Kayıp Rıhtım Arşiv Forum

Kurgu Güncesi => Kurgu İskelesi => Konuyu başlatan: BeyazAtmaca - 05 Kasım 2015, 20:50:33

Başlık: Yazdığım Bir Paragraf
Gönderen: BeyazAtmaca - 05 Kasım 2015, 20:50:33
Kitap yazma hevesim var, ama bunun o kadar da kolay olmadığını öğrendim. Önce küçük yazılarla kendimi geliştirsem daha iyi olur diye düşünüyorum.

Tepedeki güneş yavaş yavaş dağların ardına doğru kayıp kaybolmaya başlamıştı. Gökyüzünde bıraktığı kızıllık hoş bir manzara oluşturuyordu fakat bu soğukta insanın içini ısıtacak kadar değil. Şatonun geniş avlusundaki iki nöbetçi, zemheri soğuğunda önce ifildemeye, sonra daha güçlü titremeye başladılar. Üzerlerindeki kalın kıyafetler bile onları sadece bir miktar sıcak tutabilirlerdi. Bu duruma alışkın dizdarlar, akşam olmadan önce etraftan yakmak için birkaç çer çöp toplayıp önlerine istiflemişlerdi. Elindeki yayı yere bırakan adam, yerdeki çakıltaşını ve demiri alıp birbirlerine sürterek ateş çıkarmaya çalıştı. Biraz denemeden sonra çıkan kıvılcımla dalları tutuşturan muhafızın fersiz gözleri bir an ateşle aydınlandı. Yayını yerden alıp tekrar omzuna astı, hava kararmaya başlamıştı.
 
Yazmaya yeni başladım, güzel olmuş mu? Gördüğünüz eksiklikler nelerdir?
Başlık: Ynt: Yazdığım Bir Paragraf
Gönderen: TheSpell - 05 Kasım 2015, 20:56:24
Yorum yapabilmek için çok kısa bir yazı bence. Bunun yerine hikayenizi bölüm bölüm yazıp buraya koysanız ve eksiklerinizi her bölüme gelen eleştirilerle gidermeye çalışsanız, çok daha yararlı olacağı kanaatindeyim.
Başlık: Ynt: Yazdığım Bir Paragraf
Gönderen: darrel standing - 05 Kasım 2015, 21:25:55
Paragrafın öncesi ve sonrasını bilmiyoruz. Dolayısıyla kurgu hakkında yorum yapabilmek için pek yeterli değil. Bence en azından hikayenizdeki spesifik bir olayı anlatan bir pasaj koymalısınız. Böylece yorum yapmak daha kolay olur, size de daha faydalı olacaktır.
Başlık: Ynt: Yazdığım Bir Paragraf
Gönderen: mit - 05 Kasım 2015, 21:53:40
Bence gayet temiz bir üslubunuz var. Yazım ve noktalama hatası yok görünüyor. Bununla birlikte kısa bir paragraf olduğundan bunu birkaç kez kontrol etmiş olabilirsiniz tabii. Daha uzun metinlerde de aynı özeni gösterebilirseniz ne ala. :)

Tek eleştirim şuaraya: Üzerlerindeki kalın kıyafetler bile onları sadece bir miktar sıcak tutabilirlerdi.

"Tutabilirdi" olması gerek. Onun dışında iyi bir başlangıç, tebrikler.
Başlık: Ynt: Yazdığım Bir Paragraf
Gönderen: BeyazAtmaca - 06 Kasım 2015, 07:05:43
Yorumlar için teşekkür ederim. Daha uzun yazılar yayınlamaya çalışacağım.
Başlık: Ynt: Yazdığım Bir Paragraf
Gönderen: - 21 Kasım 2015, 16:08:40
Eğer ciddi bir eser oluşturma peşindeyseniz; yer, gök, ağaç, dağ vs. den ziyade konuyu yavaş yavaş açıklayan bir giriş yapmanız daha güzel olabilir. Kitaplarda giriş her şey olmasa da çok şeydir. Girişin yalın ama çarpıcı olması okuru hikayeye çekebilme kozunuzu kuvvetlendirecektir. Onun dışında arkadaşlara katılıyorum. Uzun bir yazı koyarsanız daha çok yorum yapılabilir.
Başlık: Ynt: Yazdığım Bir Paragraf
Gönderen: serdar - 22 Aralık 2015, 15:41:23
Yazmayı değil de okumayı bildiğime inanarak ben de bir kaç cümle sarf ermek isterim.Bu cüretimi de sizin "yazmaya yeni başladım, güzel olmuş mu? Gördüğünüz eksiklikler nelerdir?" sorularınızdan almaktayım. Haddimi aşacak olursam sizin veya diğer üye arkadaşların uyarması yeterli olacaktır.

Kurgu olarak eleştirilmesi mümkün değil çünkü henüz kurgu aşamasına geçilmemiş. Belli ki bir başlangıç tasviri, olaylara giriş yapılabilmesi için bir girizgah yapmaktasınız. Bu yüzden ben de yazınızı hem paragraf bütünlüğü açısından değerlendireceğim hem de cümlelerinizi kelimelerine kadar indirgeyerek didikleyeceğim müsaadenizle.

"Tepedeki güneş yavaş yavaş dağların ardına doğru kayıp kaybolmaya başlamıştı"

Güneşi tepedeki güneş diye betimlemenize sanırım gerek yok. Bir kaç kez iki türlü de cümleyi okuyun farkı siz de hissedeceksiniz.

 "Elindeki yayı yere bırakan adam, yerdeki çakıltaşını ve demiri alıp birbirlerine sürterek ateş çıkarmaya çalıştı". sürterek çiğe/kıvılcım çıkarmaya çalışılır. Ateş yakmaya çalışdı deseydiniz olurdu ama çıkarma fiilini  kullanacaksanız ateş oraya pek bir yakışmaz.

Ayrıca bu "adam" dediğiniz kişi az önce bahsettiğiniz iki nöbetçiden birisi mi. Sizce de orada bir belirsizlik yok mu?

"Yayını yerden alıp tekrar omzuna astı, hava kararmaya başlamıştı." Anladığımız kadarıyla hava cümlenizin başında kararmaya başlamıştı. Kızıllık tasviryle anlatmıştınız. Sanırım artık hava iyiden iyiye kararsa çok daha iyi olacak. Çünkü aradan epey zaman geçti. En azından böyle bir algı oluştu.. Önce hafif titrediler, zamanla iyice üşüdüler ve çer çöp topladılar sonra baya bir zahmet göstererek yaktılar. Bir okuyucu olarak havanın kararmasını istiyoruz kardeşim. :)

Kolay gelsin.