Kayıp Rıhtım Arşiv Forum

Kurgu Edebiyatı => Korku & Gerilim Eserleri => Konuyu başlatan: Elendil_XX - 24 Aralık 2014, 21:10:09

Başlık: Sınırdaki Ev - William Hope Hodgson
Gönderen: Elendil_XX - 24 Aralık 2014, 21:10:09
(http://static.idefix.com/cache/0/270/685706)

Yayına Hazırlayan : Alican Saygı Ortanca , Yankı Enki
Kapak Uygulama : Şükrü Karakoç
Çeviri : Sönmez Güven

Kitap Tanıtımı:
Korku edebiyatının ustalarından William Hope Hodgson'ın en önemli eseri olarak kabul edilen Sınırdaki Ev, bilimkurgunun, gotik edebiyatın ve fantastik kurgunun iç içe geçtiği tekinsizbir öyküye sahne oluyor. Lovecraft'ın hayranlık duyduğu eserlerden biri olan bu kitap, yeraltı ile yeryüzünün,Dünya ile Kozmos'un, geçmiş ile geleceğin, gerçeklik ile fantastiğin arasında sıkışıp kalan bir münzevinin öyküsünü anlatıyor. Modern edebiyatın başlıca konuları arasına giren Zaman, Ev, Birey, Akıl gibi kavramlar hakkında yadırgatıcı birbakış açısı sunan Sınırdaki Ev, her zaman "sınırlar"la ilgilenmiş olan korku edebiyatının bize tuttuğu aynalardan biri. Hodgson'ın da gösterdiği gibi, sırlarımız sınırlarımızda gizli.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lovecraft'ın “başyapıt” diye övdüğü ve korku  edebiyatının başucu eserlerinden biri olarak kabul edilen bu eseri merak edip okumam kaçınılmazdı elbette, ilk fırsatta da okudum.

Açıkçası daha önce “Weird-Fiction” türünde bir kitap okumamıştım. Bu türün öncüsü olarak kabul edilen ve Lovecraft, C. Aston Smith ve China Mieville gibi yazarlara esin kaynağı olan bu kitapta farklı bir kurgu ile karşılaşacağımı tahmin ediyordum. Beklediğim gibi de oldu. Hikaye, korku edebiyatının olmazsa olmazlarından “Perili Ev” temasıyla başlıyor ve yarısına kadar klasik bir korku hikayesi tadında ilerliyor. Kitabın ana öğesi olan “Çukur”dan çıkan yaratıkların açıklanamaz bir biçimde eve saldırması anlatılıyor bu bölümde. Bazı anlarda da oldukça ürkütücü bir havaya bürünüyor.

Kitabın yarısından sonrası ise tamamen farklı bir boyuta geçiyor. Ana karakterin bir anda “bilinmeyen” bir varlık sayesinde bir nevi zaman-mekan kırılmasına maruz kalarak bir çeşit “kozmik dehşete" tanık olması ve açıklanamaz olaylara şahit olması gerçekten de çok tuhaf ve zorlu bir okuma sunuyor. Görü ve gerçekliğin içi içe geçtiği bu bölümde güneşin ve dünyanın tükenip sona ermesi, evrenin kara güneşin içine emilip yok olması gibi kozmik olaylar anlatılıyor ve karakterin sık sık akıl sağlığını sorgulamasına tanık oluyoruz. Açıkçası hiç böyle bir şey beklemediğim için oldukça şaşırdığımı ve biraz zorlanarak ama merakla okuduğumu söyleyebilirim. Bu olayın ve  karakterin üzerinde bıraktığı psikolojik etkinin tüm ayrıntılarıyla ve oldukça etkileyici bir biçimde yazılmış olduğunu düşünüyorum.

Farklı bir deneyim oldu benim için. Etkilendim ama bu türe alışık olmadığım için çok da sevdiğimi söyleyemeyeceğim. Ama okuduğuma kesinlikle pişman değilim. Umarım W. Hope Hodgson gibi çok fazla bilinmeyen ama korku edebiyatının ustalarından sayılan diğer yazarların kitapları da dilimize kazandırılır ve okuma fırsatı buluruz.

Bu arada İthaki’nin kapak seçimini ve editöryel çalışmasını çok beğendim bu kitapta. Gerçekten de bilgilendirici önzöz ve son sözleriyle, şiir çevirisi ve kitap içi resimleriyle harika bir iş çıkartmışlar.

Kitabın künye bilgileri için BURAYA (http://www.kayiprihtim.org/portal/kitap/sinirdaki-ev/) tıklayabilirsiniz.
Başlık: Ynt: Sınırdaki Ev - William Hope Hodgson
Gönderen: Ugur - 24 Aralık 2014, 21:37:52
İnceleme için teşekkürler iştahım kabardı benimkide kargoda yarın geliyormuş , benide etkiler umarım : )
Başlık: Ynt: Sınırdaki Ev - William Hope Hodgson
Gönderen: Bozhermes - 04 Aralık 2015, 17:09:46
Bu eseri yeni okudum. Cidden üzerinde durulması gereken değerli bir eser. Zaten Lovacraft bile övgüyle bahsettiyse boş bir şey olamaz. Belki çoğumuza sıradan gelebilir, sıkabilir ama yazıldığı zamanla değerlendirildiğinde ve sindire sindire okunduğunda tek bir türe ait olmadığı da fark edilecektir. Bilimkurgudan korkuya, fantastikten tarihe uzanan geniş bir yelpaze. Tekinsiz bir ev, Sınırdaki Ev.
Başlık: Ynt: Sınırdaki Ev - William Hope Hodgson
Gönderen: tormund - 09 Kasım 2016, 01:32:14
Tuhaf kurgu severler için müthiş bir eser. Keşke bu yazarın diğer eserleri de çevrilse.