Kayıp Rıhtım Arşiv Forum

Kurgu Güncesi => Tartışma Platformu => Konuyu başlatan: cemaziyel - 14 Nisan 2013, 09:40:03

Başlık: Yazmak İçin Uygun Ortam
Gönderen: cemaziyel - 14 Nisan 2013, 09:40:03
Eretrusilden bir programda, yanlış hatırlıyorsam özür diliyorum kendisinden, 'mümkün olan her ortamda yazabilmeli yazar' demişti. Peki gerçekten hangi ortamlarda yazabiliyoruz ya da yazamıyoruz? Ya da bazı mekanlar kendi büyüleriyle belirli bir konuda ilham verebilir mi yazara?

Az evvel bulunduğum ortamda şunu fark ettim. (Evet! Pazar günü sabah 9:30'da!) Burada, şantiyede, çok şahane savaş sahnesi yazılabiliyor. Hızar, matkap, çekiç, kaynak vs. hepsi bir araya geldiğinde içine insanların bağırış çağırışlarını da ekleyin... daha da iyisi hemen herkes erkek! Atmosfer muhteşem! Tolkien'in Osgiliath'ı şantiyede yazdığından eminim şu an.

Bir de sizin görüşlerinizi alalım. :)
Başlık: Ynt: Yazmak İçin Uygun Ortam
Gönderen: strider - 14 Nisan 2013, 10:24:50
Benim için ilk olarak ortam sessiz olmalıdır. Ne tür yazacağımın önemi yok burada. Yazma aşamasında ben ve materyalden (kağıt veya bilgisayar) başka kimse olmamalı; yoksa o, n'apıyon, bu ne yazıyon gibi sorular sorar. Sormasalar bile bakışlardan rahatsız olurum. Kalabalık bir ortamda yazmayı denedim ve bu sorularla direkt karşılaştım. Gözlem yapıp onları uygun bir ortamda yazmayı tercih ederim.

Kısacası gizlilik ve sessizlik diyorum. 
Başlık: Ynt: Yazmak İçin Uygun Ortam
Gönderen: ceyhunozcelik - 14 Nisan 2013, 12:15:00
Benim için yazmanın yeri pek yok aslında. Hayalimdekileri yazıya aktarmaya öyle kaptırıyorum ki bazen nerede oluğumu bile unutuyorum. Durup düşündüğüm zamanlarda biri seslendiği zaman bir rüyadan uyanırmış gibi oluyorum. Genellikle tercih ettiğim yer ise her gün gittiğim Cafe. Kalabalık, biraz gürültülü, ama yaşam akışının tam ortasında.....
Başlık: Ynt: Yazmak İçin Uygun Ortam
Gönderen: katilav - 16 Nisan 2013, 11:19:15
evet kimse olmamalı yanında
Başlık: Ynt: Yazmak İçin Uygun Ortam
Gönderen: Gülbüyüsü - 16 Nisan 2013, 12:12:50
Yazmaya karar verdiğimde buna zaman ayırabileceğim tek yer işyerimdi. Evde yazmak için gece geç saatleri beklemem gerekiyordu. Bende sürekli hareketli müziklerin çalındığı bir ortamda, meraklı bakışların eşliğinde başladım yazmaya. Aynı ortamda kitap okuyabildiğim için yazmakta sıkıntı olmadı, aksine bir çok sahneyi sakin ve sessiz bir yerde yazmaktansa bu çok sesli ortamda yazmayı tercih eder oldum. Sonra evde geç saatlerde de epik müzik eşiliğinde yazmaya devam ettim. Şuan nasıl mı yazıyorum? Kesinlikle müzik olmalı yazarken. Özellikle savaş sahneleri ya da çok yoğun duygusal sahnelerde çok yardımcı oluyor bana dış sesler. Ama ortam değişir, bende uyum sağlamak zorunda kalırsam işime karışılmadığı sürece bir çok farklı durumda yazabilirim sanırım. Yazmaya başladığımda etrafım siliniyor, sadece dinlediğim sesler ve odaklandığım sahneler kalıyor. Hepimizin esinlenme şekli nasıl farklıysa, onu kağıda dökme şeklimizde bize özeldir. Tarzımız imzamızdır!
Başlık: Ynt: Yazmak İçin Uygun Ortam
Gönderen: mit - 16 Nisan 2013, 14:01:38
Ben de sessiz ortamları tercih edenlerdenim. Bazı Buğraların müzik eşliğinde çok daha hızlı ve güzel yazabildiğine şahit olmuşluğum vardır. Fakat ben ne müzik eşliğinde ne de yanımda biri olduğunda yazı yazabiliyorum. Ses dikkatimi dağıtıyor, ortamdaki bir diğer insan ise hiçbir şey yapmasa bile rahatsızlık veriyor. Her an "Ne yazıyorsun?" diye soracak diye geriliyorum, konsantre olamıyorum. Yalnızlık ve sessizlik iyidir.
Başlık: Ynt: Yazmak İçin Uygun Ortam
Gönderen: BerkeB - 16 Nisan 2013, 16:00:12
Yalnızlık ve sessizlik konusuna bende katılıyorum. Onun haricinde genelde sadece bir masa sandalye sığacak kadar küçük bir oda tercih ediyorum. Ya da zifiri karanlık. O odadaki basıklık hayal kurmamı kolaylaştırıyor.

