Kayıp Rıhtım Arşiv Forum

Kurgu Güncesi => Tartışma Platformu => Konuyu başlatan: RedElf - 27 Haziran 2015, 10:17:54

Başlık: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: RedElf - 27 Haziran 2015, 10:17:54
Biliyorsunuz e-kitap teknolojisinin popülerliği şu 1-2 sene içerisinde biraz arttı. Artık okullarda bile normal bir kitap yerine telefondan ve tabletten kitap okuyanlar var. Peki siz okurlar e-kitap olayına benim gibi hala alışamayanlardan mısınız yoksa yavaştan normal kitapların soyunu kurutup e-kitaba yönelenlerden misiniz ? Ve sizce gerçekten ilerde teknoloji, asırlardır süren geleneğin yerini alabilecek mi ?  :üü
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: Grayswandir - 27 Haziran 2015, 12:37:49
Teknoloji elbette geleneğin yerini alacak. Almalı da zaten. Kendim de hâlâ büyük oranda kağıt kitap okuyorum, ama e-kitabın avantajlarının ne kadar fazla olduğu gerçeğini değiştirmiyor bu. Sadece kağıt harcamamak bile e-kitaba geçmek için yeterli bir sebep bence. Alışmak elbette herkes için kolay olmayacak, ama sanki kitapların soyu tükeniyormuş gibi direnmek de biraz anlamsız.

Not: Umarım konu yine "kitap kokusu"na gelmez. Kitabı içeriği için mi okuyoruz, koku fetişimiz mi var anlamadım.
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: Sayhh - 27 Haziran 2015, 14:11:51
E-kitapların yaygınlaşmasından yanayım. İlerlemeyen her şey geride kalır, kaybolur. Teknolojinin evrimsel sürecine katılmaları uzun vadede kitapların ömrünü uzatacaktır.

Buna karşın bireysel olarak e-kitaplardan hoşlanmıyorum. Keyfi olarak hiçbir zaman kendim için tercih etmeyeceğim bir seçenek.

Çalışırken iş üretebilmek için vaktimin neredeyse tamamı bir ekrana bakarak geçiyor. Ara verdiğim zamanlarda, olan bitene göz atmak veya birileriyle iletişim kurmak için telefonumu kullanıyorum ve ekrana bakmaya devam ediyorum. Ulaşımım esnasında, kullandığım ulaşım aracının içinde yine ekranlar bulunuyor, insanların yorgun yüzlerine bakmamak için gözüm o ekranlara takılıyor. Araçtan inip yürürken reklam amaçlı sağa sola konmuş diğer ekranlar karşılıyor beni.  Evime döndüğümde, yemeğimi yerken bir yandan bir şeyler izlemek için yüzümü yeniden ekrana dönüyorum.

Ekran karşısında geçen süre, geçmeyenden daha fazla!

Sanal bir ortamla böylesine uzun süre ilişki kurmak benim gerçeklik duyguma zarar veriyor artık. Kimi zaman güzel bir mekanda, güzel bir manzaraya bakarken bile onu olduğu gibi duyumsamakta zorluk çekiyorum. Görmek ve duymak bu sanallık hissini kırmak yerine edinilmiş bir alışkanlıkla onu destekliyor, dokunmak ve mümkünse “koklamak”  da ihtiyaç haline geliyor.

Kitap okumak, eskiden beri kendimi özgür hissetmemi sağlayan bir eylem oldu benim için. Nefes almak için kullandığım bu özel zamanların da içinde bir ekranın bulunması fikri çok tatsız ve irrite edici görünüyor bu nedenle.
 
Okuyacağım kitabı, gerçek bir nesne olarak elimde tutabilmek benim için önemli. Umarım bunu yapmayı uzun süre sürdürebilirim. Bir yerde son bulacağını biliyor ve durumu kabulleniyorum.
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: Tenekeci - 27 Haziran 2015, 17:13:58
Elektronik Kitap'ı ne şekilde okuduğumuza bağlı...

Bu iş için yapılmış, kitap boyutunda, ekran aydınlatması olmayan yani bir kitap sayfası gibi görünen e-mürekkep teknolojili aygıtlar var. Bu aygıtlar ancak e-kitap okumaya ve satın almaya, not almaya veya sözlükte kelime aratmaya yarıyor.

Gerçeğe baktığımız zaman, normal bir kitaba göre epey avantajlı, normal kitap okurken bir türlü pozisyon alamayan ben sırt üstü, yüz üstü, yan yatarken bu aygıt ile rahat bir şekilde kitap okuyabiliyorum. Üstelik baktığım şey bir kitap sayfasından farksız bir madde. Sadece kağıt değil o kadar.

Bilgisayar ve telefonu bir zamanlar ben de denedim, hem göze, hem de beyne zararlı. Led, lcd ekranların ışığına fazla maruz kalmak hem melotonin salgılanmasını azaltır, bu insanın uyku düzenini bozar, moralini etkiler, strese daha çok maruz kalmasını sağlar. Belki çok oyun oynayanların ve benzeri ekrana dikkat kesilen kişilerin geceleri yaşadığı uyku sorunları bu şekilde açıklanabilir. Gözlere olan zararından bahsetmeye bile gerek yok.

Böyle bir durumda, e-readerların bir sayfadan farksız olması, yani e-mürekkep ile ekranın sayfa gibi görünmesi, binlerce kitap alabilmesi, hafif olması, e-okuyucu ile pozisyon almanın kolay olması ve en can alıcısı kağıt endüstrisinin en büyük hammaddesi ağaçlardır ve geri dönüşümü de, yetiştirilmesi de zordur. Dünya zaten günümüzde kağıt kıtlığına gebe veya hafiften bu evreye girmiş vaziyette. Basılı kitapların somut unsurlara giden maliyet yüzünden satıldığı fiyatlarda belli...

Bu nedenle kontrollü bir şekilde elektronik kitap teknolojisine geçmek yerinde olacaktır diye düşünüyorum.
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: Grayswandir - 27 Haziran 2015, 17:55:53
Bir ekrana bu kadar anlam yüklemek biraz gereksiz değil mi? Dünyayla iletişim kurmamızı sağlayan sayısız araçtan biri yalnızca. Ekranlarda gördüklerimiz de kağıt üzerindeki herhangi bir şey kadar gerçek. Bir kitabı bitlere sıkıştırmak, onu kağıt halinden daha az gerçek yapmıyor.

Elinize e-ink teknolojisine sahip bir cihazı alın ve yakından inceleyin. Kendinize sürekli "bir ekrana bakıyorum" diye hatırlatmadığınız sürece kağıttan farkını anlamanız gerçekten zor. Teknoloji her alana giriyor ve girmeye de devam edecek. Bu değişim her zaman iyiye doğru olmuyor elbette, fakat her açıdan avantajlı bir değişime bile direnmenin gereği yok sanırım. Söylediğim gibi ben de hâlâ sıklıkla basılı kitap alıyorum, fakat bu ülkemizde e-kitap sektörünün henüz emekleme aşamasında olmasından kaynaklanıyor.

Şunu da tekrar vurgulamak gerek: Çok daha verimli bir alternatifimiz varken kitap yapımı için ağaç kesmekte ısrar etmeye hakkımız olduğunu düşünmüyorum. E-kitap mümkün olduğunca hızla yaygınlaştırılmalı. Bu Türkiye'deki gibi basılı kitaptan pahalıya satarak yapılamaz tabii, ama sanırım bu farklı bir tartışmanın konusu.
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: - 27 Haziran 2015, 18:06:12
Kitap yapmak için ağaç kesmeye hakkımız olmadığını düşünüyorsan, e-ink cihazlarının yapıldığı maddelerin doğada ne kadar zamanda geri dönüştüğünü bir düşün derim. Buna fantezi mi dersiniz ne derseniz deyin ama her türlü, kitabın basılı halini tercih ederim.

