Kayıp Rıhtım Arşiv Forum

Kurgu Edebiyatı => Yüzüklerin Efendisi => Fantastik Edebiyat => Kitaplar => Konuyu başlatan: azizhayri - 21 Kasım 2014, 12:05:09

Başlık: Okuma Sırası
Gönderen: azizhayri - 21 Kasım 2014, 12:05:09
Merhaba
Geçenlerde coştum ve internetten İthakinin  J.R.R.Tolkien setini aldım, az önce elime ulaştı (bu arada hızları ve titizlikleri için kendilerine teşekkür ederim.) Şimdi sizden ricam aşağıya adlarını yazacağım kitapların okunma sırası var mı? Bana yardımcı olur musunuz
Hurin'in çocukları
Bitmemiş öyküler
Silmarillion
Tehlikeli Diyarlardan öyküler
Roverandom
Hobbit
Sizce hangi sırayı izlemeliyim...
Başlık: Ynt: Okuma Sırası
Gönderen: Fırtınakıran - 21 Kasım 2014, 12:21:43
Konu neden Ravenloft bölümünde :D? Yanlış oldu herhalde.

Taşıdım gitti :).

Bir de kendi öneri sıramı yazayım:

(Bence)

- Roverandom
- Hobbit
- Silmarillion
- Hurin'in Çocukları
- Bitmemiş Öyküler

- Tehlikeli Diyardan Öyküler (istediğiniz bir yerde size kalmış. Sıraya dahil etmedim).

Başlık: Ynt: Okuma Sırası
Gönderen: Grayswandir - 21 Kasım 2014, 12:33:57
Silmarillion sonlara kalsın bence, okuması diğerleri kadar kolay değil. Diğerleri akıcı epey. Roverandom'ı da istediğiniz zaman okuyabilirsiniz, geri kalanıyla ilgisi yok sonuçta. Önerdiğim sıra:

1-Hobbit
2-Hurin'in Çocukları
3-Silmarillion
4-Bitmemiş Öyküler

Bitmemiş Öyküler'i henüz okumadım ama sona koymak mantıklı gibi. Fark etmeyebilir de, tam bilemiyorum. :P
Başlık: Ynt: Okuma Sırası
Gönderen: Fırtınakıran - 21 Kasım 2014, 12:35:57
Fark ediyor aslında :). Silmarillion'u okumadan Bitmemiş Öyküler'i okumak hoş olmayacaktır ^^. Silmarillion tamamlayıcısı benim gözümde.
Başlık: Ynt: Okuma Sırası
Gönderen: Elendil_XX - 21 Kasım 2014, 12:53:38
Benim önerdiğim okuma sırası şöyle;

Hobbit
Yüzüklerin Efendisi
Güç Yüzüklerine Dair
Silmarillion
Bitmemiş Öyküler
Hurin'in Çocukları

Roverandom
Tehlikeli Diyar'dan Öyküler
(Bunları istediğiniz zaman okuyabilirsiniz, orta dünya'da geçen kısa öyküler bunlar.)

Kronolojik olarak gitmek isterseniz "Silmarillion" ve "Bitmemiş Öyküler"den başlamak daha mantıklı olacaktır ama ben kesinlikle önermiyorum. Daha önce Tolkien okumamış bir kişiyi bayağı kasacağını düşünüyorum. Çünkü Orta Dünya tarihi anlatılıyor bu kitaplar'da. "Hobbit" ile başlanması en mantıklısı. Hem yazarın yarattığı dünya'ya bir giriş niteliğinde olacaktır. Daha sonra "Yüzüklerin Efendisi"ni okuduktan sonra zaten yukarıda yazan diğer kitapları merak edip okumak isteyeceksiniz.



Başlık: Ynt: Okuma Sırası
Gönderen: Denaro Forbin - 21 Kasım 2014, 13:52:48
Ben de şu sıralamayı yapıp kaçayım, kafalar iyice karışsın:

1.Silmarillion
2.Hurin'in Çocukları
3.Hobbit
4.Yüzüklerin Efendisi
5.Bitmemiş Öyküler

Açıkçası kronolojik okumak varken Tolkien'e ısınma amaçlı Hobbit'ten falan başlatılmasını hoş bulmuyor ve inadına Silmarillion diyorum. Zaten bunu sevmeyen Tolkien'e devam etmesin, benim bakış açım bu. Seven de diğer tüm kitapları yutacaktır zaten.

