Kayıp Rıhtım Arşiv Forum

Liman Kenti => Düşler Limanı => Konuyu başlatan: Fırtınakıran - 15 Ağustos 2012, 17:59:06

Başlık: Ve Tanrı Kadını Yarattı
Gönderen: Fırtınakıran - 15 Ağustos 2012, 17:59:06

Ve Tanrı kadını yarattı.

Yarattı ki sevilsin diye. Onu hiç utandırmadım. Benliğime katarak sevdim kadını, ondan ötürü sevdiğim gibi her yaratılanı. Uğruna uzak diyarlara uzandım, yollarına kanlı aşk şarkıları yazdım. O bir kere gülsün diye ben bin kere öldüm. Gözünden akan tek bir gözyaşı damlası için cehennem ateşlerini dünyaya saldım. Azap çukurlarında kuruttum ıslak yanaklarını. Kanlı ellerimin arasında avuttum hüzünlü varlığını. Onun adına yediğim darbelerle ezilmiş omzuma yatırdım okşanmayı bekleyen başını. Yastıkta bıraktığı her bir saç teli için tapınaklar diktim, şu her atışında adını haykıran gönlümde.

Tanrı kadını yarattı, ben ona tapayım diye.

Rüyalarımda günaha girdim sıcak bedeniyle. Bazıları için şarap kadar kırmızıydı o. Güneş kadar sarıydı kimine göre. Benim içinse acı kahve kadar esmerdi. Oysa ben ne şaraplarla sarhoş olmaya niyetliydim, ne de güneşe yakın uçup kör olmaya. Kanatlarımı da, gözlerimi de bir güneş uğruna feda etmedim. Aklımı kırmızı şaraplarla bulandırıp onu düşünmekten aciz düşürmedim. Sadece koyu tenindeki kadınsı kokuyla mest olmak istedim.

Onu ağlatanları onun için ağlattım, sırf şu dünyada benden başka kimse ona dokunamasın diye. Al dudaklarından kopacak iki kelime uğruna sırat köprüsünün kıl kadar ince geçitlerinde yürüdüm. Düştüm, parçalandım, ruhumu sattım, öldüm. Ve bir daha öldüm ki her defasında onu sevecek ruhlara susamış kızıl elleri beni diriltsin diye.

Kıyamet kapıyı üç kere çaldı bir gece vakti. Birincisinde onu, ikincisinde beni çağırdı. Sıcak göğsünde sattığım ruhumdan arınmış bedenim, ama hala daha ona tapan bir benlikle bekledim üçüncüsünün gelişini. Tükenmiştim belki, ama bende bunu kabul edecek akıl yoktu.

Kıyamet kapıyı üçüncü kez çaldı.

Ölüm bizi ayırana dek…

Yalan.

Ölüm bizi kavuşturan şeydi.

[*]Bu yazıda acımasız eleştirilerini sakınmayan berre'ye sonsuz teşekkürler.[/*]
Başlık: Ynt: Ve Tanrı Kadını Yarattı
Gönderen: emuk - 15 Ağustos 2012, 18:05:53
Çok beğendim, tebrikler. Sırf kafiye olsun diye anlamsız cümlelere yer vermemişsiniz; her cümle içinde güzel anlamlar barındırıyor ve üstüne şiirsel diliniz aldığımız zevki ikiye katlıyor.

Tebrikler tekrar. Böyle yazılarınızı daha çok görmek isteriz :)
Başlık: Ynt: Ve Tanrı Kadını Yarattı
Gönderen: Fırtınakıran - 15 Ağustos 2012, 18:09:25
Yorumladığınız için çok teşekkür ederim. Okurken ağızda buruk bir tat, ama aynı zamanda şiirsel bir serinlik bıraksın istemiştim. Yorumunuza bakarak size bunu sağladığımı düşünüyorum :).

Buraya bana ilham veren şarkıyı da koymalıydım belki. Ama biraz kelimelerin gücüne güvenmek istedim.

Tekrar tekrar teşekkür ederim :). Umarım anlık ilhamlar yine beni böyle yazılara götürür.
Başlık: Ynt: Ve Tanrı Kadını Yarattı
Gönderen: HighLord - 15 Ağustos 2012, 18:13:50
Müthiş bir yazı. Şiirsel dili beni o kadar etkiledi ki kendimi üzüntüden içim burkulurken buldum.

