Kayıp Rıhtım Arşiv Forum

Kurgu Edebiyatı => Fantastik Edebiyat => Diğer Fantastik Eserler => Konuyu başlatan: mit - 10 Kasım 2014, 16:03:45

Başlık: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 10 Kasım 2014, 16:03:45
(http://www.kayiprihtim.org/portal/gorsel/2014/10/locke-lamora-top.jpg)

Locke Lamora’nın Yalanlarına Hazır Olun!

Yenilmez bir silahşor, usta bir hırsız, duvarlardan geçebilen bir hayalet ve fakirlerin dostu olduğu söylenen Locke Lamora’yla tanışmaya ve onun yalanlarına hazır mısınız?

Camorr şehri, tarihi boyunca pek çok soysuzluğa, yolsuzluğa, uğursuzluğa, hırsızlığa tanıklık etmiş, büyülü atmosferinde her birini tek tek sindirebilmiştir; Camorr’un Belası’nın ismi şehrin nemli duvarlarında yankılanana dek…

Camorr’un Belası’nın yenilmez bir silahşor, usta bir hırsız, duvarlardan geçebilen bir hayalet ve fakirlerin dostu olduğu söylenir.

İşte o efsanevi “Bela” narin yapılı, gözü kara ve becerikli Locke Lamora’dır. Locke kimsenin beceremediği bir ustalıkla zenginleri soymasına rağmen, bir başka efsanedeki büyük okçunun aksine çaldıklarından fakirlere tek bir kuruş bile koklatmaz. Locke’un tüm kazancı kendisi ve isimlerinin hakkını fazlasıyla veren hırsızlar çetesi Centilmen Piçler içindir.

Onların sahip olduğu tek ev olan ve her türlü dümen, hile ve numaralarını gerçekleştirdikleri kadim Camorr şehrinin kaprisli ve renkli yeraltı dünyası, içten içe çürümekte ve gizli bir savaş yüzünden parçalanmaktadır. Tek ayak üzerinde onlarca yalan söyleyen Locke ve çetesi, bu büyülü dünyada bu kez tek ayaklarını bile yere basamadan içerisine düştükleri ölüm oyunundan kurtulmak zorundadır.

Alıntı
“Locke Lamora’nın Yalanları en sevdiğim on kitap arasında bulunuyor. Belki de ilk beştedir. Kitabı okumadıysanız, okumalısınız. Okuduysanız, muhtemelen yeniden okumalısınız…”
– Patrick Rothfuss

“Canlı, orijinal ve çekici. Muhteşem bir şekilde yazılmış.”
– George R.R. Martin

Yarattığı dünya ve kuvvetli kalemi sayesinde Patrick Rothfuss, Brandon Sanderson gibi isimlerle adı sık sık anılan Scott Lynch, çarpıcı romanı Locke Lamora’nın Yalanları’ında bir macera kitabının sürükleyiciliğini, bir fantastik kitabın yaratıcılığıyla birleştirip üzerine George R. R. Martin’in okuyucuyu beklemediği yerden vurmayı başaran anlatımını katıp, bizlere eşsiz bir hayal dünyası sunuyor.

Yakın zamanda raflardaki yerini alacak kitabın çevirisini Cihan Karamancı, yayına hazırlığını ise M. İhsan Tatari üstlendi. Tanıtım ve künye bilgileri için buraya (http://www.kayiprihtim.org/portal/kitap/locke-lamoranin-yalanlari/) tıklayabilirsiniz.

Haber: Hakan "magicalbronze" Tunç (http://www.kayiprihtim.org/portal/kose-yazari/hakan-tunc-magicalbronze/)
Başlık: Locke Lamora’nın Yalanları İçin Patrick Rothfuss Ne Diyor?
Gönderen: mit - 10 Kasım 2014, 16:07:08
(http://www.kayiprihtim.org/portal/gorsel/2014/11/Rothfuss.jpg)

Locke Lamora’nın Yalanları İçin Patrick Rothfuss Ne Diyor?

İthaki Yayınları tarafından yayınlanan ve geçtiğimiz hafta raflardaki yerini alan Centilmen Piç Serisi’nin ilk kitabı Locke Lamora’nın Yalanları, Patrick Rothfuss’un radarından kaçabilmiş değil.

Bildiğiniz gibi kendisi Goodreads hesabında hiç çekinmeden yüzlerce kitaba yorum yapıyor. Yazar egosundan arınmış olduğu için de gerektiğinde 5 üzerinden 5 yıldızı vermekten, ya da çılgın bir hayran gibi heyecanlı yorumlar yapmaktan geri durmuyor. Hatırlarsanız sizlere Rothfuss’un yaptığı yorumlarla ilgili bir proje de sunmuştuk (http://www.kayiprihtim.org/portal/2014/08/05/dusunduk-ki-patrick-rothfussdan-daha-cok-yorum-duymak-istersiniz/). İkinci kısmı da yakında sizlerle olacak!

Şimdi gelelim Rothfuss’un neler dediğine. Kendisi yine lafını sakınmamış, beğenisini en üst kademelere çıkartarak,  yeri geldiğinde Rüzgarın Adı ile bile kıyaslayarak uzun bir yoruma imza atmış. Biz de bu yorumu sizler için çevirdik!

Patrick Rothfuss’un Locke Lamora’nın Yalanları’na dair yorumu Bülent Özgün’ün çevirisiyle hemen BURADA (http://www.kayiprihtim.org/portal/2014/11/10/locke-lamoranin-yalanlari-icin-patrick-rothfuss-ne-diyor/) sizleri bekliyor!

Haber: Hazal "Fırtınakıran" Çamur (http://www.kayiprihtim.org/portal/kose-yazari/hazal-camur-firtinakiran/)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: spren - 13 Kasım 2014, 22:04:51
Sissoylu'yu bitirmemin ardından,Pat'in sözlerine güvenerek, bugün başlıyorum :) Yok mu başka kitaba başlayan?
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: alper213 - 13 Kasım 2014, 22:12:22
Ben de bugün aldım ama elimdeki kitabı bitirince başlarım ona. Pat'e hepimiz güvendik galiba :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Lordmuti - 13 Kasım 2014, 23:02:36
Ben beğendim kitabı, tavsiye ederim.

Sadece rahatsızlık duymak demeyelim de gözümü tırmalayan bir şey var onu belirtmek istiyorum: Konuşmalarda çok fazla "ah", "..." ve aynı kelimeyi tekrar söylemek gibi duraklamalar/yavaşlamalar var. Yazar o anları daha iyi anlatmak için kullanmış bunları belki ama bana çok fazla geldi. Bunları sürekli kullanmasa, arada konuşmayı bölüp kısa bir süre durakladı, bir nefes verdi vs. gibi betimlemeler olsa daha iyi olurdu gibi geliyor. Bir de o ahlar vahlar yerine eee, ııı falan kullanılsa daha yerelleştirilmiş bir çeviri olabilirdi gibi geliyor. Çünkü küfürler falan çok güzel Türkçeleştirilmiş, elinize sağlık :D

Puan olarak 9 mu versem 10 mu versem diye çok kararsız kaldım. 9,5 diyelim :P
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 14 Kasım 2014, 16:54:43
O "ahları" başta ben de eee ya da ıııı mı yapalım diye düşündüm ama Camorr'un kendine özgü konuşma tarzı gibi algılamamız gerektiğinde karar kıldık sonra :) Çünkü her yere eee veya ııı uymuyordu.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: cankutpotter - 14 Kasım 2014, 19:21:17
Bir ön okumamız yok değil mi? Okuyacak pek çok kitabım var gerçi ama ön okuma olsaydı bir fikir edinirdim en azından. :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 14 Kasım 2014, 21:19:28
Buyrunuz. Kayıp Rıhtım'a özel:

https://www.dropbox.com/sh/ouscjbyb6rx8ych/AAAnSSrThY60B5QzVqSl_Gusa?dl=0
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: cankutpotter - 15 Kasım 2014, 16:42:53
HMM, ilginç bir şeye benziyor, merak ettim ön okumadan sonrasını. Ama şu an çalışmam gereken vizeler ve okumam gereken yığınla kitap var. :) Birkaç aydan önce başlamam pek mümkün görünmüyor ama bakalım. :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Grayswandir - 18 Kasım 2014, 14:44:53
Kitabı ikinci yarısını soluksuz okuyarak (ilk yarısı da çok iyi, ikinci yarıda işler iyice karışıyor yalnızca) bugün bitirdim, ve hakikaten söyleyecek bir şeyim yok. Rothfuss'un dediği kadar var. Muazzam.

Spoiler: Göster
Sonda büyücünün haline az da olsa içim sızlamadı değil. Hak etmediğinden değil de delirmiş adam. Bir yandan da hoşuma gitti, güya "kahraman" olduğu için intikam almayı reddeden, tabiri caizse "elinden geleni ardına koyan" karakterlere uyuz oluyorum çünkü. Ila justicca vei cala.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 18 Kasım 2014, 19:00:17
Scott Lynch hakikaten de hayran olunası bir evren yaratmış. Şahsen ben ilk yarısını da ikinci yarısını da büyük bir keyifle okudum. Genelde ilk 100 sayfa sıkıntım vardır, bilenler bilir. Ama bu kitapta hiç de öyle bir şey yaşamadım. Hatta bazı yerlerde düzeltiyi falan bırakıp tam gaz okumaya kaptırdım kendimi. Cidden iyiydi.

Yazarın arada bir geçmişe gidip şehirle ilgili bilgileri bölüm arlarında vermesini ayrı bir takdir ettim ben. Başlangıçta şu şudur bu budur diye bizi bilgiye boğmaktansa böyle bir yöntemi tercih etmesi çok yerinde olmuş.

Kitapta en sevdiğim kısımlardan biri şurası oldu:

Alıntı
“Tanrılar aşkına, burayı çok seviyorum,” dedi Locke, parmaklarıyla baldırlarında tempo tutarak. “Bazen bütün bu şehrin sırf tanrılar suça bayılıyorlar diye yaratıldığını düşünüyorum. Yankesiciler sıradan halkı, tüccarlar kandırabildikleri herkesi, Capa Barsavi hem soyguncuları hem de sıradan halkı, küçük soylular da neredeyse herkesi soyuyor. Dük Nicovante ise arada bir ordusunu yanına alıp Tal Verrar’ı veya Jerem’i soyup soğana çeviriyor. Kendi soylularına ve sıradan halkına ne yaptığından bahsetmiyorum bile.”

“Bu da bizi soyguncuların soyguncusu yapıyor,” dedi Böcek. “Diğer soyguncuların soyguncusu için çalışıyormuş gibi yapan soyguncular.”
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: spren - 23 Kasım 2014, 00:12:51
Evet iyi ki Pat'e güvenip kitabı almışım dedim sonunda.

 Ne yalan söyleyeyim ilk 50 sayfada baya bir sıkılmıştım ama azmettim devam ettim. Zaten asla yarım bırakamazdım.
Karakterlerin hepsini, özellikle de ana karakteri çok benimsemiş olarak okudum. Sanza'lar, Jean hatta Böcek sanki kendi kardeşim oldular. Bir yerden sonra Locke'un kibri beni acayip güldürmeye ve 'Locke'dan başka ne bekleyebilirdim ki.' demeye başladım.
Bakınız,
Spoiler: Göster
'Kuşun güzelmiş gtoş'. Sanırım en çok buraya güldüm. Sonra da gidip bu lafını Örümcek'e böbürlenerek anlatması :))


Neyse sonuç olarak ve genel olarak adında yalan, içinde hırsızlık ve bol bol küfür geçen bir kitaba göre baya baya duygu içeriyordu.
Özellikle,
Spoiler: Göster
Gri Kral'la son dövüşünde Locke'un 'Tek yapmam gereken seni burada tutmak... Jean gelene kadar' dediği yer beni benden aldı. Belki sizi bu kadar etkilememiştir bilemiyorum.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: muaet - 23 Kasım 2014, 01:47:43
Kitap nefisti gerçekten. Yukarıdaki her yoruma imzamı atıyorum. Evren şahane, karakterler iyi tasarlanmış. Küfürler ne fazla ne yersiz. Şakalar kaliteli. Kitap beklentilerimi karşılayıp, fazlasını da ekledi. Diğer kitabı büyük bir hevesle bekliyorum. Bir de belirteyim, yapısı bana Dishonored'daki ortamı anımsattı nedense. Şehrin ve halkın ziyadesiyle suyla haşir neşir olması falan. Bir sonraki kitapla birlikte dünyanın haritası da gelirse, tadından yenmez.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Elendil_XX - 23 Kasım 2014, 23:17:45
Tek kelimeyle MUAZZAM'dı.

Sadece bunu söyleyip geçilmeyi hak etmiyor tabi, biraz bahsedelim bakalım(biraz mı?) :)

Öncelikle kitabın çevrileceği haberini aldığımdan beri büyük bir merakla beklediğim bir kitaptı Locke Lamora’nın Yalanları. Bunda Rothfuss’un ve yabancı okurların yorumları etkiliydi tabi. Çıkar çıkmaz da aldım okudum ve ne diyebilirim ki BA-YIL-DIM!...Gerçekten de tüm övgüleri hak ediyor.

Bir kere yaratılan atmosfer şahane. Yazar alışılageldik dünya’lardan oldukça farklı bir dünya yaratmış. Gerçi Sanderson ya da Rothfuss’un ki gibi en ince ayrıntısına kadar “kendine özgü” bir evren ile karşı karşıya değiliz. Kitabın geçtiği Camorr şehri bildiğimiz orta çağ Venedik’ine benzer bir şehir. Ama yazar bu şehri öyle bir anlatmış, öyle güzel tasvir etmiş ki (özellikle Sahtefer ve cam kule’ler tasvirleri inanılmaz) hayran kalmamak elde değil.

Gelelim Locke karakterine. Kvothe’den sonra bu kadar benimseyeceğim ve sevebileceğim bir karakter daha çıkacağını sanmazdım, gerçekten çok sevdim. Kitap ilk çıktığında “Rüzgarın Adı” ile karşılaştıranlar ve ana karakterlerinin çok benzer olduğu yönünde yorumlar olmuş. Katılamayacağım, fazla alakaları yok açıkçası. Sadece ikisi de yetim ve ikisi de sahte bir şehir efsanesi yaratıyorlar. Bu açıdan benzer olabilirler ama bunun dışında pek ortak noktaları yok diyebilirim.

(Bu bahsettiğim şehir efsanesi olayı kitapta şu sekilde anlatılıyor ki buna çok gülüyorum.. ;D)
Camorr'un efsanevi BELA'sının yenilmez bir silahşor, usta bir hırsız, duvarlardan geçebilen bir hayalet ve fakirlerin dostu olduğu söylenir.

Peki Locke’u özel yapan ne?..Çoğu fantezi roman kahraman’larının aksine süper güçleri ya da büyü yapma gibi yetenekleri yok ama dolandırıcılıkta, sahtekarlıkta ve soyluları elinde oynatarak soyup soğana çevirmede üstüne tanınmayan biri. Centilmen Piç'ler (bu ne harika bir isimdir!) ile birlikte gerçekleştirdiği oyunları ve dalavereleri okurken ağzınız açık kalıyor(benim çoğu zaman hiç kapanmadı! :blink). Özellikle Locke’un sadece kendisine gereken bir kıyafet bulmak için oynadığı oyunları anlatan bir bölüm var ki inanılmaz etkileyici.

Locke dışında ki karakterler de harika, özelikle Jean, Böcek ve Gri Kral’a bayıldım.
Spoiler: Göster
Yalnız ikizlerin ve Böcek'in öldükleri sahne de mahvoldum açıkçası, hiç beklemiyordum. :-\

Jean de tek başına roman çıkartılacak kadar efsane biri, hayran olacaksınız kendisine diyeyim sadece, başka bir şey söylemeyeyim. Özellikle bir "...Jean gelene kadar" olayı var ki ağlatır.. :ne

Kitap ayrıca bir kurgu harikası. Bölüm içlerine serpiştirilen Locke’un çocukluğunu ve Camorr şehri’nin tarihini anlatan küçük ARA’lar kitaba renk katıyor. Ama bu durum bazen çok can sıkıcı olabiliyor tabi, hikaye’nin bazı kırılma anlarını soluksuz bir şekilde okurken birden alakasız bilgilere mahsur kalacak şekilde araya giren bölümler kopukluk yaratıyor. Bu olur olmadık yerde araya giren bölümler dışında kitap’ta gerçekten haddinden fazla tasvir ve şehir-lord ismi cümbüşlüğü var. Bazen paragraflarca Camorr şehri’nin havasından suyundan, dük ve lord'ların dan bahsediliyor, okurken sık sık “Tamam çok güzel de yeter artık bu kadar bilgi konuya gel” dediğimi hatırlıyorum.

Hikaye içinde bir çok sürpriz de barındırıyor, özellikle ortalara doğru bir ters-köşe olayı var ki apışıp kalıyorsunuz ve Locke’un ondan sonra yaptıklarını “normal” karşılamaya başlıyorsunuz.

Ve final…cidden çok iyiydi. Bu arada kitap boyunca Locke’un aşık olduğu bir kız’dan bahsediliyor, acaba karşımıza çıkar mı diye çok bekledim ama sonra’dan öğrendim ki serinin 3. kitabı olan "Republic Of Thieves" de karşımıza çıkıyormuş.

Son olarak anlatımı, mizahı ve karakterleriyle kitap gerçekten çok iyiydi. Umarım 2. kitap olan "Kızıl Gökler altında Kızıl Sular" da kısa sürede çevrilir ve okuruz.

Şiddetle tavsiye ediyorum.
 8)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: kahlan1299 - 26 Kasım 2014, 23:12:09
yani kitapta fantastik bir  dünya dışında fantastik bir öğe yok mu?büyü yetenek gibi..
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Grayswandir - 26 Kasım 2014, 23:14:22
Var, ama pek ön planda değil. Hepi topu bir tane büyücü görüyoruz, çok önemsiz bir karakter değil o da ama yan karakter sonuçta. Ama ne gerek var ki zaten? Bu kadar muhteşem bir hikayede hiç eksikliğini hissettirmiyor, hatta böyle daha bile iyi olmuş. Büyülerin havada uçuştuğu bir hırsız romanı nasıl olurdu bilemem.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Elendil_XX - 26 Kasım 2014, 23:57:20
yani kitapta fantastik bir  dünya dışında fantastik bir öğe yok mu?büyü yetenek gibi..

Çok fazla fantastik öğe yok kitapta evet. Ana karakterimiz Locke'un da doğuştan yetenekli bir hırsız ve dolandırıcı olması dışında büyü vs. tarzı doğa üstü güçleri yok.

Ama kitapta büyücülük kavramı var. Daha doğrusu tek bir karakter görüyoruz büyücü olarak ama genel olarak nereden geldiği ve nasıl güçlere sahip olduklarından bahsediliyor. Bunlar (yani büyücüler) bir tarikat ve büyü yeteneklerini bulundukları ülkelerde çok yüksek ücretli olarak satabiliyorlar. Ücretini ödeyen kişiler büyücüleri (ve güçlerini) belli bir süre boyunca kullanıp istediklerini yaptırabiliyorlar. Hayli ilginç bir büyü konsepti var kitapta, ben sevdim açıkçası.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 27 Kasım 2014, 01:23:50
yani kitapta fantastik bir  dünya dışında fantastik bir öğe yok mu?büyü yetenek gibi..

Ayrıca arka planda anlatılan her şey fırtınadan önceki sessizlik gibi. Atalar, Bağlıbüyücüler, korsanlar... Hepsi de serinin sonraki kitaplarında çok fantastik şeyler görebileceğimizin habercileri âdeta. Diğer kitaplarını henüz okumadım ama büyük hissediyorum!
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: spren - 27 Kasım 2014, 08:11:03
Yapmayın Camorr başlı başına fantastik bir şehir bence :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Elendil_XX - 27 Kasım 2014, 09:41:10
Yapmayın Camorr başlı başına fantastik bir şehir bence :)

Arkadaş yaratılan dünya dışında başka fantastik öğe yok mu demiş, o yüzden büyücülerden falan bahsettik. :)
Yoksa Camorr zaten ultra fantastik bir şehir. Hele o cam kule olayı yok mu resmen okurken görmek istedim orayı. :ne
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: muncyy - 27 Kasım 2014, 12:53:19
Ben en çok Locke Lamora’nın adını merak ettim
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: spren - 27 Kasım 2014, 15:01:47
Cam kuleyi ben de çok merak ediyorum.

Bu arada kitabın film hakkı Warner Brothers tarafından alınmış bu kule olayında görsel bir şölen yaşabilir miyiz acaba diye çok ümitliyim. Genelde kitabını okudum filmleri izlemeyi seviyorum ama tersini  sevmem :)

Locke Lamora'nın ismine gelince.

Spoiler: Göster
Ben pek merak etmiyorum açıkcası. Gri kral soyadının yalan yanlış olduğunu söyleyince birazcık tahmin etmiştim, birazcık çünkü ilk ismini söylediğinde 5-6 yaşındaydı bu kadar da yalancı olamaz dedim ama çok fazla yalancıymış :) Gerçek isminden pek bir şey çıkacağını sanmam ama çıkarsa da ters köşe olurum çok da sevinirim.


Son olarak sanırım birisi Camorr'u merak etmişti sanırım :)

Spoiler: Göster
(https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQFFG8nm3E41F7A8DJ72YinaM9XNdcdM-_-bg6b6doQ5vQAGiO1-A)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: alper213 - 14 Ocak 2015, 13:38:50
Bundan sonra okunacak kitabım olmadığından kitabı yaya yaya 2 haftada bitirdim. İnternetten Camorr'un haritasını bulup adı geçen yerleri okurken elimle takip ettim. Çok da zevk aldım. Sonlarına doğru  ‘kim bilir 2. kitap ne zaman çevrilecek’  düşüncesiyle hüzünlendim. Bilmem herkeste de oluyor mu ama ben sevdiğim kitapların bitişlerinde hep bir hüzün hep bir boşluk duygusuna kapılıyorum. Her neyse şimdi içinde spoiler içerebilecek düşüncelerime geçelim.
Spoiler: Göster

Greyswandir gibi ben de kahramanların intikam almayı reddetmesi mantığına uyuz oluyorum. Bu kitap da bu yönden beni tatmin etti.

Seri kitapların ilk 100-150 sayfasında kendimi sıkılmaya adapte eder öyle başlarım. Ama bunda kitabın yarısına kadar hiç sıkılmadan okudum.
 
Sakınılmadan rahatça küfürlü konuşulması sokaklarda yetişen hırsızlar havasını iyi yansıttı. Çok da iyi oldu bence.

Kitapta ister istemez Lock Lamora’yla Kvote’yi karşılaştırdım. İkisi de iyi yalancı ve aktör. Ama bana göre Lock Lamora, Kvothe gibi büyü yapıp şarkı söyleyemese de sahtekarlık ve aktörlükte çok daha iyi.
        
Camorr’un kurgusu çok hoşuma gitti oldukça ayrıntılı anlatımıyla ve netten bulduğum haritanın da yardımıyla resmen şehire aşina oldum.  Sonlara doğru haritaya bakmadan aklımda rahatça canlandırabiliyordum.

Hayal kırıklığına uğradığım yer Locke ‘un Gri Kral taklidiyle Barsavi’nin karşısına çıktığı kısım oldu. Gri Kral’ın daha büyük ve karmaşık plan yapacağını tahmin etmiştim. Ayrıca Barsavi, Gri Kralı çok da dövmeden yani orasını burasını kırmadan at sidiği dolu fıçıya koyup nehre attırıyor. Bence garristalarını ve kızını feci şekilde öldüren birisine çok daha tatmin edici şekilde muamele yapması daha mantıklı olurdu.