Teknoloji başka alanlarda hizmet versin. Sayhh'a büyük ölçüde katılıyorum. Yalnız ben bu konuda ondan daha katıyım. E-kitapların yaygınlaşmasından yana değilim.
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: cankutpotter - 27 Haziran 2015, 19:22:24
E kitapin da basili kitaplarin da kendilerine gore eksileri ve artilari var. E kitaplarin yayginlasmasi ozellikle benim gibi gormeyen okuyucular icin cok onemli. Kitap taramak cogu zaman sikintili, insanlarin istediginiz kitabi sizin icin seslendirmesini bekleyecek olursaniz da ne kadar beklersiniz kim bilir? Ancak cuzi bir miktara satilan erisilebilir bir belge cok isimize yarayacaktir. Basili kitaplarin tukenecegini sanmiyorum, her iki tarafin da okuyucusu olacaktir. Sonucta elimizde bir kitap tutuyor olmak bambaska bir sey. :)


Sent from my iPhone using Tapatalk
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: Grayswandir - 28 Haziran 2015, 13:15:17
Kitap yapmak için ağaç kesmeye hakkımız olmadığını düşünüyorsan, e-ink cihazlarının yapıldığı maddelerin doğada ne kadar zamanda geri dönüştüğünü bir düşün derim. Buna fantezi mi dersiniz ne derseniz deyin ama her türlü, kitabın basılı halini tercih ederim.

Teknoloji başka alanlarda hizmet versin. Sayhh'a büyük ölçüde katılıyorum. Yalnız ben bu konuda ondan daha katıyım. E-kitapların yaygınlaşmasından yana değilim.

1 e-kitap okuyucu=binlerce kitap. Verilen zararın eşit olduğunu düşünüyor olamazsınız herhalde. Ayrıca doğaya atmayacak kadar aklımızı kullanabilirsek doğada ne kadar zamanda çözündüğünün pek bir önemi kalmaz diye düşünüyorum. Yani gerçekten, istediğinizi destekleyin tabii ama savunurken biraz makul olsak iyi olacak. Elbette fantezi bu.
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: Light - 28 Haziran 2015, 13:38:04
Şu var ki, kitaplar gerçekte somut değildir. Elimizde tuğla gibi olan bir kitabın yüzlerce katı kitapların küçücük bir cihaza sığması bazı insanların gerçeklik duygusunu sarsabilir. Bu da onların tercihleri tabii ki.

Şu gerçek var ki, kitaplardan aldığımız veriler, beynimizin algıladığı veriler aynı. Herhangi bir farklılık yok. Ayrıca şunu da belirtmek isterim, yabancı diliniz bir iken, e-kitap okuyabilme alışkanlığınız varsa bunu üç veya dört dile kadar rahatlıkla çıkartabilirsiniz. Arkadaşımla yapıyoruz, oradan biliyorum. Bizim için büyük bir nimet bu e-kitaplar. Gerek Japonca kaynaklar, gerek İngilizce, Almanca kaynaklar olsun. Basılı kitapların bu konudaki yelpazesi hem zevklerimize uymaz hem de pahalı bir seçim olur.

Beynin işlevselliği ve geniş düşünme kapasitesi e-kitap oldukça daha da verimli hale gelecektir, ve örneğin Amerika'da neredeyse herkes e-kitap okuyor. Bize de sıra gelecektir. Eğer gerçeklik için sağlam bir dayanak bulamıyorsak, kendimize ve bedenimize daha fazla vakit ayırıp bunu aşmalıyız diye düşünüyorum. :)

Edit: Yazım aklıma bir şeyi getirdi, Philip K. Dick'in yaşamı bir simulasyon olarak görmesi.

2. Edit:
E-kitabı seven insanlar zevk almasa dahi yükselen bir akım olduğu için diğerlerinden geri kalmayı sevmeyen teknolojik ürünlere düşkün insanlar.

Ben gayet zevk alıyorum sayın zaujas. Kitabın içindekilerden zevk almamız gerekiyor yoksa okumayız, belki de kokudan ziyade bilgi fetişimiz vardır e-kitap okuyanlar olarak. Şimdi bilgisayarda yazılan kitaplardan zevk alanlar olarak söylüyorum. Siz zevk alamıyorsunuz diye bizim de zevk almamamız ve diğerlerinden geri kalmayı sevmeyen teknolojik ürünlere düşkün insanlar olmamız gerekmiyor ki başka bir bakış açısına göre taş tabletlerden sonra bu kitaplar da belli bir teknolojik gelişimi temsil ediyor.

Beynimizi bir balıkçı teknesi olarak düşünelim. Bir ağ atıyoruz ve yirmi beş civarı balık yakalıyoruz aynı zamanda. Ve bu ağı kullanması çok zor. Belli bir ağ elimize geçiyor ve daha kısa zamanda yüz kadar balık yakalamamıza, ve bu balıkları yakalarken daha az efor sarfetmemize yarıyor. Sizin mantığınızla bu ağları yaparkenki iğne vs. insanların ilk teknolojik buluşlarını da reddedersiniz. Sadece elinizle yakalarsınız balıkları. Tabii bu da sizin bakış açınız.
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: zaujas - 28 Haziran 2015, 13:56:29
E-kitap ve normal kitap arasındaki fark kesinlikle sahip olma duygusu. E-kitaplar bize bu hissi yaşatmıyor ve bu yüzden sanki parayla var olmayan bir şey alıyormuşuz gibi hissediyoruz.

E-kitabı seven insanlar zevk almasa dahi yükselen bir akım olduğu için diğerlerinden geri kalmayı sevmeyen teknolojik ürünlere düşkün insanlar. Konvansiyonel yayıncılık bu yüzden milenyum nesliyle son demlerini yaşıyor olacak yakın bir gelecekte.
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: Kleidophoros - 28 Haziran 2015, 14:34:09
Bu bir kolaylık. Erişim kolaylığı. Zevkler ve renkler tartışılmaz derler ya, tam da bu konu için söylenmiş bir söz olabilir. Kimisi modayı takip eder, yeni kıyafetler alır. Kimisi kaç yıldır giydiği kıyafetleri hala giymeye devam eder. Vardır halk arasında böyle birileri, çoğu zaman onlara dede/nine kıyafeti giyiyor diye laf atarlar.

Elbette kitap piyasası şuan burada olanların ölümüne kadar bitmeyecek. Belki de yüzyıl sonra hala az da olsa devam edecek. Ama yerini e-kitapların alacağı gerçeğinide değiştirmeyecek.
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: - 28 Haziran 2015, 16:06:15
Kitap yapmak için ağaç kesmeye hakkımız olmadığını düşünüyorsan, e-ink cihazlarının yapıldığı maddelerin doğada ne kadar zamanda geri dönüştüğünü bir düşün derim. Buna fantezi mi dersiniz ne derseniz deyin ama her türlü, kitabın basılı halini tercih ederim.

Teknoloji başka alanlarda hizmet versin. Sayhh'a büyük ölçüde katılıyorum. Yalnız ben bu konuda ondan daha katıyım. E-kitapların yaygınlaşmasından yana değilim.

1 e-kitap okuyucu=binlerce kitap. Verilen zararın eşit olduğunu düşünüyor olamazsınız herhalde. Ayrıca doğaya atmayacak kadar aklımızı kullanabilirsek doğada ne kadar zamanda çözündüğünün pek bir önemi kalmaz diye düşünüyorum. Yani gerçekten, istediğinizi destekleyin tabii ama savunurken biraz makul olsak iyi olacak. Elbette fantezi bu.

