York Times’ın fantastik kitaplara yabancı olmaları. Ama fantastik kitap dışında iyi kitaplar arıyorsanız bu listeye ve bu gazeteye güvenebilirsiniz. Tabii bir de yayınevlerine.
Başlık: Ynt: New York Times'ın En İyi 10'u
Gönderen: mit - 08 Şubat 2012, 15:48:44
New York Times, fantastiğe yabancı değil aslında. Ejderhamızrağı Destanı, Dresden Dosyaları ve son çıkanlardan Rüzgarın Adı gibi pek çok eser bu listede kendine zaman zaman yer buluyor.

King'in son kitabı bir hayli ilgimi çekti. Yine... Zaten başka türlüsü de beklenmezdi.