Bir yazıdan ilk defa bu kadar etkileniyorum. Kaleminize, yüreğinize sağlık !
Başlık: Ynt: Ve Tanrı Kadını Yarattı
Gönderen: TheSpell - 15 Ağustos 2012, 18:15:31
Çok güzel olmuş bu yazı yahu. Emuk'un da dediği gibi, boş kafiyeli sözler yerine oldukça hoş şiirsel anlatımlar katmışsın yazına. Umarım Fırtınakıran'dan bu tür yazıları daha çok okuyabiliriz :)

Eline, kalemine sağlık.
Başlık: Ynt: Ve Tanrı Kadını Yarattı
Gönderen: Berre - 15 Ağustos 2012, 18:23:32
Şimdiiii, öncelikle gerçekten çok beğenerek ve severek okudum. Ama itiraf edeyim yazının kendisinden çok o kelimelerin arasına saklanmış  göndermeleri sevdim. Gerçi bunu hep yapıyorsun ama buradaki çok farklı olmuş. Bir erkeğin duyduğu aşkı kadının gözünden anlatmak, anlatırken de aşkın aslında nasıl bir şey olduğunu göstermek apayrı bir şey. İnsanların bazı şeyleri ağızlarında sakız etmesine güzel bir karşılık hatta bir başka deyişle bir başkaldırı olmuş. İyi ki de olmuş!

Ayrıca ben teşekkür ederim böylesine duygu dolu kelimelerini benimle paylaştığın ve fikrimi aldığın için. Umarım her daim böyle güçlü başkaldırılar okuruz senden. :)

Ellerine sağlık. ^^

Not: Oradaki "her"i hala düşünüyorum ya. o.O
Başlık: Ynt: Ve Tanrı Kadını Yarattı
Gönderen: Fırtınakıran - 15 Ağustos 2012, 18:33:49
Çok, çok, çok teşekkür ederim her birinize. Hele ki tıkandığımı düşündüğüm şu günlerde yorumlarınız ilaç gibi geldi :). Ama en çok da fikirlerinizi paylaşttığınız için teşekkür ederim ^^.


Not: Oradaki "her"i hala düşünüyorum ya. o.O

Çaktırma, çaktırma >.>. Ben de hala ordayım. Ama alternatifi gelmiyor aklıma.
Başlık: Ynt: Ve Tanrı Kadını Yarattı
Gönderen: Raisor - 15 Ağustos 2012, 19:13:04
Yalnız ben bir erkek olarak, bir bayanın kadını bir erkek gözüyle bu şekil aksettirebilmesine çok şaşırdım. "Bir erkeğe göre kadın bu mudur?"un cevabını mı verdin, "Bir erkeğe göre bir kadın bu mu olmalıdır?"ın mı cevabını verdin, bilemedim şimdi, ama ellerine sağlık.

Zor gerçekleştirilebilecek bir şeyi gerçekleştirdin ve ben çok beğendim efendim. ^^
Başlık: Ynt: Ve Tanrı Kadını Yarattı
Gönderen: Madam Vio - 15 Ağustos 2012, 19:16:12
Mükemmel bir yazı. Kısa, vurucu, iç burkucu. Tarzım olan yazılara çok nadir rastlıyordum forumda, bu paylaşımı da Fırtınakıran'ın kaleminden okuyunca hem şaşırdım hem pek bir sevindim.

Gerçekten büyük haz aldım. Hatta bilgisayarıma kaydettiğim eserler arasına kattım, bir defa daha sindire sindire okuyacağım. İlham perini de linklemeni isteyeceğim senden, artık özelden mi olur nereden olur bilemem istiyorum yani. u_u İyi günler, iyi akşamlar, saygılar.
Başlık: Ynt: Ve Tanrı Kadını Yarattı
Gönderen: mit - 15 Ağustos 2012, 21:34:39
Ne desem bilemiyorum.

Daha ilk satırından itibaren ruhumu saran deli hüzünden mi bahsetmeliyim yoksa bir erkeğin duygularını bu kadar, bu kadar başarılı ve bu kadar sağlam yansıtmandan dolayı  duyduğum şaşkınlıktan mı? Çok derin, çok anlamlı ve feci derecede iç burkucu bir yazıydı. Gerçekten seven bir erkeğin gizli duygularını kaleme almışsın gibi... O kadar derine batıyor kelimelerin...

Çok ama çok beğendim. Ayakta alkışlıyorum efendim.
Başlık: Ynt: Ve Tanrı Kadını Yarattı
Gönderen: LegalMc - 15 Ağustos 2012, 22:40:55
Abla... N'aptın ya?
Başlık: Ynt: Ve Tanrı Kadını Yarattı
Gönderen: Fırtınakıran - 16 Ağustos 2012, 01:38:32
"Bir erkeğe göre kadın bu mudur?"un cevabını mı verdin, "Bir erkeğe göre bir kadın bu mu olmalıdır?"ın mı cevabını verdin, bilemedim şimdi, ama ellerine sağlık.

"Bir erkeğe göre kadın bu mudur?" sorusunun kendimce cevabıydı aslında :).

Gerçekten büyük haz aldım. Hatta bilgisayarıma kaydettiğim eserler arasına kattım, bir defa daha sindire sindire okuyacağım. İlham perini de linklemeni isteyeceğim senden, artık özelden mi olur nereden olur bilemem istiyorum yani. u_u İyi günler, iyi akşamlar, saygılar.