Sigurd ve Gudrun Efsanesi, Tehlikeli Diyardan Öyküler ve Roverandom iste istenilen yer ve zamanda okunabilir.
Başlık: Ynt: Okuma Sırası
Gönderen: Rosemary - 21 Kasım 2014, 14:10:29
Silmarillion'dan başlanması bence en uygun olanıdır. Temeldir o çünkü. Temelini sağlam alırsanız eğer ileride fazla sıkıntı çekmezsiniz. Nitekim daha hafif diye direk Yüzüklerin Efendisi'nden başlarsanız bence daha çok sıkılırsınız. Eskiye dair isimler telaffuz ediliyor ve göndermeler yapılıyor ve bunları okurken anlayamamak çok can sıkıcı olabilir.

Silmarillion'ı okuduktan sonra ise istediğiniz kitaptan devam edebilirsiniz kanımca. O vakit sıralamanın pek bir önemi kalmıyor gibi.
Başlık: Ynt: Okuma Sırası
Gönderen: Grayswandir - 21 Kasım 2014, 14:38:23
Silmarillion'dan başlayarak okuyanınız var mı cidden? Merak ettiğim için soruyorum. Ben üçüncü denemede ancak okuyabildim çünkü Silmarillion'u.

Alıntı
Zaten bunu sevmeyen Tolkien'e devam etmesin, benim bakış açım bu.

Olmamış bence bu. Bir yazarın bir kitabını seven her kitabını sevmek zorunda değil. Diğer kitaplardan niye mahrum kalsın, birini sevmedi diye?
Başlık: Ynt: Okuma Sırası
Gönderen: Denaro Forbin - 21 Kasım 2014, 16:40:33
Alıntı
Zaten bunu sevmeyen Tolkien'e devam etmesin, benim bakış açım bu.

Olmamış bence bu. Bir yazarın bir kitabını seven her kitabını sevmek zorunda değil. Diğer kitaplardan niye mahrum kalsın, birini sevmedi diye?

Neden olmasın ki?

Elantris'i sevmeyen Kralların Yolu'nu okumasın veya Harry Potter'ı sevmeyen Boş Koltuk'u okumasın gibi cümeler sarf etseydim eğer genellemeye girerdi bu çünkü birbirinden bağımsız kitaplar hakkında atıp tutmuş olurdum lakin bu durum Tolkien için geçerli sadece. Silmarillion'u sevmeyen Hurin'in Çocukları'nı okumamalı, Yüzüklerin Efendisi'ni sevmeyen Hobbit'i okumamalı zira bunların hepsi bir bütün.

Umarım ne demeye çalıştığım anlaşılmıştır şimdi, önceki mesajımın üstü kapalı idi biraz, evet.
Başlık: Ynt: Okuma Sırası
Gönderen: Grayswandir - 21 Kasım 2014, 16:43:03
Tamam da niçin "okumamalı"? Ne zararı var yani? Ben biri sevilmeden diğerlerinin sevilebileceğini düşünüyorum, o kadar da aynı değiller. Ha "eksik olacağına hiç olmasın" diyorsanız, yine katılmıyorum tabii. Ne kadar olursa hiç yoktan iyidir.
Başlık: Ynt: Okuma Sırası
Gönderen: Denaro Forbin - 21 Kasım 2014, 16:49:24
Tamam da niçin "okumamalı"? Ne zararı var yani? Ben biri sevilmeden diğerlerinin sevilebileceğini düşünüyorum, o kadar da aynı değiller. Ha "eksik olacağına hiç olmasın" diyorsanız, yine katılmıyorum tabii. Ne kadar olursa hiç yoktan iyidir.

İşte anlatmak istediğim o zaten. O şekilde eksik olur. Silmarillion'u sevmeyen biri  "ulan bu kadar millet okuyor, seviyor, ben de sevmeliyim!" psikolojisi ile okumaya devam ederse o kişiye bir Tolkien okuru diyemem ben. Veya diyelim ki Yüzüklerin Efendisi'ni okudu ve çok sevdi ama Orta Dünya tarihini anlatan diğer kitapları sevmedi, o kişiye de Orta Dünya okuru diyemem ben. Çünkü böyle insanları çok tanıdım, sosyal medyalarında Tolkien okuru diye geçiniyorlar ama okudukları Tolkien kitabı sayısı ya bir ya iki...