Her şeyin bir yolu yordamı var. Kitap yapmak için yaşlı ağaçları kullanırsak bir sıkıntı kalmaz. Üstelik yenileri de dikilip, yetiştirilebilir. Sadece bu sektöre hizmet sağlayan alanlar olabilir. Hayatı daima reelde yaşamayı sevmiş insanlardanım. Ayrıca teknolojinin, elinize bir şarj edilmesi gereken cihazı daha tutuşturmasına izin veriyorsunuz.(Cem Yılmaz'ın dediği gibi, "bunuu tut teknolojisi") Ha görme engelliler için sağladığı faydalar varsa ona bir şey diyemem, bu onların en doğal hakkıdır.

Yahu kitabın elinizdeki o somut hissiyatı, sayfalarının kokusu varken e-kitabı kim ne yapsın. Kimseden e-kitabınız için imza alamazsınız, gelin vazgeçin bu sevdadan :D :D. Hem e-kitapla beraber gelecek sorunlardan biri de şu olacaktır: cihazınızın bozulması durumunda kitaplarınıza yazık olur. Format atılması gerekir bilgileriniz kaybolur. Çoluk çocuk eline alır (bkz: misafir çocuğu) hayallerinizi yıkar. Efendim sonracıma bu cihazların her sene yeni modelleri çıkarılmaya başlanır, tıpkı cep telefonlarında olduğu gibi en yenisini alma hastalığı başlar. Okurken en heyecanlı yerinde şarjı biter üzülürsünüz.

Virüs kapar, paranız boşa gider ağlarsınız. Oysa ellerinizde 400 - 500 sayfalık bir romanın olduğunu hayal edin. Sadece size ait, yazarından imzalı, üstelik şarjı bitmez, iyi bakarsanız yıpranmaz. Yea en kötüsü ileride paraya ihtiyacınız olur satarsınız :D :D.

Gelin tekrar düşünün ahali!
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: Brsykt - 28 Haziran 2015, 19:41:51
Kar zarar açısından bakarsak normal kitapların -malesef- teknolojiyle yarışması zor görünüyor.
Ancak biz okurlar biraz romantik bakıyoruz bu olaya sanırım, en azından benim için böyle bu durum. Teknoloji zaten her yönüyle hayatıma girmişken ve dört bir yanım ekranlarla çevriliyken kitap benim için bütün bu teknolojiden kaçacağım tek ve biricik sığınak gibi gibi.
Duygularımı bir kenara bıraksam hiç düşünmeden e-kitap derdim ancak normal kitaplara değişir miyim? Hayır değişmem.

Yine de bunlar alışma meselesi biraz, 3-5 yıl sonra belki bir nostaljiden ibaret olacak benim için normal kitaplar ama şu an somutluğu ve aşinalığı yararın üzerinde tutuyorum.
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: ryuk - 28 Haziran 2015, 19:53:04
Zamanında şöyle bir düşüncem vardı, hala değişmiş değil:

İnsanlığın geleceğine ilişkin ne gibi korkularımız, komplo teorilerimiz var?

Örneğin görüyorum ki artık çoğu evde eskisi gibi ansiklopediler yok. İnsanlar gazeteleri ve dergileri internetten takip ediyor. Bazılarımızın kitaplıkları bile tamamen elektronik.

Elektronik yazın, kolayca değiştirilebilir, kırılabilir (hacklenmek). Böyle olduğunda geçmişi kim hatırlayacak?

Ansikolpedilerimiz yerine wikipedi'den arıyoruz geçmişe dair şeyleri. Ya bir gece ansızın siliniverir, değiştiriliverirse o wikipedi? Ya da elektronik kütüphanenize kayıtlı kitaplarınız birden bire uçuruluverirse? Bir virüs ya da kırılma, belli eserleri tüm veritabanlarından siliverirse?

George Orwell bahsetmişti gerçi bundan. Fakat ben,  insanların tamamen elektronik kitaplıklar kullandığı bir yakın gelecekte bir saldırı sonucu insanlık yazınının temeltaşı sayılan eserlerin uçurulmasından korkmaktayım.


Güzel bir video:

http://www.youtube.com/watch?v=DVRMZ_M9NqA


Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: - 28 Haziran 2015, 20:10:35
İşte bundan bahsediyorum. Budur! Budur!
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: Light - 28 Haziran 2015, 20:46:24
İşte bundan bahsediyorum. Budur! Budur!

Aman tanrım! Bu yorum beni benden alıp derin düşüncelere sevk ediyor. Ne kadar içten bir anlatımdır bu. Ne kadar tartışmacı bir yazıdır, düzenlemeyle önceki yoruma eklenemeyecek kadar kadar bilgi yüklü ve rom sistemini çürüten bir yapıda.

Edit:
İşte bundan bahsediyorum. Budur! Budur!

Aman tanrım! Bu yorum beni benden alıp derin düşüncelere sevk ediyor. Ne kadar içten bir anlatımdır bu. Ne kadar tartışmacı bir yazıdır, düzenlemeyle önceki yoruma eklenemeyecek kadar kadar bilgi yüklü ve rom sistemini çürüten bir yapıda.

Kardeşim saygılı ol, gereksiz konuşma. Sitenin yöneticileri, editörleri yanlış bir durum, yorum olursa gerekeni yaparlar.

Herhangi bir saygısız sözümü gördünüz mü acaba? Sizli bizli konuşmak da kalmamış, seviye iyice düştü. Dediğiniz gibi eğer saygısızlık olsaydı forum yetkilileri gereğini yapardı. Çelişmeyelim.

2. Edit:
Allahım allahım. Saygısızlık sadece belli bir sözle veya argoyla olmaz. Burada e-kitap ve basılı kitaplar hakkında tartışıyoruz. Ben de sevgili ryuk'a katıldığımı belirttim. Konuyla alakalı bile değil yaptığın yorum. Seni ilgilendiren bir durum yokken ve aramızda herhangi bir samimiyet de yokken gereksiz ve küçük düşürmeye yönelik bir yorum yazıyorsun. Ben yaptığın terbiyesizliğe karşılık, kalbini kırmamak için kibar bir dille uyardım seni. Sen hala devam ediyorsun. 

Yazdığım yorum her şeyi özetliyordu zaten, boş konuşmaya gerek yok değil mi? Her şeyi uzatmayın, anlamaya çalışın; tartışma ahlakını ben size öğretmeyeyim, zira benden kaç yaş büyüksünüz. Tartışma platformundaysanız, ''yorumlarınıza'' verilecek bazı cevapları da kabul etmiş oluyorsunuz. Konu dışı tartışma yaratacaksanız özelden yazın bir zahmet, şov yapmayın.
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: Grayswandir - 28 Haziran 2015, 21:28:17
E-kitabı seven insanlar zevk almasa dahi yükselen bir akım olduğu için diğerlerinden geri kalmayı sevmeyen teknolojik ürünlere düşkün insanlar.

Siz ciddi misiniz yahu? Nasıl hiç tanımadığınız insanlar hakkında, bu kadar rahatça, böyle mesnetsiz bir iddiada bulunabiliyorsunuz?