EDİT: Aslında ilham perilerinin olduğu her ortam.
Başlık: Ynt: Yazmak İçin Uygun Ortam
Gönderen: Nightmare - 16 Nisan 2013, 17:19:29
Ben sessiz ortamda yazma konusuna katılmıyorum.Şu ana kadar hikaye yazmışlığım olmadı ama şiir yazmışlığım var.Sessiz bir ortamda aklıma hiçbir şey gelmiyor.Bir kaç satır yazıyorum ve sonra siliyorum.Bu böyle sonsuza kadar sürüyor ... Ama mesela okulda yazmak bana daha kolay geliyor.
Başlık: Ynt: Yazmak İçin Uygun Ortam
Gönderen: kitapci - 16 Nisan 2013, 18:19:32
karanlık ve sessizlik
Başlık: Ynt: Yazmak İçin Uygun Ortam
Gönderen: Malkavian - 16 Nisan 2013, 20:21:10
Bazı Buğraların müzik eşliğinde çok daha hızlı ve güzel yazabildiğine şahit olmuşluğum vardır.

İyi güldüm İhsan. O bazı Buğralara söyle öyle bir densizlik yapmasınlar bir daha :)

Müzik ile birlikte yazarım genelde. Hüzünlü bir sahne yazacaksam bana en hüzünlü gelen şarkıları listeye koyar ve öyle yazarım. (örneğin: Placebo- The Crawl  ) Arka planda ve kısık sesli olur genelde seçtiğim müzikler Türkçe olmaz çünkü kelimeler sizi şaşırtabiliyor, düşündüğünüz yerine o an dinlediğiniz kelime yazılabiliyor.
Başlık: Ynt: Yazmak İçin Uygun Ortam
Gönderen: - 17 Nisan 2013, 15:39:15
sessizlik ve yalnızlık bir numaralı arkadaşım olmasına rağmen bir otobüs yolculuğunda loş bir ortamda kulağımda müziğim yazdığımı da bilirim, dersin ortasında sıkıntıdan hoca birşeyler anlatırken yazdığımı da ama en çok karanlık ve yalnız geceleri severim... Hafif bir müzik açarım; kulağımı şenlendirirken ben kendimi kaybederim sözcüklerde...
Başlık: Ynt: Yazmak İçin Uygun Ortam
Gönderen: armeneus - 19 Nisan 2013, 14:34:50
Yazılacak sahneye göre ortamın değiştiğini düşünüyorum. Savaş sahneleri yazarken gürültülü ve kavgalı bir ortam daha iyi oluyor. Sakin bir ortam, müzik, gece karanlığı, yıldızlar ve biraz esinti daha ilham verici.
Başlık: Ynt: Yazmak İçin Uygun Ortam
Gönderen: Eisrie Noctem Orissa - 07 Haziran 2013, 19:58:42
Yalnız olmalıyım. Etrafımda ilgimi dağıtacak kimse olmamalı. Belki hafif bi müzik olabilir ama bence bu kanı doğru. Yazar her ortamda yazabilmeli :)
Başlık: Ynt: Yazmak İçin Uygun Ortam
Gönderen: Tardis - 09 Haziran 2013, 13:34:05
Soru soracak kimse olmasın bana yetiyor. Yazma aşamasında birileriyle paylaşmayı seven biri değilim, aileme ise genel olarak yazdıklarımı okumayı sevmiyorum. Onun dışında ilham geldi mi her yerde yazarım ben. Ama müzik çok önemli. Müziksiz yazabilirim de, hoşlanmadığım bir müzikle yazamam.
