Kayıp Rıhtım Arşiv Forum

Kurgu Edebiyatı => Fantastik Edebiyat => Diğer Fantastik Eserler => Konuyu başlatan: Berre - 01 Ekim 2012, 17:11:33

Başlık: Hayvanlılar Şehri (Zoo City) - Lauren Beukes
Gönderen: Berre - 01 Ekim 2012, 17:11:33
(http://www.kayiprihtim.org/portal/gorsel/zoo-city-top.jpg)

Alıntı
"Hayvanlılar Şehri’nde, sormak kabalıktır."

Bu cümleyle başlıyor Hayvanlılar Şehri (http://www.kayiprihtim.org/portal/kitap/hayvanlilar-sehri/). Öyle bir devam ediyor ki ne soluk alabiliyorsunuz, ne de bu kirli dünyada bir parça huzur bulabiliyorsunuz. Ama üzülmeyin, çünkü başkarakterimiz Zinzi’nin o ağzıbozuk ve eğlenceli anlatımı bu çarpık düzende bizi çok rahat ettiriyor.

2011’de Arthur C. Clarke Ödülü’nü alarak, daha ikinci romanında büyük başarı elde eden Güney Afrikalı yazar Lauren Beukes (http://www.kayiprihtim.org/portal/yazar/lauren-beukes/)’ın bu büyük eseri nihayet Türkçede! Hayvan sahibi olmanın dışlanmak ve dahası günahkar olmak olduğu bir dünyada Afrika büyüleri, ünlü olmak, uyuşturucu, çürümüşlük ve ayrımcılık üzerine muazzam bir kitap bizleri bekliyor!

Zinzi, kayıp şeyleri bulma konusunda bir güce sahip. Söylemedi demeyin, o kayıp insanları bulma taraftarı değil. Tabii fikri değişene dek… Bu andan sonra o ve Tembelhayvan’ıyla bambaşka bir ’bilindik dünya’da, özgünlükte iddialı bir macera yaşıyoruz.

İthaki Yayınları (http://www.kayiprihtim.org/portal/yayinevi/ithaki-yayinlari/)’ndan çıkacak, çevirisini Nur Küçük (http://www.kayiprihtim.org/portal/cevirmen/nur-kucuk/)’ün, yayına hazırlığını ise Seda Ersavcı’nın üstlendiği kitabın tanıtım ve künye bilgilerine buradan (http://www.kayiprihtim.org/portal/kitap/hayvanlilar-sehri/) ulaşabilirsiniz.
Başlık: Ynt: Hayvanlılar Şehri (Zoo City) // Lauren Beukes
Gönderen: Fırtınakıran - 01 Ekim 2012, 19:14:09
Sizlere kitapla ilgili yakın zamanda bir süprizim olacak ^^.
Başlık: Ynt: Hayvanlılar Şehri (Zoo City) // Lauren Beukes
Gönderen: Elijah - 01 Ekim 2012, 22:38:14
İki üç aydır ara verdiğim kitap hayatıma, bu sıradışı yazarın, bir o kadar sıradışı kitabıyla devam etmeye karar verdim. Yazarıyla, konusuyla, ismiyle ve aldığı ödülle oldukça cezbedici gözüküyor. Fakat beni en çok Fırtınakıran'ın yapacağı sürpriz cezbetti. Süprüzlere bayılırım.
Başlık: Ynt: Hayvanlılar Şehri (Zoo City) // Lauren Beukes
Gönderen: kahlan amnell - 11 Ekim 2012, 11:52:05
Fırtınakıran'ın sürprizi belli oldu :) Yine bir inceleme yazmış ve Star gazetesinin kitap ekinde yayınlatmış. Tebrikler Hazal :)
Başlık: Ynt: Hayvanlılar Şehri (Zoo City) // Lauren Beukes
Gönderen: Fırtınakıran - 11 Ekim 2012, 12:07:45
Eh, daha güzel bir sürpriz olmasını umuyordum :P.

