Kayıp Rıhtım Arşiv Forum

Liman Kenti => Yolgeçen Hanı => Bilim & Teknoloji => Konuyu başlatan: azizhayri - 24 Haziran 2014, 12:46:42

Başlık: Güneş
Gönderen: azizhayri - 24 Haziran 2014, 12:46:42
Merhaba arkadaşlar:
Önce bu konunun burada olup olamayacağı hususunda tam bir karara varamadığımı söylemeliyim. Ya da şöyle diyebiliriz: daha iyi bir başlık bulamadığım için buraya yazıyorum.
Eskiden beridir merak ettiğim bir konu var. Acaba uzaklardan Güneş nasıl gözükür. Mesela Mars yörüngesinden veya Jüpiterin uydularından nasıl görünür. Bize hayat veren sarı yıldızımız Uranüsten ne kadar parlak görünüyordur. Bu konu da bana yardımcı olabilecek bir arkadaş var mı? Böyle bir astrofoto gören bilen var mı?
İlginiz için şimdiden teşekkür ederim...
Başlık: Ynt: Güneş
Gönderen: azizhayri - 03 Temmuz 2014, 14:28:39
Arkadaşlar tekrar merhaba:
Az önce gene internette dolandım. Vayager'in veya diğer uzay sondalarının çektiği fotoları aradım. Güneşin uzaktan mesela Jüpiterin veya Satürn'ün oralardan nasıl göründüğü konusunda fotoğraf bulamadım. Bildiğim kadarıyla Küçük mavi nokta diye meşhur sayılabilecek bir foto var ama güneşin nasıl göründiğüne dair bir fikir verebilecek fotoğrafa rastlayamadım. Sizce, biricik yıldızımız oralardan ne kadar farkedilir durumdadır. Bu konuda yardıma gereksinimim olduğunu tekrar yazmak istiyorum. Teşekkürler.
Başlık: Ynt: Güneş
Gönderen: Ghauldin - 03 Temmuz 2014, 14:42:02
Merhaba,

Öyle bir görüntü yok, bende bçok önceleri araştırmıştım. Ama çok kısa bir bilgi ile kafanda birşeyler canlandırabilirim. Gezegenlerin Dünya'ya uzaklıklarının ölçülerini aşağıya yazdım. Ve Dünya ile Güneş'in arasında ki mesafeyi de. Güneş'in Dünya'dan nasıl göründüğünü biliyoruz, oradan bir çıkarım yapabilirsin.

Merkür : 1AU       :  149,597,870 km
Venüs  : 1AU       :  149,597,870 km
Mars    : 1.52AU   :  227,939,100 km
Jüpiter : 5.20AU   :  778,547,200 km
Satürn : 9.58AU   :  1,433,449,370 km
Uranüs : 19.23AU :  2,876,679,082 km
Neptün: 30.1AU   : 4,503,443,661 km
Plüto   : 39.48AU  : 5,906,376,272 km

Bu mesafeler aynı zamanda güneşe olan uzaklıkları. AU Türkçe'de GB olarak kullanılır (ya da AB.) 1 Gök Birimi: ortalama Dünya'nın Güneş'e olan uzaklığıdır ve 150 milyon kmdir.

Güneş değil de aklında fikir oluşabileceğini düşündüğüm Mars'tan Dünya'nın görüntüsü:

Spoiler: Göster
(http://1.bp.blogspot.com/-T3EaT4DP4IU/UtVBNQJyKSI/AAAAAAAAHNw/GHhKEgG4XDg/s1600/Earth_from_Mars_by_rholdorf.jpg)


Ek olarak;

Gezegenlerin Dünya'ya uzaklığı gezegenlerin o anda nerede ve Dünya'nın da o anda nerede olmasına bağlı olarak değişebilir. Ama kabaca bir hesap yapmak gerekirse Güneş'e Dünya'dan daha yakın gezegenlerin mesafeleri ortalama olarak 1 astronomik birimdir. Aslında bu çok güzel bir nokta: Mesela Venüs'ün Dünya'ya ortalama uzaklığını ele alalım: Venüs-Güneş (VG) ve Dünya-Güneş (DG) mesafelerini kullanacağım.

Venüs Dünya'ya en yakın olduğu zaman doğal olarak Güneş ile Dünya arasında yer alır: Bu mesafe kabaca DG-VG'dir.

Venüs Dünya'ya en uzak konumdayken Venüs Güneş'in öbür tarafındadır: Bu nesafe kabaca DG+VG'dir.
Şimdi eğer ortalama almak istiyorsak, basitçe bu iki mesafeyi toplayıp ikiye bölmemiz gerekmektedir: (DG-VG+DG+VG)/2=2DG/2=DG.

Görüldüğü gibi Venüs'ün Dünya'ya ortalama uzaklığı kabaca Dünya-Güneş arası mesafe kadardır. Aynı şekilde venüs yerine Merkür koyarsak (formülde V yerine M) yine aynı sonucu buluruz.

Şimdi bunu biraz daha genelleyelim: En uzaktaki gezegen olan Neptün'e diğer tüm gezegenlerin ortalama uzaklıkları ne kadardır? Cevap hep aynı olacaktır: Kabaca Neptün-Güneş arası mesafe kadar.