Sonuç olarak merakla çevrilmesini beklediğim bir serim daha oldu. Goodreads ten gördüğüm kadarıyla 7 kitap olarak tasarlanmış. Devamını heyecanla bekliyorum
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: miladras - 17 Ocak 2015, 14:34:27
Bu serinin yurtdışında kaçıncı kitabı yayınlanmış acaba bilen var mı ?
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Elendil_XX - 17 Ocak 2015, 14:58:42
Bu serinin yurtdışında kaçıncı kitabı yayınlanmış acaba bilen var mı ?

En son serinin 3. kitabı olan "Republic of Thieves" yayınlandı.

Seri 7 kitap olarak planlanıyormuş. :hömm:
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: miladras - 19 Ocak 2015, 07:51:59
Eyvallah. Teşekkür ederim :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Fırtınakıran - 25 Ocak 2015, 16:37:58
Kafamı dağıtmak için kütüphanemdeki yeni kurbanım bu kitap oldu. Bugün itibariyle bitirdim kendisini.

Öncelikle seriye adını veren "Centilmen Piç" olma durumu oldukça hoşuma gitti. Genelde serilere adlarını veren durumlar kitaplarda doğrudan geçmez. Uzaktan bir bağlantıyı siz kurarsınız. Oysa bu kitapta daha ilk sayfalarda serinin adının neden böyle olduğunu anlıyor ve "doğrudan" bir ilişki kuruyorsunuz.
Mesela başlarda Locke Lamora'nın düzenbaz bir hırsız olmasından dolayı tamamen ona ithafen böyle bir seri adına sahip olduğunu düşünmüştüm. Arkaplanda daha fazlası çıkınca bir hayli keyiflendim.

Kitap güzel başladı ve güzel devam etti, ancak 110larda "İyi hoş da bu böyle gitmez," demeye başlamıştım. Ortada kurulu bir düzen ve bir hırsız çetesinin soygun planı vardı. Soctty Lynch'in anlatımı oldukça güzel olsa da sadece bu kurguyla 580 sayfa nasıl bitecekti? Bir yerde illa ki sıkılacaktım. Neyse ki yazar imdadıma yetişti ve önce bir ters köşe, sonra da o ters köşenin tersiyle (ters köşe kare?) lineer bir kurgu planlamadığını gösterdi. Hele ki Capa Barsavi, Nazca, Gri Kral ve Örümcek kitaba dahil olunca sadece bir soygunun seyrini izlemeyeceğimden emin olup kitabı daha büyük bir merakla okumaya başladım. Hatta Peder Zincir'in geçtiği her flashback sahnesinde pek bir keyiflendim.

Scott Lynch yazmış olduğu bu ilk kitapta oldukça başarılı bir dünya çizmiş. Bu dünyanın en sevdiğim yanı buram buram Akdeniz kültürü kokmasıydı. İlk defa fantastik bir kitapta Akdeniz kültürünü görüyorum. İsimler bile İtalyan ve İspanyol kökenli olarak seçilmiş (Stephen hariç :P.  O bu kaideyi bozarak canımı sıktı). Lynch'e hem yarattığı eşsiz ve "cam" bezeli dünya için teşekkü ediyorum, hem de fantastik bir diyara Akdeniz kültürünü yedirdiği için de minnetlerimi iletiyorum. Okura oldukça farklı bir deneyim yaşatıyor.

Lynch'in dünyasına verdiği özen betimlemelerine de bir hayli yansımış. Detaylı anlatımlarını hiç sıkıcı bulmadım. Dünyasını gözümüzde net biçimde canlandırmamıza yardımcı olduğu gibi, özene bezene yarattığı bu dünyayı basit cümlelerle tanıtmayı da seçmemiş. Çok da iyi yapmış.

Locke Lamora'nın yalanlarını oldukça beğenmeme ve her boş bulduğum anda okumama rağmen bazı eleştirilerim de olacak.

Bunlardan ilki kitapta bulunan dramatik sahnelerin yeterince vurucu olmadığına dair. Bu kitapta bir dram aramıyordum ve yazarın bunu ana etmen yapmamasına çok sevindim. Ama bazı sahnelerde beni üzmeyi ya da duygulandırmayı başaramadı. Kitabın genel atmosferi ve karakterlerin tutumları beni kendilerine oldukça bağlarken, bu gibi sahneler beklediğim etkiyi yaratmadı.

Bir diğer husussa kurguya dair olacak. Kitabın sonlarına kadar her çok iyiydi. Ancak iki yere oldukça takıldım. Hemen spoiler kutusu gelsin.

Spoiler: Göster
Barsavi Gri Kral'ı fıçıya tıkmadan önce birkaç yumruk salladı. Büyük bir hayal kırıklığı oldu benim için. Biricik kızına yapılan bu iğrenç saldırıdan sonra Barsavi gibi bir adam bu kadar hafif bırakır mıydı işi? Sanmıyorum. Fıçıya tıkılmadan önce çok daha fazlasının olması gerekiyordu. Burası hafif geçilmiş.

Bir diğer durumsa Gri Kral'ın neden tüm bunları yaptığına dair olacak. Burayı klişe buldum açıkçası. Gri Kral ve kardeşleri, Şahinci derken birleşen sıradışı bu gücün arkasından oldukça bilindik bir neden çıktı. Yakıştıramadım açıkçası. Scott Lynch çok güzel bir kurguya sahip bir kitap koymuş ortaya. Kitap boyunca neler yapabildiğini gördük. Gri Kral'ın nedenlerinde daha yaratıcı olmasını bekliyordum. Cevap beni tatmin etmedi.


Locke'un tam anlamıyla bir düzenbaz ve hırsız oluşu kitabı orijinal yapan önemli yanlardan biriydi. O gerçek bir hırsız, gerçek bir pislikti. Kitapta da dalga geçildiği gibi, Robin Hood ile uzaktan yakından alakası yoktu. Böyle bir karakteri başakrakter yapmak da oldukça özgün bir fikir. Yazarımız da bu girişimini oldukça iyi biçimde idare etmiş ve altından kalkmış. Kitabı sıradışı yapan etmenlerinden başında kesinlikle Locke Lamora geliyor demek istiyorum. Ayrıca Locke'un görünüş itibariyle hiçbir çekiciliği yok. Kendi kusurlarına da shaip oluşu onu standart mükemmel başkarakter yapmaktan da alıkoymuş.

Son olarak Scott Lynch'in kadınlara verdiği role değinmek istiyorum. Pek çok fantastik kitapta kadınları farklı rollerde görüyoruz. Lynch ise onları hayatın her alanına yedirmiş. Bazen bir simyacı, bazen bir fahişe, bazen Sabetha'nın tüm kurnazlığıyla tam kendisi, bazense dev köpekbalıklarıyla ölümüne dövüşen gladyatörler. Kendisini oldukça takdir ettim. Aklıma da Patrick Rothfuss'un bir konuşmasında Tolkien'i överken Hobbit'te neden bir tane bile kadın karakter olmayışından hayıflandığı sahne geldi. Lynch de böyle düşünüyor sanırım, çünkü kitabında erkeğin olduğu her alana kadını da yerleştirmiş. Aktif rol biçmiş.

Kendisini keyifle okutan ve çabucak biten bir eser bu. Okuduğum için çok mutluyum. Devamını da merakla bekliyorum. Hacimli formuna rağmen kısa zamanda bitiyordu.

Ayrıca çeviri ve editörlük dört dörtlüktü. Emeği geçen herkesin ellerine sağlık. Tertemiz ve başarıyla Türkçeleştirilmiş bir eserdi. Hele o küfürler :). Hepsi tam bize göre çevrilmiş şekilde, tanıdık biçimde sırıtıyordu.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Elendil_XX - 25 Ocak 2015, 16:56:49
Beğendiğine sevindim. :)

Duygu konusuna katılıyorum. Özellikle o malum sahnelerde ki duygu hiç verilememiş. Karakterler hiç bir şey olmamış gibi yoluna devam ediyor, beklenen etki yaratılamamış bu kısımlarda gerçekten.  :-\
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: tabibitosan - 25 Ocak 2015, 21:34:33
Ben de bugün başladım seriye. 2 defa misafir geldiği için okumam bölündü ama ilk izlenimim gayet iyi. Yazarın güçlü bir anlatımı kendini hemen belli ediyor ve yaratılan dünya çok hoşuma gitti. :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 25 Ocak 2015, 23:17:21
Fırtınakıran'ın spoiler içindeki iki eleştirisine de katılıyorum. Okurken benim de takıldığım noktalar olmuştu bunlar. Bunlara ek olarak kıyafet bulma kısmının da biraz uzun tutulduğunu düşünmüştüm. Her ne kadar Locke'u bir kez daha iş üstünde görme şansı elde etsek de... Beğenmene çok sevindim ayrıca ^^
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: - 05 Mart 2015, 13:49:49
Scott Lynch tarafından serinin 4. kitabının kapak görseli yayınlandı. Kitabın 2015 yılı içinde yayınlanması bekleniyor.


Spoiler: Göster
(http://www.gollancz.co.uk/wp-content/uploads/2015/03/Thorn-673x1024.jpg)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Elendil_XX - 05 Mart 2015, 14:30:56
Vay vay...Centilmen Piçler savaşa gidiyor. :fight:

Harika bir kapak olmuş cidden. Zaten bu serinin bütün kapak çalışmaları çok başarılı.

Bu arada bu serileri geriden takip etmek ne kötü yahu.
İthaki'ye güveniyoruz gerçi, serinin devam kitaplarına en kısa sürede kavuşacağız(umarım. :P).
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Cauthon - 28 Mayıs 2015, 10:40:34
Yorumları okuduktan sonra merek ettim ve kitabın siparişini verdim. Hayırlısı bakalım inşallah keyifle okutur.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: kara - 28 Mayıs 2015, 12:55:16
İkinci kitabın çevirisini heyecanla bekliyorum.Umarım yayınevi duyuyordur...:)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Fırtınakıran - 28 Mayıs 2015, 12:57:55
Çevirisi ve editörlüğü bitti. Haziran'da yayınlanacak sanırım. Tabii planda bir değişiklik olmazsa.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Elendil_XX - 28 Mayıs 2015, 13:38:58
Son okuduğum fantastik türündeki kitapların genelde hayal kırıklığı yaratmasından dolayı Centilmen Piç 2'yi çoook büyük bir merakla bekliyorum. Çıksın da okuyalım, keyfimiz yerine gelsin yahu. :D :P
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Kote - 28 Mayıs 2015, 20:50:35
Üniversite sınavı yüzünden hiç kitap okuyamadım 1 yıldır.Dövmeli adam ,Kan şarkısı , Kralların Yolu, Buz ve Ateşin Şarkısı devam kitaplarını bekliyordum hiçbiri çıkmamış koskoca 1 yılda.Sınavlar bitsin de bir bu , birde Sissoyluyu okuyacagım.Umarım diger kitapların eksikligini karşılarlar
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Evis - 28 Mayıs 2015, 21:42:18
Eksikliği karşılayacak büyük ihtimalle ve bekleme listene yeni kitaplar ekleyeceksin. :) Şahsen yaşadım. :)
Başlık: Centilmen Piç Serisi’nde 2. Kitaba Çok Az Kaldı!
Gönderen: Elendil_XX - 05 Haziran 2015, 18:14:31
(http://www.kayiprihtim.org/portal/gorsel/2015/06/kizil-gokler-centilmen-pic-ust.jpg)

Yarattığı dünya ve kuvvetli kalemi sayesinde Patrick Rothfuss ve Brandon Sanderson gibi isimlerle adı anılan Scott Lynch’in dünyaca ünlü Centilmen Piç Serisi’nde ikinci kitaba az kaldı! Kızıl Gökler Altında Kızıl Denizler nihayet raflardaki yerini almaya hazırlanıyor.

O, Camorr’un Belası. Yenilmez bir silahşor. Usta bir hırsız. Duvarlardan geçebilen bir hayalet ve fakirlerin dostu… Evet, Locke Lamora’dan bahsediyoruz. Ya da halk onu öyle efsaneleştiriyor mu diyelim? Ne de olsa Locke asla bir Robin Hood olmadı...

...

Haberin devamını okumak için sizleri buraya (http://www.kayiprihtim.org/portal/2015/06/05/centilmen-pic-serisinde-2-kitaba-cok-az-kaldi/) , ÖN OKUMA için ise buraya (https://drive.google.com/file/d/0BxFXB0sgLgW2eTRfUmhnXzJpWE0/view) alalım.

Haber: Gürkan "Elendil_XX" Akkaya (http://www.kayiprihtim.org/portal/kose-yazari/gurkan-akkaya-elendil_xx/)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: tabibitosan - 05 Haziran 2015, 22:40:33
Haberi görür görmez heyecan bastı. Gel de iki hafta bekle şimdi. :goth:
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: kara - 08 Haziran 2015, 10:23:50
İki hafta sonra raflarda,büyük bir heyecanla bekliyoruz.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Fırtınakıran - 08 Haziran 2015, 10:59:19
Haberde de dediğimiz gibi, 2 hafta sonra kavuşuyoruz :).

Bakalım M. İhsan Tatari bizlere ne gibi sürprizler hazırladı :D.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 08 Haziran 2015, 12:19:39
Bu sefer fazla dipnotum yok :) Cihan o konuda daha azimli ve dikkatliydi bu defa. Ben de akıcı ve anlaşılır bir okuma sağladım size daha çok. İnşallah sıfır hatalı ve keyifli bir iş çıkartabilmişizdir ortaya. Yorumlarınızı merakla bekliyorum :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Elendil_XX - 08 Haziran 2015, 12:53:06
O konuda bir şüphemiz yok zaten İhsan abi, senin ne kadar çok uğraştığını bilen biliyor. :)

Valla ön okuma'yı okudum, tek kelimeyle müthiş, tadı damağımda kaldı. Bir an önce çıksın da okuyalım artık. :-\
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: kara - 08 Haziran 2015, 13:09:06
İlk kitabın çevirisinde sıkıntı yoktu bence fakat haritanın eksikliğini hissettik,Disk Dünya serisinin yeni basımında ilk kitabın eki çok iyi bir harita, emin olun bende ilk baskısı olan kitabı yine alma ihtiyacı hissettirdi,umarım bunu dikkate alırlar(Kitabın İngilizce' baskısındaki haritaya tabiki de ulaşıyorum fakat Türkçe ve orjinal olması farklı bir kesime hitap ediyor)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 08 Haziran 2015, 17:31:21
O konuda bir şüphemiz yok zaten İhsan abi, senin ne kadar çok uğraştığını bilen biliyor. :)

Valla ön okuma'yı okudum, tek kelimeyle müthiş, tadı damağımda kaldı. Bir an önce çıksın da okuyalım artık. :-\

Çok teşekkürler Gürkan :) İnşallah beklediğinize fazlasıyla değer.

İlk kitabın çevirisinde sıkıntı yoktu bence fakat haritanın eksikliğini hissettik,Disk Dünya serisinin yeni basımında ilk kitabın eki çok iyi bir harita, emin olun bende ilk baskısı olan kitabı yine alma ihtiyacı hissettirdi,umarım bunu dikkate alırlar(Kitabın İngilizce' baskısındaki haritaya tabiki de ulaşıyorum fakat Türkçe ve orjinal olması farklı bir kesime hitap ediyor)

İşin o kısmına karışamıyorum maalesef ama bence de haritanın olması gerekiyordu. Umarım bu kez atlamazlar o detayı. Gerçi ilk kitabın düzelti için bana gelen baskısında harita yoktu. Belki de haritasız versiyonu ulaşmıştır yayınevine de.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: kara - 09 Haziran 2015, 12:52:20
Alıntı
İşin o kısmına karışamıyorum maalesef ama bence de haritanın olması gerekiyordu. Umarım bu kez atlamazlar o detayı. Gerçi ilk kitabın düzelti için bana gelen baskısında harita yoktu. Belki de haritasız versiyonu ulaşmıştır yayınevine de.

 Sizin hassasiyetinizi ve emeğinizi görüyorum ve takdir ediyorum,emin olun sırf Türkçe çevirisini satın almak adına ikinci kitabın İngilizce versiyonuna bakmadım bile(harita olup olmadığını bilmiyorum) fakat ilk kitapda harita olduğunu biliyorum ve Türkçe ilk baskıda yoktu ve koca kitap tek bir şehrin içinde geçincede insan biraz eksikliğini hissediyor bir haritanın .Umarım eğer bir harita varsa ilk baskıda unutulmaz .Sizlerin adı geçen her çeviriyi gözüm kapalı alıp okuyorum şimdiye kadar hayal kırıklığına uğramadım .Sizlere başarılar diliyorum
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 09 Haziran 2015, 13:46:38
Teşekkür ederim, çok sağ olun. Böyle düşünmeniz beni hem çok mutlu etti hem de onur duydum. İşin mutfağında olan bizler bu tarz övgüleri pek sık duymayız, o nedenle çok değerli bu sözleriniz benim için. Tekrardan teşekkürler :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Fırtınakıran - 11 Haziran 2015, 11:26:56
Bu ne, bu :)? (http://www.idefix.com/kitap/kizil-gokler-altinda-kizil-denizler-scott-lynch/tanim.asp?sid=WMD6DDZBWG5G9A306234)

Sözlerini tuttular gibi görünüyor.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Quid Rides - 11 Haziran 2015, 12:01:30
Bu ne, bu :)? (http://www.idefix.com/kitap/kizil-gokler-altinda-kizil-denizler-scott-lynch/tanim.asp?sid=WMD6DDZBWG5G9A306234)

Sözlerini tuttular gibi görünüyor.

Sözleri neydi ki?
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: kara - 11 Haziran 2015, 13:07:30
Kitap ön siparişe çıkmış ,bu da demek oluyor ki en geç 2 hafta içinde(19 Haziranı bekleyin notu var İdefix'te)alıp okuyabileceğiz.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Kote - 05 Temmuz 2015, 20:42:17
İlk kitabı yeni bitirdim.Öncelikle belirtmeliyim ki eşine az rastlanacak kalitede bir kitap.Şimdi uzun uzadıya görüşlerimi yazardım ama zaten birçok yorum yazılmış kitapla ilgili.Şahsen kitabı sevdim ama kitap bende aralıksız bir okuma açlıgı uyandırmadı.Kitabın başında karşılaştırılan Rüzgarın Adı nı soluksuz okumuş uykusuz kalmıştım.Kralların yolunu da aynı şekilde okudugumu ve bazı kısımlarda heyecandan kitabı ayakta okudugumu hatırlıyorum.Bu kitap bende öyle bir his uyandırmadı.Büyük ihtimalle fantastik ögeleri ve epik olayları çok sevişimden ,bunlarınsa kitapta bulunmayışından kaynaklandı.Kesinlikle 2. kitabıda okuyacagım fakat önce sissoylu mu yoksa devamı mı çok kararsız kaldım.
Son olarak aklıma bir soru takıldı
Spoiler: Göster
Kitapta büyücülerin yetenekleri aşırı bir şekilde abartılmış ve koskoca şehirde tek büyücü var ama ona karşı koyabilecek hiçbir güç yok.Bu bana çok saçma geldi.Madem öyle ne gerek vardı bu kadar şaklabanlıga  direk şehirdeki bütün soyluları öldürsün veya sırayla öldürsün,aynı şekilde barsaviyle de ugraşmasın onu da aynı gün öldürüp yerine geçsin.Sanırım en kıdemli büyücülerin fiyatının günlük 1k oldugunu söylüyordu.Herkes kendine bir günlügüne büyücü tutsun kralın bile aklına girsin.Kitaptaki her şey baştan sona tek bir büyücüye baglanmış.Bence yazar ya şu büyücülük olayına hiç girmeyecekti yada daha mantıklı ,güçlerinin sınırı olan bir büyücülük tanımı ortaya koyacaktı.Ayrıca büyücünün baglandıktan sonra niye agzıyla büyü yapmadıgını hala anlayabilmiş degilim
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 06 Temmuz 2015, 14:07:08
Bu sorunuzun cevabı ikinci kitapta yer alıyor. Yazar da aynı şeyi düşünmüş ya da benzer eleştiriler almış olacak ki tasarladığı dünyadan bahsettiği kısımlarda satır aralarında buna da değiniyor. Ben mantıklı buldum, umarım sizin için de öyle olur :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Darkone - 16 Temmuz 2015, 13:17:26
bugün aldığım en güzel haber oldu. iş yoğunluğundan kitabın ikincisi çıktımı diye takip edememiştim.

@kote ; bende de tm tersi durum var. Kralların yolunu ön sipariş ile aldım ve aldığımdan beri yarıya anca gelebildim ( bu arada 4-5 kitap bitirdim ki biri locke lamoranın yalanları diğeri ise kan şarkısı. her ikiside çok hoşuma gitti, özellikle kan şarkısı)
kralların yolu çok ağır ve monoton işliyor gibi geldi bana :(
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Kote - 16 Temmuz 2015, 15:04:39
Bende agır işleyen kitaplardan hoşlanmam ama garip bir şekilde Kralların Yolunu bırakamadım.Evrenin derinliği, ana karakterin (erkek olan digeri hiç ilgimi çekmedi) gizemli güçleri, hep sonunda bomba birşeyler geliyor diye okumayı bırakmadım.Şimdi scott lynch çok çok güzel yazıyor ama epik ögeler olmayınca beni uyuşturucu almışım gibi baglayamıyor
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mert - 17 Temmuz 2015, 00:46:57
Serinin üçüncü ve dördüncü kitabı ne zaman çıkarılacak? Net bir tarih var mı? İlk iki kitap hem içerik olarak hem de çeviri olarak çok başarılıydı  ;D
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Kitap Adam - 18 Temmuz 2015, 21:36:17
arkadaşlar, bu seride her kitap ana karakterin bir macerasını anlatarak mı ilerliyor? Yoksa alışık olduğumuz klasik olarak, bir ana hikayenin ilerleyişi ve gelişimi şeklinde mi sürüyor seri?
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 18 Temmuz 2015, 22:29:10
Centilmen Piçler adlı sıra dışı bir dolandırıcılık çetesinin başından geçen farklı maceraları konu alıyor diyeyim. İlk kitap ile ikinci kitapta yer alan maceralar birbirinden büyük ölçüde bağımsız, ama geçmişe dönük bazı göndermeler, hatıratlar, devam eden minik olaylar da var. Arka planda devam eden bir "hayat örgüsü" bulunuyor.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Kitap Adam - 18 Temmuz 2015, 22:42:56
Cevap için teşekkürler. Bi denemek lazım, çok olumlu şeyler yazılmış bu seri için.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Kote - 19 Temmuz 2015, 15:42:29
Bu sorunuzun cevabı ikinci kitapta yer alıyor. Yazar da aynı şeyi düşünmüş ya da benzer eleştiriler almış olacak ki tasarladığı dünyadan bahsettiği kısımlarda satır aralarında buna da değiniyor. Ben mantıklı buldum, umarım sizin için de öyle olur :)
İkinci kitabı bitirdim ama büyücülerle ilgili birşey yoktu.Acaba hızlı okuduğum için atladım mı bazı yerleri.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 19 Temmuz 2015, 17:39:53
Beşinci bölümün üçüncü kısmını kast etmiştim.
Spoiler: Göster

Arhon'un Locke ile Jean'ı mekanik nehir vasıtasıyla suni bahçesine götürdüğü kısımda Bağlıbüyücülerin neden diyarlardaki tek büyücü sınıfı olduğuna, bunu nasıl sağladıklarına vs az da olsa değiniliyor.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Kote - 19 Temmuz 2015, 18:51:54
Tamam şimdi demek istediğinizi anladım.Ama hala çok fazla soru işareti var.Umarım ilerki kitaplarda açıga çıkar.Bu arada 3. kitapla ilgili çalışmalara ne zaman başlanır.Ne kadar sürer sizce?
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 19 Temmuz 2015, 20:29:20
Çevrileceğini, haklarının alındığını ve Cihan Karamancı'yla anlaşıldığını biliyorum şu aşamada sadece. Cihan en son başka bir kitap çeviriyordu; onu ne zaman bitirir, buna ne zaman başlar şu an belli değil.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Fırtınakıran - 19 Temmuz 2015, 20:30:31
O değil de 3. kitapta ciddi ciddi Sabetha geliyor hani. Sanırım serinin en çok merak ettiğim kitabı 3 olacak.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Kitap Adam - 19 Temmuz 2015, 21:02:03
Yeni serilere başlamak için, forumdan fikir edinmeye çalışıyorum, okuyanlar hep açıklayıcı bilgiler veriyor ve kafama göre bir çok kitap buluyorum ancak gözüme çarpan, bende merak uyandıran seriler hep güncelin gerisinde Türkçe'ye çevrilmiş durumda.(scott lynch, jim butcher gibi yazarlar vs.) Çok sinir bozucu bir durum bu. Hatta çevrilmeme riski bile var anladığım kadarıyla. Acaba bir rus, japon, alman içinde geçerlimi bu durum merak ediyorum. Onlarda ingilizce yazılmış serileri okumak için bu kadar beklemek zorunda kalıyorlar mı diye ama pek sanmıyorum :( Yine de verdim siparişi, yavaş yavaş okuyacaz artık..
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: sleepingforest - 20 Temmuz 2015, 03:08:23
O değil de 3. kitapta ciddi ciddi Sabetha geliyor hani. Sanırım serinin en çok merak ettiğim kitabı 3 olacak.