Bu yazıdaki ilham perimi özel mesajla ilettim *-*.

Daha ilk satırından itibaren ruhumu saran deli hüzünden mi bahsetmeliyim yoksa bir erkeğin duygularını bu kadar, bu kadar başarılı ve bu kadar sağlam yansıtmandan dolayı  duyduğum şaşkınlıktan mı? Çok derin, çok anlamlı ve feci derecede iç burkucu bir yazıydı. Gerçekten seven bir erkeğin gizli duygularını kaleme almışsın gibi... O kadar derine batıyor kelimelerin...

Raisor'un da değindiği malum konuyu bir süredir deniyorum aslında. İlk defa başarılı bulduğum bu karşı cinsten bakış açısını kışın gerçekleştirmiştim. Evet, onu hiç piyasaya çıkarmadım :P. Yine de böyle olmasını seviyorum. Asla yaşayamayacağım duyguları kısacık bir anda, sadece birkaç satır arasında görmek çok ilginç bir his. Eğer karşıcinsim olan sizler bunu başarılı buluyorsanız (ki her defasında şaşırıyorum buna) daha da isteyebileceğim bir şey yok :). Zoru seviyorum sanırım, biraz da bundan kaynaklanıyor bu. Ama şu yazı için şunu söyleyebilirim ki, oturup tekrar okuduğumda yazıdaki eril karakteri aslında hem erkek hem de kadın bakış açısından yazdığımı gördüm. Belki herhangi bir kadına aşık herhangi bir adam o ama, aynı zamanda pek çok kadın tarafından kendisine adanmasını isteyecek davranışlar sergileyen de biri.

Abla... N'aptın ya?

Yazları oluyor öyle, ben de bilmiyorum :D. Bu yaz geçen yazki kadar üretken olamadım, yazdıklarım içime sinmiyor diye dövünürken bugün patladım en sonunda.


Her şey bir yana, burada bu yazıyı öven herkese sonsuz teşekkür ederim. Muhteşem demişsiniz, harika demişsiniz, utandırmışsınız beni. Tekrar tekrar bakıyorum da şu övgüleri hakkıyla kazanabilmiş mi emin olamıyorum. Elbette takdir okurun. Sizler bu yazıyı bu şekilde nitelendirmeye layık gördüyseniz bana laf düşmez.

Raisor, Madam Vio, İhsan abi ve Asilkan, tekrardan teşekkür ederim :).
Başlık: Ynt: Ve Tanrı Kadını Yarattı
Gönderen: KoyuBeyaz - 17 Ağustos 2012, 04:12:30
Geç kalmış bir yorum sözüm var.

Legal'in N'aptın? sözüne katılıyorum. N'aptın? Ne yaptıysan güzel yapmışsın, hoş yapmışsın, eğer mümkünse bir daha yap. Olmuş çünkü. Mükemmelin üstüne çıkmış diyemem ama ilham verici, düzenli, duygulu, müthiş olmuş. Hem de epey zor bir bakış açısından, epey zor bir yazı olmasına rağmen olmuş. Ruhu vermişsin gerçekten, en çok etkileyen de bu oldu.

İnce göndermeleri ayrı bir sevdim özellikle. Yazıyı sadece duygu yüklü bir dışavurum olmaktan çıkarıp derinlik katmışlar. Öyle de güzel yerleştirilmiş ki ilk seferde okuyunca göze çarpmayacak olsa bile orada bir şeyler olduğunu sezdiriyor. Dikkatli okuyana ilk seferde çarpar elbet ama bu ikinci kez dönülmeyecek demek de değil. İnce ve yerinde olmuş, senin yazılarında daha önce de olduğu gibi. Çok takdir ettim özellikle buradakileri.

Ha 10 üzerinden 10 mu, değil. Zaten hiçbir şey 10 üzerinden 10 olmuyor ama nedenini de kendime göre söyleyeyim, eleştirisiz kapatıp ayıp etmeyeyim. Dilin ne kadar yazıya uygun olsa ve bazı yerlerde gerçekten şiirsel bir hale bürünse de çok ufak takılmalar var. Hızı düşürüp hızlandıran şeyler, küçük tümsekler. Şimdi örnek ver desen yapamam, o kadar yetkin değilim herhalde bulamadım çünkü. Ama arada kaynayan bir şeyler var, o kesin. Tabi bu yazının geneline gölge düşüremeyecek kadar küçük olduğundan kolayca göz ardı edilebilir ve ediliyor da. Edilsin de zaten. Onun dışında diyebileceğim bir şey yok gerçekten, olmuş çünkü.