Hacklenme olayına gelirsek, bir bilginin elektronik ortamdan tamamen yok edilmesinin imkansıza yakın olduğunu söylemem gerekiyor. Hele ki çok sayıda yerde saklanıyorsa. Bir gecede insanlığın bütün bilgisinin yok olması pek mümkün değil. Elbette, insanlardan çok daha gelişmiş dünya dışı bir tür tarafından siber saldırıya uğrarsak iş değişebilir. :P
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: zaujas - 28 Haziran 2015, 21:51:39
Edit: Gereksiz gergin cümlelerle işgal etmiyeyim konuyu... Bu yüzden yazdıklarımı sildim.
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: Lordmuti - 28 Haziran 2015, 21:58:31
Vovovovovov, arkadaşlar sakin olalım lütfen :)
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: Grayswandir - 28 Haziran 2015, 22:03:33
Edit: Arkadaş özür dilediği için buradaki -epeyce de sivri dille yazılmış olan- yoruma da gerek kalmadı. Amacımız bağcıyı dövmek değil sonuçta.
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: zaujas - 28 Haziran 2015, 22:07:29
Kusura bakmayın arkadaşlar evet gözden geçirince üslubum konusunda haklısınız.
Özür dilerim.
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: ryuk - 28 Haziran 2015, 22:41:20

Hacklenme olayına gelirsek, bir bilginin elektronik ortamdan tamamen yok edilmesinin imkansıza yakın olduğunu söylemem gerekiyor. Hele ki çok sayıda yerde saklanıyorsa. Bir gecede insanlığın bütün bilgisinin yok olması pek mümkün değil. Elbette, insanlardan çok daha gelişmiş dünya dışı bir tür tarafından siber saldırıya uğrarsak iş değişebilir. :P

Olur mu olur bence ;D . Fahrenheit 451 ve 1984 okuya okuya, Equilibrium'u izleye izleye iyice paranoyaklaşmış olabilirim tabi(belki teknik olarak olanaksıza yakındır, işin uzmanı değilim) geçtiğimiz aylarda çılgın bir elektrik kesintisi yaşadık mesela. Oldu da elektrikler gitti diyelim. İşte o gün geldiğinde, hepiniz tüm kitaplığınızı elektronik ortama aktarmış olduğunuz için yakınırken ben ise bir yandan güzelim kitaplarımdaki bilgileri yaşatıyor olmanın kıvancıyla dolup taşarken, diğer yandan da bir İlber Ortaylı edasıyla dolaşacağım ;D
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: Light - 28 Haziran 2015, 22:52:54

Hacklenme olayına gelirsek, bir bilginin elektronik ortamdan tamamen yok edilmesinin imkansıza yakın olduğunu söylemem gerekiyor. Hele ki çok sayıda yerde saklanıyorsa. Bir gecede insanlığın bütün bilgisinin yok olması pek mümkün değil. Elbette, insanlardan çok daha gelişmiş dünya dışı bir tür tarafından siber saldırıya uğrarsak iş değişebilir. :P

Olur mu olur bence ;D . Fahrenheit 451 ve 1984 okuya okuya, Equilibrium'u izleye izleye iyice paranoyaklaşmış olabilirim tabi(belki teknik olarak olanaksıza yakındır, işin uzmanı değilim) geçtiğimiz aylarda çılgın bir elektrik kesintisi yaşadık mesela. Oldu da elektrikler gitti diyelim. İşte o gün geldiğinde, hepiniz tüm kitaplığınızı elektronik ortama aktarmış olduğunuz için yakınırken ben ise bir yandan güzelim kitaplarımdaki bilgileri yaşatıyor olmanın kıvancıyla dolup taşarken, diğer yandan da bir İlber Ortaylı edasıyla dolaşacağım ;D
Söylediğiniz şey içindeki çelişkinin farkında mısınız? Bulunduğunuz yere bomba düşse tüm kitaplar gidecek. Ya da oradan tahliyeniz gerekecek sizin söylediğiniz gibi bir durumda ve toplumsal olarak çoğaltması zor olacak ve yanınızda götüreceğiniz kitaplar da büyük bir fark yaratmayacak. Siz İlber Ortaylı edasıyla gezinseniz de bu bireysel olacak, söylediğiniz kitaplar toplumu etkileyen kitaplar ve yine bir çelişki.

Bir hard disk'in içindeki atıyorum 10000 ekitap elektriksiz olarak yaşar. Hard disk gibi olmasa da, elektrik sadece resmi olarak üretilmiyor. Yakıtlarla da elde ediliyor., doğal kaynaklarla da. Sizin saklayabileceğiniz bir avuç kitabın herhangi bir getirisi yok yani. Böyle bir seneryoda kütüphaneler de imha edilir. Yine ortalık ekitaba kalır. Ha yaymak mı istiyoruz, belli şekilde çoğaltılabilir, normal kitap olarak da. Olmadı internet sandığınızdan daha derin bir kuyu, özel domainlerden yayın yapılabilir bir şekilde elektrik kaçak olarak üretilebilir.

Normal elinizde olan kitabı yaymak mı istiyorsunuz? Kaçak matbaa kuracaksanız ve yayacaksanız önce bunu belli teknolojik aletlere geçirmeniz gerekir. Tabii ki bunu hard diskteki 10000 kitapla geçirmeden ve boşu boşuna enerji harcamadan ilkel olmayan yöntemlerle halledebilirsiniz.

Tabii bunlar çok Revolution izlenmediyse geçerli. :)
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: Grayswandir - 28 Haziran 2015, 23:03:11
Kindle'ların jenerasyonuna göre 15-30 saat arası okuma süresi var(fire'ları saymıyorum, onlar e-kitap okuyucu değil zaten). Bu normal şartlarda bir kesintiyi geçirmek için yeterli olmalı. Ha oldu da bir felaket yaşadık, elektrikler çok uzun süre gitti. O zaman da şartlara uyarız elbette. Basılı kitaplar tamamen ortadan kalkacak değil, zaten gerekirse elektronik olanlar da kağıda aktarılabilir. Yine de kıyamet günü senaryolarına göre değil, makul hayat şartlarına göre konuşsak daha güzel olur. :D
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: ryuk - 28 Haziran 2015, 23:17:36
Enfendim, güldük eğlendik, gerçekçi olalım şimdi de  :D

Nasıl ki zamanında tutucu kişiler matbaaya (tek a ile mi yazılıyordu bilemedim) karşı çıkmış, fakat bu karşı çıkış matbaanın işlevselliği karşısında tutunamamışsa, elektronik kitaplara karşı çıkışımız da işlevsellik karşısında fazla tutunamayacak.

Fakat her ihtimale karşı önemli kitapları basılı halde saklamanın önemini unutmamalı (sayın Light, özellikle önem verdiğim kitapları biliyorsunuz) ve bu videodaki gerçekleri yine de göz ardı etmemeliyiz:

https://m.youtube.com/watch?v=DVRMZ_M9NqA
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: - 28 Haziran 2015, 23:29:41
İşte bundan bahsediyorum. Budur! Budur!

Aman tanrım! Bu yorum beni benden alıp derin düşüncelere sevk ediyor. Ne kadar içten bir anlatımdır bu. Ne kadar tartışmacı bir yazıdır, düzenlemeyle önceki yoruma eklenemeyecek kadar kadar bilgi yüklü ve rom sistemini çürüten bir yapıda.

Kardeşim saygılı ol, gereksiz konuşma. Sitenin yöneticileri, editörleri yanlış bir durum, yorum olursa gerekeni yaparlar.

Allahım allahım. Saygısızlık sadece belli bir sözle veya argoyla olmaz. Burada e-kitap ve basılı kitaplar hakkında tartışıyoruz. Ben de sevgili ryuk'a katıldığımı belirttim. Konuyla alakalı bile değil yaptığın yorum. Seni ilgilendiren bir durum yokken ve aramızda herhangi bir samimiyet de yokken gereksiz ve küçük düşürmeye yönelik bir yorum yazıyorsun. Ben yaptığın terbiyesizliğe karşılık, kalbini kırmamak için kibar bir dille uyardım seni. Sen hala devam ediyorsun. 
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: Tenekeci - 29 Haziran 2015, 00:12:54
İletişim bilimlerinde hipodermik iğne kavramı vardır, ekranlara bağımlı tutarak zihinlere verilen mesajlar ile hedef kitlede bir tutum oluşturma ve toplumsal güdüleri bu yolla kontrol etmeyi konu alır.