Yazımın önemli yerlerinde kesinti yapıp, bir de kitabın adında hayvanlar var diye sayfayı doğa belgeseline çeviren Star Gazetesi'ne sonsuz(!) teşekkür ederim. Ancak bu kadar saçmalayabilirlerdi. Güney Afrika'da geçiyor diye safariye çevirmişler. Cape Town'ın göbeğinde geçiyor hikaye ve şehir fantastiği dememe rağmen bu derece ilginç bir hale sokmuşlar sayfayı.

Yine de bu haliyle bile okuyup beğenen ve bana özel olarak beğenilerini ileten herkese çok teşekkür ederim.

Kesintisiz halini inşallah yarın portalda yayınlayacağız :). Umarım kitabı merak edenler için yine de fikir verici olur.
Başlık: Ynt: Hayvanlılar Şehri (Zoo City) // Lauren Beukes
Gönderen: mit - 11 Ekim 2012, 12:31:47
Tüh, geç kaldım. Kağnı hızına sahip internetim sağ olsun.

Bugünkü Star Kitap ekinde sevgili Hazal'ın, Hayvanlılar Şehri hakkında güzel bir incelemesi var arkadaşlar. Az buçuk mesafeli yaklaştığım bir serdi, incelemeyi okuduktan sonraysa ilgim resmen tavan yaptı :)

Ellerine sağlık sevgili Hazal.
Başlık: Ynt: Hayvanlılar Şehri (Zoo City) // Lauren Beukes
Gönderen: beerold - 11 Ekim 2012, 12:44:00
 Bu kitabı merak ediyordum. Hakkında okuyacağım bir inceleme benim için çok iyi olacak. Gazete alma imkanım yok, malum yurt dışındayım. Yarını bekleyeceğim okumak için.

 Elinize sağlık Hazal Hanım.

 
Spoiler: Göster
Ama ne yalan söyleyeyim şu belgesel kapağı halini de görmek isterdim.:)
Başlık: Ynt: Hayvanlılar Şehri (Zoo City) // Lauren Beukes
Gönderen: KoyuBeyaz - 11 Ekim 2012, 16:05:49
Orjinal halini okuma şansına erişmiştim, bu yüzden gazetedeki halini görünce önce şoka uğradım, sonra epey sinirlendim. Güzel bir incelemeyi kafalarına göre kesip en önemli yerlerini atmış, alt başlıkları değiştirmişler ve konuyu hiç anlamadıklarını resimlerle çok güzel belli etmişler. O koca resimleri koyacağına adam gibi tam haliyle yayınla yazıyı yahu. Resmen oradan buradan kırpılmış ve çok belli oluyor. Caanım tanıtım ne hale gelmiş. Bir de kapak ödül aldı denmiş, iyi ki denmiş yani. Sayfada kitap kapağını bulmak için dedektiflik gerekiyor resmen.

 Bu halini okumanızı tavsiye etmem, okumak isteyenler yarın sitede yayınlanacak olan orjinal metnini okusun kesinlikle. Nasıl göründüğünü merak edenler için de;

Spoiler: Göster
(http://i1128.photobucket.com/albums/m493/KoyuBeyaz/DSC_0165.jpg)


Hayır, kitap safariyle ilgili falan değil.

Her şeye rağmen ellerine sağlık Fırtınakıran. Şu tanıtımı okuyup da kitabı merak etmemek mümkün değil. Daha nice yazılarının (tam haliyle) yayınlanması dileğiyle.
Başlık: Ynt: Hayvanlılar Şehri (Zoo City) // Lauren Beukes
Gönderen: Fırtınakıran - 11 Ekim 2012, 20:11:15
Çok teşekkür ederim hepinize :). Umarım kitabı okuduğunuzda da böyle düşünürsünüz. Zaten Zinzi o kadar eğlenceli anlatıyor ki, normalde karanlık olan kitap o anlatımla birlikte bambaşka bir türe giriyor adeta.