Sana bu şekilde yazdıran şarkıya saygı duydum bir de. İlham verici olmuş derken de şaka yapmıyordum. Gerçekten ilham verdi, hem de epey güzel verdi. Ha son olarak esmer ablaya saygılar ve sevgiler yolluyorum.

Boşuna mı yaz yaz yaz! diyormuşuz sana, hı? :P
Başlık: Ynt: Ve Tanrı Kadını Yarattı
Gönderen: estarriol - 17 Ağustos 2012, 10:57:52
Katıldığım son radyo programında bir cümle beni bayağı düşündürmüştü. "Şerefsizleşen" (Bana göre :P) kadın yazarlar için sen "... bu insanların yazım tarzı yüzünden onları okuyan erkekler de hayatlarında karşılaştıkları kadınların böyle kimseler olduğunu düşünüyor." demiştin. Bu söz bence değerliydi. Edebiyatın değerini yitirmesi yahut değerlenmesinden de değerliydi. Çünkü "insan" olabilme davasına dair bir endişe barındırıyordu.

Bu yazıda da aynı inceliği görmek ayrı bir etkileyiciydi. Sanki unutulmuş bir iki fenomene gerçek kıymetini tekrardan bahşetmeyi istiyormuşsun gibi geldi okuyunca. Her bir değer ayrı güzel bir dokunuşla ifade edilmişti, bu sebeple akıcı da olmuştu. Cümleler ağdasız değildi, ama akıcılığı koruyacak kadar kısaydı. Şiirsel bir dil kullanmanla ilgili olarak, hikayenin özüyle uyuşması itibariyle bence iyi bir seçim olmuş demek gerekir. Sonuç olarak okurken kafasında ejderhalara kafa tutuyor, gemiye kafa atıyor. Sanırım böyle etkileyici olmasının bir sebebi de içerikle üslubun iyi uyuşmuş olması. Çok güzel bir öykü olmuş, ellerine sağlık.

Benim ufak eleştirim, yazıdaki bazı güzelliklerin kaybolduğu yönünde olacak. Bazen bir cümleyi kapatırken öyle bir söz söylemişsin ki okumayan çok şey kaybedecek, ama gerçekten farkedilmeleri kolay olmadı benim için. Öyküyü bir defa okudum beğendim, ikinci okuyuşumda daha çok beğendim, ama belki benim okuyuşumla ilgili bir durumdur bu.

20 lerinde olup da bu öyküde yazılanlara katılmamak zordur sanıyorum. Umarım bizim için uzun süre (şöyle kırk elli sene) bu böyle devam eder.

Spoiler: Göster
Bu arada fark ettim de, şu son dört cümleden

Alıntı
Kıyamet kapıyı üçüncü kez çaldı.

Ölüm bizi ayırana dek…

Yalan.

Ölüm bizi kavuşturan şeydi.

bir flash fiction hikaye çıkarmış. :) Güzel de olurmuş.
Başlık: Ynt: Ve Tanrı Kadını Yarattı
Gönderen: Fırtınakıran - 17 Ağustos 2012, 13:34:02
Mükemmelin üstüne çıkmış diyemem ama ilham verici, düzenli, duygulu, müthiş olmuş.

Ha 10 üzerinden 10 mu, değil. Zaten hiçbir şey 10 üzerinden 10 olmuyor ama nedenini de kendime göre söyleyeyim, eleştirisiz kapatıp ayıp etmeyeyim. Dilin ne kadar yazıya uygun olsa ve bazı yerlerde gerçekten şiirsel bir hale bürünse de çok ufak takılmalar var. Hızı düşürüp hızlandıran şeyler, küçük tümsekler. Şimdi örnek ver desen yapamam, o kadar yetkin değilim herhalde bulamadım çünkü. Ama arada kaynayan bir şeyler var, o kesin. Tabi bu yazının geneline gölge düşüremeyecek kadar küçük olduğundan kolayca göz ardı edilebilir ve ediliyor da. Edilsin de zaten. Onun dışında diyebileceğim bir şey yok gerçekten, olmuş çünkü.

Mükemmelin üzerine çıkmak çok büyük bir söz olduğu kadar bir yazar için büyük de bir iddia. Yazının 10 üzerinden 10 olmaması ve mükemmelin üzerine çıkamamasının nedeni aynı aslında. Ben bir usta değilim. Harika ya da muhteşem dediğinizde bu beni çok mutlu eder, ama kusursuzluk konusunda durur düşünürüm. O bakımdan kusursuzluğu/mükemmelliği geçmenin benim adıma mümkün olacağını elbette düşünmedim.

Bahsettiğin takılmaları yazıyı dönüp dönüp okuduğum her seferde[*]Bayağı bir okudum[/*] maalesef ben de görüyorum. Üstelik -sanırım yazarı olduğum için- nerelerde sorun var diye bunun cevaplarını da veriyorum. Birkaç cümle var gözüme takılan, atsam atamıyorum, satsam satamıyor. Dün iki-üç kez yazıya tekrar bakıp onların yerlerini neyle doldurabilirim diye düşündüm. Şimdilik alternatiflerini bulamadım. Yine de onlar da ortadan kalksınki daha temiz olsun diye düşünmeye devam ediyorum.