Benim için de aynen öyle. İlk duyduğumdan beri sırf bunun için sabırsızlıkla 3. kitabı bekliyorum.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Elendil_XX - 20 Temmuz 2015, 12:09:48
Şu an kitabın yarısındayım. Gayet güzel gidiyor.

Fakat, bu betimleme konusunda sevgili Scott Lynch, Sanderson'u da geçti artık. Bu kadar fazla betimleme yoruyor beni bazen, resmen kopukluk yaşıyorum okurken. Tamam çok güzel yaratılan dünya, ama bu kadar da ıncığına cıncığına anlatmaya gerek yok şahsen. :P
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Darkone - 21 Temmuz 2015, 16:20:59
Şu an kitabın yarısındayım. Gayet güzel gidiyor.

Fakat, bu betimleme konusunda sevgili Scott Lynch, Sanderson'u da geçti artık. Bu kadar fazla betimleme yoruyor beni bazen, resmen kopukluk yaşıyorum okurken. Tamam çok güzel yaratılan dünya, ama bu kadar da ıncığına cıncığına anlatmaya gerek yok şahsen. :P

Ama okutuyor da kendini. Ben de çok fazla ayrıntı sevmem ( Kralların Yolu'nu bitiremedim hala ) ama Scott ( asker arkadaşım gibi samimi oldum ) bu konuda daha iyi. Ne öldürüyor ne süründürüyor.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Grayswandir - 21 Temmuz 2015, 18:04:36
Kitabı dün bitirdim. Şimdi herkes doğal olarak ilkiyle karşılaştırıyor. Ben de söyleyeyim: ilkini daha çok sevmiştim. Muhtemelen herkes için de aynısı geçerli olacak. İlk kitap öyle iyiydi ki, Lynch'in onun üstüne çıkması biraz zor. Bunda "ilk" olmasının da epey payı var, zira fantezi türünde daha önce pek görülmemiş bir şey yaptı o kitapla. Daha fazla heyecan yaratması, daha fazla sevilmesi çok doğal. Fakat kitap elbette çok iyi. İlkine göre biraz farklı, aynı şeyi bekleyenlerin bu yüzden hayal kırıklığına uğradığını gördüm ama farklı olması da gerekiyor. Koca bir kitap serisinin her kitabı birer Ocean's Eleven olamaz. Bir şey tuttu diye aynısını tekrar ederek bir sürü kitap çıkaran yazarlara hepimiz aşinayız, ve onun sonucu pek iyi olmuyor. Locke Lamora'nın Yalanları'na 10/10 verirsek, bu kitap belki 9/10 alacaktır. Ama o kadar, daha az değil.

Betimleme konusunda da aşırıya kaçtığına katılmıyorum. Epeyce var, ama aşırı değil. Zira adam öyle güzel, öyle orijinal anlatıyor ki zerre sıkılmadım.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Fırtınakıran - 23 Temmuz 2015, 17:16:23
İkinci kitap da böylece bitti.

Kızıl Gökler Altında Kızıl Denizler, ilk kitaba göre oldukça hacimli (sanki ilki inceymiş gibi), ama sanki onun kadar heyecanlı değildi. Güzel bir kitaptı. Yine merakla okudum, yine oyunlar kuruldu ve bozuldu ve kuruldu ve bozuldu... Böyle devam etti. İlk kitaptaki oyun içinde oyun işleri burada da işliyor. Eh, Centilmen Piçler'in olduğu yerde böyle de olmalı. Ne de olsa bu onların yöntemi ve hayat da her zaman planlara uygun gitmiyor.

İlkiyle benzer bir çizgide ilerledi kitap. O çok dikkatimi çekti. Yapılan planlar, bozulan planlar, dahil olan hesapta olmayan kişiler ve (spoiler)

Spoiler: Göster
Yine işin sonucunda hedefi vuramayıp çok daha azıyla yetinmek zorunda kalmaları. İlk kitapta olduğu gibi büyük vurgunun tadına varamıyorlar. Evdeki hesap çarşıya uymuyor.


Acaba yazarımız bunu serinin geneline mi yaymak istiyor? Bunda bir sakınca görmüyorum. Mesela James Bond filmlerinin de belirgin bir çizgisi vardır ve tüm filmler bu dış çizgide ilerler. Centilmen Piç serisinin tarzı bu olabilir.

Bu defa bambaşka şehirlerde ve denizlerdeydik. Scott Lynch'in yine hiçbir klişeyi kullanmadığı (ehehe, siz de o yayını hatırladınız) betimlemeleri ve en az onlar kadar orijinal olan küfürleriyle dünyasının bilmediğimiz yeni köşelerini soluduk. Yine dev gibi şeyler yaratmış, bir de üşenmeyip hepsini tek tek anlatmış. Tabii daha görmediğimiz bir o kadar daha yer var o dünyada.

Her şey iyi hoştu da ve ben bu kitabı yine keyifli okudum ama, birkaç yer var ki ilk kitapta yaptığı hatalara düştüğünü düşünmeme yol açtı.

Şöyle ki,

Spoiler: Göster
İlk kitapta olduğu gibi yine büyük olayları küçük şeylerle geçiştirmenin söz konusu olduğunu düşünüyorum. Pekala, bu defa zehir Locke'un vücudunda kaldı. Bu büyük bir değişim (ilk kitaba göre). Ama Lynch, Ezri gibi bir karakteri bir Centilmen Piç yapmak ya da ekibe katmak yerine öldürmeyi seçti. Bu tam da yapmasından korktuğum şeydi, çünkü kolaya kaçmak olduğunu düşünüyorum. Tahmin edilebilirdi de aynı zamanda. Zira ben bekliyordum bunu. Belki yazar bunu kolaycılık olarak düşünmedi ama, üzgünüm, benim gözümde böyle oldu.

Aynı şekilde Drakasha ne olursa olsun bir korsandı ve ne kadar merhametliydi öyle. Evet, kendisini iş başında da gördük, ama bir peri masalı gibiydi bu kitap (bazı açılardan). Askeri diktatör ve ona karşı çıkan anarşistler. Yani korsanlar.

Bazı şeylerin oldu bittiye geldiğini düşünüyorum. Locke ve Jean'ın arhonun istediği kıyımı yapmamasında Drakasha daha bir kahramanlaşıyor. Ayrıca, olay biraz oldu bittiye geldi benim gözümde. Zaten arhonun admları arasında Priori sempatizanları vardı, hehe, gibi bir durumla işi kotardılar. Orası beni pek tatmin etmedi ve Locke'ın ilk kitapta Gri Kral rolüne girişinden sonraki kurtuluşu geldi aklıma. O zaman da Barsavi kızını öldüren adamı nasıl böylesine "küçük" bir şekilde cezalandırır ki, demiştik.

Son olarak, ben bir ara Drakasha falan Rodanov ile olan savaşta ölecek, Drakasha çocuklarıysa yeni Centilmen Piçler olarak Jean ve Locke tarafından yetiştirilecek diye umdum. Olmadı :P. Muhteşem ikili bozulmadı.


Hırsızlarımızın denizin insafına kalışı, öğrenmeye çalıştıkları yeni şeyler ve ellerine yüzlerine bulaştırışı gayet keyifliydi. Özellikle Iono gelenekleri pek keyifliydi.

Scott Lynch bir şeyi çok güzel yapıyor bir de. Her meslek dalında ve hayatın her alanında hem kadın hem erkek var. Lynch'in dünyasında her şey oldukça olağan. Bizim dünyamızdaki bazı kabullerimiz onun kurduğu düzenle hiçbir şekilde uymuyor. Ne de güzel oluyor. Bunu yapışındaki doğallığı takdir ediyorum. Genelde bu tür denemelerde bir zorlama hissi olabiliyor. Yazarımızda böyle bir şey yok.

Eveeet, sıra 3. kitaba geldi ve 3. kitapta Sabetha var. Nereden mi bilmiyorum? Arka kapaktan :P. Sonunda o dillere destan Sabetha'yı, yani,

Spoiler: Göster
Hayatta kalan 3. ve son Centilmen Piç'i


görebileceğiz. Gerçi puanı ilk iki kitaba göre daha düşük, ama okuyup kendi yorumumuzu yapmamız en iyisi :).

Kızıl Gökler Altında Kızıl Denizler, yine koşturmaca içerisinde, kimin eli kimin cebinde (ahaha, kelime anlamıyla) belli olmadan geldi geçti. Bize güzel yeni karakterler ve keyifli bir macera bırakarak bitti.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 23 Temmuz 2015, 19:02:12
Aynı şeylere takılmışız, demek ki suç bende değil. Ben mi çok abartıyorum acaba diye merak ediyordum :)

Spoiler: Göster

Ezri'nin öleceği daha maceranın ortalarından itibaren tahmin edilebilir bir durumdu. Yapmamasını umdum ama yaptı. Senin de verdiğin Gri Kral örneği gibi... Kahramanlarının ölmemesi için onları çok basit yollarla kurtarıp, düzenin bozulmaması için diğerlerini çok kolay harcıyor.

Drakasha iyi bir karakter, ama çok insaflı bir korsan olmuş. Hatta neredeyse başarısız diyesim var. Sevdim mi? Evet. Ama boğazların kesildiği, insanların yok yere asıldığı ilk kitaba nazaran çok yumuşak bir karakter olmuş. Lynch orada dengeyi tutturamamış.

Sonunu da aceleye getirmiş gibi hissettim. Sanki 600 sayfa boyunca korsan macerasını yazınca Priori ve Arhon olayını aceleye getirmek zorunda kalmış gibi diyeyim hatta...


Yine de keyif alarak okudum/düzelttim ben de. Kesinlikle kötü bir kitap değildi, hatta çok başarılıydı. Ama ilk kitapta çıtayı bu kadar yükseltince insanlar doğal olarak aynı çizgiyi korumasını bekliyor kendisinden. Locke Lamora'nın Yalanları'na 10 üzerinden 9 verirsek, Kızıl Gökler Altında Kızıl Denizler de kocaman bir 8'si hak eder bence.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Kote - 24 Temmuz 2015, 01:35:33
Spoiler: Göster
Ben sonunda bütün planın resimler için oldugu kısmı hiç tatmin edici bulmadım.
Ayrıca ilk kitaba göre oldukça sönük geldi bana.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Mashiara - 24 Temmuz 2015, 15:49:45
İki kitabı da okudum devam kitaplarını da okuyacağım ama bu serinin çok abartıldığını düşünüyorum. Ayrıca iki kitapta da zekice olduğu düşünülerek yazılmış bir çok şey o kadar da zekice değil.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Grayswandir - 24 Temmuz 2015, 23:25:58
Spoiler: Göster
Ezri'nin öleceği, Jean Ezri'yi onlarla birlikte yaşamaya davet ettiği anda belli olmuştu aslında. Doğrusunu söylemem gerekirse ekibe katılmaması daha iyi oldu. Elbette ben de ölmesine çok üzüldüm, ama ekibe katılsa olay biraz peri masalına dönecekti. Fazla iyimser bir hikaye olurdu bence. Böylesi serinin devamı için daha hayırlı oldu diye düşünüyorum.

Resimler konusunda ben de şaşırdım, beklenmedik olduğu kesin. Fakat bir sorun görmüyorum. Resimlerin orijinallerini 30 bin solariye satacaklardı. Bir de çalıntı olduklarını göz önüne alırsak, asıl değerleri çok daha fazla olmalı. Solari kaç şiline denk geliyor bilmiyorum  ama, ilk kitapta çetenin toplam serveti 40 bin şilinin biraz üzerindeydi. 2 yıl uğraşmaya fazlasıyla değecek bir miktar yani bu. Tek sorun sahte olabileceklerinin akıllarına dahi gelmemesiydi. İlk akla gelecek şey değil tabii, ama Locke gibi bir hırsızın bunu tahmin edebilmesi gayet mantıklı olurdu.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Oliver_ - 02 Ağustos 2015, 18:27:50
Kitabı az önce bitirdim ve hayran kaldım. Hırsızlık konuları cidden benim çok hoşuma gidiyor. Kitabın bu kadar akıcı olacağını tahmin etmemiştim. Okumadan önce betimlemelerin çok fazla olduğuna dair yorumlar okumuştum ama katılmıyorum. Bence gayet yerinde ve gerekli betimlemeler vardı.
Spoiler: Göster
İkizlerin öldüğünü öğrendiğimde çok şaşırdım, hiç beklemiyordum. Üstüne birde Böcek ölünce iyice moralim bozuldu. Lamora'nın Gri Kral'ı öldürdüğü zaman yaptığı oyun ise muhteşemdi, nedensizce duygulandım. İkinci kitabı da çok merak ediyorum ama ilk kitaba göre daha kötüydü yorumları gözümü korkutuyor. Bakalım ileride okurum belki.  
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: uveybaba - 03 Ağustos 2015, 13:05:34
Serinin ilk kitabını bu sabah bitirdim. Kitap bittikten sonraki halim tam olarak şöyleydi ;

(https://31.media.tumblr.com/84c4065c6ee70121cffb8a9868b651e0/tumblr_inline_n22ps5j3Xt1qz65iu.gif)

Ben seriye başlamadan önce baya düşünmüştüm açıkçası. Ne zaman Kralkatili Güncesi ile ilgili bir şey araştırsam illa ki bir köşeden centilmen piç serisi çıkıyordu. Haliyle beklenti yükseldi. Gerçi bazı yerlerde fazla abartılmış olduğu veya olumsuz yorumlara da rastladım ama beklentimi düşüremedim. Gerçekten çok güzel bir kitaptı. Betimlemelerin biraz fazla olması dışında inanılmaz keyif aldım.

Edit : Ben neden bu kadar kısa yorum yapmışım yahu ? Şimdi bir kez daha okuyunca kitaba haksızlık ettiğimi düşündüm. Bunlar hep uykusuzluktan işte.

Betimler konusunda beni rahatsız eden nokta çok fazla veya kötü olması değildi. Tam olay örgüsünde kilit noktadayken , merak sınırlarınızın doruklarındayken birden bir kaç paragraflık betimlemeler ile karşılaşmak rahatsız etti. Yoksa betimlemeler gayet güzel ve akıcı.

Bunun dışında kitapla ilgili tek isteyebileceğim nokta uzun soluklu bir hikayeye sahip olması olabilirdi. Yani ikinci kitaba başlayacağım ama aklımda çok bir merak unsuru yok. Keşke Scott Lynch biraz daha gizem ve merak katsaydı hikayeye , ikinci kitabı okumak için sabırsızlansaydım. Belki Fırtınakıran'ın dediği gibi belirli bir döngü içerisinde ilerliyordur hikaye ama işte arka plana bir iki büyük gizem okuru çok güzel heyecanlandırabilirdi.

Spoiler: Göster

Gri Kral'ın gerçek kimliği beni rahatsız etti. Kitap karakterlerinin değil , okurun tanıdığı bir karakter olmalıydı ve bu hikayeye çok zekice bir şekilde yedirilmeliydi. Evet , klişe ama her zaman işe yarıyor bu sistem zekice hazırlandığında.

bu arada "götoş" çevirisini kim yaptı bilmiyorum , çevirmen mi yoksa editör mü ama bu kadar mükemmel olabilirdi ya. bu kadar güzel oturabilirdi yerine. kim yaptıysa ellerine sağlık.

Zincir'in Locke'a bağlıbüyücüler hakkında verdiği nasihatları dinlediğimiz bölümün hemen ardından yeni bölümde direk Locke'un Şahinci'ye " Kuşun güzelmiş götoş, " demesi kahkaha atmama sebep oldu. bu kadar mükemmel oturabilirdi o kelime oraya.

aynı zamanda kuzgun yuvasında Locke , Şahinci'ye yaptıklarını anlatırken birden " ayırca ona götoş dedim , bundan pek hoşlanmadı " demesi ayrı bir kopardı. uzun süredir bu kadar güldüğümü hatırlamıyorum :) kelimeye karşı bir sempati kazandım direk.


@mit , bilgilendirme için çok teşekkür ederim  :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 03 Ağustos 2015, 13:19:39
"Götoş" çevirisi sevgili Cihan Karamancı'ya ait :) Bence de ancak bu kadar yerinde bir kelime seçimi olabilir. Hatta aynı yerlerde kahkaha bile attım.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Grayswandir - 03 Ağustos 2015, 17:19:36
Çeviri müthiş gerçekten ya. Cihan Karamancı'nın elinden çıkan her şey farkını belli ediyor. Ellerine sağlık, çok başarılı kendisi. Ben de birçok yerde kahkahamı tutamadım, hala okudukça gülesim geliyor. :D
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: demiray68 - 10 Ağustos 2015, 13:29:19
Kitabı bir kaç gün önce bitirdim ve ilk kitapta olduğu gibi çok sevdim. Okumayı düşünenler düşünmeyi bırakıp en kısa sürede başlasın bence kitabın eleştirilecek hiç bir yönü yok. Baskıdan kaynaklı 3-4 yerde harf eksikliği vardı ama o da nazar boncuğu olsun artık. Ben çok beğendim ve şiddetle herkese tavsiye ediyorum.
Betimlemelerin fazlalığından bahsedilmiş ben kesinlikle bu görüşe de katılmıyorum.
Bir örnek vermek gerekirse;

"Locke'un kurduğu yalanlar zinciri o kadar hassaslaşmıştı ki, bir güvenin osuruğuyla bile dağılabilecek durumdaydı."

Bence ustalıkla yapılan bu ve diğer betimlemeler yazarın zekasının göstergesi ve kitaba fazlasıyla zenginlik katıyor.
Scott Lynch'in yazarlık için genç sayılabilecek bir yaşta (37), ve ilk kitapları olmasına rağmen ortaya böyle bir iş çıkartması bundan sonra yazacağı kitaplar adına beni fazlasıyla heyecanlandırıyor.

3. kitabı dört gözle bekliyorum. 2016'nin sonlarına doğru çıkar mı? yoksa 2017 den öncesi için hayal kurmasak mı?
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Kitap Adam - 10 Ağustos 2015, 13:57:11
Ben facebook'tan İthaki'ye sorduğumda şubat veya mart ayında (2016) çıkacağını söylediler. Zaten burada da soru hattı bölümünde 2016 programı içinde olduğunu yazmışlardı.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: demiray68 - 11 Ağustos 2015, 10:07:01
Bu müjdeli haber için teşekkürler.
Ben 2016 nın sonlarına bile razıydım eğer şubat - mart gibi çıkarsa harika olur. Sanderson çevirileri bizleri yıllara alıştırdığı için bu süreler fazlasıyla makul geliyor.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: uveybaba - 12 Ağustos 2015, 19:41:20
Serinin ikinci kitabını az önce bitirdim. İlk kitaba göre biraz daha durağan olduğu konusuna bende katılıyorum. Yine de akıcı bir şekilde okudum , eğlendim , üzüldüm , heyecanlandım , kahkaha attım. Neden bilmiyorum ama Locke'un girdiği ukala diyaloglar , küfürleri vs. ayrı bir hoşuma gidiyor.

Spoiler: Göster


Kitabın sonunda esas hedefin tablolar olması bana da çok yavan geldi. İki senelik plan , harcanan binlerce solari , alınan o kadar risk , hepsi otuz bin solari içindi yani. Yanlış hatırlamıyorsam , ilk kitapta şu an isimlerini hatırlayamadığım çifti dolandırırken ki hedefleri 15-20 bin solari civarıydı. Daha az riskli , daha az masraflıydı. Ve planın işlemesi ise sadece bir kaç ay sürmüştü. Bu noktada bir düşüş yaşamadım değilim. Evet , planın son noktaya gelişi , Locke'un duruma göre aldığı ani kararlar çok yerinde ve güzeldi ama sonu olmamış gibiydi.

Tüm planlar , olaylar uzun uzadıya işlendikten sonra final aceleye getirilmiş gibi geldi bana da. Ayrıca Jaffrim Rodanov'un yaşadığı dönüş çok mantıksız geldi bana. Jacquelaine Colvard , toplantı esnasında Drakasha'ya destek olup , söylevlerini mantıklı bulduktan sonra Radanov ile iş çevirmesi garip geldi. Evet , Drakasha'yı öne sürüp Stragos'a yem etmek mantık dahilinde ama yinede buna son anda karar vermiş olmaları biraz eksik bir entrika gibi geldi bana.

Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 12 Ağustos 2015, 21:11:24
Spoiler: Göster
Ben de tam tersine Jaffrim Rodanov ile Jacquelaine Colvard'ın yaptığını daha "korsanca," Drakasha'nın hal ve davranışlarınıysa daha bir Disney-vari buldum. Kendi çıkarları uğruna başka bir kaptanı satmak tam da korsanlara yakışır bir davranış bence. Bununla birlikte Drakasha fazla müşfik ve yardımseverdi. İki çocuk annesi olmasının bunda payı olabilir elbette.

Nihai hedefin tablolar olmasıysa bence mantıklıydı. Çünkü Requin'in kasası o kadar iyi korunuyordu ki oraya değil Locke ile Jean, tüm Centilmen Piçler bir araya gelseler bile giremezler. Scott Lynch şaşırtmaca yapmayı amaçlamış, tabloları durmadan gözümüze sokmasına rağmen son ana kadar da bizi yanıltmayı başardı. Ama zayıf bir sürpriz oldu, orası ayrı.

Sonunun aceleye getirildiği, Priori'nin hoppadanak işe dahil edildiği ve her şeyin çok çabuk olup bittiği konusundaki yorumlara da aynen katılıyorum maalesef.


Her şeye rağmen çok eğlendiren, bol bol güldüren, hatta kahkahalar attıran güzel bir maceraydı. İlk kitap o kadar iyiydi ki ikincisinde bir nebze düşüş olması kaçınılmazdı. Yine bu kitabın kötü olduğu anlamına gelmiyor kesinlikle.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: uveybaba - 13 Ağustos 2015, 16:10:16
Spoiler: Göster
Jaffrim ve Jacquelaine'in yaptığı gizli anlaşma evet tamamen korsanlara uygun. Aslında Jacquelaine'in toplantı esnasında Drakasha'ya destek olması , onu ön plana çıkarması , sonrasında Jaffrim ile anlaşma yapması gayet zekice geliyor şu an. Sonuçta yılların tecrübesine sahip bir kaptan. Drakasha'yı yem olarak sundu , üstüne gidip Jaffrim ile anlaşıp onu da Drakasha ile savaşa soktu. Kendisi koltuğunda oturup hiç bir şey yapmadan , hiç riske girmeden direk kazan - kazan durumuna sahip oldu. İhsan abinin de yardımıyla ikna ettim ben kendimi :) Sanırım entrikanın yavan gelen noktası çok dallı budaklı olmayışı oldu benim için. Bunun dışında Drakasha'nın uysal çıkması beni rahatsız etmedi. Locke ile Jean o kadar çok talihsizlikle karşılaştı ki Drakasha'nın bu şekilde birisi olmasına sevindim bile sanırım.