Neyse, bu benim görüşüm, o da senin, saygı duyarım. :)
Başlık: Ynt: Okuma Sırası
Gönderen: Lordmuti - 21 Kasım 2014, 16:58:03
Önce belirteyim ki bu mesajı bir Tolkien fanboyu olarak yazıyorum.

İlk kitap olarak neyi okuyacağınız Yüzüklerin Efendisi külliyatı hakkındaki bilginizle ÇOK ALAKALIDIR. Orta Dünya'yı iyi bilmeyen/sevmeyen biri Hobbit ile işe başlarsa sıkılabilir, Silmarillion ile başlarsa bilgilerin altında boğulabilir. Bunlarla işe başlarsanız kitapların gerisine bulaşmama ihtimaliniz artar.

Eğer sadece filmleri izlemişseniz ve tüm Orta Dünya bilginiz filmlerden ibaretse ve/veya "Filmler iyi hoş da ne diye bu kadar abartılıyor bu Tolkien?" diyorsanız aşağıdaki listeyi takip edin:

1- Yüzüklerin Efendisi
2- Hobbit
3- Silmarillion (Silmarillion'un İthaki baskısı, buna Güç Yüzüklerine Dair de dahildir.)
3,5- Hurin'in Çocukları
4- Bitmemiş Öyküler
5+ Kalan tüm kitaplar. İster alfabetik sıraya göre ister yazı tura atarak istediğiniz gibi okuyun, fark etmez.

Eğer filmleri izleyip olayı beğenmişseniz ve Hobbit'in masalsı anlatımından sıkılmayacağınızı düşünüyorsanız ve/veya "Star Wars'u da 1-2-3-4-5-6 olarak izledim ben, olaylara kronolojik başlamak istiyorum kardeşim." diyorsanız o zaman ilk kitap olarak üçleme yerine Hobbit'i okuyun. Silmarillion yine 3. sırada kalsın, gerisi aynı.

Kendine çok çok çok güvenen varsa Denaro'nun verdiği sıralamayı deneyebilir; ancak ben bunu yüz kişi gelse doksan dokuzuna önermiyorum.

Benim listem de böyle. Ayrıca Silmarillion hakkında diyeceklerim var.

Silmarillion bir kitaptır ama yoldan geçen her kitaba benzemez, emek ister. Sayın cumhurbaşkanımızın dediği gibi bir, iki yetmez. Bu kitabı en az üç kere okumak gerek diye düşünüyorum. Ben öyle yaptım, pişman da değilim. İlk okumanız çok hızlı geçer, her kitabı okur gibi okursunuz. Kitapta çok fazla isim ve olay geçer, bu isimler birbirine oldukça yakındır ve bu nedenle çoğu olayın tam olarak kimin başından geçtiğini anlamamış olursunuz.

İkinci seferde olayları biliyor hale gelirsiniz, kişileri daha iyi tanır hale gelirsiniz. "Hmmm, bu Barahir'e yüzük veren adam şurada mağaraları açan adamla aynı adammış." falan demeye başlarsınız.

Üçüncü okumayı da yapacak kadar Orta Dünya seviyorsanız, bu okumada artık bir kitap okumaktan fazlası vardır. Ders çalışır gibi okumak gerekir biraz, isimlere ve olaylara artık hakimsinizdir. Gözünüzden kaçan detayları fark edip onlara odaklanırsınız. Dil ve kelimeler artık tanıdıktır, Nirnaeth Arnoediad dendiğinde bön bön bakmak yerine hüzünlenirsiniz.

Kitaplara ek olarak eğer Orta Dünya'yı çok iyi anlamak ve öğrenmek istiyorsanız yazılmış Türkçe ve İngilizce makaleleri okuyun. Mesela http://www.kayiprihtim.org/forum/orta-dunya-gunlukleri-b68.0/ ya da http://tolkiengateway.net/wiki/Main_Page gibi.
Başlık: Ynt: Okuma Sırası
Gönderen: azizhayri - 21 Kasım 2014, 17:00:58
Yardımlarınız ve yazdıklarınız için teşekkür ederim ama kafam karıştı. Sanırım eve gidince kuzucuklarımı karşıma alacağım ve o zaman tavsiyelerinizi göz önüne alacağım yine de temeli sağlam tutmak fikri daha iyi olacak gibi
Başlık: Ynt: Okuma Sırası
Gönderen: Grayswandir - 21 Kasım 2014, 17:04:09
İlla ki "x okuru" olmak gerekmiyor zaten, kitap okuma oranı halihazırda bu kadar düşükken böyle yaklaşmamak gerek bence. Ne seviyorsa onu okusun insanlar. Yüzüklerin Efendisi'ni sevdiyse Yüzüklerin Efendisi okuru olur, Tolkien okuru olmaz. Olması da gerekmez sanırım. Ha çok şey biliyormuş gibi davranıyorsa sinir bozucu oluyor, o kadarına katılıyorum. Ama zevk işi olan bir konuda "böyle olmalı" demek biraz anlamsız geliyor.