Beğenin, ama özellikle de eleştirin için çok teşekkür ederim.

Boşuna mı yaz yaz yaz! diyormuşuz sana, hı? :P

Hep aynı kişi diyor aslında :P. Hı?

Katıldığım son radyo programında bir cümle beni bayağı düşündürmüştü. "Şerefsizleşen" (Bana göre :P) kadın yazarlar için sen "... bu insanların yazım tarzı yüzünden onları okuyan erkekler de hayatlarında karşılaştıkları kadınların böyle kimseler olduğunu düşünüyor." demiştin. Bu söz bence değerliydi. Edebiyatın değerini yitirmesi yahut değerlenmesinden de değerliydi. Çünkü "insan" olabilme davasına dair bir endişe barındırıyordu.

İki adım öne çık, alnından öpeceğim. Ne diyim bilemedim. Yazıyı yazarken çok gerilerde yatan ve bilinçaltımdan sızıntılarla harmanlanan bu "nedenin" gözünü çıkarmışsın. Şaşırdığım kadar mutlu da oldum doğrusu. Sanırım benim frekansa doğru kaydın bu yorumu yazarken :). Açıkçası kimseden böyle bir tespit ya da önsezi beklemedim. Ben bile fark etmedim belki de yazarken. Bu yazdığını görünce mini aydınlanma yaşadım gerçekten.

Ufak eleştirin için şunu diyim, o kısmı çok sorun olarak göremedim ben. Bazen semboller ve göndermeler çok derine gömülüdür ikincide görürsün, bazen de ilk okuyuşta yakalarsın. Bu kişinin yazma tarzıyla alakalıdır diye düşünüyorum. Eğer ikinci kere kendini okutuyorsa zaten amacına ulaşmıştır ve okuyucu da ilkni özümseyerek -senin de yaptığın gibi- yeni okumadan gözden kaçanları görebilir. Ha ama diyorsan ki, "Bazı kısımlar var ki daha önde olmalı. Böyle heba oluyor.", bak ona lafım yok. Bu açıdan hiç bakmamıştım.

Ben de yorumun için bir yorum yapmak istiyorum. Çok akıcı bir yorum olmuş :D. Okurken gayet ahenkli, amaca yönelik, konudan sapmayan ve bir şekilde ilginç bir kurgusallığı var gibiydi. Garip :P. Ama bu yorumun akış diyagramı hoşuma gitti. Algoritmanı seç öyle gel. [*]Cesur bir denizci misin?[/*]

Spoiler: Göster
O bölümün kısalığı flash fictiona'a yetmiş sanki *-*. Abov.
Başlık: Ynt: Ve Tanrı Kadını Yarattı
Gönderen: Raisor - 17 Ağustos 2012, 14:55:06
Alıntı
"Bir erkeğe göre kadın bu mudur?" sorusunun kendimce cevabıydı aslında :).

Bu olmadı işte. Eğer bana "Bir erkeğe göre kadın bu mu olmalıdır?" sorusunu kendinizce yanıtladığınızı söyleseydiniz, şu anda bu yorumu yapmazdım. Herkes "çok güzel, muhteşem" falan dedi de, ben bunun yerine biraz eleştireceğim.

Olmadı. Bu son yazdığınız yorum tüm iştahımı kaçırdı. Bir kadın olarak "bir erkek böyle düşünmelidir" demeniz çok normal olurdu, hatta size hak bile verirdim. Bir erkeğim diye her zaman erkeklerin söylediklerini haklı bulacağım diye bir şey yoktur. Ama siz bir kadın olarak "bir erkek bunu düşünür." derseniz, bu inanılmaz iddialı olur. İddialarınızı kırmak gibi olmasın, bu bahsettiğiniz biraz ütopik bir erkek oldu. Erkekler duygularını kolay kolay bu kadar derinden, tutkulu yaşayamaz. Duyguları yoktur demiyorum, vardır. Vardır ama, bunu kendi de anlayamaz. Vardır ama, bu kadar kolay belli edemez kendi de anlamadığı için. Hah şimdi diyeceksin, "Peki sen nasıl bu kadar iddialı söylüyorsun bunları?" da, ben erkeğim. Siz de kadınların düşünceleriyle ilgili bir şeyler söylerken istediğiniz kadar iddialı olabilirsiniz.