Daha önceki gazeteye çıkan hiçbir yazım kesilmemişti o.O. Ben hala daha Star'ın böyle yapma nedenini anlamadım. Onlara da ilk defa yazmıyorum halbuki.

Desteğiniz için gerçekten çok ama çok teşekkür ederim :).
Başlık: Ynt: Hayvanlılar Şehri (Zoo City) // Lauren Beukes
Gönderen: Denaro Forbin - 12 Ekim 2012, 03:12:38
Gazetelerin haftalık kitap eklerinde bugün sıra Star'daydı ve Hazal ablanın Hayvanlılar Şehri kitabı hakkında kaleme almış olduğu yazıyı okudum.

Kitap hakkındaki merakımı bir doz daha arttıran hoş bir yazı/inceleme olmuş. Teşekkürler Hazal abla, yeni incelemelerini bekliyor olacağım. Adını gazete sayfalarında görmek güzel oluyor.
Başlık: Ynt: Hayvanlılar Şehri (Zoo City) // Lauren Beukes
Gönderen: TheSpell - 12 Ekim 2012, 13:52:10
Türklerde vardır ya hani bir alışkanlık, tanıdığın birinin adı gazetede ya da onu bırak herhangi bir internet sitesinde geçse arkadaşlarına gösterip "işte ben bunu tanıyorum" demek. İşte muhtemelen Star gazetesini yapınca benim aileme ve arkadaşlarıma söyleyeceğim de bu olacak :)
Başlık: Ynt: Hayvanlılar Şehri (Zoo City) // Lauren Beukes
Gönderen: Ryld Argith - 12 Ekim 2012, 16:01:56
Hazal Abla senin başarından okulda senin bahsettiğinden çok bahsettiğimden eminim :D
Başlık: Ynt: Hayvanlılar Şehri (Zoo City) // Lauren Beukes
Gönderen: Fırtınakıran - 13 Ekim 2012, 01:18:13
Denaro Forbin, TheSpell ve Ryld Agrith, yazdıklarınızı şimdi gördüm. Çok teşekkür ederim her birinize. Hele ki benimle böyle övünmenize ne diyim bilemedim :D. Hem utandım hem sevindim hem de güldüm doğrusu. Ama sanırım ben de olsam aynısını yapardım. Vallahi Türk olmakla alakalı olabilir :).

Özellikle okuyup beğendiyseniz ben daha ne isteyeyim?


Yazının kesintisiz (asıl) versiyonunu şurada (http://www.kayiprihtim.org/portal/inceleme/gunahlar-ve-hayvanlar/) bulabilirsiniz. Portalda, geçen gün dediğim gibi, yayınlanmış durumda :).
Başlık: Ynt: Hayvanlılar Şehri (Zoo City) // Lauren Beukes
Gönderen: Denaro Forbin - 13 Ekim 2012, 01:59:43
Yazıyı kesmelerini garipsedim fakat portalda tamamını okudum az önce. Ellerine ve kalemine sağlık Hazal abla.
Başlık: Ynt: Hayvanlılar Şehri (Zoo City) // Lauren Beukes
Gönderen: KingKiller - 26 Ekim 2012, 08:31:02
Kitap fuarında alacaklarım listesine girdi bile. Tabi bunda Hazal ablanın çok etkisi var. Ellerine sağlık Hazal abla.
Başlık: Ynt: Hayvanlılar Şehri (Zoo City) // Lauren Beukes
Gönderen: Denaro Forbin - 25 Ocak 2014, 22:04:52
Bir yılı aşkın bir süredir okumak istediğim bir kitaptı "Hayvanlılar Şehri". Sonunda okuyabildim. Şimdi birkaç şey söylemek gerek hakkında.

Zinzi'nin görevi kayıp eşyaları bulmak. Yerel kütüphane, süpermarket ve araba camları gibi yerlere reklamını yapıştırıyor ve herhangi bir şeyini kaybetmiş müşteriler ise Zinzi'ye ulaşarak yardım istiyor. Zinzi, kaybolan şeyleri bulup sahiplerine iade ettikten sonra, emeğinin karşılığı olarak belirli miktarda para alıyor ve bu şekilde geçimini sağlıyor.