Sorun hedefin tablolar olmasından çok tabloların değeri ile ilgili. Yani bir önceki kitapta 24 bin solari için bir kaç aylık plan yeterli olmuştu. Evet , üç takım üyeleri daha vardı , daha fazla ekipmana sahiplerdi ve tanıdıkları topraklardaydı. Yine de iki sene harcayarak , tonlarca risk alıp , bir o kadarda yatırım yaptıktan sonra sadece otuz bin solari için olması garip geldi bana. Evet , kendilerine ünvan satın alarak ömür boyu rahatça yaşayabilirlerdi. Sonuçta bir işçinin bir senelik kazancı yedi solari olarak tanıtılıyor kitapta. Belki de Locke için Requin'i soymak sadece para için değil , aynı zamanda tatmin içindi. Asla hile yapılamaz , asla çalınamaz olarak tanıtılan bir insandan çalmayı başardı.

Dün ilk kitabı düşünürken kafama bir şey takıldı. Büyük ihtimal bir noktayı atlıyorum. Bizim bağlıbüyücü , Locke kuledeyken yanına gelip ona işkence yapıyordu , kalbini sıkıştırıyordu. Bunu yaparken Locke'un gerçek adını bilmiyordu , Locke orada da mı rol yaptı ? Yoksa o kişiyi karşısında görmesi ve ağzından çıkan bir kaç söz bu büyüyü yapmasına yetiyor mu ? Eğer yetiyorsa Locke onu bağlayıp işkence ettiği zaman neden bir kaç kelime mırıldanarak Locke'u etkisiz hale getirmedi ?


edit : neden bilmiyorum ama spoiler içerisine aldığım mesajım tek satır halinde gözüküyor :/
edit 2 : ilk editi yazınca düzeldi. sanırım spoiler ile birlikte bir kaç satırda normal yazı yazmak gerekiyor.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 13 Ağustos 2015, 18:24:51
Spoiler: Göster

Alıntı
Belki de Locke için Requin'i soymak sadece para için değil, aynı zamanda tatmin içindi. Asla hile yapılamaz, asla çalınamaz olarak tanıtılan bir insandan çalmayı başardı.

Aynen öyleydi bence de :) Requin ve Günahane, Locke için karşı konulamaz bir hedefti. İlk kitaptan da bildiğimiz üzere bu tür meydan okumalara karşı koyamıyor kendisi. Ayrıca hırsızlığı hiçbir zaman para için yaptıklarını düşünmüyorum. Bu işin adrenalini, heyecanı çekiyor onları. Bence tabii :)

Alıntı
Dün ilk kitabı düşünürken kafama bir şey takıldı. Büyük ihtimal bir noktayı atlıyorum. Bizim bağlıbüyücü, Locke kuledeyken yanına gelip ona işkence yapıyordu, kalbini sıkıştırıyordu. Bunu yaparken Locke'un gerçek adını bilmiyordu, Locke orada da mı rol yaptı ? Yoksa o kişiyi karşısında görmesi ve ağzından çıkan birkaç söz bu büyüyü yapmasına yetiyor mu ? Eğer yetiyorsa Locke onu bağlayıp işkence ettiği zaman neden birkaç kelime mırıldanarak Locke'u etkisiz hale getirmedi ?

Muhtemelen bunun cevabı "bağlıbüyücü" (bondsmagi) isminin içinde gizli. Hatırlarsanız Şahinci büyü yaparken sürekli parmaklarının arasında örümcek ağına benzer bir tür "bağı" hareket ettiriyordu. Büyüsünü yaparken ondan faydalanıyordu. Locke ona işkence yaptığı sıradaysa elleri bağlıydı. Herhalde sadece sözle de büyü yapabiliyordur ama aynı derecede etkili olmuyor olabilir. Ya da sınırlı sayıda büyü yapabiliyordur. Scott Lynch'in nasıl bir sistem yarattığını bilmediğimiz için henüz kesin konuşmak güç.


Başka teorileri olan varsa duymak isterim :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: uveybaba - 15 Ağustos 2015, 20:39:37
Spoiler: Göster
"bağlıbüyücü" ismini ben daha farklı düşünmüştüm. Şahiniyle arasında olan bağdan dolayı o tarz bir isme sahip olduğu gelmişti aklıma. Ayrıca şahine vurulan darbelerin bağlıbüyücüyü de etkilemesi önemli bir noktaydı. Gerçi bu çok bariz bir durum. Örümcek ağı kısmına hiç dikkat etmemiştim :) Yeni bir bakış açısı daha kazandım. Belki bir ihtimal bağlıbüyücüler bağlı olduğu hayvanlardan güç alıyordur.  


belki bir ihtimal üçüncü kitapta daha detaylı bilgilere sahip olabiliriz :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Quid Rides - 31 Ağustos 2015, 21:55:49
Kızıl Gökler Altında Kızıl Denizler. Kitabı bugün yarın bitireceğim ama şu bölümü paylaşmadan edemeyeceğim. Nedense okuyunca bir hoş oldum. :)

Spoiler: Göster
"Bu geceki hassas bir iş," dedi Drakasha. "Hovarda Limanı'ında gece yarısından sonra yanlış yapmak kızgın bir yılanın üstüne işemek gibidir. Benim --

"Öhöm," dedi Locke. "Biz aslen Camorrluyuz."


Sen kime neyi anlatıyon bacım? :D
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: cankutpotter - 12 Eylül 2015, 22:46:42
Kızıl Gökler Altında Kızıl Denizler. Kitabı bugün yarın bitireceğim ama şu bölümü paylaşmadan edemeyeceğim. Nedense okuyunca bir hoş oldum. :)

Spoiler: Göster
"Bu geceki hassas bir iş," dedi Drakasha. "Hovarda Limanı'ında gece yarısından sonra yanlış yapmak kızgın bir yılanın üstüne işemek gibidir. Benim --

"Öhöm," dedi Locke. "Biz aslen Camorrluyuz."


Sen kime neyi anlatıyon bacım? :D
:D Son cümle çok hoş olmuş ya çok güldüm. :D
Bize böyle gerçekçi çeviriler lazım işte.

Neyse, ben Locke Lamora'nın Yalanları'na başlamıştım aslında; ama geçen sene sınavlar ve taramam kötü olduğu için devam edememiştm. Şimd önünde bekleyen sadece iki kitap var, sonra ona dönüş yapacağım. Aslında yazın okuyacaktım da yeni gelen başka dostlara selam vermek istediğim için onu geciktirmek zorunda kaldım. :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: cankutpotter - 16 Eylül 2015, 22:14:53
Locke Lamora'nın Yalanları'na tekrar başladım. :) Ve şu an bıraktığım yere geldim. :D Daha doğrusu, bırakmak zorunda kaldığım yere. Eh, durum buyken, üçüncü bölümün altıncı parçasından devam edeceğim ve sanırım olaylar şu an bir ivme kazanmaya başladı. Karakterler çok iyi kurgulanmış, arkaplanda müthiş bir şehir var; ama işin nasıl fantastik bir hâl alacağını -ya da alıp almayacağını- merak ediyorum doğrusu. Üstelik 2. kitap da bana doğru yollanmışken, ilk kitabı bitireyim diyorum. :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Gunslingers - 18 Eylül 2015, 16:23:55
Kitaplar hakkında oldukça olumlu yorumlar var, 2.kitabın ortasına gelmişken bende birkaç kelime eklemek istiyorum müsaadenizle;

İlk kitap uzun süre durağan bir seyirde ilerledi benim için, araya serpiştirilmiş Locke’un çocukluğu ve daha tek haneli yaşlarda iken bile kurduğu sonu belirsiz muhteşem dalavereler haricinde, onlar durgun ilerleyen hikayede çıkıntı yapan egzotik anlardı  ;D

Yazarın özellikle mekan betimlemelerine ayırdığı uzun paragraflarda okuyucu olarak tercih etmediğim bölümler olduğundan kitabı uzun bir maraton misali okudum(genelde kitapları 100 m lik deparlar gibi okurumda :D).

Ancak malum trajik olaydan sonra
Spoiler: Göster
Böcek ve ikizlerin ölümü
hikaye birden bire şaha kalktı, her sayfa, her paragraf, her cümle bir sonraki ne acaba, bu olayın sonu nereye gidiyor merakı ile bir solukta bitti. Muhteşem bir finaldi.

Bazı arkadaşlar kitabın seri olması itibariyle sonunun daha farklı bağlanabileceği görüşünde olabilir ama bence bir sonraki kitaba ilişkin bilgi ve sorularla biten kitaplar uzun soluklu hikayelerin bölümleri gibi olup şahsen bu tarz hikayelerden hoşlanmakla birlikte yazarın uyguladığı tek kitapta başlayıp biten hikaye tarzının da kendine has bir güzelliği olduğu düşüncesindeyim.

Şöyle ki; ilk kitap içinde Locke’un çocukluğu ile ilgili bölümler hikayenin bir parçası değil başka bir kitapta geçen olaylar dizisi de olabilirdi. İnsanlar bu şekilde okuduğunda da hoşlanabilirler, hikaye Locke’un 5 yaşında başlayıp, hiç geri sarmasaydı da hoşlanabilirlerdi. Ben mevcut halinden memnun kaldım.

İlk kitap ve sanki bir ikincisi yokmuş gibi biten sonundan sonra ikinci kitap biraz benim için serinin devamı gibi değil de iyi bir yazarın yeni bir kitabı olarak ele aldığım bir kitap oldu. Keza yazar bu konuda beni hayal kırıklığına uğratmadı, bazı noktalarda ilk kitabı okumanın getirdiği bilgi avantajları olsa da birisi ilk kitabı okumadan da ikinci kitaba kendini kaptırabilir.

Başta da belirttiğim gibi henüz 2.kitabın ortasındayım ama şunu rahatlıkla söylebilirim ki ikinci kitapta Locke’un hayatı çok daha hareketli, birbirinden bağımsız ama birbiriyle bağlantılı olaylar öyle iç içe geçiyor ki, hangi konuda hangi gelişmelerin olacağını merak etmemek mümkün değil. Özellikle
Spoiler: Göster
Kahramanımızın pirinç denizine açıldığı ve fırtınadan kurtulmayı başardığı bölüme gelmişken
Devamını okumak için iş saatinin bitmesini ve eve doğru okuyarak geçireceğimin yolculuğun başlamasını sabırsızlıkla bekliyorum.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: cankutpotter - 19 Eylül 2015, 00:31:49
Şimdi Kızıl Gökler ALtında Kızıl Denizler de elime ulaştığına göre Locke Lamora'nın Yalanları'nı gönül rahatlığıyla bitirip ona geçebilirim; hele dokuz günlük bayram tatili de varken dilediğim gibi okur bitiririm. :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Elodin - 20 Eylül 2015, 14:36:38
İkinci kitabı okumaya kıyamıyorum :D
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: cankutpotter - 20 Eylül 2015, 20:03:25
İlk kitap şimdi bitti. Aslında kitabı okuduğum sırada aklıma buraya yazacak pek çok şey gelmişti; ama şu an bunların hiçbirini hatırlamıyorum. :)


Kitabın ilk beş bölümü çok ağır gitmese de pek bir olay yok; ama ne zaman ki
Spoiler: Göster
 Gri Kral medana çıkıyor, işte o zaman eğlence başlıyor.


Aslında daha önce kitapta büyücülük denen şeyin gerçekten büyücülük değil de muska satmak, illüzyon olduğunu düşünmüştüm. Kitapla ilgili okuduğum bir yorumdan ötürüydü sanırım; tek bir büyücünün büyülerini satması benim aklımda bunu çağrıştırmıştı. Ancak gördüğüm şey gayet gerçekti. :)


Normalde küfürlü şeyleri pek sevmem; ama burada kitaba epey renk katmışlar.


Berangia ikizleri ve Nazca az sayıdaki kadın karakterlerdi; ama hepsi de bence gayet güçlüler ve çok başarılı işlendiklerini düşünüyorum.
][/Gizli]


Bunlar ve sayamayacağım daha pek çok ayrıntı kitabı beğenmeme yardımcı oldu. Malum trajik olay öncesi zaten tempo kazanan kitap o bölümden sonra iyice hızlandı ve bir şeyi de açıklamış oldu.


[spoiler] Locke Lamora bütün parayı ve çalmayı seviyor olsa da kötü biri değil, o dostlara sahipti, iyi dostlara. Bu da onu bir kötü karakter yapmıyor.



Sonuç olarak güzel bir kitaptı, çok sevdim, birazdan ikincisine başlamayı düşünüyorum.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: cankutpotter - 25 Eylül 2015, 23:19:37
Kızıl Gökler Altında Kızıl Denizler de bitti. Taraması güç bir kitaptı, gerçi tamamını değil, belli bir kısmını taradım, sonra bir e kitabı elime geçirmeyi başardım; ancak o da hatalıydı. :( Yine de okuyabildiğime şükrediyorum açıkçası. :D

 öncelikle şu var ki kitabın denizlerde geçiyor olması  Karayip Korsanlarını çağrıştırdı bana, hem de epey. Ve şu da var,
Spoiler: Göster
 bilirsiniz normalde gemide bir kadın olması uğursuzluk getirir; ancak Scot Linch'in dünyasında bu hiç de böyle değildi. Hoş ve güzel bir ayrıntıydı ve bu ayrıntı sayesinde tanıştığımız Ezri Delmastro ise apayrı bir karakterdi benim için. Çok sevmiştim, ölümüne çok üzüldüm. Benim de aklıma gelmişti ölebileceği; ama kesin olur dememiştim. Bilmiyorum, ölmeyebilirdi de bence. Fazla klasik olurdu; ama bence olurdu yani. :D Scot Linch de tıpkı Martin gibi karakter öldürmekten pek çekinmiyor, ilk kitaptaki hadiseyi de hatırlarsak mesela...


Bunun dışında Stragos'un bu sonu hakettiğini düşünüyorum. Hoş, daha iyisi olabilirdi, çok daha büyük acılar çekmesini isterdim; ama olmadı.


Bunun dışında kitapta kesin kes işlnmesi gereken bir bölüm atlanmış bence. Salon Corbealo (Nasıl yazılıyor pek emin değilim) yağması kesinlikle ve kesinlikle gösterilmeliydi. Durduk yere öyle bir aksiyonun atlanması pek hoşuma gitmedi, bana kalırsa önemli ve güzel bir hareketlenme içeren bir olay olurdu. Aceleye gelmiş midir bilmem; ama bunun gibi ayrıntıların atlanması hikâyeden bir şeyleri alıp götürüyor bence.


Son olarak ben Merraine'in de sonraki kitaplarda bir yeri olabileceğini düşünüyorum. Teorim yanlış çıkabilir, belki hikâyeler tek kitapta olup bittiği için bir daha karşımıza çıkmaz; ama nedense son sahnesini okurken öyle bir izlenime kapıldım.



Sonuç olarak güzel bir kitaptı, çoğu kişinin aksine bana göre bu kitap daha hareketli ve daha güzeldi. Şimdi 3. kitabı merakla bekliyorum, umarım en yakın zamanda çıkar da okuyabiliriz. :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: xerhias - 15 Ekim 2015, 05:19:50
Hakikaten şahane bir kitaptı. Kitabın durgun başladığı doğru ama kesinlikle sıkıcı değil. Yalanları plan içinde planları küfürleri muhteşem olmuş. Ne diyelim Madrabaz bekçi seninle olsun locke ... Gönül rahatlığıyla bir 9/10 u hakkediyor
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: miladras - 22 Ekim 2015, 12:00:29
2.kitap bu kadar erken çıkmışken sormak belki de hata ama insan sormadan edemiyor işte : 3.kitap ne zaman çıkar acaba ?
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 22 Ekim 2015, 14:59:10
Muhtemelen seneye. Bu kadar erken soruya ancak bu kadar muğlak bir cevap verebilirim, üzgünüm :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: miladras - 22 Ekim 2015, 15:26:37
Olsun. Şunun şurasında pazartesiye ne kaldı :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Ugur - 22 Ekim 2015, 18:49:49
 
Muhtemelen seneye. Bu kadar erken soruya ancak bu kadar muğlak bir cevap verebilirim, üzgünüm :)
aa 1 ay 10 gün sonra gelebilir yani 3.kitap.Süper
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 22 Ekim 2015, 19:06:29
Hahahaha! Hahaha... Haha... Ha?

(İyimserliğinize hayran kaldım :P )
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: cankutpotter - 22 Ekim 2015, 22:58:18
Muhtemelen seneye. Bu kadar erken soruya ancak bu kadar muğlak bir cevap verebilirim, üzgünüm :)
aa 1 ay 10 gün sonra gelebilir yani 3.kitap.Süper


:D Harbiden. :D Şubat veya mart denmişti sanırım, umarım o zamanlarda çıkar.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Laughing Madcap - 21 Kasım 2015, 14:16:55
Serinin ilk kitabı olan Locke Lamora'nın Yalanları'nı, binbir zorlukla ve ikna çabalarıyla okudum, bitirdim ve yorumlamaya geldim. Böylesine kaliteli bir eserin yazarına saygı duyulması ve yazarın özenli bir yorumlamayı hak ettiği gerçeğini de göz önünde bulundurarak sözlerime başlıyorum.

Kitabın güzelmiş, götoş.

Şaka bir yana, Patrick Rothfuss'un belirttiği üç maddeden başlayalım.

1. Kitabın girişi güçlü.

Evet, kitabın girişi kesinlikle güçlü. Kendisinin de belirttiği üzere, ilk 50 sayfada hem karakterlere giriş yapıyorsun, hem yaratmış olduğun evreni tanıtıyorsun hem de bu sırada IMDB'de 7 ve üzeri puan almış sayısız "soygun" filmlerinden daha kaliteli bir soygunu gözler önüne seriyorsun. Kitabın başlangıcının bu etkili havası beni çok heyecanlandırmıştı. Tahminim, iki-üç günde bitirir; ikinci kitabı da bir çırpırda harcardım ancak öyle olmadı.

Yeni bir evren yaratmanın en büyük sıkıntısı bunu okuyucuya aktarmak olsa gerek. Orjinal bir coğrafya ya da bir meslek grubunun ötesinde, takvimlerin, günlerin ve saatlerin bile yeni olduğu bir dünyadan bahsediyoruz. Scott Lynch, haklı olarak bu serinin her yönüyle "olmuş" olmasını istiyor ve bu yüzden, sıfırdan yarattığı bu evreni biz okuyuculara tanıtmak zorunda. Ancak bu durum, benim okuma hızımı bir hayli baltaladı. Kendimi "The Camorr Job" ya da "Lamora's Eleven" tarzı bir filmin en heyecanlı yerini izlerken, birden filmin geçtiği bölgenin tarihi ve coğrafyası hakkında bilgi bombardımanına tutulurken bulunca, zaman zaman hevesim kırıldı. Betimlemeler konusunda oldukça yetenekli olmasına rağmen, bu bahsettiğim "tarih ve coğrafya" derslerinin çok da karmaşık ya da kafa zorlayıcı olmamasına rağmen, bu durum benim için kitabın okunma sürecini çok dalgalandırdı. Sanki her an bir quiz yapılacakmış gibi; Aşağıdakilerden hangisi Camorr'un mahallelerinden birisi değildir?

2. Kitabın ismi güzel.

Serinin adı "Centilmen Piç", kitabın adı "Locke Lamora'nın Yalanları", arka kapağında kitaptan alıntılanan bölüm de"Boğazında kanayan bir kesik olsa ve bir hekim o kesiği dikmeye çalışsa Lamora iğneyle ipliği çalar ve kahkahalar atarak geberip gider. Çocuk...çok fazla çalıyor." olunca, gel de okuma.

3. Scott, kitapta ağzını bozmayı iyi beceriyor.

Hem evet, hem hayır. Burada takıldığım nokta küfürlerin içeriği ya da yoğunluğu değil; gerçek hayatta da küfürlerden rahatsız olan birisi değilim. Takıldığım nokta, bu durumun da bir hayli dalgalı olması. 1. maddede belirttiğim dalgalanma gibi yazarın tarzında da bazen dalgalanmalar oluyor. Mesela, şu meşhur "götoş" sahnesinde, sesli gülmeme rağmen çok şaşırdım; hiç öyle bir şey beklemiyordum. Yazar kitabın bazı yerlerinde takım elbisesini giymiş, binlerce kişilik bir topluluğa ders verircesine bir tarz takınmışken, bazı bölümlerde ise altına pijamasını çekmiş de sağ eli...cebinde, yazmış geçmiş gibi. Hayır, özensizlikten bahsetmiyorum; rahatlıktan bahsediyorum. Kitabın bazı bölümlerinde edebi ve planlı bir üslup hakimken, bazı bölümlerinde Jim Butcher tarzı bir rahatlık hakim.

Bu yazarın özensizliğini ya da kalitesizliğini göstermiyor; tersine, bu yazarın ne kadar geniş bir yelpazede yetenekli olduğunu gösteriyor. Tarih dersleri ve üslup farklılıkları konusundaki düşüncelerimin bir övgüden çok bir eleştiri olmasının tek sebebi, bu Scott Lynch'in ilk kitabı olması. Serinin planlanan 7 kitabı olduğu düşünülürse; çok da uzaklaşmaya gerek yok aslında, ikinci kitabı okumamla beraber aynı cümleleri övgü niyetiyle kullanacağımdan şüphe yok.

Karakterlere gelecek olursak, tanıtılan tüm karakterler; Hırsızbaşı'ndan Ibelius'a, hepsi de özenli ve tutarlı karakterlerdi. Tutarlı ve güncel olayların etkilerine mantıklı tepkiler veren karakterler yaratmak; yani hem sabit hem de gelişime açık karakterler yaratmak, okuyucunun bundan hiç rahatsız olmaması, oldukça güzel bir şey. Don ve Dona Salvara'nın kitap boyunca hallerini düşünün.

Centilmen Piç'lere ayrı bir parantez açmak istiyorum. Bence Centilmen Piçler ; -Jean hariç- berbat dövüşçüler, yetenekli düzenbazlar ama en önemlisi mükemmel birer rahipler. Böylesine kaliteli birer din adamları yetiştirdiği için Peder Zincir'e, Fred ve George'dan sonra sonunda bağrımıza basacağımız enfes ikizleri bize tanıttığı için Scott Lynch'e teşekkür ediyorum. Şu son hususta Scott Lynch'e başka bir şey de söylerdim ama, spoiler.

Kurgu konusunda ise, kitabın başlarında düşündüklerim ile şu anda düşündüklerim arasında dağlar kadar fark var. Kitabın başlarında eğlenceli bir düzenbazlık gösterisine tanık olmak gibi çapsız ve küçük hayallerim vardı. Şimdi ise, bunca tarih ve coğrafya dersi, tanık olduğumuz iç içe geçmiş olaylar, uzak diyarlardan gelen haberler ve etkileşimler düşünülünce, heyecanlanmadan edemiyorum.

Sonuç itibariyle, kitap idare ederdi; Gri Kral'a kadar yavan, sonrasında ise oldukça basit bir kurguya sahipti.

YALANCI!

Kitaptaki ara bölümler gereksizdi; o bölümleri okurken sıkıntıdan patladım.

YALANCI!

Kitabın çevirisi bir hayli sıradandı ve yazım hatalarından geçilmiyordu.

YALANCI!

Kitabın en kötü yanı, serinin ikinci kitabının okuma listemde üst sıralara yükselmesine izin vermesi.

PİÇ KURUSU!

Peki, o zaman şöyle söyleyeyim. Kitabı alın, okuyun. Bitirmeseniz de olur aslında. Tek yapmanız gereken kitabı elinizde tutmak... Jean gelene kadar.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: cankutpotter - 21 Kasım 2015, 14:39:02
Yedi mi? Seri yedi kitap mı olacakmış?