Sizin ekranlar hakkında gösterdiğiniz tutumu takdir ediyorum, çünkü haklısınız. Ekranlar artık insanların sembolik çevrelerini gizlice egemenlik altına alan araçlar olarak öne çıktılar. Artık her evde televizyon daima açık, akşamları çay içerken, yemek yerken veya boş zamanlarımızda televizyon hep açıktır.

Telefonlarımızdan gelen mesajlara açığız, twitter, facebook gibi sonsuz bir olumlu veya olumsuz, doğru veya yanlış bir bilgi kaynağına sahibiz. Bütün bunlar elbette ekrana karşı eleştirel bir yaklaşım yapmamızı sağlamalı, teknolojik determinizmin önüne geçmeliyiz.

Ancak konu e-kitap okuyucularına gelince, onu diğer "ekran"lar ile karıştırmamak lazım derim. Yararlı bakteri olarak görmek gerektiğini düşünüyorum, aletin tek özelliği kitap okutmak, ekranı kitap sayfasından farksız göstermek ve internete bağlanıyorsa(bağlanmayan bir sürü okuyucu var) ancak kitap alabilmek, sözlük kullanabilmek.

Bunların haricinde e-kitap okuyucu içindeki kitaplarla birlikte salt bir enformasyon kaynağıdır, kitaptan sosyolojik olarak somut, soyut hiçbir farkı yoktur. Yani insanlarda bir sihirli mermi etkisi yaratacak kontrolsüz bir mesaj alım kaynağı değildir, boş bir kağıt neyse odur, onun içine yükleyeceğiniz veriyi siz belirlersiniz.

Konu Orwell'den açılınca biraz sosyolojik yönüne değinmek istedim. Özet geçmek gerekirse, ekran bağımlılığı ile ilgili söylediklerinize sonuna kadar katılıyorum, basılı kitap okumanın ne kadar büyük bir zevk olduğuna ve her zaman kabul edilebilir bir tercih olarak kalacağına da saygı duyuyor ve katılıyorum. Ancak e-kitap okuyucunun da tercih edilmeme sebebinin farazi ve geçmiş günlerde edinilen alışkanlıkları referans alarak yapılan yorumların etkili olduğunu, e-kitap okuyucunun bir eksisinin veya zararının olmadığını iddia ediyorum.

Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: RedElf - 03 Ocak 2016, 20:43:45
Arkadaşım Amazon Kindle almış. Gerçekten çok hoşuma gitti. Hem baskısı tükenmiş olan kitapları pdf olarak bu cihazdan okuyabiliyorsunuz, hemde d&r gibi sitelerde kitapları daha ucuza satın alabiliyorsunuz e-book olarak. Galiba bende alacağım.
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: Thargelion - 13 Mart 2016, 13:27:47
Ben de normal kitaptan yanayım ama yapacak bir şey yok.

''Kaçımız öykülerimizi bilgisayar yerine deftere yazıyoruz?'' desem ortaya nasıl bir sonuç çıkacağı çok açık. Ben dahil bir çok yazar artık öykülerini sanal ortama kaydediyor ve daha sonra olursa kitap haline getiriyor. (Henüz bir kitap çıkarmadım. :D)

Her iki seçeneğin de artı ve eksi yönleri var ama 'Her yeni eskir.' sözü bunu da kapsıyor. Önümüzde engellenemeyecek bir teknoloji gelişimi var. Önceden sevdiğimiz şeylere şimdi özlemle bakıyorsak buna da mecburen alışacağız.
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: Bay_Karamsar - 15 Nisan 2016, 21:40:30
Elimin altında kütüphane barındırma fikri; bana, bilgiye kolayca ulaşabilme kolaylığı açısından iç rahatlatıcı geliyor. Kullanım kolaylığı hepimizin malumu; söz etmeye gerek yok.

Ama e-kitabın, basılı yayına olan üstünlükleri harici; gene kendi yapısından doğan kimi noksanlıklardan doğabilecek sorunlarında etkisi ile basılı yayınların hayatını sürdüreceğini düşünüyorum.

Yazımın bundan sonrası, e-kitabın ticari ürün olarak spekülasyonlu piyasa hamleleri üstüne olacak:

E-Kitabın, gelecekte, şimdikinden daha da yaygınlaşacağını var sayarsak. Sadece internet ortamında satışa sunulan kitapları ele alayım. E-kitap açısından baskının tükenmesi pekte söz konusu değil. Çok zorlama gelse de belki bu da beraberinde kitap haklarının yayıncının elinde daha uzun süre kalması etkisini doğurabilir (Kitabın uzunca süre, rezil çeviri, berbat editörlük katline uğramış ve uğramaya etme olasılığı). Kitabın çeviri ve editörlük kısmının tekrar elden geçme olasılığı da var tabi (Ve bu kendi içerisinde başka sorunlara gebe). Bilgisayar programlarında alışılagelindiği gibi çevirmenlik ve editörlük adına, yeni sürümlerin satışa sunulması söz konusu olur mu? (Bu yeni sürümler, bedava mı yoksa cüz'i miktarda kitap yenileme ücreti mi alınacak)

E-kitabın kendisinden değil de yayıncılık ve kullanım hakkı kısmında tüketicisine sunduğu güvencelerin yeterli olup olmadığını da merak ediyorum.

Oyun kütüphanesi Steam'i çoğunluğumuz duymuşuzdur. Oyunlar Steam'in DRM sistemine tabi olarak hazırlanıp, Steam programı üstünden oynatılır. Bu sistem üzerinden alınan oyunlar aslında satın alınmamış; erişme ve oynama hakkı sunulmuştur. Steam kapanırsa, eski kullanıcıların oyunlara ulaşamama sorunu var.

Türkiye sınırları içerisindeki E-Kitap servislerinden biri, bir gün kapanırsa diyelim; kapalı servisin ulaşım hakkı verdiği kullanıcıların mağdur olması söz konusu olabilir mi?

Teknik kısmını fazla bilememekten ötürü bu kadar kuruntu yapıyor olabilirim.
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: RedElf - 13 Eylül 2016, 10:56:05
Artık çoğu yayınevi yeni kitaplarını e-book olarak çıkartmalı. Yaklaşık 8 ay önce Amazon Kindle alabileceğimi söylemiştim ama sonradan ister istemez kitaba para vermek yerine pdf olarak okuyabileceğim aklıma gelmişti. Bu maddi açıdan  iyi bir şey ama korsan kitaptan farkı yok! O yüzden almaktan vazgeçmiştim. Ama dediğim gibi, artık her yeni kitap aynı zamanda e-book olarakta satılsa daha sağlıklı olabilir. Yayınevlerinin bundan kaybedecek bir şeyi olmaz diye düşünüyorum. Bu arada geçen süre içerisinde e-book fikrine iyice alıştığımı söyleyebilirim. Düşünsenize Mahşer'i her yere götürüp okumanın çok çok zor ama sanal olarak otobüste bile okuyabiliyorsunuz! Kitabı hissetmek bambaşka bir duygu ama benim gibi takıntılıysanız ev haricinde kitap okumaktan ziyade kitabı dış güçlerden korumaya çalışıyorsunuz ve bu oldukça zor :D
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: JCDenton - 01 Ekim 2016, 23:40:11
Benim için e-kitap hiçbir zaman normal bir kitabın yerini tutamaz. En basitinden kitabın kokusu rahatlatır beni. Sayfayı çevirdiğimde çıkırtan hışırtı yine bunu bir adım öteye taşır. Gözümün önünde yan yana dizilmiş olmaları, elime alıp tekrar göz gezdirmek o kitabı okurken hissettiklerimi tekrar yaşatır, e-kitap da -en azından bana- bu olmuyor.