Başlık: Ynt: Yazmak İçin Uygun Ortam
Gönderen: M.K.Immortal - 06 Temmuz 2013, 23:24:38
Ortam önemli değil aslında ama bulunulan ortama göre yazılanlar değişiyor. Mesela şahsen Atreyu  veya Adema dinlerken aklımda çok güzel dövüş sahneleri canlanırken, Secret Garden dinlerken farklı şeyler çıkabiliyor. Yağmurun sesinden başka ses olmayan balkonda geçen kapalı bir günde yazılanlar daha içten gelen, daha dinlendirici veya duygusal şeyler olabiliyor. E tabi birisi gelip gelip sizle konuşmadığı veya sorular sormadığı sürece geçerli bunlar :D
Başlık: Ynt: Yazmak İçin Uygun Ortam
Gönderen: Tardis - 09 Temmuz 2013, 09:00:24
Aklıma geldi de 11. sınıfta staja giderken metroda yazardım harıl harıl. Ve otobüste de.
Başlık: Ynt: Yazmak İçin Uygun Ortam
Gönderen: Quid Rides - 09 Temmuz 2013, 10:55:08
Ben de sessiz ortamları tercih edenlerdenim. Ses dikkatimi dağıtıyor, ortamdaki bir diğer insan ise hiçbir şey yapmasa bile rahatsızlık veriyor. Her an "Ne yazıyorsun?" diye soracak diye geriliyorum, konsantre olamıyorum. Yalnızlık ve sessizlik iyidir.

Benim yalnız ve sessiz ortamları tercih edişimin sebebi hep o, odadaki diğer insanın "Ne yazıyorsun?" sorusunu soracak potansyelinin olması. Ama artık işi çözdüm ben. Akıllı telefonlar sağ olsun. Akranlarım gibi dakikada 500 karekter hızında yazamıyorum ama o soruyu duyma olasılığını %1 lere indirdiği için alışmaya çabalıyorum. Bu sayede benim birinci önceliğim değişerek yalnızlık ve sessizlik yerine o duyguyu yaşama (hissetme) oldu. Şimdi derseniz "Savaş sahnesi nasıl yazacaksın?" ben bu dövüş sanatları konusunda bir iki kitap okuduğum (anca okuyabilirim zaten) ve bolca kavga dövüş izlemişliğim var. Şimdi sıra geldi savaş sahnesine önce gidin hayatınızı yaşayın sonra böyle tam rahatlamışken biri çıkagelsin ve sinirlerinizi alt üst etsin. Siniriniz dağılmadan alın elinize materyelinizi başlayın yazmaya. Ertesi gün sakin kafa tekrar girin okuyun yazdıklarınızı bir düzenleme yapın (küfürleri ne bileyim yayınlanamayacak şeyleri silin) alın size nefret kokan bir savaş sahnesi.

Öbür türlü duyguyu nasıl yansıtacağımı bulamıyorum. Genel olarak canım sıkıldığı için yazma girişiminde bulunduğum her öykü sislerin arasında kalıyor. Beceriksiz biri olduğumdan da genellikle sonunu getiremiyorum. Yada öyküde anlatmak istediğimi bir ben anlıyorum. Çok kapalı oluyor.