Aaa, bak ben bunu bilmiyordum, hatta ben dördüncü kitap çıktı sanıyordum, çıkmamış galiba. :D


Açıkçası ilk kitabın başlarında biraz sıkıldığımı itiraf edeceğim; daha önce alışık olmadığımız bir tarzda yazıldığından ilk baştaki beklentim, açıkçası parodi gibi bir şeydi. Yani gerçek bir büyücü beklemiyordum; ama sonra, kitap ilerledikçe her şey değişti, Linch'in bambaşka bir dünya yarattığını fark edince ve ikinci kitabı okuyunca seriden acayip memnun kaldım. Alışılmadık; ama güzel bir tazı var yazarın. Umarım üçüncü kitap bir an önce çıkar, düşündükçe sabırsızlanıyorum. :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 21 Kasım 2015, 15:59:11
Ağzına sağlık Kürşat. Kitapla ilgili yorum yaparken bile üslubundan bir şey kaybetmiyorsun ya, ne diyeyim ben sana? Keyifle ve gülerek okudum :) Daha sık görmek istediğim hareketler bunlar.

Küfür konusunda benim düşüncem karakterlerin içinde bulunduğu ortama ve kılığa göre değişiklik göstermeleri. Locke o an hangi kılığa giriyorsa onun ağzına ve etrafında bulunduğu ortama uygun bir şekilde küfür ediyor. Saf kendisi olduğunda da götoş demekten geri kalmıyor elbette, çünkü en nihayetinde ağzı bozuk bir sokak çocuğu yatıyor kökeninde :) İkinci kitapta küfürleşmelerdeki bu fark daha belirgin bir şekilde ortaya çıkıyor.

Üçüncü kitabın çalışmaları halen devam ediyor bu arada. Önümüzdeki yılın ilk yarısı, en geç haziranda çıkar muhtemelen.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: cankutpotter - 27 Aralık 2015, 01:43:42
Bu serinin normalde çıkmış kaç kitabı var? Dört diye duymuştum ama İbooks'un amerikan mağazsında dördüncü kitabı bulamadım, belki ismini bilmediğim içindir.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 27 Aralık 2015, 07:21:39
Dördüncü kitabı henüz çıkmadı. Kapağı belli olmuştu geçen aylarda sadece.

1- The Lies of Locke Lamora (June 27, 2006)
2- Red Seas Under Red Skies (June 20, 2007)
3- The Republic of Thieves (October 8, 2013)
4- The Thorn of Emberlain (forthcoming)
5- The Ministry of Necessity (forthcoming)
6- The Mage and the Master Spy (forthcoming)
7- Inherit the Night (forthcoming)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: cankutpotter - 27 Aralık 2015, 12:56:07
Teşekkürler, sağ ol abi.

Dördüncü kitabın bahsi geçince çıktı sandım ben de.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: OZ - 28 Aralık 2015, 21:57:29
İlk kitapta Gri Kral ortaya çıktıntan sonra herşey daha güzel oldu şimdi kıvamına geldi :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Oliver_ - 27 Ocak 2016, 14:33:12
Dün ikinci kitabı bitirdim. İlk kitaptan çok daha iyiydi bence. Sonuçta denizde geçiyor ve denizde geçen bir kitap ne kadar kötü olabilir ki?  Yine bol bol şaşırdım ama o son neydi öyle? Keşke üçüncü kitap olsaydı da hemen başlasaydım. İthaki Yayınları üçüncü kitap için 2016'da çıkacak demiş. Acaba herhangi bir haber var mı?
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 27 Ocak 2016, 18:46:53
Yok :P

Spoiler: Göster
Çevirisi tamamlandı, düzeltisi kaldı sadece ama en erken nisan sonunda göreceğiz sanırım. Editörlüğü bana kaldı çünkü. Döndü dolaştı bana geri geldi daha doğrusu. Yapmak istemiyordum çünkü. Ben de başka bir kitap çeviriyorum şu an. Martta bitse, hiç beklemeden ona başlasam... O-hoo! Bekleyiniz, üzgünüm :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: muaet - 27 Ocak 2016, 21:05:54
Yok :P

Spoiler: Göster
Çevirisi tamamlandı, düzeltisi kaldı sadece ama en erken nisan sonunda göreceğiz sanırım. Editörlüğü bana kaldı çünkü. Döndü dolaştı bana geri geldi daha doğrusu. Yapmak istemiyordum çünkü. Ben de başka bir kitap çeviriyorum şu an. Martta bitse, hiç beklemeden ona başlasam... O-hoo! Bekleyiniz, üzgünüm :)

Tez elden bitirmenizi umalim o halde. Merakla bekliyoruz.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: kara - 02 Şubat 2016, 17:37:54
 Olsun siz yapında geç olsun yine alır okuruz Sayın Mit.
 İhsan Bey sizin özenli çeviri çalışmalarınız başkalarına örnek olur ,bizlerde daha iyi daha özenli çevirileri okuma fırsatına erişiriz.Kolay gelsin.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 02 Şubat 2016, 19:59:03
Olsun siz yapında geç olsun yine alır okuruz Sayın Mit.
 İhsan Bey sizin özenli çeviri çalışmalarınız başkalarına örnek olur ,bizlerde daha iyi daha özenli çevirileri okuma fırsatına erişiriz.Kolay gelsin.

Teşekkürler, çok sağ olun. Moral verdiniz :) İnşallah güveninize layık olmaya devam edebilirim.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: -Kötü karakteR- - 02 Nisan 2016, 21:34:34
İkinci kitabı bitireli yarım saat falan oldu ve şans o ki ilki birinci dönemin vize zamanına ikincisi de ikinci dönemin vize zamanına denk geldiği için ara vere vere okumak zorunda kaldım :( Özellikle ayarlasam böyle olmazdı ya :D O yüzden fazla ayrıntılı bir yorum yapamayacağım seri hakkında. Ama ilk kitabının daha iyi olduğunu düşünüyorum tabii aslında iki kitap da çok iyi.

Spoiler: Göster
Salon Corbeau baskını anlatılmalıydı. Locke'un o 'oyun'ların oynandığı arenayı izlerkenki hoşnutsuzluğunu fark eden bir adam vardı o adamla karşılaşsa abes olmazdı diye düşünüyorum. Jaffrim Rodonov karakterinin ölüm anındaki düşüncelerinin yazılmış olması gerektiğini düşünüyorum malum olay olduktan sonra ee bu Rodanov'a ne oldu şimdi diye geri dönüp okumuşluğum var. Olay çok hızlı olup bittiği için yazmaya gerek görmemiş de olabilir Lynch tabii ama son düşüncesinin Drakasha beni nasıl yendi gibi bir şey olduğunu okumak hoşuma giderdi ;) Drakasha karakterini çok sevdim hem güçlü hem de iyi kalpli bir kadın karaktere o kadar sık rastlanmıyor. Bir korsana göre fazla iyi olması mevzusu da fazla gözüme batmıyor One Piece okumuş bir insan olarak :D Rance'e haddini bildirdiği sahneden sonra bir Drakasha fanlığı oluşmuş olabilir bende tabii inkar etmiyorum. Colvard'ın rolüne de bayıldım ne diyeyim umarım bu korsanları önümüzdeki kitaplarda da görürüz.

Requin'in Locke'a biraz kolay kandığını düşünüyordum açıkçası ama sonda gerçek tabloları sakladığı ortaya çıkınca adamın gözümdeki imajı kurtuldu :D Stragos'a verilen cezanın tam yerinde olduğunu düşünüyorum. Üçüncü kitaba biraz malzeme bırakmış Lynch onun dışında. Tek kelimeyle özetlemek gerekirse: Merrain. O kadının kime hizmet ettiğini ve amacının ne olduğunu çok merak ediyorum Sabetha'dan sonra en merak ettiğim mevzu. Yorumlamayı unuttuğum muhtemelen epey şey var onun dışında ama ara vererek okumanın zararları işte... Üçüncü kitabı beklemedeyiz 8) 
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 02 Nisan 2016, 22:41:23
Now Loading: Centilmen Piç Serisi 3 - Hırsızlar Cumhuriyeti.

Not: Çok iyi başladı. Özlemişim! <3
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: miladras - 02 Nisan 2016, 23:02:28
Kitabın kesin bir çıkış tarihi var mı peki ?
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Oliver_ - 02 Nisan 2016, 23:02:47
Now Loading: Centilmen Piç Serisi 3 - Hırsızlar Cumhuriyeti.

Not: Çok iyi başladı. Özlemişim! <3

1 aya gelir mi? Gelir deyin lütfen, aksini bu kalp kaldıramaz.  :-[

Malatya'dan bir isteğiniz var mı? Gün kurusu, çağla, kayısı lokumu veya kitabı erken bitirmeye yarayan her türlü şey yollanır.

Şaka bir yana Çağların Kahramanı'ndan sonra çok sevdiğim bir seriyi rahatça okuyacağım için mutluyum.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 03 Nisan 2016, 11:37:43
Resmi çıkış tarihi belli değil. 1 ay içerisinde ben düzeltisini bitirmeye çalışacağım. 662 sayfa. Sonra son okuma, dizgi, baskı, kapak vs.

İthaki olduğu için *bu sefer* aceleye getirmemelerini ve hatasız çıkarmalarını ümit ediyorum ^^ Yazın raflarda olur belki.

Bir de serinin dördüncü kitabı yurtdışında hala çıkmadı zaten. O yüzden sindire sindire okumakta fayda var :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: cankutpotter - 03 Nisan 2016, 13:19:05
Allahııım, vizelerle dolu bir haftaya başlamadan önce o kadar iyi geldi ki! :) Sanırım yazın okuyacakmışız gibi görünüyor, hadi bakalım. Kolay gelsin efendim.
İkinci kitabı bitireli yarım saat falan oldu ve şans o ki ilki birinci dönemin vize zamanına ikincisi de ikinci dönemin vize zamanına denk geldiği için ara vere vere okumak zorunda kaldım :( Özellikle ayarlasam böyle olmazdı ya :D O yüzden fazla ayrıntılı bir yorum yapamayacağım seri hakkında. Ama ilk kitabının daha iyi olduğunu düşünüyorum tabii aslında iki kitap da çok iyi.

Spoiler: Göster
Salon Corbeau baskını anlatılmalıydı. Locke'un o 'oyun'ların oynandığı arenayı izlerkenki hoşnutsuzluğunu fark eden bir adam vardı o adamla karşılaşsa abes olmazdı diye düşünüyorum. Jaffrim Rodonov karakterinin ölüm anındaki düşüncelerinin yazılmış olması gerektiğini düşünüyorum malum olay olduktan sonra ee bu Rodanov'a ne oldu şimdi diye geri dönüp okumuşluğum var. Olay çok hızlı olup bittiği için yazmaya gerek görmemiş de olabilir Lynch tabii ama son düşüncesinin Drakasha beni nasıl yendi gibi bir şey olduğunu okumak hoşuma giderdi ;) Drakasha karakterini çok sevdim hem güçlü hem de iyi kalpli bir kadın karaktere o kadar sık rastlanmıyor. Bir korsana göre fazla iyi olması mevzusu da fazla gözüme batmıyor One Piece okumuş bir insan olarak :D Rance'e haddini bildirdiği sahneden sonra bir Drakasha fanlığı oluşmuş olabilir bende tabii inkar etmiyorum. Colvard'ın rolüne de bayıldım ne diyeyim umarım bu korsanları önümüzdeki kitaplarda da görürüz.

Requin'in Locke'a biraz kolay kandığını düşünüyordum açıkçası ama sonda gerçek tabloları sakladığı ortaya çıkınca adamın gözümdeki imajı kurtuldu :D Stragos'a verilen cezanın tam yerinde olduğunu düşünüyorum. Üçüncü kitaba biraz malzeme bırakmış Lynch onun dışında. Tek kelimeyle özetlemek gerekirse: Merrain. O kadının kime hizmet ettiğini ve amacının ne olduğunu çok merak ediyorum Sabetha'dan sonra en merak ettiğim mevzu. Yorumlamayı unuttuğum muhtemelen epey şey var onun dışında ama ara vererek okumanın zararları işte... Üçüncü kitabı beklemedeyiz 8) 


Bunları ben de merak etsem de acaba yanıtları ne zaman alırız bilmiyorum çünkü kitapların ana hikâyeleri diğerlerinden farklı oluyor genelde ama bakalım... Acaba üçüncü kitap bize neler sunacak çok merak ediyorum doğrusu. :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: thanks for all the fish - 11 Nisan 2016, 20:52:05
Üçüncü kitabın adını aynen çevirip basınca ufak bir yanlış anlaşılma yüzünden yayınevinin başı yanmasın?

Ne bileyim... Hırsızlar Cumhuriyeti...
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Kitap Adam - 11 Nisan 2016, 21:27:38
Aynı şeyi düşünmüşüz. Orijinal ismi ilk gördüğümde bu şekilde çevrilmez diye düşünmüştüm ben de. Sonra, böyle olduğunu görünce de şaşırmıştım. Yayınevi son anda herhangi bir yanlış anlaşılmaya fırsat vermemek için ismi değiştirebilir belki. :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: cankutpotter - 11 Nisan 2016, 23:12:59
Aslında kitabın isminin değişmemesi güzel olur ama bilmem ki? :D
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: OZ - 12 Nisan 2016, 01:45:22
Umarım kitabın adı sansürlenmez ne gerek var.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Gunslingers - 12 Nisan 2016, 16:27:57
Sansürlenme ihtimali yüksek...Malum, hakaret davalarının havada uçuştuğu bir dönemdeyiz.  :-\
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 15 Nisan 2016, 12:25:53
Öyle bir şey olacağını sanmıyorum. Sonuçta kitabın orijinal adı bu. Hırsızlar Ülkesi gibi bir adı kasıtlı olarak Hırsızlar Cumhuriyeti diye çevirmiyoruz ya?
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 13 Mayıs 2016, 21:00:08
Ve Centilmen Piç Serisinin üçüncü cildi Hırsızlar Cumhuriyeti'nin düzeltisi de biter :) Güzel bir kitaptı. Scott Lynch sadece Locke ve Jean'ı her zamanki muzip dolandırıcılıklarıyla geri getirmekle kalmıyor, ama aynı zamanda ilk kitapta sevdiğimiz pek çok şeyi de bir bakıma geri getiriyor.

Bunda en büyük pay Sabetha'nın elbette. Kendisi tam tahmin ettiğimiz gibi bir karakter. Seveceğinizi düşünüyorum :) Onun sayesinde Camorr'dan ve Centilmen Piçler'in eski günlerinden kesitler görüyoruz yine, ki ilk kitapta en çok sevdiğim kısımlar bunlardı.

Lynch nasıl ki ikinci kitapta denizciliğe merak saldıysa bu sefer de "bambaşka bir şeyi" kısmen ön plana çıkarıyor. Ama bu sefer dengeyi iyi kuruyor ve sonunun pat diye bitmemesini, her şeyin doyurucu bir sona ulaşmasını da garanti altına almış. Hem de ne son!

Kitap bu hafta sonu yayınevine doğru yola çıkıyor. Sonrası bekleyiş... Umarım en kısa zamanda sizler de okursunuz :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: muaet - 13 Mayıs 2016, 21:08:41
Güzel haber! Haziran başı gibi raflarda olur o halde.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: spren - 13 Mayıs 2016, 22:00:32
Sanırım herkes ilk kitabın ikinci kitaba göre bir tık daha iyi olduğu konusunda hemfikirdir. İlk kitaptan sevdiğimiz ayrıntılar da 3. De tekrar karşımıza çıkacak demişsiniz heyecanlandım :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: cankutpotter - 14 Mayıs 2016, 03:25:06
Finallerin arifesinde çok güzel bir haber oldu bu, gerçekten. Heyecanlandım ve sevindim, sonunda Parlayan Sözler'in boşluğunu dolduracak güzel bir kitap geliyor! :D Merakla bekliyorum.

Bir de, açıkçası ben ikinci kitabı daha hareketli bulmuştum ve açıkçası daha çok sevmiştim, bu belki de Karayip Korsanları yüzündendir, ama elbette ikisinin de farklı bir tadı vardı; üçüncüsünün de aynı şekilde farklı bir tat vereceğini düşünüyorum. :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Grayswandir - 14 Mayıs 2016, 05:53:10
Çok güzel bir haber verdiniz gerçekten. Elinize sağlık, en azından bu kitabı düzgün bir düzeltiyle okuyacağımıza güvenebiliriz. :D

İlk kitabın kompleks hikayesi ve lezzetine tam olarak sahip olmasa da, ikinci kitap da farklı ortamları ve aksiyonuyla epey keyifliydi. Bunun daha iyi olacağını düşünüyorum ama, ikinci kitap biraz geçiş özelliği taşıyordu bana kalırsa. Üçüncüden beklentim daha yüksek.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: - 15 Mayıs 2016, 15:08:00
Çıkış tarihi hakkında bilgi var mı ? Finaller sonrası çok iyi gider.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 15 Mayıs 2016, 15:59:57
Teşekkürler arkadaşlar :) Çıkış tarihi belli olduğunda hem buradan hem portaldan duyururuz mutlaka. Yayınevinin yayın tarihine bağlı her şey. Ben size ufak bir kıyak geçeyim, işin mutfak kısmının bittiğini şimdiden haber vereyim dedim.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: cankutpotter - 18 Mayıs 2016, 21:48:04
Yukarıdaki haberi görünce bayağı heyecanlandım, sanırım seriyi baştan okuyacağım bu yaz, tabii eğer Hırsızlar Cumhuriyeti benim finaller bitene dek çıkmazsa. :) Hatta belki küçük bir inceleme bile yazabilirim, ama önce hatırlamam gerekiyor.

Yine de gözümde bayağı bir canlandı olaylar, gülümsedim özlemle. Hadi bakalım, bekliyoruz. :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Thael - 23 Mayıs 2016, 16:34:06
Artık yayınlansa da okusak. Son bir kaç aydır 3.kitabin çevirisinin bitmesini bekliyorum. Orjinalini okumayı denedim ama İngilizcem çok düşük seviyede kalıyor. Mit'in verdiği haberle iyice heyecanlandım bende. Umarım çok gecikmez.

Şu atalar hakkında daha çok bilgi veriyor mu acaba kitap? Ben onları çok merak ediyorum... Kitabın geçtiği evren hakkında daha çok bilgiye sahip olmak isterdim. Dünya ne kadar büyük, kaç şehir devleti var, bunların tarihleri nasıl ve yönetim şekilleri hep birbirine mi benziyor? Kaç farklı kültür ve ırk var?

Bunların incelendiği bir yazı vb. bilen var mı acaba? Ben Scott Lynch'in kendi sitesine bakmıştım ama pek doyurucu olmadı orada bulduklarım..

Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 23 Mayıs 2016, 16:52:17
O tür bilgileri her kitapta yeni bir şehir tanıtarak yapıyor Lynch. Bence güzel de oluyor. Her macerada bir sürü bilgiye boğulmaktansa her bölümde ufak tefek yeni şeyler öğrenmek daha hoş :)

Diğer sorulara cevap vermiyorum, okuyup görün :P (Muhahah!)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Duke - 24 Mayıs 2016, 14:36:22
Az önce İthaki Günlükleri facebook sayfasında gördüğüm paylaşım.

Spoiler: Göster
Ne! Lamora öldü mü?

Centilmen Piç serisinin üçüncü kitabı Hırsızlar Cumhuriyeti haziranda geliyor.

Not: Kitabın ismine aldanmayın; bir alegori değildir. (https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/t31.0-8/13254711_269772490037120_6149989187139763343_o.jpg)

Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: muaet - 24 Mayıs 2016, 16:20:29
İkinci kitap ile alakalı içerik.
Spoiler: Göster
Verdikleri zehrin panzahernin başka dozu yoktu zira, geri dönüşü olmayan bir yola girdiler. Gerçi böylesi bir zehri tedavi edebilecek iki şey geliyor aklıma ancak ataların kurguya henüz dahil olacaklarını sanmıyorum. Kitap çıksın da bakalım, kimler Lamora'nın imdadına koşacak.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Thael - 24 Mayıs 2016, 22:22:14
İkinci kitap ile ilgili..

Spoiler: Göster
Iki şeyden kastın nedir? Hatırladığım kadarıyla zehri geliştiren zât panzehiri sadece aklına yazmıştı ve panzehiri analiz ederek nasıl hazırlandığını bulmanın mümkün olmayacağı bir şekilde geliştirmişti ki zaten panzehir ellerinde yok. Yani ancak büyü vb gibi acayip şeyler kullanarak bu sorunu çözebilirler diye düşünüyorum.

Ataların bu konuda nasıl bir yardımı olur anlayamadım?  Düşünceni biraz açıklar mısın?

Bence panzehiri bulamayacaklar ama hiç bir şey olmayacak ve bunun başından beri bir blöf olduğunu anlayacaklar... Kitabı tam hatırlayamadığım için böyle bir şey düşündüm, bu söylediğimi yanlışlayan bir şeyler geçiyor muydu acaba kitapta?
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: muaet - 24 Mayıs 2016, 22:29:22
İkinci kitaptan devam.
Spoiler: Göster
Kitapta panzehirin başka kimse tarafından, yapıcısı hariç, oluşturulamayacağı, imkansız olduğu söylenmişti. Son antidotu da Lamora arkadaşına verdiğine göre, aklıma yalnızca iki büyük güç geliyor. Birincisi sır olarak kalmış atalar, muazzam güçlere sahip oldukları aşikar ancak daha henüz bu aşamada onlarla ilgili gizemlerin açığa çıkacağını düşünmüyorum. İkinci büyük güç ise Bağlıbüyücüler. Lakin Lamora'ya olan kinleri göz önünde bulundurulduğunda tutup da onun hayatını kurtarmaları pek akla yatkın gelmiyor. Belki ama belki diyorum, Bağlıbüyücülerin öğretilerine sırt çevirmiş yeni bir karakter seriye dahil olabilir.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Thael - 24 Mayıs 2016, 23:28:28
Devam..

Spoiler: Göster
Atalarla ilgili olarak, belki onların kadim bilgilerini nesilden nesile aktarmayı başarmış bir topluluk sayesinde bir çıkar yol bulabilirler. Ama bu nasıl olur aklım ermiyor.

Karthain dışından bir bağlı büyücüyü bulabilmeleri ancak ekstrem şartlarda mümkün olabilir diye düşünüyorum. Zira onlara sırt çevirmiş biri olsa bile, bağlıbüyücülerin onu bulması pek zor olmaz. Karthain'in istihbaratının locke ve jean hakkında hemen her şeyden haberdar olduklarını biliyoruz sonuçta. Her şeye rağmen o kişinin saklanmayı başardığını düşünürsekte, karthain'in bulamadığı birini bizim iki kafadarın bulabilmesi pek gerçekçi olmaz.

Ben hâlâ blöf yapıldığını savunuyorum. (Eğer bir şeyleri kaçırmıyorsam..)

Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: muaet - 24 Mayıs 2016, 23:50:41
Spoiler: Göster
Ben blöf yapıldığını düşünmüyorum. Şehrin askeri komutanı bizim ikiliyle ilgili plan yapıyor, mapushaneden suçluları kendi eliyle çıkartıyor, kolpadan bir korsan gemisi saldırısı düzenletiyor ve bunu savunmakla yükümlü olduğu şehre yaptırıyor. Bu iki elemanın elinden kaçmaları ve bu planın halk ile loncalar kuruluna sunulması adamın sonu demek olur. Yani blöf yapmaktansa gerçekten zehir kullanması çok daha mantıklı bir yaklaşım. Adam şehrin en zengin ikinci vatandaşı zaten, gerçekten pahalı bir zehir yaptırmak adama pek dokunmayacaktır.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Thael - 25 Mayıs 2016, 00:35:26
Spoiler: Göster
Doğru söylüyorsun, böyle bir zehir yaptırmak o adam için pek zor değil. Ama benim kastettiğim yaptıramadığı için değil, yapılamadığı için blöf yapmak zorunda kalıyor olmasıydı. Çünkü zehir fazlasıyla mükemmel özelliklere sahip. Bilimin kümülatif ilerleyemediği bir dünyada böyle bir icat bana, nasıl desem... Çok fantastik geliyor :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: muaet - 25 Mayıs 2016, 14:53:21
Bugün kitabı açıp aklımda kalmış kısımlara bakmaya yeni fırsat bulabildim.