Bazıları ağaçların kesilmesini öne sürüyor. Saygı duyuyorum bu düşünceye ama bana pek mantıklı gelmiyor. Eğer dünyamızı romanlar için kesilen ağaçlar ile kurtaracaksak bir dolu hırslı bencil insanlar yüzünden dünyamız çoktan mahvolmuş demektir. Kitaplar için kullanılan ağaçlarla kurtarılamaz.

Ayrıca yazımı kişisellikten çıkaracak olursam maddesel olarak elimizde tuttuğumuz bir kitabın değiştirilmesi, sanal ortamda okuduğumuz kitapdan yüzlerce kat daha zor. Bu da bilgiyi daha korunaklı yapıyor.
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: Oliver_ - 02 Ekim 2016, 00:06:50
İnsanların basılı kitabı maddeleştirdiğini düşünüyorum. Kitabı içindekiler için mi okuyoruz yoksa görüntüsü için mi? Önemli olanın kitabın içindeki bilgiler  olduğunu düşündüğümden e-kitaba olumlu bakıyorum.
Ağaç konusunda da JCDenton'a katılmıyorum. Dediğiniz "Herkes kötülük yapıyor biz de yapsak ne olur?" gibi bir şey. Bu saatten sonra dünyayı kurtarmak gibi bir şeyin olacağını sanmıyorum ama olsaydı bunun genel bir harekat şeklinde olacağına ihtimal vermezdim. Her yapılan hareket kurtulma açısından belli bir zamanda öneme sahip olurdu. Kısacası ağaçları daha az kullanmamız nihayetinde işimize yarayabilir.
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: daifunka_vc - 02 Ekim 2016, 02:49:30
Ben de biraz "eski kafalı" hissediyor ve belki de "şekilci" bir yaklaşımla basılı kitapların daha ayrı bir havası olduğunu düşünüyorum. Yalnız, ana dilinden Türkçe'ye çevrilmemiş veya ülkemize hiç getirilmeyen (ya da yurt dışından getirmesi uğraştıran) kitaplar konusunda Kindle'dan çokça yararlandığımı da inkar etmeyeceğim. Özellikle de mangalar söz konusu iken. Popüler mangaları (örneğin One Piece) çevremdeki kitap evlerinde bulma konusunda pek sıkıntı çekmiyorum; ama çoğu manga için bu durum geçerli olmuyor maalesef. Neyse, lafı çok uzatmayayım da e-kitap olsun basılı kitap olsun, yerine göre birbirlerine üstün yanları olduğunu düşünmekteyim diyeyim. :D
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: Guy Fawkes - 02 Ekim 2016, 08:38:44
e-kitap okuyorum ve normal kitapla arasında hiç fark olmadığını düşünüyorum. Sonuçta içindeki yazıyla ilgilenmemiz gerekiyor. Kitabın sayfası ya da kokusu beni bağlamaz. O kitabın içinde yazanlar bana bir şey katmıyorsa kitabı sevmem. E-kitap ya da normal kitapla olması fark etmez.
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: lotrozan - 02 Ekim 2016, 09:39:17
Benim için e-kitabın artıları şunlar
+Hacimce büyük kitapları çok rahat bir şekilde okuyorum.
+Karanlıkta okuyabiliyorum.
+Telifi bitmiş ücretsiz kitaplara anında ulaşabiliyorum. (Örn: The Picture of Dorian Gray). Bunun yanında ücretsiz e-kitap fırsatlarından yararlanabiliyorum. (Tor.com her ay bir e-kitap veriyor.)
+Sadece telifi bitmiş kitaplara değil aynı zamanda baskısı bitmiş kitaplara da ulaşabiliyorum.(Korsan kitap evet doğru ama siz de şu Vakıf'ın telifini açın verin kardeşim :) )
+Ve en önemlisi uzanır vaziyette yan dönmüş halde kitap okuyabiliyorum :)

Eksi olarak aklıma ancak şu geliyor.
-Kitabı okurken ne kadar ilerlediğimi tam kestiremiyorum. Sayfa numarası veya yüzde ibaresi ekrandan görünüyor fakat bu yaşa kadar matbu kitap okuduğum için buna tam alışamadım.
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: KingKiller - 02 Ekim 2016, 13:06:02
Hayatımda hiç e-kitap okumadığımı üzülerek söylüyorum... Ama başlamak istiyorum önerdiğiniz e-kitap okuycu var mı?
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: Guy Fawkes - 02 Ekim 2016, 13:27:14
Calibro Touch Lux ve Amazon Kindle Paperwhite 2 önerimdir. Fiyatlar uygun.
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: KingKiller - 02 Ekim 2016, 13:42:01
Teşekkür ederim. Nereden almamı tavsiye edersiniz?
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: Oliver_ - 02 Ekim 2016, 14:03:38
Malzeme kalitesinden dolayı çoğu kişi Calibro'yu önermiyor. Ben onun yerine Kobo Glo Hd'yi öneririm.
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: Grayswandir - 02 Ekim 2016, 14:48:00
Kindle Paperwhite 2015'i birkaç ay evvel şu adresten (https://www.hobiall.com/amazon-kindle-paperwhite-2015-4gb-ebook-reader-ekitap-okuyucu?gclid=COWayoWFvM8CFUco0wodJ7YFsg) aldım. Orijinal kutusu, belgeleri ve faturasıyla sıkıntısız geldi. Fiyatı da uygun, tavsiye edebilirim. Aynı sitede satılan kılıfla  (https://www.hobiall.com/moko-amazon-kindle-paperwhite-siyah-kilif-black-case)kullanıyorum ki o da tatmin edici kalitede. Kılıfsız kullanmayı kesinlikle tavsiye etmem, kırılgan cihazlar.

Alternatif olarak Calibro değil de Kobo önerebilirim ben de. Fiyat ve model skalası daha geniş, bütçe kısıtlıysa tercih edilebilir. 400 tl üstüne çıkılacaksa tercihim yine Kindle'dan yana olur. Kobo da D&R ve idefix'te satılıyor şu anda.
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: Tenekeci - 02 Ekim 2016, 15:16:30
Teknolojik olarak birbirlerinden fazla ayırt edilebilmeleri zor. Çünkü işlevleri kısıtlı. Kindle Fire farklılaşıyor biraz o kadar. Onu da bir okuyucu olarak tavsiye etmem. İşlevlere gelirsek, e-ink ve arka aydınlatma ana özellikler. E-ink hepsinde olduğu gibi, arka aydınlatma olup olmaması belirleyici olur.

Bunları göz önünde bulundurunca, hepsi aynı hemen hemen. Arkadaşlarında dediği gibi ayırt edici özellik malzeme sağlamlığı. Bu konuda da bu işlerin öncüsü Amazon Kindle öne çıkar. Ama daha ucuz olsun ve dikkatli kullanırım dersen Kobo, Calibro gibi alternatifler çöp denemez.
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: Grayswandir - 02 Ekim 2016, 15:24:32
Kindle Fire konusuna biraz açıklık getirelim, e-kitap okuyucu değildir zaten kendisi. Bir süredir de Kindle adıyla değil Amazon Fire olarak satılıyor. Bildiğimiz tablet. Ha Kindle'ın belli yazılımsal özelliklerine sahip, ama e-ink olmadıktan sonra kitap okuma yönünden telefon ya da iPad'e göre bir üstünlüğü yok.
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: Alanna Mosnavi - 02 Ekim 2016, 16:52:04
Önemli olanın içerik olduğu konusunda hem fikir olsam da...