Şimdi, bir de benim bahsettiğim erkek modeline her erkek uyuyor diye bir şey de yok. Ama geneli, hatta yüzdeliğe bölündüğünde %90lık bir kısmı, böyledir. Kalan %10unun, duyguları böyle içtenlikle yaşayabilmesi, yaşadığı duygu yüklü olaylardan kaynaklanır. Romantik erkekten çok, sonradan romantikleşen erkek vardır. Bu hormonsal mıdır, kalıntısal mıdır, bilemeyeceğim şimdi. Ama ben bu yazıyı okurken hala abartılı, fazla iddalı/gösterişli buluyorum.

Yukarıda yorum yapan erkekler neden benim aksime "mükemmel, süper" cart curt türünden bir yorum yaptılar diye sorarsan, gerçekler acıdır ama, eğer kral halktan biriyle bir yarışmaya girerse, o halktan biri kraldan güçlü olsa da, isteyerek krala yenilir. Birtek KoyuBeyaz biraz lafı gevelemiş, A yoluna B planıyla gitmiş.

Hah, şimdi gelelim yazının edebi yönlerine.

Ben zaten senin tasvirlerini çok beğeniyorum. Duyguları anlatış tarzın hoşuma gidiyor. Sıkılmadan bir paragrafa başlıyorum, bakıyorum sonraki paragraf bitmiş. Bu yazıda da aynı akıcılık vardı, ama KoyuBeyaz'a da katılıyorum. Bu yazıda bazı inişler ve çıkışlar gördüm. Örnek:

Alıntı
Kanlı ellerimin arasında avuttum hüzünlü varlığını. Onun adına yediğim darbelerle ezilmiş omzuma yatırdım okşanmayı bekleyen başını. Yastıkta bıraktığı her bir saç teli için tapınaklar diktim, şu her atışında adını haykıran gönlümde.

'Kanlı ellerimin arasında avuttum hüzünlü varlığını' ne kadar da güzel, hoş bir cümledir böyle. Hem sembolizm ile cümleyi okurken düşündürttün, hem de etkiledin. Fakat hemen arkasına gelen şu, 'Onun adına yediğim darbelerle ezilmiş omzuma yatırdım okşanmayı bekleyen başını.' cümlesini okuyunca, önceki cümlenin ardına gelmeseydi de önceki cümleyi mahvetmeseydi keşke dedim. Burada sadece bir iniş değil, bir de kadına hakaret vardır. Demişsin ki "Hem onun için omzumu siper ediyorum, hem de bunu yeterli bulmayıp bir de okşanmayı bekliyor."

Hemen ardından, 'Yastıkta bıraktığı her bir saç teli için tapınaklar diktim' demişsin, burada da sembolizm var, bu da güzel bir cümle, daha doğrusu cümle başlangıcı. Ama hemen ardından gelen 'şu her atışında adını haykıran gönlümde.' yine işi bozuyor, yine inişe geçiyor yazı. Böyle güzel bir başlangıcı nasıl böyle yok edebildin, aklım almıyor. Çok sıradan. Kalbinin her atışında şahsın sevdiğinin adını haykırması, çok geleneksel bir kalıp haline geldi, sadece kelimelerle oynamakla bunu değiştiremezsin.

Öyle işte. Edebi yönden incelersek yazın mükemmel değildi. Hatta yazarlık puanı almamış pek çok yazıdan aşağılardaydı. Ama kötü müydü? Hayır, kötü de değildi, güzeldi işte. Sadece bu kadar muhteşemdi'li yorumu gereksiz buldum. Forumda bu tarz onlarca yazı okudum. Coşkulu duyguları, abartılı duygusal içli anlatımı olan yazılar. Bundan bin kat iyi olan yazılar. Evet bin kat iyi bu inkar edilemez. Ve işte bu yazıya, o yazılara bu yazıya yaptıkları yorumun onda birini yapmayan ve puan vermeyenlerin mükemmel demeye, hayır hakkı yoktu.

'Bir kadın olarak erkeklerin görüşlerini yansıtmak' konusunda ise, bu kadar iddialı davranman biraz garip kaçtı.

Bir de umarım yazdıklarımı yanlış anlamadın, kimse adam gibi eleştirmeyince sırf konumun yüzünden, bari ben yapayım da daha da gelişmende yardımcı olayım diye düşündüm. Kötü bir amacım yoktu.
Başlık: Ynt: Ve Tanrı Kadını Yarattı
Gönderen: Fırtınakıran - 17 Ağustos 2012, 17:33:58
Alıntı
Olmadı. Bu son yazdığınız yorum tüm iştahımı kaçırdı. Bir kadın olarak "bir erkek böyle düşünmelidir" demeniz çok normal olurdu, hatta size hak bile verirdim. Bir erkeğim diye her zaman erkeklerin söylediklerini haklı bulacağım diye bir şey yoktur. Ama siz bir kadın olarak "bir erkek bunu düşünür." derseniz, bu inanılmaz iddialı olur. İddialarınızı kırmak gibi olmasın, bu bahsettiğiniz biraz ütopik bir erkek oldu. Erkekler duygularını kolay kolay bu kadar derinden, tutkulu yaşayamaz. Duyguları yoktur demiyorum, vardır. Vardır ama, bunu kendi de anlayamaz. Vardır ama, bu kadar kolay belli edemez kendi de anlamadığı için. Hah şimdi diyeceksin, "Peki sen nasıl bu kadar iddialı söylüyorsun bunları?" da, ben erkeğim. Siz de kadınların düşünceleriyle ilgili bir şeyler söylerken istediğiniz kadar iddialı olabilirsiniz.