Ben kendi adıma Tolkien'in diğer kitaplarını Yüzüklerin Efendisi'nden daha çok seviyorum mesela, ama asıl en çok sevdiğim şey Orta Dünya, yaratılan dünya yani. Dolayısıyla Orta Dünya hayranı olarak adlandırıyorum kendimi, Tolkien ya da Yüzüklerin Efendisi hayranı olarak değil. Bir kitap okuyarak da Orta Dünya'ya hayran olabilir birisi, 10 kitap okuyarak da... Bir sakıncası yok bence ikisinin de.

Not: Tartışmayı biraz severim, "ne uzattı ya bu da" demezsiniz umarım. :D

Son gelen mesajlarla ilgili: Yüzüklerin Efendisi'ni ilk sıraya koymak da mantıklı, birçok kişi gibi ben de öyle okudum. Silmarillion'u hâlâ hiç önermiyorum ilk sırada. Ayrıca tamamen alakasız olsa da Star Wars'u "1-2-3-4-5-6" diye izlemek de dev saçmalık bence, onu da söylemem lazım, içimde kalır yoksa. :D
Başlık: Ynt: Okuma Sırası
Gönderen: Denaro Forbin - 21 Kasım 2014, 23:58:30
Not: Tartışmayı biraz severim, "ne uzattı ya bu da" demezsiniz umarım. :D

Yok demeyiz. :D

Sevgili Lordmuti'nin yorumuna da hak vermekle birlikte, ben şahsen o sıralama ile okuduğum için çok hoşuma gidiyor, birçok kişinin hoşuna gideceğine de eminim. Evet zorlayacak belki Silmarillion sizi ama sonrası günlük güneşlik. Ve evet, zaten bir kez okunup geçilecek bir kitap da değil kendisi, tüm külliyatı yuttuktan sonra tekrar geri dönebilirsiniz.

Kafalar çok bulandı tabii ama hangi sıralama hoşuna gittiyse o şekilde oku sen en iyisi, elbet seversin. (Fanboy burada Tolkien bu, boru değil!1!1 demek istedi.)

Gereksiz not: Güzide forumumuzda iki adet ünlemi yan yana kullanamıyormuşuz, şimdi fark ettim.
Başlık: Ynt: Okuma Sırası
Gönderen: azizhayri - 25 Kasım 2014, 11:12:26
Arkadaşlar önerileriniz için teşekkür ederim. Silmarillion'dan başladım. Hakikatten zor bir okuma olacak. Başka bir sonuç beklemekte hatalı olurdu zaten. Adam koca bir evren kurmuş ve mitoloji yaratmış. Tolkien'in önünde saygıyla eğilmek lazım. Kitabın iyi tarafı kitabın sonuna kahramanların ve yerlerin listelerini yerleştirmişler. Yoksa okuma çok daha fazla zor olacaktı. Sıralama yardımlarınız için teşekkür ederim... Bu arada çoktandır akşam olsa da tekrar okumaya başlasam diyemiyordum...
Başlık: Ynt: Okuma Sırası
Gönderen: u.aslan - 25 Kasım 2014, 15:37:01
Ben hobbit ile başlamıştım. Zira öncelikle Tolkien'in kendini sevdirmesi gerek diye düşündüm. Silmarillion 'u okumadım ancak dili beni yoracaksa niyetimde yok açıkçası. Lordmuti 3 kez okunması gerektiğini belirtmiş. Bense ilk okuyuştaki anlamlandırmada beni yoracaksa hiç okumamayı yeğleyenlerdenim.
Başlık: Ynt: Okuma Sırası
Gönderen: Ugur - 25 Kasım 2014, 16:39:32
Şu Silmarillion çok ağır yok böyle okuması zor yok şöyle imkansız diyen  insanları etraftan toplamak lazım . Şu yorumlara aldırmayon arkadaşlar kitap ağır falan vs . değil . Sadece takip etmesi biraz zor  oda ilk 50 sayfadan sonra oturuyor. Benim önereceğim sıra şu şekilde