Elinde kitap olmayınca da aynı tat alınmıyor ki, okuduğum bir şeyin bana her zaman maksimum tatmini vermesini isterim, bu da o çevrilen sayfaların hışırtısı, sayfa atlamanın verdiği keyifi de içine dahil ediyor.
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: Oliver_ - 03 Ekim 2016, 12:26:42
Kobo Glo Hd alacaklara önerim Dr'den almayın. Stoklarında olmadığını ama getirebileceklerini söylüyorlar. Bir hafta sonrada siparişi iptal ediyorlar. Alırken de özellikle "İptal olma gibi bir durum olmaz değil mi?" diye sormuştum. "Hayır, kesin gelir." dediler.
O yüzden e-kitap okuyucusuz kaldım. O kadar heveslenmiştim. Bana 400-500 lira aralığında alabileceğim bir ürün önerebilir misiniz?
Edit: Amazon Kindle Paperwhite almaya karar verdim.
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: Selcen - 30 Ekim 2016, 13:44:48
E-kitap okumak daha çevreci bir tutum elbette ama normal kitapların yerini tutmuyor bir türlü işte. Kendini kitap okumuş gibi hissedemiyor insan. Çok klişe olacak ama kokusunu içime çekemeyince okuduğum kitapta bir şeyler eksikmiş gibi geliyor.
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: zehir - 30 Ekim 2016, 16:10:00
Bu e-kitap - basılı kitap tartışmalarında konunun hala kitap kokusu, sayfaların çıkardığı ses gibi yerlere geliyor olması bana artık komik geliyor. Mesele klişe olmaları falan da değil, mantık çerçevesine oturtulamayacak, en iyi ihtimalle tamamen romantiklikten doğan savlar olmaları. Yani mesela birisi çıkıp da "Ben bilgisayardan veya telefondan müzik dinleyemiyorum. O albümü elime almam, müzikçalara takmam lazım, CD'nin dönerken çıkardığı sesi duymam lazım." dese neler hissedersiniz? Ya da bir adım ileri taşıyayım örneği. Belki duymuşsunuzdur, şu an yaygın olmasa da yapay et çalışmaları yapılıyor (https://en.wikipedia.org/wiki/Cultured_meat). Bundan 50 yıl sonra, yapay et gerçek etle aynı besin değerlerini daha ucuz ve daha erişilebilir bir şekilde sağladığında (diyelim ki etin kokusu daha farklı olsun) "Ama gerçek etin verdiği hissi vermiyor, gerçek etin kokusunu içime çekmem lazım." diyebilir misiniz? Belki diyebilirsiniz ancak dünyadaki hayvan nüfusu önemli derecede azaldığında bu sözler nasıl karşılanır? (Androidler Elektrikli Koyun Düşler Mi'de canlı hayvan beslemek önemli bir saygınlık sebebiydi. İlginç olarak Yaban Diyarlardaki Yabancı'da da insanların evinde gerçek çimen olması bir zenginlik belirtisi olarak görülüyordu.)

Daha önce de zaujas bahsetmiş, bir de kitaba sahip olma meselesi var tabi. Bu neden pek dile getirilmiyor çünkü insanlar da biliyorlar kitabın fiziksel haline içeriğinden fazla değer verildiğinde, bir kitapseverden İnstagram'a Kürk Mantolu Madonna fotoğrafı koyan birine dönüşüyorsunuz. Tamam abartıyorum, sonuçta o kitabı hala okuyorsunuz belki ama yine de eğer iki taraf arasına bir çizgi çizersek çizginin diğer tarafına geçmiş oluyorsunuz. Açıkçası benim de hoşuma gidiyor kitaplığımda onlarca kitap olması, ara ara onlara bakıp kendimle gurur duymuyor değilim. Bunu da kendimde bir eksiklik olarak görüyorum, kapitalizmin içimize yerleştirdiği mülkiyet ile tatmin olma duygusu. Bir kitaba herkes eşit bir şekilde ulaşabiliyor olduğunda fiziksel kitaplar da fetiş olmaktan çıkacaklar, biz de yavaş yavaş kurtulacağız bu ilkel duygulardan.

Zaten bu tartışmalar teorik olarak güzel olsalar da pratikte pek bir anlam ifade etmiyorlar. Kabul etsek de etmesek de teknoloji ilerliyor, e-kitaplar basılı yayınlardan daha karlı olduğu anda piyasa o tarafa dönecektir tamamen. Distopyaları, Black Mirror'u falan ben de çok seviyorum ama biraz da gerçekçi olmak gerekiyor. Distopyalar yapıları gereği tamamen negatif noktalara odaklanıyorlar ve olumlu sayabileceğimiz şeyleri mümkün olduğunca es geçiyorlar. Teknoloji nasıl iktidarlara belli kolaylıklar sağlıyorsa aynı imkanları bizlere de veriyor. Birilerinin çıkıp bir kitabın internetteki bütün kopyalarını değiştirebilmesi ihtimali, yine aynı kişilerin o kitabın bütün basılı kopyalarını toplaması ihtimalinden daha az. E-kitap sayesinde sansür olmayacak mesela. Ahmet Şık'ın dağıtımı engellenen kitabını hiç satın almayacak insanlar internetten indirip okudular. Kitapların baskısı asla bitmeyecek, seyahate çıkarken hangi 2-3 kitabı götürsem sorunuyla karşılaşmayacaksınız (bu çok büyük rahatlık gerçekten, elimde basılı olarak bulunan bazı kitapları bile Kindle'dan okuyorum artık). Elinizin altında her an binlerce kitap olacak (Bilgiye erişimin kolaylaşması onun değerini düşürür mü? Günümüzde cevap evet gibi görünüyor ama bence tamamen kişiye bağlı bu. Bilgiye hak ettiği değeri vermeyen insanlar bundan yüz sene önce yaşasaydılar o bilgiye ulaşmak için çaba sarf eder miydi? Hatta bence bu sayede bilginin değerini ulaşılabilirliği değil de içeriği belirlemiş oluyor. Herkesin her şeye ulaşabildiği bir toplumda isteyen herkes alim olabilir.).

E-mürekkep teknolojisi normal kağıttan farklı değil artık ve kalitesi de gün geçtikçe artıyor. Her yerimiz priz dolu, şarj sıkıntısı yok. Arka ışıklandırma sayesinde karanlıkta dahi olabilecek en iyi şekilde okuma imkanımız var. Kitabın yazı fontunu, font büyüklüğünü değiştirebiliyoruz. Bilmediğimiz kelimelerin anlamını öğrenmek için kelimenin üstüne bir süre dokunmak yeterli. Kitabın temini, nakliyesi, kaplayacağı yer gibi sorunlar çağ dışı oldu. Yani bana kalırsa kazananı uzun süredir belli olan bir karşılaştırma bu.

Biliyorum çok uzattım ama Bay_Karamsar'ın gönderisi üzerine (http://www.kayiprihtim.org/forum/ekitap-ve-normal-kitap-t16996.0.html;msg170527#msg170527) de bir şeyler söyleyeyim. Ticaret konusunda hiçbir bilgim yok, ancak internetteki korsan içerik[*]özellikle torrent[/*] durumuna bir çare bulamadıkları sürece söylediğiniz hiçbir şeyin sorun olacağını düşünmüyorum. Oyunlar üzerinden gidersek, mesela bir oyun sorunlu yayınlandığında ve yapımcı çözüm sunmadığında hemen kullanıcılar devreye giriyor. Topluluk yapımı yamalar ortaya çıkıyor. Aynı şey sorunlu kitaplar için de yapılabilir. Kullanıcı kaliteden veya fiyattan memnun olmadığında korsanını temin edebileceği sürece yapımcılar kullanıcının memnuniyetini ön plana koymak zorunda. DRM koruma yöntemleri geliştikçe onları kırmak için de yeni yollar bulunacaktır. Eğer bir gün Steam kapanırsa ve oyunlarıma erişemezsem[*]ya da aynı kalitede bir servis bulamazsam[/*] korsana yönelirim, aynısı e-kitaplar için de geçerli.
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: Folk - 30 Ekim 2016, 23:14:34
Elektronik ortamlarda değil kitap çok uzun yazıları bile okuyamam. Dikkatim dağılır.