Neden aklıma iki seçenek geldiği 2. kitap 152. sayfada bariz olarak açıklanıyor;

Spoiler: Göster
Jean ve Lamora'nın gittiği kimyacı ile konuşurken Bezoar adlı bir sihirli taştan bahsediyor. Bu taş ki ejderhaların karınlarından çıkan efsanevi bir taş, efsane deyince aklıma doğrudan atalarla alakalı olacağı geldi, bu nedenle ilk olarak aklıma atalar geldi demiştim. İkinci olarak kadın çok pahalı bir tercih olmasına rağmen Karthain'li Bağlıbüyücüler önerisinde bulunuyor. "Simyacıların engel olamadığı zehirleri durdurabildiklerine dair güvenilir istihbaratlar almıştım." diyor tam olarak. Bu da ikinci olarak onları düşünmemin sebebi.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: cankutpotter - 25 Mayıs 2016, 18:20:30
Spoiler: Göster
Stragos gibi bir adamın böylesine bir plan kurup verdiği zehrin de blöf olması açıkçası hiç mantıklı gelmiyor bana. O kadar güçlü ve kibirli bir adam için hiç de mantıklı değil.

Karthain'li Bağlıbüyücülere yönelecekler diye biliyorum ama... Kitabı bitirince içimdeki boşluk hissini üçüncünün ön okumasını okuyarak atmaya çalışmıştım birkaç ay önce. :D
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Thael - 25 Mayıs 2016, 20:03:14
Spoiler: Göster
O zaman doğru söylüyorsun, muhtemelen senin dediğin gibi olacaktır muaet.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Fırtınakıran - 26 Mayıs 2016, 12:35:27
Ön siparişe çıkmış bile :). Hem de 3 Haziran!

http://www.idefix.com/Kitap/Hirsizlar-Cumhuriyeti/Scott-Lynch/Edebiyat/Roman/Fantastik/urunno=0000000695647
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 26 Mayıs 2016, 12:50:36
Böylece arka kapak yazısıyla birlikte büyük ödül muaet'e gitmiş oldu :) Tartışmalarınızı ve teorilerinizi okumak hem keyifli hem de eğlenceliydi gerçekten.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Fırtınakıran - 26 Mayıs 2016, 12:54:31
Bir tebrik de benden gelsin :). Her yorumcunun teorilerini merakla takip etmiştim, dolu dolu bir tartışma oldu. Forumun en güzel yanı da bu değil mi zaten <3?

(Yalnız 4. kitabın çıkışı için 22 Eylül 2016 diyor. Ailemizin editörü İhsan abi, hadi yine iyisin :P. Daha İngilizce olarak bile yayınlanmamış)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 26 Mayıs 2016, 15:35:43
Tek tesellim o zaten :D En azından o zamana kadar elimdeki işleri bitirir ve rahat rahat yaparım editörlüğünü. (Kendi de inanmadı...)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: cankutpotter - 26 Mayıs 2016, 17:10:35
Vay arkadaş, bu ne hız! Günüme renk kattınız, bugün pek iyi geçmiyordu, şimdi sevindim, mutlu oldum. :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Thael - 26 Mayıs 2016, 17:57:04
Çok güzel, finaller arası bitirmelik bir kitap olacak :/
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: - 26 Mayıs 2016, 18:43:35
Kapak yazısını okuduktan sonra final stresi falan kalmadı, bağlıbüyücü işleri ve sabethayla karşı karşıya gelmeleri, aybaşında hemen alırım.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: cankutpotter - 26 Mayıs 2016, 19:22:18
Ben de son finalimi olunca vereceğim siparişimi. Vay be, özledim seriyi. :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Oliver_ - 26 Mayıs 2016, 20:30:19
Vay be gelmiş. Ben 2-3 bekleyeceğiz sanıyordum. Çok güzel oldu erken gelmesi.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: cankutpotter - 26 Mayıs 2016, 22:16:31
Bildiğim sitelere biraz baktım da Kitap Yurdu benim gördüğüm en güzel indirimi sağlıyor, 20 liraya alabilirsiniz. Piyasa fiyatının 32 lira olduğunu varsayarsak şahane bence.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Nightmare - 27 Mayıs 2016, 08:20:02
Arkadaşlar bu seriye yönelik çok büyük ilgi var sanırım. Ben de dayanamayıp sorma gereği hissettim. Kesinlikle okumalı mıyım?
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Elendil_XX - 27 Mayıs 2016, 09:49:46
Arkadaşlar bu seriye yönelik çok büyük ilgi var sanırım. Ben de dayanamayıp sorma gereği hissettim. Kesinlikle okumalı mıyım?

Sevenleri kadar sevmeyenleride var serinin, o yüzden sana "kesinlikle" oku diyemem şahsen. Zevk meselesi. Fakat Sanderson ve Rothfuss tarzı epik fanteziden hoşlanıyorsan seveceğini düşünüyorum. ;)

Ama yinede Locke sevilmez mi yahu?  ;D


Bu arada 3. kitap haberi şahane oldu. 2.si biraz hayal kırıklığı yaratmıştı, umarım bununla ilk kitaptaki havaya döneriz.  :hömm:
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Nightmare - 27 Mayıs 2016, 15:21:31
Bahsettiğin iki yazar favori yazarlarım olduğuna göre okumalıyım sanırım :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Thael - 03 Haziran 2016, 17:31:03
Kitabı aldım (elime). Dış tasarımını çok beğendim. Kendi kendime de bunu söyledim. Sonra geri koydum. Param yok heheh.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Pherus - 03 Haziran 2016, 17:53:55
Bahsettiğin iki yazar favori yazarlarım olduğuna göre okumalıyım sanırım :)

İki yazarla pek alakası yok bence. Özellikle yazım tarzının. Seversin ama beklentini çok yüksek tutmamanı tavsiye ederim.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Nightmare - 03 Haziran 2016, 18:22:59
Bahsettiğin iki yazar favori yazarlarım olduğuna göre okumalıyım sanırım :)

İki yazarla pek alakası yok bence. Özellikle yazım tarzının. Seversin ama beklentini çok yüksek tutmamanı tavsiye ederim.
Bugün sipariş vermeyi düşünüyorum. Alırsam belki beğenirim bilemem. Ama bunun yerine otostopçunun galaksi rehberini de alabilirim.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: cankutpotter - 03 Haziran 2016, 19:28:27
Kitap elime ulaştı. :) Elimdekini bitirir bitirmez başlamak niyetliyim.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Kitap Adam - 03 Haziran 2016, 22:34:45
Pazartesi Elric serisinin üçüncü kitabıyla beraber Hırsızlar Cumhuriyeti'nin de siparişini vereceğim. Heyecan dorukta. :D
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: muaet - 04 Haziran 2016, 07:09:01
Siparişi verdim, merakla bekliyorum.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Nightmare - 04 Haziran 2016, 13:10:48
Ben de verdim siparişimi. Umarım beklentimi karşılar. Yanında da uzun zamandır istediğim puslu kıtalar atlasını aldım.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: muaet - 06 Haziran 2016, 20:17:13
Kitap bugün elime geçti. Okuduğum kadarıyla şunu söyleyeyim, Camorr'u özlemişim.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: kasim444 - 07 Haziran 2016, 14:13:56
İlk kitabı bitirmek üzereyim 
Spoiler: Göster
böcek , sanza kardeşlerin öldüğü(öldürüldüğü) bölümü yeni bitirdim .Üzüldüm ya minnaklar ölmemeliydi bakalım locke intikamlarını nasıl alıcak bunu çok merak ediyorum o gri krala o kadar içerliyimki niye yaptın be terbiyesiz ....  :inca .Şuan barsavinin düzenlediği etkinlik bölümünü okuyorum sanırım herşey orda kopacak  :fight: haydi locke göreyim seni  8) .
Forum kullanmayı pek bilmiyorumda teşekkürler yönetici bey :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Fırtınakıran - 07 Haziran 2016, 14:38:20
Spoiler kutusu candır :). Sevelim, kullanalım.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Nightmare - 09 Haziran 2016, 15:09:11
Kitabım sonunda elime ulaştı. Önsözde Patrick Rothfuss'un yazısını görmek de beni mutlu etti. Kitabı bayağı övmüş. Umarım dediği kadar vardır.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: muaet - 09 Haziran 2016, 21:38:33
Kitabı dün bitirdim. Açık ve net, ilk kitaptan aldığım tadı bundan da aldım, hatta dahasını. Camorr'a dönmek, Peder Zinciri, Sanzaları tekrar görmek, Sabetha ile tanışmak keyif vericiydi. Şimdi yavaşça spoiler'a inelim. Hem de ağırından.

Spoiler: Göster
Normalde sıkılmış olmam gerekir şu içerisinde gizli bir güç barındıran ana karakterlerden. Her shounen animesinde-mangasında, epik fantazyalarda bulunur bu. Ana karakterin bir gizemi, bir sırrı, bir gizli gücü vardır kontrol edemediği, tam başı sıkıştığında, dara girdiğinde bu güç açığa çıkıverir.

Evet, Locke Lamora belki gerçekten de Lamor Acanthus olabilir - tabi Scott Lynch böylesi bir klişeden uzak durmayı da tercih edip Pel Acanthus denen zatın Lamora ile olan ilişkisini gelecek eserlerinde daha da farklı tasvir edebilir - ancak Lamora'nın üç kitaptır neler yaşadığını bizzat gördük, arkadaşları hunharca katledildi, kendisi hemen her tarafından bıçaklandı, denizde ölüme terk edildi, zehirlendi vs. Bu durumların hiçbirinden sırf Pel Acanthus'tan yadigar bir güç sayesinde kurtulmadı. Şansı ve zekasıyla paçayı kurtardı bu zor durumlardan. Özet olarak, karşılaştıklarımı klişe olarak nitelemiyorum ve gidişattan ziyadesiyle memnunum.

Şahinciye gelirsek, serinin kilit rolünü oynayacağı çok bariz. Atalar, anlatıldığı üzere büyü gücü kullanımının ayarını kaçırdıkları için bir şey tarafından ya yok edilmiş ya da o bir şey yüzünden yaşadıkları yeri terk etmek durumunda bırakılmışlar. Bağlıbüyücüler bunu kendilerine örnek alıp mümkün olduğunca büyü kullanmaktan çekindiklerini belirtiyorlar. Kitabın sonunda inzivaya çekilmeleri iyiye alametken, Şahincinin eline ve diline kavuşması, tüm diğer büyücülerden ve Lamora'dan intikam almaya ısrarlı oluşu, onun ileriki zamanlarda çok büyük büyü güçleri kullanmasına ve geçmişte her ne yaşandıysa aynı sıkıntının şafakta belirmesine yol açabilir.

Lamora'nın bir anahtar, bir taç ve bir çocuk kaybedip kazanacağı söyleniyor. Gümüşi yağmurlar yağarken ölecek.

Her ne kadar şimdilik elde yeterli veri olmasa da, Zaman Çarkı'ndan edindiğim kehanet yorumu tecrübelerimle (:P) şöyle yorumlayayım.

Çocuk, Böcekle alakalı olacak. Lamora'nın zehirden kurtulurken gördüklerinin bir hayal olmadığını düşünüyorum. Zira ruhların dünya ile olan iletişimi, varlığı Sabır tarafından anlatılan olaylarda açıkça görülüyor.

Gümüş yağmurlar, Büyücülerin kullandıkları düş metaliyle, ölümü ise önceden var olduğu kişilikle alakalı olacak. Yani Locke Lamora'nın ölüp, Lamor Acanthus'un bilinç kazanımı olabilir, ya da Lamora hafızasını tamamen kaybedebilir. Ne demiş Milan Kundera;

"İnsanın en büyük kişisel sorunu, ölümü özünün kaybı olarak görmek. Ama nedir öz? Öz, hatırladığımız her şeydir. Bu yüzden ölümün bizi dehşete düşüren yönü, geleceği değil geçmişi kaybedecek olmamızdır. Unutmak, yaşamın içinde yer alan bir tür ölümdür zaten."

 Eğer işlerin sonunda ataları diyardan def etmiş başka bir büyük güçle baş edilecekse, Lamora'nın büyü güçlerine iş düşebilir, tabi Sabır tahminlerinde doğruysa ve gerçekten öyle bir güç varsa.


Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: - 11 Haziran 2016, 10:31:46
Kitabı yarısına kadar okudum ve tartışmasız serinin en akıcı kitabı. Kitaba doyamadım ki daha olaylar tam başlamadı bile.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: oTToMaNeK - 15 Haziran 2016, 11:00:19
Uzun zamandır okumayı düşündüğüm Scott Lynch'in "Centilmen Piç Serisi" İlk Nokta'da %40 indirime girmişken hemen aldım. Okumak isteyenler kaçırmasın  :)

https://www.ilknokta.com/scott-lynch/centilmen-pic-serisi-3-kitap-takim.htm (https://www.ilknokta.com/scott-lynch/centilmen-pic-serisi-3-kitap-takim.htm)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: spren - 24 Haziran 2016, 11:16:26
Üçüncü kitabı bitirmek istemiyorum. Daha 140 küsür sayfalardayım ama konu geçmişten çıkıp günümüz olaylarına dönecek diye resmen okumamı yavaşlatıyorum.

İlk kitabı okumayıp bu mesajımı okuyanlara spoiler olmaması açısından kutumuz;

Spoiler: Göster
 Sanzalarla ilgili bölümler hiç bitmesin istiyorum, şu an Sabetha falan umurumda değil. Zaten açıkçası çok da merak ettiğim bir karakter değil. Locke'un ona hayranlığı ve aşkı o kadar güzel anlatılıyor ki Sabetha benim için somut bir kişi değildi (bu konuya kitabı bitirince tekrar uzun uzun değineceğim). Bakalım bana ilerde neler hissettirecek.
Neyse ne diyordum Sanzalar... resmen her güldüğümde boğazım düğümleniyor, sanırım 3. kitabı bitirince Sanzaların ve tabi ki Böcek'in anısına ilk kitabı 'gerçek olamayacak ölümlerine' kadar tekrar okuyacağım 


Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: kasim444 - 26 Haziran 2016, 21:40:55
@spren ikinci kitabı okumaya yeni başladım sana sanza kardeşler+böcek konusunda über katılıyorum dostum
Spoiler: Göster
sanza kardeşler + böceksiz nasıl devam edicek macera merak etmekteyim ama harbiden gri kral(locke'unda dediği gibi götoş herif :)) a o kadar kin besliyimki bizim afancalara yaptıklarından sonra keşke onları geri getirebilecek bir olay olsa ve seri öyle devam etse :S
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: cankutpotter - 28 Haziran 2016, 04:23:27
Kitabı az önce bitirdim. Açıkçası gecenin bu saatinde uzunca bir yorum yapabilecekmişim gibi hissetmiyorum, ama Sabetha'yı epey merak ediyordum ve bu serinin doğasına yakışacak şekilde gerçekten genç ve güçlü bir kadın gördüğümüzü düşünüyorum.
Spoiler: Göster
 Son kısım konusundaysa ne diyeceğimi bilemiyorum, kehanetler pek çok anlama gelebilir sonuçta. Eh, Şahinci'ye gelirsek o konuda işler fena halde karışacak, tüm diğer büyücülerden ve centilmen piçlerden intikam almak isteyecektir. Sabetha'yı da yalnız yakalayıp onlara karşı bir koz olarak kullanabileceği düşüncesindeyim. Ama onun gibi bir adamın daha büyük planları olabilir de. Direkt üçünün de işini bitirip başka sorunlarına odaklanmak da isteyebilir. Ancak şu var ki her ne yapacaksa başka tehlikeleri de uyandırabilir, atalarla ilgili esrarlar gibi belki. Sonuçta tahmin edilemez bir şekilde kendini hayata döndürdü diyebiliriz bu adam için.
Neyse, şu an çok yorgunum ve orada yazdıklarımın pek de bir anlam ifade etmesini beklemiyorum, kafamı biraz toparladıktan sonra adam gibi bir yorum yapacağım galiba. :D
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 29 Haziran 2016, 15:47:38
Spoiler: Göster
Böyle bir günde kitaplardan konuşmak münasip değil ama feci halde kafamı dağıtmaya ihtiyacım var, mazur görün.


Goodreads'te dolaşırken Sabetha'yla ilgili iki yorum gördüm ve açıkçası bayağı şaşırdım. İkisini de buraya aktarıyorum:

Alıntı
Kitap kötü değil, sadece serinin en kötüsüydü. Anladınız siz onu :) Benden 4 puan aldı. Okuyun okumayın demiyorum, kesinlikle okuyun ama ilk 2 kitaptaki gibi şeyler beklemeyin. Bu kitap biraz farklı. Ve ayrıca Sabetha! Senden nefret ettim!!!

Serinin bu kitabının en önemli özelliklerinden biri iki kitaptır merak ettiğim karakter Sabetha'ydı. Malum, kendisi biricik Locke Lamora'mızın hayatının aşkı. Çok güçlü, sağlam, ne istediğini bilen, zeki bir karakter bekliyordum haliyle. Ama bütün bu beklentiler hüsran oldu. Böylesine saçma sapan bir karakter yerin dibine batsın! Yani Sabetha'ya o kadar kızgınım ki anlatamam. Keşke hiç ortaya çıkmasaydı da bende beklentilerimle kalsaydım...

Bu da ikincisi:

Alıntı
Gerçi bana kitapta en büyük hayal kırıklığını yaşatan Sabetha oldu. Yazar sanırım hayatının bir döneminde tipik bir Türk kızı ile vakit geçirme talihsizliğini yaşamış olacak ki bu deneyim yazarlık kariyerini bile etkileyecek düzeyde onu etki altına almış. Görmüş görebileceğiniz en nazlı, en korkak ve en kararsız bir kadın rolü verilmiş Sabetha'ya. Karaktere verilen gücü de törpülüyor haliyle ona biçilen bu rol. En nihayetinde de okuyucularda ilerleyen kitaplarda Sabetha'yı görmeme isteğini adeta kamçılarcasına bir istek uyandırıyor onu okumak. Şahsen Sabetha bir çatıdan düşüp ölse "Aa Sabetha'mı ölmüş?" diyecek kadar bile üstünde durmam.

Bir karakteri herkes sevecek dye bir şey yok elbette, ama ben Sabetha'yı tam beklediğim gibi bulmuştum. Kararlı, becerikli, zeka konusunda Locke'u bile alt edebilen, kendi ayakları üzerinde durabilen biri bence. "Nazlı, korkak ve kararsız bir kadın" izlenimini nereden, nasıl edinmişler anlamadım doğrusu. Ne bekliyorlardı ki, hemen  Locke'un kollarına atlamasını mı?

Siz ne düşünüyorsunuz, merak ettim.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Fırtınakıran - 29 Haziran 2016, 16:05:06
Ardından gelen "tipik bir Türk kızı" hakaretiyle çok da takılmaması gereken bir yorum olduğunu düşündürdü. Hele ki nazlı ve korkak tanımlarında Locke ve Sabetha'nın ezeli düşmanlar olduğu kadar ebedi aşıklar olduğu gerçeğinin kavranamadığı aşikar.

Diyorum ya, çok da şey etmemek lazım. Ama bu yorumlara da katılmıyorum. Sabetha'yı aman aman sevmeyi beklemiyordum ben mesela. Benim de tam beklediğim gibi çıktı. Yazar sinyalleri iki kitaptır veriyordu. Fakat yukarıda söylenenler karakteri yansıtmıyor. [*](Gerçek Sabetha bu değil?!)[/*]
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 29 Haziran 2016, 16:43:40
Ardından gelen "tipik bir Türk kızı" hakaretiyle çok da takılmaması gereken bir yorum olduğunu düşündürdü.

En çok takıldığım noktalardan biri de o oldu. Çünkü bu yorumların ikisinin de sahibi bayan. Hayret etmemek elde değil.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Fırtınakıran - 29 Haziran 2016, 17:03:56
Ardından gelen "tipik bir Türk kızı" hakaretiyle çok da takılmaması gereken bir yorum olduğunu düşündürdü.

En çok takıldığım noktalardan biri de o oldu. Çünkü bu yorumların ikisinin de sahibi bayan. Hayret etmemek elde değil.

Kadınlar olarak kendi ayağımıza bu kadar sıkmasak, diye başlayan cümleler kurmak üzereyim :D. Susuyorum. Ama şaşırmadım açıkçası.

Centilmen Piç 3 ile ilgili de bir türlü detaylı yorum yapamadım. Şuna hayret ettim, (adeta bir GRRm edasıyla) 2 ile 3 arasında 6 sene varmış. Kimi yabancı okurlar 3. kitaba sitem ederken "6 sene bunun için mi bekledim" demiş. Benim için 1'in tadına daha yakın, 1 ve 2'de eleştirdiğim o hafife kaçan, karakterlerin paçayı kurtarması için oluşturulmuş yumuşak inişler bu kitapta yok denecek kadar azdı. Daha derli toplu, daha ayakları yere basar buldum bu açılardan.

Ha, Locke ile ilgili o şoke edici gelişmeler çok da içime sinmedi :D. Ama olsun.

O gelişmelerden bahsederken 6. kitabın adına dikkat çekmek istiyorum. 3'ü bitirmemişler için ciddi SPOILER.

Spoiler: Göster
The Mage and the Master Spy (forthcoming)


Eh, 3. kitapta öğrendiğimiz malum durumdan sonra bu isim bana iki şey düşündürüyor: ciddi SPOILER v.2

Spoiler: Göster
1. Bahsedilen her iki kişi de Locke ve bir yerden sonra eski kimliğindeki güçlerini kazanacak. Bu olsun hiç istemiyorum. Zira dünya kendi içinde birbirini yerken biz çalıp çırptığımıza bakarız tavırları bu seriyi diğerlerinden ayıran bir yanıydı.

2. O "mage" Şahinci.


Olaylar :).

3. kitap için daha detaylı bir yorum da yapacağım umarım. Bayram tatili gelince >.>
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: cankutpotter - 29 Haziran 2016, 17:40:59
Sabetha konusundaki görüşlerinize aynen katılıyorum. Kitabı okurken bu konuda aradığını bulanlardanım.
[spoiler] Diğer konuya gelince, Locke'un tekrar diğer adam olma meselesi fazlasıyla klişe olacaktır diye düşünüyorum, umarım böyle bir şey olmaz ama elbette diğer kitapların önümüze neler getireceği de çok önemli. /gizli]
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: - 29 Haziran 2016, 22:29:17
Sabetha fena bir karakter değil, bazı davranışlarını aşırı bulsam da. Kitabı bitirince her ne kadar diğer iki kitap kadar olmasa da bu kitapta da hızlı bir toparlama, biraz da kolaya kaçma sezdim.
Spoiler: Göster
Boulidazi'nin ölümü ve ölümünün toparlanması her ne kadar zor bir iş olsa da bana kalırsa eğer yaşasaydı bizim çetenin başına olacağı bela kadar değil. Boulidazi Sabetha'nın peşini bırakmazdı. Tabi gösteri sahibinin kaçmasıyla suçun onun üzerine yıkılması olayı. Önceden de aralarında husumet vardı, direkt suç onun üzerine kaldı, böylelikle normal bir yangınla ölecek olmasıyla yapılacak bir komplo soruşturmasının önüne kesin geçilmiş oldu. Bunlara rağmen, Camorr'u yeniden görebilmek, Sanzaları (kesinlikle fred-george ikizlerden daha çok sevdim, eğer ilk kitapta ölmeselerdi kesinlikle çoğu kişinin favori ikizleri olurlardı diye düşünüyorum.) didişirken izlemek, hırsızlar ve on üçüncünün rahipleri olayları ile 3. kitap beğendiğim bir kitap oldu, kitabın sonundaki gizemler ve kehanet bölümlerini sevdim, ama eğer yazar serinin gidişatını büsbütün bunun üzerine kurarsa kötü olur. Jean ve Locke her zaman ki dümenlerini devam ettirsinler, söylenen olaylar çaktırmadan arka planda gelişsin.