Bu mu, bu mu deyince kısaca birini seçtim. Ama asıl fikrimi başka bir yorumda şöyle açıkladım:

...

Ama şu yazı için şunu söyleyebilirim ki, oturup tekrar okuduğumda yazıdaki eril karakteri aslında hem erkek hem de kadın bakış açısından yazdığımı gördüm. Belki herhangi bir kadına aşık herhangi bir adam o ama, aynı zamanda pek çok kadın tarafından kendisine adanmasını isteyecek davranışlar sergileyen de biri.

Sen nasıl iddialı söylüyorsun falan demem çok komik olurdu :). Ben 23 senedir kızım ve elbette bir erkeğin neler hissedeceğini birebir bilemem. Ama empati kurabilir veya bunu deneyebilirim. Yazı iddialı duruyor, çünkü içindeki duygu yoğunluğu o yönde. Yukarıda alıntıladığım kendi yorumumla harmanlanmış bir tutku bu.

Alıntı
Yukarıda yorum yapan erkekler neden benim aksime "mükemmel, süper" cart curt türünden bir yorum yaptılar diye sorarsan, gerçekler acıdır ama, eğer kral halktan biriyle bir yarışmaya girerse, o halktan biri kraldan güçlü olsa da, isteyerek krala yenilir. Birtek KoyuBeyaz biraz lafı gevelemiş, A yoluna B planıyla gitmiş.

Niye öyle diyeyim yahu? Ben eleştirilerden rahatsız olan biri değilim. Bu eleştirilerinden de rahatsız olmuyorum :). Kimi beğenir, kimi beğenmez. Sürekli övüleceğiz diye bir şey yok. Ama kral ve halktan biri kısmına katılamadım. KoyuBeyaz da beni en çok eleştiren isimdir. Forum üzerinden pek görülmese de "bu ne ya?" diye açık açık der yüzüme. Yalnız onun dediği kısımla senin dediğin kısım aynı değil. Kendisi de söylesin ama bence orayı yanlış anlamışsın. Eleştirileriniz pek örtüşmedi.

Alıntı
'Kanlı ellerimin arasında avuttum hüzünlü varlığını' ne kadar da güzel, hoş bir cümledir böyle. Hem sembolizm ile cümleyi okurken düşündürttün, hem de etkiledin. Fakat hemen arkasına gelen şu, 'Onun adına yediğim darbelerle ezilmiş omzuma yatırdım okşanmayı bekleyen başını.' cümlesini okuyunca, önceki cümlenin ardına gelmeseydi de önceki cümleyi mahvetmeseydi keşke dedim. Burada sadece bir iniş değil, bir de kadına hakaret vardır. Demişsin ki "Hem onun için omzumu siper ediyorum, hem de bunu yeterli bulmayıp bir de okşanmayı bekliyor."

Hakaret? Aslında orada kadının adama muhtaçlığını ve adamın her koşulda onu sarıp sarmalayacağını, o üzülmesin diye kendi acısını hiçe sayacağını düşündüm. Ayrıca kadın belirsiz biri. Belki de bencil karakterli. Bunu senin bakış açından bakark söylüyorum, benim yazma amacım o değildi. Ama bu kişi bencilse pekala bunu yapabilir. Bu da kadına hakaret olmaz, çünkü kendi hemcinslerime hakaret edecek değilim. Yine de birinin bir yanlışı varsa cinsiyete göre kayırmam da. Bu kişi bencilse bencildir ve böyle bir şey yapabilir. Tekrar ediyorum, benim orayı yazma amacım bu değildi. Farklı algılanmasında sorun yok da hakarete hiç katılamadım.

Alıntı
Edebi yönden incelersek yazın mükemmel değildi.

Ay mükemmelle kıyaslanıyorum inatla :). Bakın, diyorum ki;

Alıntı yapılan: Fırtınakıran
Yazının 10 üzerinden 10 olmaması ve mükemmelin üzerine çıkamamasının nedeni aynı aslında. Ben bir usta değilim. Harika ya da muhteşem dediğinizde bu beni çok mutlu eder, ama kusursuzluk konusunda durur düşünürüm. O bakımdan kusursuzluğu/mükemmelliği geçmenin benim adıma mümkün olacağını elbette düşünmedim.