Silmarillion
Hobbit
Yüzüklerin Efendisi
Tekrar Silmarillion (Bunu şuraya yazıyorum ki şöyle ; eğer silmarillionu önce okursanız hobbit ve yüzüklerin efendisindeki olayları daha iyi bağdaştıracaksınız ve Yüzüklerin Efendisi ve Hobbiti sindirdikten sonra silmarillionu çok daha iyi kavrayacaksınız )
Hurin'in çocukları
Bitmemiş öyküler

Roverandom ve Tehlikeli Diyardan öyküleri silmarillionu ikinci okuyuşunuzdan önce bir araya sıkıştırabilirisiniz . Ama silmarillion ve bitmemiş öyküler arasına Hurin'in Çocuklarından başka kitap koymamamanız en iyisi olur . Hatta Hurin'in Çocukları öyküsü Silmarillion'un içinde çok doyurucu bir şekilde verildiği için  illada okuyun diyemem . Eğer Tolkien'e doyamadım derseniz alın yok sadece okumak için okuyacaksanız pekte gerekli değil :)
Başlık: Ynt: Okuma Sırası
Gönderen: mit - 25 Kasım 2014, 19:24:09
Valla ben hiç kimseye Silmarillion'la başla demem. Hatta tersini tavsiye ederim şiddetle. Çünkü o kitabı okumak için Orta-Dünya hakkındaki her şeyi bilme arzusuyla yanıp tutuşmanız gerek. İçinizde bir Tolkien aşkı olmalı. Yoksa çok zorlanırsınız.

Bence en güzeli Hobbit'le başlayıp Yüzüklerin Efendisi'ne geçmek. Eğer kitapları severseniz zaten o saatten sonra Orta-Dünya tarihiyle ilgili bir sürü ön bilgi almış ve merakınıza yenik düşmüş olacaksınız. İşte o an Silmarillion ile Bitmemiş Öyküleri okuma anıdır.
Başlık: Ynt: Okuma Sırası
Gönderen: azizhayri - 25 Aralık 2014, 16:58:49
Mit'in söylediği gibi önceden Yüzüklerin efendisini okumuştum. Bahsettiği o yanıp tutuşma eskiden beridir bende vardı. Mağazalarda kaç defa Silmarillion'u elime alıp bıraktığımı anımsamıyorum. İnternette indirime girdiğini gördüğümde de hiç kaçırmamıştım.
Silmarillion'u tamamladım. Okumakta zorlandım ama bu durum her yabancı kitabı elinize aldığınızda başınıza gelebilecek bir olay. Örneğin eğer bir Rus klasiğine başladıysanız o kadar zorlanırsınız ki isimleri ve yerleri aklınızda tutabilmek için. Ama Tolkien bir başka. Normal bir romanda çoğu kere yaşadığımız dünyadan bir kesit bulursunuz. Kahramanınız çevrenizde olan yaşayan biridir. Zor olan bir hayal dünyası kurmaktır. Tolkien de dünyanın ötesinde bir hayal evreni bir mitoloji yaratmış. -Bu kadar derin ve geniş bir evren yaratan bir de Frank Herbert'i tanımıştım- O nedenle okurken dip notlara sıkça baktım. O nedenle sık sık geri sayfalara gidip olanalrı ve kişileri anımsamaya çalıştım. Hoşuma gitti mi derseniz çok hoşuma gitti.
Hurin'in çocuklarını pek sevemedim neden derseniz tam bir trajedi olduğu için. Ve Hobbiti de bitirdim. Bayıldım Hobit'e. ve şimdi elimde Bitmemiş Öyküler" var. Sanırım bu kitapta daha çok zorlanacağım... Siz ne dersiniz...
Başlık: Ynt: Okuma Sırası
Gönderen: VeRMiNaaRD - 25 Aralık 2014, 17:13:46
Vakti zamanında lotr hobbit silmarilyon şeklinde okumuştum. Hobbit izledikten sonra yeniden okuma isteği geldi. Şimdi izleyeceğim sıra
Silmarilion
Hurinin çocukları
Hobbit
Lotr
Bitmemiş öyküler