Yanında bir de tembelhayvan bulunuyor. Bu hayvan Zinzi'ye ait. İşlemiş olduğu cinayetin bedelini hayvanlanarak ödüyor. Yani Zinzi bir "Hayvanlı Kız".

Yine bir gün, kayıp bir eşyayı, Bayan Luditsky'nin yüzüğünü bulmaya çalışıyor. Buluyor da. Fakat yüzüğü sahibine götürdüğü esnada, yüzüğün sahibiyle arasındaki bağ kopuyor. Bayan Luditsky'nin ölmesi sonucu yüzük Zinzi'de kalıyor.

Tam o sırada, kalabalığın arasında Malta Kanişi adlı kişiden Zinzi'ye, bir insanı bulması teklif ediliyor. Zinzi'nin en hoşlanmadığı şey ise, kayıp bir insanı bulmak. Borçları bulunan Zinzi'ye acilen para lazımdır ve gelişen birkaç olay sonucu mecburiyet dahilinde bu teklifi kabul eden "Hayvanlı Kız" için tehlike çanları çalmaya başlayacaktır.

İtiraf etmeliyim ki, kitabın son sayfasını da kapadığımda yüzümdeki hayal kırıklığı görülmeye değerdi. 10 üzerinden 6 vermeyi düşündüğüm kitabın, son 50 sayfaya girdiğimde biraz hareketlenmesi sonucu puanımı 7'ye çıkardım. Bu bile yetmedi, kitap beklentimin çok altında kaldı. Ben daha "anlaşılır" bir hikaye bekliyordum mesela, içerik ise "karman çorman".

Hele hikayeye hiçbir katkısı bulunmayan birkaç bölüm var ki, es geçmek mümkün değil. İlk bakışta güzel düşünülmüş bir detay gibi gelse de, kitabın sonuna ulaştığınızda o bölümler anlamını yitiriyor. Ya kitap 700-800 sayfa civarında olmalı ve öykünün geçtiği dünya daha detaylı bir şekilde okura sunulmalıydı, ya da o tip gereksiz eklemeler yapılmamalıydı. Neyden bahsettiğimi de bir örnekle açıklayayım hemen: Mesela hapishanedeki "hayvanlılar"ın duygu ve düşüncelerinin olduğu bölüm. Çok ince bir detay ve oldukça da hoş, fakat bunun hikayeye ne gibi etkisi var işte onu çözebilmiş değilim.

Yazar kadın, yarattığı baş karakter de kadın, hikayenin geçtiği yer olarak da Afrika kıtasını seçmiş olması gizi özellikler biraz ilgi çekici gösterebiliyor kitabı. Hem Zinzi'yi çok sevdim mesela ben. Ağzı bozuk bir keş, muhteşem bir karakter, tembelhayvanı da öyle. Ama işte bir sorun var, bu kitap "tam olmamış". Az pişmiş yani. Yazım tarzı da çok iyi Lauren Beukes'un fakat keşke hikayeyi biraz daha olgunlaştırdıktan sonra kaleme alsaymış.

Ha unutmadan, kitap 2011 Arthur C. Clarke Ödülü'nün sahibi. Bilimkurgu değil de, şehir fantazyası türüne daha yakın olduğuna önceki yorumlarda değinilmiş zaten. Bu yüzden bu ödülü, kitabı okuduktan sonra garipsedim.

Bunun yanı sıra, 2010'da da BSFA En İyi Kapak Görseli Ödülü'nü kazanmış bulunmakta. Son derece haklı bir ödül olduğunu belirtmem gerek. Gerçekten hoş bir kapak tasarımı var kitabın. Sevgili İthaki'ye de teşekkür etmek gerek, bu güzel kapağı bozmadan kitabı dilimize kazandırdıkları için.

Özet olarak: Okuduğuma pişman değilim, sadece biraz beklentimin altında kaldı, o kadar.