Yazım nasıl mükemmel olabilir? Ben yıllarını vermiş bir yazar değilim. Bunun için hem bu hayatta daha çok yıl harcamalı, hem de bu yılları yazıyla doldurmalıyım. Mükemmellik saygı duyduğum (hatta duyduğumuz) büyük yazarların eserlerine yaraşır.

Yazdıklarını yanlış anlamadım, ayrıca rahatsız da olmadım. Dediğim gibi, eleştirilerden korkan ya da huzursuzlanan biri değilim. Ben eleştirilmek için koyuyorum bu yazıları buraya. Katılmadığım bazı noktalar var onları da yazdım.

Hiç yazar puanı almamış yazılardan daha iyi mi kötü mü kısmı tamamen okurun takdiridir. Ben düşünceye saygı duyarım, ama yorum da yapmam buna. Seven takdir eder, beğenmeyen eleştirir. Zaten olması gereken de bu. Onun dışında teşekkür ederim uzun ve detaylı eleştirin için.
Başlık: Ynt: Ve Tanrı Kadını Yarattı
Gönderen: KoyuBeyaz - 17 Ağustos 2012, 17:50:29
Kendi adıma konuşayım, eleştirdiğim nokta gayet açıktır. Lafı A'dan B'ye, C'ye, T'ye taşıdığımı düşünmüyorum, bugüne kadar da bu forumdaki herhangi bir hikayeye samimiyetsiz yorum yapmadım sanıyorum. Ben yazıyı yazar puanı almamış diğer binlerce yazıdan çok daha güzel buldum ki yazar puanı verme ve övme ihtiyacı hissettim. Kişilerin isimlerinin, cisimlerinin bunda herhangi bir payı yoktur. Ha şu var, Fırtınakıran'ın Düşler Limanı'na bir şey yazdığını görünce koşa koşa geldim okumaya o ayrı. Bunu yapan tek kişi olmadığıma da eminim. Ama bir insanın tarzını beğenmemiz ona objektif yorum yapmayacağımız anlamına gelmez. Hem oraya yorum yapıp bakış açısını başarılı yansıttığını düşünen erkeklerden biri olarak hiç de erkeklerin %90'ının farklı düşüneceğine katılmadım mesela. Ben de 20 yıldır erkeğim sonuçta, bu bakış açısıdır. Kaldı ki burada bilimsel bir gerçekten de bahsedilmiyor.

Neyse dağıttım biraz sanırım ama buradaki 'şahsa göre yorum' iması yorum yapan biri olarak beni rahatsız etti. Eleştirimizin ve yorumumuzun samimiyetinin sorgulanması ve kesin yargılar kullanılması hoş değil. Teşekkür ederim ama ben neyi eleştirip neyi beğendiğimi gayet iyi biliyorum, keza buraya yorum yapan diğer üyelerin de bilinçli yorum seviyeleri hakkında tartışmak yersiz olur.

Bu arada o son cümleye yorum yapmamışım. Şimdi yapayım dedim, olmadı. Bitiriş için en uygun şey olmuş herhalde.
Başlık: Ynt: Ve Tanrı Kadını Yarattı
Gönderen: Amras Ringeril - 17 Ağustos 2012, 19:20:44
Keşke bütün kavgalar yazar puanından çıkmasaydı. Bir yazarın yazdığı yazının altındaki kişisel tartışmalar dönmeseydi de yazara kendisini değersiz hissetmek için pas atılmasaydı. Keşke biraz empati yapılsaydı. Konu hakkında konuşulsaydı.

Birileri iyi niyetle bir yorum yapar, birileri de katlanamayıp içten içe sinirli bir yazı yazar.

Tartışmaları görmemiş gibi yapmayı tercih ediyorum. Yazıya gelecek olursak, Raisor'a katılıyorum aslında. Bunun yanında bir öykünün iddialı olması için yazarın iddialı olması ya da yorumların iddialı olması gerekmiyor ki. Üslupla ilgili her şey, şu üslup iddialı yazı üslubudur, kendimi yeterince geliştirdiğimi düşünmeden asla kullanmayacağım bir üsluptur. Çünkü sonuçları gerçekten de kendi aramızda dalga geçtiğimiz şiirler gibi yazınlar ortaya çıkaracak şekilde oluyor. Burada yine toparlanmış biraz ama, sonuçta yine de güzel fikrin vasat bir sonucu çıkmış ortaya. Ancak kabul etmek lazım ki çok başarılı olmaya giden yollar var içinde. Ufak tefek cümleler, cümle kuruşları, yeteneği gösteriyor bariz.

Raisor'a abartıldığı konusunda okuyucu olarak katılıyor, abartılmış tepkisini yönetici ağzıyla uyarıyorum. Çünkü bu eleştiri ya da düşünce belirtme değil artık, kavga ağzına dönüyor. Dikkatli olalım.