4. kitap sonbaharda çıkıyor galiba, bakalım o nasıl olacak?
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Elendil_XX - 05 Temmuz 2016, 17:00:25
Kitabı bitirdim. Ve üzgünüm.
Sanırım Centilmen Piç'ler ile maceramız buraya kadar, devam kitaplarını okuyacağımı düşünmüyorum.

Kitap kötü değil, sadece Locke ile Jean'in macerası son iki kitapta hiç bir şekilde beklediğim doğrultuda gitmedi, ilerlemedi. Kişisel olarak beni tatmin edemiyor gerçekleşen olaylar. Artık ilk kitaptan sonra nasıl bir beklentiye girdiysem, hikaye ilerledikçe hayal kırıklığı da katlanıyor. Ayrıca bu kitapta yazar o kadar çok fazla ayrıntıya ve gereksiz "duygusallığa" girmiş ki, çoğu zaman gözlerimi devirerek sayfaları çevirdim açıkçası. Locke'un sevdiği kız olan Sabetha ile diyalogları ise gülünç ötesi. Kendimi basit bir türk filmi izliyormuşum gibi hissettim çoğu zaman.

Locke'un geçmişine dair ortaya atılan bir takım "şeyler"i ise zorlama buldum. Yaratıcılıktan uzaktı bence. Neyse, 2. kitaptan sonra çok büyük umutlar beslemiştim bu kitaba ama tam bir hüsran oldu benim için. Anlaşılan sevgili Scott Lynch'in kafasında "beni çekmeyecek" fikirler dolaşmış ve dolaşacak. Kendisine ve Locke'a hayatlarında başarılar.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 05 Temmuz 2016, 23:20:41
Ve Gürkan fabrika ayarlarına döner :) Şaka bir yana, yazarın kafasındaki fikirlerin seninkiyle uyuşmaması bir seriyi bıtakmak için ilginç geldi ilk başta. Bu işte bir yanlışlık var dedim. Sonra aklıma Drizzt ile Salvatore geldi ve sustum :P

Yine de seriden ne bekliyordun, beklentin neydi çok merak ettim doğrusu
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Quid Rides - 06 Temmuz 2016, 00:51:12
Kitabı bitireli 3/5 gün oldu. Elendil_X_X'in dediği gibi birinci kitapla kıyaslanamaz. Herşeyden önce ilk kitap tam bir hırsızlığı anlatıyordu. Tumturaklı bir planları vardı Piçlerin. Gerekli miktarda da doğaçlama. Ikinci kitapta soygundan çok açılış bölümündeki Jean ve Locke'un sohbeti işin aslını öğrenene kadar beni okumaya teşvik etmişti.

Üçüncü kitap yine bir hırsızlığı anlatmıyor. Bir dalavere romanı. He Locke dalaverenin kralını yapmaz mı yapar ama çaldığı bir şey yok ve kitap içinde anlatılan iki hikayede de doğaçlama merkezde. Plan yok planlama yok. Kısacık vakitleri kısalıyor bizimkilerde icraat yok. Anlayacağınız Piçler, şansa bala kazanıyor gibi.

Ama gelecek kitapları okur muyum? Evet. Niye? Gülüyorum la okurken. :) Aklımda okurken güldüğümü hatırladığım nadir kitaplardan. Öyle veya böyle kitap kendine çekiyor insanı. Jean ve Locke'un ilişkileri hoşuma gidiyor ve az biraz kıskanıyorum. Ayrıca Locke'un rahat bir uyku uyuyamaması hoşuma gidiyor.

Evet yanlış duymadınız. Götoş! 3. Kitabı okurken her bir sayfada Locke'a eziyet etmek istedim. Onu yavru bir kedi gibi düşündüm. Kediyi ve odunu ıslattım. Kediyi güzelce dövdüm. Sonra kediyi bir çuvala koyup nehre attım. Kitap boyunca mütemadiyen Bunu hayal ettim. Hahaha. :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Elendil_XX - 06 Temmuz 2016, 02:13:26
Ve Gürkan fabrika ayarlarına döner :) Şaka bir yana, yazarın kafasındaki fikirlerin seninkiyle uyuşmaması bir seriyi bıtakmak için ilginç geldi ilk başta. Bu işte bir yanlışlık var dedim. Sonra aklıma Drizzt ile Salvatore geldi ve sustum :P

Yine de seriden ne bekliyordun, beklentin neydi çok merak ettim doğrusu
Ha ha, valla abi inan sevmeyi çok istedim ama olmadı.  :D

Valla ne beklediğimi tam olarak bilmiyorum ama onlarca sayfa Locke'un Sabetha'ya yalvarmasını veya hiç bir şekilde ana hikayeye katkısı olmayan tiyatro oyunu kesitlerini okumayı beklemediğim kesin. Bunlar beni çok baydı. Kitabın yarısına geldiğimde ise ortada henüz  hiç bir şeyin olmayışını dehşetle farkettiğimi hatırlıyorum. Daha sonra gerçekleşen olaylarsa beni ne şaşırttı, ne de heyecanlandırdı açıkçası.

Bilmiyorum, ilk kitapta yazarın yaratıcılığına, Locke ve çetesinin oyunlar içindeki oyunlarına hayran kalmıştım. Son 2 kitaptır bunu göremiyorum. Ha eğlendiğim, güldüğüm anlar olmadı mı? Tabi ki oldu. Hoşuma giden birçok unsur da var kitapta.

Ama dediğim gibi beklenti yüksek olunca tatmin edemedi açıkçası. Devam kitaplarını merak ettirmek için son bölümlerde ortaya atılan şeyler de beni çekmedi. Neyse, yine de okurken keyif aldığım bir kitap oldu.

Ha bu arada ana karakterlerimizden Jean bu kitapta ne yaptı? Kendisini ve de marifetlerini çok az gördük sanki? Cık cık cık...
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Gudvard - 21 Temmuz 2016, 02:57:08
Ben de bir iki kelam etmek istedim bu konu üzerine. Dikkat, yazının geri kalanı yer yer spoiler içerebilir; gönül rahatlığıyla okuyamazsınız.

Spoiler: Göster
Öncelikle okumadan önce kitabın ününü çok duymuştum. Herkes Locke Lamora'dan bahsedince ben de okumadan edemedim. Kitabın giriş kısmı beni biraz sıktı açıkçası, belki de beklentiyi çok yükselttiğimden de olabilir. Huyum kurusun, öyle bir özelliğim vardır. Game of Thrones ilk çıktığında da hiç sevmemiştim mesela. Sonra n'oldu? Diziye bağımlı olduğum yetmezmiş gibi kitaplarına da bağımlı oldum.

Peki Locke Lamora'nın Yalanları'nda nasıl gelişti bu olay? Game of Thrones vakasının aynısını yaşadım; kitap ilerleyip kurgu serpilince düşündüklerimden utandım ve söylediklerimden pişman oldum. Ana olay olmasa da soygun kurguları beni benden aldı diyebilirim; birçok soygun filmlerinden daha başarılıydılar.

Kitabı okuyalı bir süre oluyor, detayları tam hatırlayamıyorum o yüzden, affola. Ancak bir şehir bu kadar güzel anlatılırdı demek istiyorum. Hani okurken fark etmiyorsunuz ama ikinci kitapta Tal Verrar'ı görünce burnunuzda tütüyor Camorr. Ayriyeten Capa Barsavi'ye değinmek istiyorum; bir karakter ancak bu kadar iyi yaratılabilirdi. Benim kafamda Barbaros Hayreddin Paşa'yla Gangplank arası bir şey canlandı açıkçası. Karakter çok sağlam; halı hikayesi beni benden aldı özellikle. Locke ve çetesi her ne kadar Capa'yı soyup soğana çevirmek için eğitilmiş olsalar da benim kanım hemen ısındı bu adama ve ölmesini hiç istemedim.

Sanza kardeşler ve Böcek ölünce dedim ki "ulan bu ne biçim iş", sonra kitabın ön kapağındaki yorum geldi aklıma. Hayır Rothfuss'ın yorumu değil, onun altındaki, Martin. Bakın size bir öneri; bu adamın yorum yaptığı kitaptan uzak durun arkadaşlar yoksa kitabın son sayfasını çevirip kapağı kapattığınızda gönlünüzde bir yara, boğazınızda buruk bir tat kalacaktır. Aman bulaşmayın.

Ara kısımları oldukça eğlenceli ve bilgilendirici olmasına rağmen en heyecanlı yerde girince insan sövmüyor değil. Favori üç ara bölümümü şöyle sıralayabilirim; Camorr'un Fahişeleri, Capa Barsavi'nin Halısı, Camorr'un İnsanları -şu futbol tarzı oyun oynadıkları-.

Kitabın sonundaki plot twist beni benden aldı. Bağlıbüyücü'ye yaptıklarının iki katını aklımdan geçiriyordum. Çok güzeldi. Bir de çeviri var. Bir mütercim tercümanlık öğrencisi olarak gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki mükemmel bir çeviriydi. Bunlar sahalarda görmek istediğimiz çeviriler. Gerçi söz konusu İthaki olunca başka türlüsünü beklemek yanlış olurdu. Küfürler ve hakaretler yerinde çevrilmişti. ('götoş' gönlümüzde bir numaralı çeviri)


Sonuç olarak kitaba puanın 10/10. İkinci kitap hakkında da söyleyeceklerim var ancak, şimdilik hain uyku beni karanlık kollarına çekiyor. Kayıp Rıhtım'a iyi geceler, rüyanızda Locke'u görün.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: spren - 21 Temmuz 2016, 20:57:36
Elendil' e 'şeyler' ,aşırı/anlamsız duygusallık ve sıkıcı tiyatro kesitleri konularında tamamen katılıyorum. Ama ben Centilmen Piçler'den vazgeçemem.

Benim için kitap olması gerekenin tam tersi bir şekilde son 200 sayfada tıkandı. Hatta o kadar ki Locke'un büyük sırrını bile merak etmedim, çünkü ilk kitaptan itibaren merak ettiğimiz o gizemli sırdan başka bir sır beklemiyordum. Bu sırrı açıklarken yanına kondurulan süsler de gerçekten çok zorlama geldi. Ve beni asıl üzecek olan artık serinin devam kitaplarının bu konudan başka bir şey etrafında dönmemesi olur. Umarım Locke bu konuyu da diğer her şey gibi kafasına takmaz :)

Üçüncü kitapta,bir önceki yorumumda da bahsettiğim gibi, en çok sevindiğim şey Sanzaları daha yakından tanımak ve onların çekilmesi güç ergenliğini :) okumak oldu. Umarım diğer kitaplarda da Böcek'i de daha fazla hikayeyle tanıma fırsatımız olur.

Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 22 Temmuz 2016, 14:33:40
Bir de çeviri var. Bir mütercim tercümanlık öğrencisi olarak gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki mükemmel bir çeviriydi. Bunlar sahalarda görmek istediğimiz çeviriler. Gerçi söz konusu İthaki olunca başka türlüsünü beklemek yanlış olurdu. Küfürler ve hakaretler yerinde çevrilmişti. ('götoş' gönlümüzde bir numaralı çeviri)

İşin mutfağında pişen birinden bunu duymak çok güzel. Hem Cihan hem de kendi adıma çok teşekkür ederim övgünüz için :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: kasim444 - 14 Ağustos 2016, 22:17:18
Buralar çok sessizleşti :( . Acaba kitabın filmi ne zaman çıkıcak hiç bir haber yokmu bir yerde okuduğum kadarıyla kitabın film hakları bi ünlü şirkete aitti.Buraları genişletin azcık yahu.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Gudvard - 14 Ağustos 2016, 23:43:58
Alıntı
In 2012, the Gollancz catalog stated that the first book of the series had been “optioned for television.” In May 2014, writer Ryan Condal was reported to have said at an event in Santa Fe that he is working on a pilot script for a TV series based on the novel. When asked about the rumor, Scott Lynch wrote “I can neither confirm nor deny the denial or confirmation of anything potentially requiring denial or confirmation.”

İngilizce bilmeyenler için yani diyor ki kısaca: 2012'de film değil de dizi olacağı açıklanmış. 2014'te de Ryan Condal'ın Santa Fe'deki bir etkinlikte dizinin pilot bölümünün senaryosu üzerinde çalıştığını söylediği söylenmiş. Scott Lynch de bu konu hakkında "Potansiyel olarak inkar veya doğrulama gerektiren herhangi bir şeyin inkarını veya doğruluğunu inkar edemem veya doğrulayamam." demiş. Biraz üstünkörü bir çeviri oldu kusura bakmayın adskgjas

PS: yayınlama hakları Warner Bros.'a ait.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Grayswandir - 24 Şubat 2017, 19:53:08
Sonunda 3. kitabı okuyorum. Henüz bitiremedim, üçte ikisine falan geldim ama Sabetha'dan ne kadar nefret ettiğimi söylemek için daha fazla bekleyemedim. Hem bu iyi bir "kötü adam"ın sinirime dokunması gibi de değil. Sevilmesi için yazılmadığını tahmin edebiliyorum, zira Scott Lynch karakter yaratmakta hiç de fena olmadığını gösterdi şimdiye kadar. Yine de amacına dair pek bir fikrim yok. Kötü yazılmış değil ama kasten böyle yazmadığına da inanmam çok zor. mit'in paylaştığı yorumlara kısmen katılıyorum açıkçası. Başka bir karaktere benzetmeye çalışınca aklıma ilk Kralkatili'ndeki Denna geliyor, kitaptaki yerleri ve karakterler benziyor bence ama Sabetha kesinlikle çok daha sinir bozucu. Keşke ölse diye beklemedim değil, hala da bekliyorum.

Bunun dışında kitabı okuduğum yere kadar beğendim, işler henüz pek istediğim kadar karışmamış olsa da karakterleri bile özlemişim. Her 20 sayfada bir kitabı duvara fırlatasım gelse de serinin bir parçası olması bana yetti, keyif aldım.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: kasim444 - 24 Şubat 2017, 23:17:38
Sonunda 3. kitabı okuyorum. Henüz bitiremedim, üçte ikisine falan geldim ama Sabetha'dan ne kadar nefret ettiğimi söylemek için daha fazla bekleyemedim. Hem bu iyi bir "kötü adam"ın sinirime dokunması gibi de değil. Sevilmesi için yazılmadığını tahmin edebiliyorum, zira Scott Lynch karakter yaratmakta hiç de fena olmadığını gösterdi şimdiye kadar. Yine de amacına dair pek bir fikrim yok. Kötü yazılmış değil ama kasten böyle yazmadığına da inanmam çok zor. mit'in paylaştığı yorumlara kısmen katılıyorum açıkçası. Başka bir karaktere benzetmeye çalışınca aklıma ilk Kralkatili'ndeki Denna geliyor, kitaptaki yerleri ve karakterler benziyor bence ama Sabetha kesinlikle çok daha sinir bozucu. Keşke ölse diye beklemedim değil, hala da bekliyorum.

Bunun dışında kitabı okuduğum yere kadar beğendim, işler henüz pek istediğim kadar karışmamış olsa da karakterleri bile özlemişim. Her 20 sayfada bir kitabı duvara fırlatasım gelse de serinin bir parçası olması bana yetti, keyif aldım.

2. kitaptan sonra hırsızlar cumhuriyeti ilaç gibi geldi bana , en azından sanzaları tekrardan görmek beni mutlu etti.Ayrıca biricik Locke'un aşkınıda görmüş olduk daha ne isteyebilirdik ki :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Rang Baru - 25 Şubat 2017, 01:16:33
Götoşun orijinal kitapta karşılığı ne?
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 25 Şubat 2017, 14:59:34
Götoşun orijinal kitapta karşılığı ne?

Hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz :) Kutuyu açmadan önce iyi düşünün. Sorumluluk size ait.
Spoiler: Göster
Asshole


Çevirmen bu kelimeyi başka karakterler kullandığında da aynı şekilde, "götoş" olarak çevirmişti. Ama ben onu sadece Locke'a özel bir kelime haline getirme hakkımı kullandım. Çok hoşuma gitti çünkü, çok yakışıyor Locke'a ve karakterine :) Çevirmen de kabul etti sağ olsun.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Rang Baru - 25 Şubat 2017, 18:14:51
Götoşun orijinal kitapta karşılığı ne?

Hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz :) Kutuyu açmadan önce iyi düşünün. Sorumluluk size ait.
Spoiler: Göster
Asshole


Çevirmen bu kelimeyi başka karakterler kullandığında da aynı şekilde, "götoş" olarak çevirmişti. Ama ben onu sadece Locke'a özel bir kelime haline getirme hakkımı kullandım. Çok hoşuma gitti çünkü, çok yakışıyor Locke'a ve karakterine :) Çevirmen de kabul etti sağ olsun.

Güzel olmuş.
Yani çevirmenin üzerine editör ince ayarlar yapabiliyor çeviri kitaplarda, sistem genelde böyle mi yürüyor?

Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 25 Şubat 2017, 19:39:13
Tabii, sonuçta birebir çeviriden ziyade "Türkçeleştirme" yapıyoruz.

Çeviri ve editörlükle ilgili daha fazla sorun varsa şu başlığı kullanabilirsin:

Okuduğunuz Kitap ve Çeviri Notları (http://www.kayiprihtim.org/forum/okududhunuz-kitap-ve-ceviri-notlary-t18046.0.html)

Böylece hem kitapla ilgili yorumların arasında kaynamaz hem de konuyu fazla saptırmamış oluruz :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: kasim444 - 25 Şubat 2017, 23:52:42
Tabii, sonuçta birebir çeviriden ziyade "Türkçeleştirme" yapıyoruz.

Çeviri ve editörlükle ilgili daha fazla sorun varsa şu başlığı kullanabilirsin:

Okuduğunuz Kitap ve Çeviri Notları (http://www.kayiprihtim.org/forum/okududhunuz-kitap-ve-ceviri-notlary-t18046.0.html)

Böylece hem kitapla ilgili yorumların arasında kaynamaz hem de konuyu fazla saptırmamış oluruz :)


Sayın mit bey 4.kitap ile alakalı bir gelişme yokmu ? Yurtdışında çıktımı ?
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 26 Şubat 2017, 12:56:48
Hayır, henüz çıkmadı maalesef. Hatta basım tarihi iki kez ertelendi. En son Nisan 2017 deniliyordu.

Gerçi bu çok da beklenmedik bir durum değil. İlk kitap 2006'da, ikincisi 2007'de çıkmıştı yurtdışında. Ama üçüncüsü 2013'te, yani 6 yıl sonra çıktı. Biz geriden geldiğimiz için o büyük arayı hissetmedik doğal olarak.

Böyle kitapların yazılması ve aynı kaliteyi korumak zor iş. O yüzden beklemek ve sabretmek gerekiyor. Tek temennim Rothfuss'a bağlayıp kitabı durmadan baştan yazmaması.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Quid Rides - 26 Şubat 2017, 13:46:09
Alıntı
"Rothfuss'a bağlamak"
Ya İhsan abi çok sevdim bu terkibi. Kullanırım ben bunu. :) Misal: "Söyle ne söyleyeceksen, Rothfuss'a bağlamanın alemi yok."

Hatta yakın zamanda daha çok kullanacağım bir tane buldum. Son kitabı yazmak yerine araya başka başka şeyler sıkıştıran George R. R. Martin'e nispetle:
- Quid Rides, senin makaleye ne oldu?
+ Sorma ya. İyice R. R. Martin'e bağladım. Odam pırıl pırıl oldu. Üstüne bir de yeni bir yabancı dil öğrendim.  
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: kasim444 - 08 Nisan 2017, 00:39:41
Mit beyciğim ses seda yokmu yeni kitapla alakalı ?Senden olumlu haberler bekliyorum.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: cankutpotter - 08 Nisan 2017, 13:39:21
Yeni kitap daha yurtdışında çıkmadı bildiğim kadarıyla, o yüzden çeviri çalışmaları ne derece başlayabilir emin olamadım.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 08 Nisan 2017, 15:22:30
Cankut'un dediğinin aynısı :) Yurtdışında çıkması bekleniyor hala. Quid Rides'ın beğendiği "Rothfuss'a bağlama" hakkı mahfuzdur :P
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: BlackOut - 14 Mayıs 2017, 23:18:11
Üçüncü kitabı bitirdikten sonra yazarın nasıl biri olduğuna dair merakımı gidermek adına Scott Lynch'in bir podcast'ini dinledim, konuşulanları da Rıhtım ailesi ile paylaşmak adına not aldım. Hikayeyle ilgili olan spoiler'lar alttakinin içinde tekrar gizli, yani kitabı okumayanlar da rahatça okuyabilirler.

Spoiler: Göster

Dük'ün Örümceği, Jean ve Zamira'yı yazarken çok eğlendiğini söylüyor.

Locke karakteri bir "role playing game" ürünüymüş, aslında Star Wars temalı bir oyun oynarken oluşturduğu süper güçleri olan bir kaçakçı (smuggler) olarak tasarlanmış. Hikayeye ait Spoiler [spoiler]("Locke is basicly that character minus the super powers." Arada geçiştirerek söylediği bir cümle ancak üçüncü kitaptan sonra büyü yapmaya başlamayacağına duyduğum güveni arttırıyor :D.)


Falconer (Şahinci) yazarın World of Warcraft'taki PvP için oluşturduğu Warlock'unun ismiymiş, hikayeye ait spoiler,
Spoiler: Göster
diğer oyuncuları öldürmek hoşuna gidiyormuş. ("Bu herkese bir ipucu olmalıydı." "Which should have been a hint for everybody.)


Jean Fransızca olarak okunuyormuş, Jean (jēn) değilmiş. Google çeviriden dinlerseniz bulabilirsiniz okunuşunu. Dinlemek için. (https://translate.google.com.tr/?hl=tr#fr/en/Jean)
Ancak soyadı Tannen İngilizce okunuyor Fransızca değil  ;D. ("...because reasons!")

Zincir'in hikayesini, gençliğini veya daha sonralarını yazmayı planlamıyormuş ancak Zamira Drakasha'nın Zamira olmadan önceki hikayesini yazmak istiyormuş.

Zincir'in başka(gerçek) bir ismi varmış ancak söylemiyor.

İlk kitaptaki camlı torba işkencesini kendisinin yazdığını söylüyor yani araştırırken falan bulup yazdığı bir şey değil. Şiddet içeren sahneleri olduğu gibi yazmasının nedeninden de bahsediyor "Rahatsız edici olmaları gerekiyordu, okuyucunun aklına sorular getirmesi gerekiyordu, 'Bundan hoşlanıyorum, neden? Bu karakterler ilgimi çekiyor, neden?' sonuçta onlar birer katil bu acımasız bir dünya."

Calo ve Galdo'nun cinsel hayatı sorulduğunda "Bir tekboynuzu düzecekler" diyor "beşinci kitapta!" ("They are going to fuck a unicorn in book five!" (Şaka için birkaç kez daha aynı muhabbeti çeviriyor :D.)