Aslında gezegenler birbirleri etrafında dönmedikleri için, birbirlerine göre konumları çok dinamik bir şekilde değişim gösterir. Çünkü referans alınan iki nokta da hareketlidir. Ancak Güneş'e göre hareket söz konusu olduğunda referanslardan GÜüeş hep sabit kabul edildiği için ortalama mesafeyi anlık mesafeye daha iyi bir şeklilde yaklaştırabiliriz.
Başlık: Ynt: Güneş
Gönderen: azizhayri - 03 Temmuz 2014, 16:45:59
Tekrar Merhaba:
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim ama öğrenmek istediğim tam olarak bu değildi. İsterseniz -kıskanç olmayı bir kenara bırakarak- neyi öğrenmek istediğimden önce neden öğrenmek istediğimi yazayım.
Kurgu iskelesinde taslak diyebileceğim bir kaç denemem var. Bunların bir kısmı bilim kurgu türü demek iddialı olsa da bilimkurgu temalı öykülerden oluşuyor. Kafamdan geçenlerden hikayelerden biri de bu yönde. Konudan kısaca söz etmem gerekirse gelecek yüzyılda Satürnün veya Jüpiterin uydularından birinde kurulmuş bir koloniden, bir manastırda geçen bir olaylardan söz etmek istiyorum. İşte burada ilk sorum önem kazanıyor; O kadar uzaktan Güneş nasıl görünür. Minicik bir küre mi yoksa diğerlerinden daha parlak bir yıldız mı? Dünyamıza, koca bir gezegene hayat veren bir yıldız oaralara ne kadar cimri davranıyordur. Öğrenmek istediğim bu. Ne dersiniz bu konu da...
Başlık: Ynt: Güneş
Gönderen: Ghauldin - 03 Temmuz 2014, 17:06:02
Aslında cevabı mesajımda belliydi, biraz hayal etmeniz gerekirdi okuduktan sonra. Sayılar belki kafanızı karıştırmıştır ama şimdi sayılardan uzak diyarlarda anlatayım sizlere. Resim çizdim paintten, umarım açıklayını olmuştur efenim.

(http://i.hizliresim.com/9X6285.png)
(Dat graphic  8))

Yani Jüpiter'den bizde ki kutup yıldızı gibi gözükürken Satürn'de de neredeyse o civarda. :)


Başlık: Ynt: Güneş
Gönderen: Marius - 06 Temmuz 2014, 22:10:39
Aslında Mars'dan yollanan görüntülerin arasında güneş de var elbette. İlk foto Curiosity tarafından 2013'de çekilmiş. Alttaki ise Spirit tarafından 2005'de . Her gezegene yollanan araçtan gökyüzü görüntüsü almak pek sağlıklı olmuyor. Örneğin Titan'da yıldızlara dair hiç bir şey göremeyiz ne yazık ki. Dış sistemlere yollanan bir çok uydu da uyku durumunda.

(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c2/Martian-Sunset-O-de-Goursac-Curiosity-2013.jpg/799px-Martian-Sunset-O-de-Goursac-Curiosity-2013.jpg)
(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/68/MarsSunset_losslesscrop.jpg/800px-MarsSunset_losslesscrop.jpg)


Şöyle de bir çizim var daha ayrıntılı.

Spoiler: Göster
(http://www.fromquarkstoquasars.com/wp-content/uploads/2013/11/How-does-the-sun-appear-on-other-planets.jpg)




Son mesajlara da eklemem gereken bir şey var. Biz her zaman güneşi bir hayat kaynağı olarak kabul ederiz. O olmazsa hiç bir yerde yaşam olamayacakmış gibi düşünürüz. Halbuki mutlak karanlıkta bir çok canlı hücre yaşamını sürdürebilir. Biz her zaman dünya benzeri gezegenler ararız çünkü başka türlü yaşamı hayal edemeyiz ancak denizlerinin sıvı metan, topraklarının metal, elmas olduğu bir çok gezegen vardır. Güneş de zaten samanyolunda oldukça küçük bir yıldızdır. Öyle ki bizim sistemimizin dışında hiç bir şeye bir etkisi olamıyor malesef.
Başlık: Ynt: Güneş
Gönderen: azizhayri - 07 Temmuz 2014, 12:32:41
Tekrar merhaba
Sanırım son gönderdiğiniz fotoğraf çok işime yarayacak. Ama aynı fotoğraf bende bir o kadar da hayal kırıklığı yarattı. Uzaklara düşünmek ve ibadet etmek için göndermeyi düşündüğüm Tanrının sevgili kulları için herşeyi yeniden düşünmem ve planlamam gerekecek. Yardımlarınız için çok teşekkür ederim...
Başlık: Ynt: Güneş
Gönderen: realramtha - 23 Temmuz 2014, 10:56:10
değerli bilgileriniz için teşekkürler
Başlık: Ynt: Güneş
Gönderen: BerkeB - 25 Temmuz 2014, 16:15:47
Alıntı
Bize hayat veren sarı yıldızımız Uranüsten
:ne
Başlık: Ynt: Güneş
Gönderen: armeneus - 11 Ağustos 2014, 17:34:15
Gökkubbemizde Gezintiler isminde birkaç bölümlük bir belgesel var. Oraya bakabilirsen, sanırım aradığın cevaplardan fazlasını bulabilirsin.
Başlık: Ynt: Güneş
Gönderen: Grayswandir - 22 Eylül 2014, 23:36:25
Tekrar merhaba
Sanırım son gönderdiğiniz fotoğraf çok işime yarayacak. Ama aynı fotoğraf bende bir o kadar da hayal kırıklığı yarattı. Uzaklara düşünmek ve ibadet etmek için göndermeyi düşündüğüm Tanrının sevgili kulları için herşeyi yeniden düşünmem ve planlamam gerekecek. Yardımlarınız için çok teşekkür ederim...

Pardon?!