E-kitap dünyasının yaygınlaşmasını ben de diliyorum tabi. Ama bana göre değil.
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: Bay_Karamsar - 05 Kasım 2016, 19:22:32
@zehir:

Elektronik kitabın olumlu ve olumsuzlukları aynı anda taşıyarak; yazar, yayıncı ve okur açısından yeni olasılıkları da beraberinde getirdiğinden bahsedebiliriz o zaman.
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: Tenekeci - 05 Kasım 2016, 20:13:40
@zehir:

Elektronik kitabın olumlu ve olumsuzlukları aynı anda taşıyarak; yazar, yayıncı ve okur açısından yeni olasılıkları da beraberinde getirdiğinden bahsedebiliriz o zaman.

Kaliteli bir iş yaptığına inanan bir yazar adayının self publishing yapma şansı var en önemli yararı budur bence. Örnekleri de çıkmaya başladı zaten. En büyük örneğinin sitede röportajı da var... Wool serisi bu yolla ortaya çıktı ve beğenilen bir seri oldu.

Bunun haricinde baskı maliyeti diye bir şey ortadan kalktı, fakat bu maliyeti şişirip kitapları fahiş fiyatlara satma devri de geçtiği için kolay kolay baskı kitaplardan vazgeçileceğini sanmıyorum. Geçilmesin de zaten, iki akım da devam etmeli.

Lakin bunun yanında elektronik eşya endüstrisi çok çok daha büyük ve ezici bir endüstri. E-kitap okuyucu üreten büyük teknolojik firmaların yumruğunu masaya vurup algıyı iyice yönetip kendilerine yeni bir gelir kapısı, ihtiyacı yaratılmış bir endüstri çıkarma çabası da sezilebilir.

Şu an her şeyin başındayız bence. Halen makul bir durumdayken etinden, sütünden, derisinden, yününden yararlanmak gerekir bence. Baskısı olmayan kitaplar, İngilizce kitaplar ve sizin inisiyatifinize kalmış bir sürü içeriğe ulaşmak mümkün.
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: zehir - 06 Kasım 2016, 22:12:06
@zehir:

Elektronik kitabın olumlu ve olumsuzlukları aynı anda taşıyarak; yazar, yayıncı ve okur açısından yeni olasılıkları da beraberinde getirdiğinden bahsedebiliriz o zaman.

Evet evet, aynen öyle. Ancak bu yeni olasılıklar içerisinde -biraz da taraflı düşünerek- okur ve yazar açısından olumsuz olarak sayılabilecek pek bir şey göremiyorum ben. Aklıma gelen tek sıkıntı (ki üstte Tenekeci de bahsetmiş) e-kitap okuyucu üreten belli firmaların piyasada tekelleşip akıllı telefonlarda olduğu gibi sadece tüketime dayalı bir endüstri yaratması ama bilinçli tüketiciler buna kolay kolay kanmayacaktır. Zaten e-kitap teknolojisi sadece tek bir temel işleve dayandığı için teknolojik yenilikleri pek fazla göremiyoruz, cihazların kullanım ömürleri de şu an için oldukça iyi.

Bunun dışında yine Tenekeci'nin bahsettiği self-publishing imkanları ve -çoğunluğumuz sevmesek de- Wattpad gibi platformlar birçok zorlu ve masraflı aşamayı (yayıncı bulma, dağıtım, reklam) aradan çıkararak yeni yazarlara hem okura ulaşma açısından hem de para kazanma açısından büyük kolaylık sağlıyor.

Benim e-kitap sektöründen asıl beklentim ise yazarların bu teknolojiyi bir şekilde hikaye anlatımıyla birleştirip yeni anlatım biçimleri ortaya koymaları. Nasıl yazılı metinlerde bunun örnekleri varsa (Mark Danielewski'nin House of Leaves'i var mesela, en son MonoKL basacaktı ama uzun zamandır ses yok) dijital ekranlar da anlatım için farklı olanaklar sağlayabilir. Zamanla değişen metinler, metin içerisindeki hareketli resimler, yazarın, bilgisayar oyunlarında olduğu gibi, metin içerisine belli şeyleri yaparsak keşfedebileceğimiz sürprizler saklaması okuma deneyimini farklı bir boyuta taşıyabilir. Tabi hepimizin çok sevdiği klasik kitap okuma eylemi daima var olacaktır ancak bu şekilde daha dinamik, etkileşimli bir okumanın nasıl olacağını da çok merak ediyorum doğrusu.
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: Fırtınakıran - 07 Kasım 2016, 10:00:58
Yav ben şimdi zehir'in çizdiği dolu dolu tartışma ve bilgi kokan çizgiye ters bir şey diyeceğim, ama demezsem de içimde kalacak :/ Küçük bir kullanıcı deneyimi benimki. Belgelerle konuşamayacağım yani.

Taze bir Kindle sahibi olarak gördüm ki e-kitap olayı almış başını yürümüş. Burada daha önce bahsedildiği üzere, özellikle e-kitap okuyucuların ışık yoğunluğu, paperwhite teknolojisi, boyutu gibi şeylerle olay çok başka bir hal almış. Bilgisayar ekranında bir şey okuyamamak durumu ortadan kalkmış durumda, çünkü eliniz büyüklüğünde bir kitap var karşınızda. Hatta el büyüklüğü kadar da değil, biraz daha  küçük. Hani Diskdünya kitapları boyutunda düşünülebilir. Biraz daha küçüğü.

Buradaki çekincelerin çoğunu aşmışlar ve aşmaya da devam edecekler. Basılı kitap bence de ölmeyecek, ama e-okuyucuların okurun bu önyargılarını kırmak için attığı adımlar oldukça büyük. Dahası da gelecektir.

Ülkemiz içinse biraz daha zaman var. E-kitabı lüks tüketim olarak vergilendirirken işler daha ağırdan gidecek gibi görünüyor.

Ne diyeyim, Kindle beni ummadığım anda ummadığım yerden vurdu. Tek bir cihazda koca bir kütüphaneyi taşıyabiliyor olmanın tadı da bir başka. Ya da okumak istediğim kitabı o anda satın alıp, o anda okumaya başlayabilmek de öyle.


Not: Basılı kitapları halen daha almaya devam ediyorum. Şimdilik Kindle'ı yabancı kitaplar için kullanmaktayım. Kütüphane raflarım benim mülkiyetçi yanımın bir temsili olarak odamı doldurmaya devam ediyorlar. Daha da bu işlevlerini sürdürecekler.
Başlık: Ynt: E-kitap Ve Normal Kitap
Gönderen: Fiddler - 07 Kasım 2016, 10:21:09
Aslında daha uzun uzun yazmak ve konuşmak istiyorum bu konu hakkkında; ama zamanım kısıtlı. Geçtiğimiz haftalarda Neil Gaiman'ın "View from the Cheap Seats" isimli kurgu dışı seçkisini okurken tam da bu konu hakkında söylediği ve çok hoşuma giden bir sözle karşılaştım. Aşağı yukarı şöyle diyor:

"Basılı kitaplar köpekbalıkları gibidir. Ta dinozorların zamanında da köpekbalıkları vardı, ve pek çok türün nesli tükenirken onların hala burada olmasının bir sebebi olmalı. Üstelik ileride de yok olacak gibi durmuyorlar. Başka canlılar, başka balık türleri geldi, geçti, kimi onun kadar kalıcı da oldu; ama onların çok uzun zamandır burada olması, ne kadar kalıcı olduklarına dair bir şey anlatıyor olmalı"