Calo ve Galdo'dan birinin biseksüel olduğundan bahsediyor, Centilmen Piçler  hangisi olduğunu çözemiyormuş ama ikizler pek bahsetmiyorlarmış, gizliyorlarmış hatta. Camorr'un durumundan dolayı olduğunu falan söylüyor homofobiklik olmasa bile tam kabul olmadığına benzer şeyler söylüyor. Bu Centilmen Piçler'in hangisinin biseksüel olduğunu çözememesi yazmadığı (arka planda olan) bir şakaymış.  ("Terrible secret of Sanza twins is one of them is actually bisexual, but i never known how to bring it into the book. Because at this point... Its a joke and its a dumb joke its always been background material that one of the Sanza's is bisexual and the other Gentleman Bastards have never figured out which one it is because the twins don't talk about it, conceal it. The thing is Camorr has problems with what we would call homophobia... So Camorr is not overly homophobic but they have some issues yet to work through...")

Altıncı kitabın ismi "The Mage and the Master Spy" değişmesi muhtemel bir isimmiş. "Büyücüler ve bir usta casus var ancak kitabın onlar hakkında mı olduğuna tam emin değilim." ("There are mages and a master spy but im not sure if the book is about them.") Ancak beş ve yedinci kitapların isminin kalacağını söylüyor.

Locke'un Hırsızlar Cumhuriyet'inde biraz daha büyüdüğünü belki birazcık daha büyüyebileceğini ima ediyor. Yalnızca birazcık diye ekliyor.

Beşinci kitapta ikizler hakkında daha çok şey işleneceğini de söylüyor.

Genç yazarlara da önerisi var: "Yazmak istediğiniz türdeki her şeyi okuyun, yazmak istemediğiniz türdeki her şeyi okuyun, aç gözlü okuyun." Kendisinin bir ara yılda yüze yakın kitap okuduğundan bahsediyor. ("Read everything in the genre you want to write, read everything outside of the genre you want to write, read hungry.")

Bir de nasıl çevireceğimi bilemediğim ama yazmadan geçemeyeceğim bir cümle var "Fuck is the comma of Lies of Locke Lamora."
[/spoiler]

Bunlardan ayrı olarak kitaplar hakkında düşündüklerim burada yazılanlardan çok farklı değil. Kitaplar çok iyi, hatta benim gözümde burada yazılanlardan daha iyi, kusursuz değiller ama eksikleri de gözüme batmıyor. Kitapların ismi hakkında: Son kitabın ismini kendisi de çok seviyor yazarın, gerçekten de ne güzel isimdir "Inherit the Night".

İkinci kitabın benim için tema müziği olmuştu: Hoist the Colours High (https://www.youtube.com/watch?v=1EyM2jcBTW0) "Heave-ho thieves and beggars never shall we die!"
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 15 Mayıs 2017, 00:01:36
Çok güzel bilgilermiş bunlar gerçekten. Tam da Kayıp Rıhtım'a özel dosya yapmalık :) Okurken şaşırdığım bir sürü yer oldu.

Jean'ın adını başından beri doğru okumanın haklı gururunu yaşıyorum şu an :D Ama Sanzaların sırrını hiç mantıklı bulmadım. Bana daha çok sonradan düşünülmüş, politik doğrucu olmak adına yedirilmiş bir şey gibi geldi. Bu aralar çok moda ne de olsa. Çünkü ilk kitapta çapkınlıklarına kaç kere şahit oluyor, erkeklikleriyle ne kadar övündüklerini hep görüyoruz. Keşke yazarlar girmese böyle şeylere :) Yani, öyle karakterler olmasın demiyorum ama başta nasıl tasarladıysan öyle kalsın.

Hangi podcast'te geçiyor bu bilgiler? Vaktim olursa portala bir şeyler yazmak isterim. Ya da siz yazarsınız belki? Daha üsturuplu şekilde tabii :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: BlackOut - 15 Mayıs 2017, 09:21:02
Dinlediğim podcast şu: Link (https://www.youtube.com/watch?v=giI2sYAndi8)

Şimdi kendimden şüphe edip Locke'un karakterinin ilk nerede ortaya çıktığına yönelik kısmı ( Dakika 19:40'da soruluyor.) tekrar dinledim, çok kısaca belirtip geçmişim meğer yazar daha fazlasından bahsediyormuş. Sanzalar kısmında (1:00:40 buradan önce de feminizm adına ufak çaplı bir demeç veriyor :D)   eveleyip gevelememden en uzun kısım olmasından zaten anlaşılıyordur ben de yazıp yazmamak konusunda emin olamadım, çünkü büyük ihtimalle hiçbir zaman kitaplara ulaşmayacak olan "nerd" bir bilgi. Hem insanların kafalarındaki ikizler imajına uymamasından çekindim ama bilmiyorum belki de silerim bugün, insanların kafasında oluşan Sanza İkizleri ile çelişmemesi adına. Nedeni hem politik doğruluk olabilir hem de yazarın geyiğini yapmak istediği bir şey, birçok yazarın şakasını yapmak isteyip bir türlü yeterince komik hale getiremediği şeyler olmuştur. (Bunu yazdıktan sonra tekrar dinledim bu kısmı da, yazar kendisi "...this is getting really long and boring so im just gonna say..." diye unicorn şakasını tekrar yapıyor, yazar kafası aklında bin bir türlü şey vardır.)

Rıhtım'a özel dosya işini üzülerek size bırakmak zorundayım hem kızların aksanından hem de kendi İngilizce dinleme yeteneklerimden (ve de tembelliğimden) dolayı kaçırdığım, yazmadığım, yerler olmuştur. Sizlerden birinin çok daha temiz bir iş çıkaracağına eminim. Ben dinlerken çok eğlendim umarım herkes benim kadar eğlenir  ;D. Ayrıca ilginizi çekmesine sevindim  :D.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: - 15 Mayıs 2017, 09:50:49
Bu adam bu kitapları ne zaman yazacak o da merak konusu, 4. kitabı erteliyor her yıl.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 15 Mayıs 2017, 13:30:34
@BlackOut Teşekkürler tekrardan. Siz neden çekiniyorsunuz yazıp yazmama konusunda yahu? Adam kendi karakterleri hakkında bu kadar açık konuştuktan sonra ikizlerin imajını düzeltmeye çalışmak bize düşmez :) Dosya konusunu bir düşüneyim kurmaylarımla :P Bu güzel paylaşım için tekrardan teşekkür ederim kendi adıma.

@İBow: En azından yazdığından eminiz :D Ben bu adama GRRM'den veya Rothfuss'tan daha çok güveniyorum. Gecikti falan ama hiç değilse bile kitabının üstünde çalıştığını biliyoruz. Orada burada farklı işler yapmıyor diğerleri gibi.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Fırtınakıran - 15 Mayıs 2017, 13:46:14
Bizi üzüyorsun, kalbimizi kırıyorsun BlackOut :(
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: cankutpotter - 15 Mayıs 2017, 14:21:17
Bilgiler muhteşem ya. Ben de müsait olduğum bir ara dinleyeyim şu potcast'ı.
Ayrıca sayenizde gaza geldim, seriyi tekrar okuyacağım. :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: kamani - 15 Mayıs 2017, 17:09:57
Serinin sadece ilk kitabını okudum. Kitabı beğenmeme rağmen seriye devam etme isteği gelmedi içimden ki zaten buraya yazılanları okuduktan sonra "iyi ki devam etmemişim" dedim açıkçası.

Kitabın çevirisi şu zamana kadar okuduğum kitaplar arasında en iyi çeviriye sahip olanlardan biriydi.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 15 Mayıs 2017, 19:53:02
Serinin sadece ilk kitabını okudum. Kitabı beğenmeme rağmen seriye devam etme isteği gelmedi içimden ki zaten buraya yazılanları okuduktan sonra "iyi ki devam etmemişim" dedim açıkçası.

Kitabın çevirisi şu zamana kadar okuduğum kitaplar arasında en iyi çeviriye sahip olanlardan biriydi.

Editörü olarak teşekkür ederim :) Çevirisi için bayağı uğraştık ama böyle güzel yorumlar alınca gerçekten de değdi diyorum her seferinde.

Devam kitapları için de, ilk kitabın atmosferinden yoksun olsalar da yine de iyi olduklarını, okurken eğlendirdiklerini düşünüyorum. Belki bir gün şans verirsiniz.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: sheril - 21 Mayıs 2017, 04:14:07
Serinin sadece ilk kitabını okudum. Kitabı beğenmeme rağmen seriye devam etme isteği gelmedi içimden ki zaten buraya yazılanları okuduktan sonra "iyi ki devam etmemişim" dedim açıkçası.

Kitabın çevirisi şu zamana kadar okuduğum kitaplar arasında en iyi çeviriye sahip olanlardan biriydi.

katılıyorum ilk kitabı okuduktan sonra bende böyle hissetmiştim evet tatmin oldum ama devam etme hevesi oluşmamıştı. Elimdeki kitapları bitirip boşta kalınca okurum dediğim kitapların arasında serinin diğer kitapları haala bekliyor :D

bu arada çeviri için bende gerçekten tebrik ederim çok uzun cümleler vardı bazılarını iki defa okuduğumu biliyorum çevirisi zor olmuş olmalı
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: BlackOut - 21 Mayıs 2017, 16:11:53
@Fırtınakıran Bağışlayın efendim, başka bir işle meşguldüm ancak neyse ki o da Rıhtım için. Umarım beğenirsiniz, yakında sizlere göndereceğim ki kontrol edilip beğenilirse yayınlansın.

@mit Eğer dosya işi üç hafta içinde henüz sahiplenilmediyse onunla da ilgilenebilirim, ancak final haftam yaklaşıyor ve benim çalışılacak çok dersim var (şu an yapıyor olmam gerektiği gibi), yani geçiştiriyorum gibi olmasın  :D.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 21 Mayıs 2017, 17:32:03
Quid Rides adlı üyemiz üstlendi dosyayı, çok teşekkürler yine de :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Gudvard - 24 Mayıs 2017, 02:19:15
...Bana daha çok sonradan düşünülmüş, politik doğrucu olmak adına yedirilmiş bir şey gibi geldi. Bu aralar çok moda ne de olsa. Çünkü ilk kitapta çapkınlıklarına kaç kere şahit oluyor, erkeklikleriyle ne kadar övündüklerini hep görüyoruz...

Politik doğruculuk olma ihtimali elbette var ama ikizlerin bunu özenle gizledikleri düşünülürse çapkınlıkları ve erkeklikleriyle övünmeleri çok da saçma gelmiyor sanki.

Bir de editörü olduğunuzdan bir sorum olacak, dördüncü kitabın ismi (Thorn of Emberlain) için neden Emberlain Tahtı ismini makul gördünüz? Kitap içeriğine dair bizim henüz bilmediğimiz bir şey mi biliyorsunuz? Tamam çevirisi biraz zor olacaktır ama zaten ilk iki kitapta Locke'tan birçok kez Camorr'un Belası diye bahsedildi ve üçüncü kitapta da küçük bir çevirmen notuyla işin ne olduğunu (Sabetha - Rose of Marrows, Locke - Thorn of Camorr) öğrendik. Kitabın ismi açıklandığından beri kafamı kurcalayan bir detay oldu açıkçası.

Bu adam bu kitapları ne zaman yazacak o da merak konusu, 4. kitabı erteliyor her yıl.

2016 Sonbaharda çıkacaktı sözde :( Aralık ayında tumblr hesabından kitabın sona ihtiyacı olduğunu söylemişti, yani evet @mit'in de söylediği gibi en azından kitaplar üzerinde çalışıyor ama henüz yayıma hazır değil yalnızca. Bu sırada yine tumblr hesabından (http://www.scottlynch78.tumblr.com) içerik paylaşıyor arada. Mesela Yedi İlik Krallığı'nın haritası (https://goo.gl/4DR4XG)nı paylaşmıştı bir ara.


Editörü olarak teşekkür ederim :) Çevirisi için bayağı uğraştık ama böyle güzel yorumlar alınca gerçekten de değdi diyorum her seferinde.

Devam kitapları için de, ilk kitabın atmosferinden yoksun olsalar da yine de iyi olduklarını, okurken eğlendirdiklerini düşünüyorum. Belki bir gün şans verirsiniz.

Daha önce de söylemiş olma ihtimalim var ama söylemeden duramıyorum, bir Mütercim-Tercümanlık öğrencisi olarak Cihan Karamancı benim için ideal edebiyat çevirmeni. Gerçekten tüm çevirilerini hayranlıkla okuyorum ve yine editörü olduğunuzdan size de binlerce kez teşekkür etmek istiyorum, gerçekten çok değerli ve kaliteli işler ortaya koyuyorsunuz.

Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Lordmuti - 24 Mayıs 2017, 10:02:55
Bir de editörü olduğunuzdan bir sorum olacak, dördüncü kitabın ismi (Thorn of Emberlain) için neden Emberlain Tahtı ismini makul gördünüz? Kitap içeriğine dair bizim henüz bilmediğimiz bir şey mi biliyorsunuz? Tamam çevirisi biraz zor olacaktır ama zaten ilk iki kitapta Locke'tan birçok kez Camorr'un Belası diye bahsedildi ve üçüncü kitapta da küçük bir çevirmen notuyla işin ne olduğunu (Sabetha - Rose of Marrows, Locke - Thorn of Camorr) öğrendik. Kitabın ismi açıklandığından beri kafamı kurcalayan bir detay oldu açıkçası.

Sayın Mitolojik İhsan Tatari yine de ayrıca cevaplasın ama Thorn - Throne(Taht) kelimelerinin telaffuzu yakın, yazar kitap adında bu şekilde bir kelime oyunu yapmış sanırım.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 24 Mayıs 2017, 15:38:52
Dördüncü kitabın adıyla ilgili henüz kesinleşmiş bir şey yok. Çeviri ve editörlük (özellikle de editörlük) sırasında pek çok şey değişebiliyor. Ben olsam "Emberlain'in Belası" diye çeviririm kitabın adını mesela :) Ki şimdiye dek iki kere öyle yaptık zaten:

http://www.kayiprihtim.org/portal/2015/03/12/centilmen-pic-serisinin-dorduncu-kitabinin-kapagi-belli-oldu/

http://kayiprihtim.com/haberler/2017de-yurtdisinda-cikacak-kitaplar/

Siz nerede gördünüz/duydunuz bu ifadeyi? :)

Ama dediğim gibi, daha çevirisi bile yok ortada. Ve Lordmuti'nin de dediği gibi yazarın bizim bilmediğimiz ama yayınevinin haberdar olduğu bir kelime oyunu olabilir orada.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Grayswandir - 24 Mayıs 2017, 15:50:13
"Thorn of Camorr", "Camorr'un Belası" olarak çevrildiğine göre -ki bence gayet başarılı bir çeviri- bunun da "Emberlain'in Belası" olarak çevrilmesi mantıklı olur. Gerçi içeriğini bilmiyorum kitabın, ama "Thorn of Camorr"dan yola çıkarak konmuş bir isim olduğu belli. Aynı zamanda diken anlamına geldiği için bazı kelime oyunları kaçabiliyor olsa da bunları tam olarak korumanın da bir yolu yok. Önceki kitaplarda bununla ilgili dipnot da vardı yanlış hatırlamıyorsam.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Gudvard - 24 Mayıs 2017, 17:33:49
Dördüncü kitabın adıyla ilgili henüz kesinleşmiş bir şey yok. Çeviri ve editörlük (özellikle de editörlük) sırasında pek çok şey değişebiliyor. Ben olsam "Emberlain'in Belası" diye çeviririm kitabın adını mesela :) Ki şimdiye dek iki kere öyle yaptık zaten:

http://www.kayiprihtim.org/portal/2015/03/12/centilmen-pic-serisinin-dorduncu-kitabinin-kapagi-belli-oldu/

http://kayiprihtim.com/haberler/2017de-yurtdisinda-cikacak-kitaplar/

Siz nerede gördünüz/duydunuz bu ifadeyi? :)

Ama dediğim gibi, daha çevirisi bile yok ortada. Ve Lordmuti'nin de dediği gibi yazarın bizim bilmediğimiz ama yayınevinin haberdar olduğu bir kelime oyunu olabilir orada.

İthaki'nin instagram sayfasında çok net bir şekilde gördüğümü hatırlıyorum ama araştırmalarım sonucunda öyle bir şey bulamadım. Hafızam bana oyun oynamış olsa gerek. Benim hatam.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 24 Mayıs 2017, 19:02:52
"Thorn of Camorr", "Camorr'un Belası" olarak çevrildiğine göre -ki bence gayet başarılı bir çeviri- bunun da "Emberlain'in Belası" olarak çevrilmesi mantıklı olur. Gerçi içeriğini bilmiyorum kitabın, ama "Thorn of Camorr"dan yola çıkarak konmuş bir isim olduğu belli. Aynı zamanda diken anlamına geldiği için bazı kelime oyunları kaçabiliyor olsa da bunları tam olarak korumanın da bir yolu yok. Önceki kitaplarda bununla ilgili dipnot da vardı yanlış hatırlamıyorsam.

Bununla ilgili dipnot üçüncü kitaptaydı. Cihan'ı bilmiyorum ama Locke'un lakabını "Camorr'un Dikeni" olarak düzeltmediğim için o anda çok pişman olmuştum :D Neyse, bela da güzel. Efendi Bela, Efendi Diken'den daha iyi.

İthaki'nin instagram sayfasında çok net bir şekilde gördüğümü hatırlıyorum ama araştırmalarım sonucunda öyle bir şey bulamadım. Hafızam bana oyun oynamış olsa gerek. Benim hatam.

Estağfurullah. Belki yanlışlıkla yazılmış, sonra da kaldırılmış olabilir. Şimdilik Embarlain'in Belası'ndan şaşmayınız :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Grayswandir - 24 Mayıs 2017, 19:17:17
Bununla ilgili dipnot üçüncü kitaptaydı. Cihan'ı bilmiyorum ama Locke'un lakabını "Camorr'un Dikeni" olarak düzeltmediğim için o anda çok pişman olmuştum :D Neyse, bela da güzel. Efendi Bela, Efendi Diken'den daha iyi.

Hahah, bence hiç gerek yok efendim pişman olmanıza. ;D Cihan Karamancı burada biraz inisiyatif kullanmış, pek ilk akla gelmeyecek bir şekilde çevirmiş. Ama şahsi kanaatimce "bela", İngilizcesinde verilmek istenen anlamı daha iyi aktarıyor. Kulağa daha güzel geldiği de zaten açık.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: sheril - 12 Ağustos 2017, 22:08:46
katılıyorum ilk kitabı okuduktan sonra bende böyle hissetmiştim evet tatmin oldum ama devam etme hevesi oluşmamıştı. Elimdeki kitapları bitirip boşta kalınca okurum dediğim kitapların arasında serinin diğer kitapları haala bekliyor :D

bu arada çeviri için bende gerçekten tebrik ederim çok uzun cümleler vardı bazılarını iki defa okuduğumu biliyorum çevirisi zor olmuş olmalı

İkinci kitabı okudum gayet beğendim, benim gibi ilk kitaptan sonra hevesiniz olmazsa da okuyun pişman olmazsınız :) Diğer kitapları da okuyacağım

Spoiler: Göster
 Stragos karakterinde Hasan Sabbah esintilerini bi ben mi hissettim acaba
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 13 Ağustos 2017, 13:50:28
Hmm, ilginç bir yaklaşım :) Hiç öyle düşünmemiştim. Karaktere bakış açım değişti birden. İşte bu forumu bu yüzden seviyorum :)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Ralpakinizm - 13 Ağustos 2017, 15:33:00
kitap listemdeydi ama bir türlü alamamıştım. bir kaç gün önce BkmKitap'ta 10tl buldum hemen aldım. yakında başlayacağım, bitirince buraya kitap hakkındaki düşüncelerimi yazarım. 
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: OZ - 15 Ağustos 2017, 16:33:19
Geçen yaz 3. kitabın yarısında bırakmıştım son günlerde devam ediyorum. Sanderson kitaplarını okuduktan sonra farkedebildim, Lynch çok fazla ansiklopedik bilgi ekliyor satırlarına. Herşeye karşı bilgisi varmış gibi gösteriyor kendini, bunları dipnotlarla belirtseydi akıcılık ve anlatım tınısı daha hoş olurmuş bana göre. Bir de kötü gözle bakmadığım kendi üslubunundan fırlayan çok orjinal küfürleri sıralayabiliyor. Çevirmen özellikle bunlarda zorlanmış olmalı.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: OZ - 17 Ağustos 2017, 17:19:44
 :shrlock

Spoiler: Göster
3. kitap 552. sayfa

Locke gerçekten de büyücü mü?

Ben şok!

Yoksa gri ismini seçerken bu günleri düşünerek çaldığı başka bir isim mi...

Oooo 
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Hylt06 - 14 Ekim 2017, 18:03:46
Bana göre brandon sanderson la scot lyan çok farklı yazar ban kalırsada aynı şekilde hikayeyi çok fazla uzatan ve boğan bi yazar brandon sander neyse kitaba gelicek olur tam anlamıyla mükenmel ve yazar ters köşe yapmayı gerçeten iyi biliyor aynı şekilde okuyucuyu keyiflendirmeyide kitap tek kelimeyle kusursuz ve etkileyici
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 14 Ekim 2017, 18:57:38
Bana göre brandon sanderson la scot lyan çok farklı yazar ban kalırsada aynı şekilde hikayeyi çok fazla uzatan ve boğan bi yazar brandon sander neyse kitaba gelicek olur tam anlamıyla mükenmel ve yazar ters köşe yapmayı gerçeten iyi biliyor aynı şekilde okuyucuyu keyiflendirmeyide kitap tek kelimeyle kusursuz ve etkileyici

Lütfen Türkçeyi düzgün kullanın. Lütfen noktalama işaretlerini de kullanın. Ne dediğinizi anlamakta güçlük çekiyoruz. "scot lyan" "brandon sander" mi? :) Burası bir edebiyat forumu ve Türkçenin düzgün kullanımı bizim için oldukça önemli.

Mesajlarınızı sağ üstteki "Değiştir" linkiyle düzenleyebilirsiniz.

Forum kurallarına buradan bakabilirsiniz: Rıhtım Kanunları (http://www.kayiprihtim.org/forum/ryhtym-kanunlary-t8338.0.html)
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Hylt06 - 15 Ekim 2017, 13:17:34
profil nasıl siliniyor.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 15 Ekim 2017, 14:47:25
Neden? Birinin size doğruyu söylemesine ve kurallara uymaya tahammülünüz yok mu? :) Yönetici olarak bu benim forumdaki üyelere karşı vazifem. Bunu yapmazsam buralar hep çöplüğe döner.

Profil de silinmiyor ayrıca. Profilinizi silmektense Türkçe kurallarına uyup fikirlerinizi öyle ifade etmenizi tavsiye ederim. Buradaki çoğu arkadaşımız başlarda sizin gibi yazıyordu, şimdiyse hepsi bize teşekkür ediyor. Bunu kendimizi övmek için söylemiyorum, yanlış anlamayın. Gelişiminize katkısı olur. Bir yandan sevdiğiniz kitapları sizinle aynı kafa yapısındaki insanlarla tartışırken diğer yandan da güzel Türkçemize sahip çıkarsınız, ileride de ÇOK BÜYÜK faydasını görürsünüz.
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: Hylt06 - 15 Ekim 2017, 18:17:08
sebeb o değil.sadece gereksiz niye böyle bi komplekse girdiniz bilemiyorum ama siz işinizi illaki yapıcaksınız
Başlık: Ynt: Centilmen Piç Serisi - Scott Lynch
Gönderen: mit - 15 Ekim 2017, 20:24:34
Kompleks değil o. Sizin de dediğiniz gibi işimi yapıyorum :) Ama siz hâlâ kurallara uymamakta ısrar ediyorsunuz ne yazık ki... Cümlelere büyük harfle başlayın, noktalama işaretlerinden sonra bir boşluk bırakın, özel isimlere büyük harfle başlayın, "brandon sander" veya "fanta edebiyatı" gibi gereksiz kısaltmalardan kaçının, nokta ve virgül kullanın lütfen.

Bu size özel bir durum değil, kişisel algılamayın. Foruma üye olduktan sonra Türkçe kurallarına uymayan her üyeyi uyarmışlığım vardır. Kendileri de burada, söyleyebilirler.