Kayıp Rıhtım Arşiv Forum

Kurgu Edebiyatı => Korku & Gerilim Eserleri => Konuyu başlatan: Bay_Karamsar - 25 Nisan 2017, 13:18:03

Başlık: Aşkın Karanlık Yüzü - Derleme
Gönderen: Bay_Karamsar - 25 Nisan 2017, 13:18:03
(https://1.bp.blogspot.com/-YK2sAMJ3B7A/WNakGsFh-yI/AAAAAAAAAQs/-cBSa4cOWx8fGegwL2OxfA-PVwtZ-72WACLcB/s350/Askin_Karanlik_Yuzu.jpg)


Künye:

Adı: Aşkın Karanlık Yüzü
Yazarlar: Demokan Atasoy, Alper Kaya, Mehmet Berk Yaltırık, Göktuğ Canbaba, Işın Beril Tetik, Hakan Bıçakcı, Galip Dursun, Orkide Ünsür, Murat Baykan, Özlem Ertan, Murat Başekim, Gülbike Berkkam, Uğur Batı, Murat S. Dural
Derleyen: Orkide Ünsür
Türü: Fantastik, Gizem
Yayın Yılı: 2017
Sayfa Sayısı: 243
Yayınevi: İthaki Yayınları

Tanıtım: 14 Şubat Sevgililer Günü’ne özel olarak Aşk’ın kolayca kabul görmeyecek yönlerini anlatmak için kollarını sıvamış 14 yazar ve 14 kısa öyküsü kaşımızda. Bu çok özel öyküleri derleme göreviniyse yazarlar arasında da bulunan Orkide Ünsür üstleniyor.

Öykülerin konuları ve kendileri hakkındaki kısaca görüşlerim sırasıyla şöyle:

Hülya Bu Ya! - Demokan Atasoy

Hayatını etliye sütlüye karışmadan geçirmekle uğraşmaktan ötürü, tatmak istediği aşkı bile kendi kurguladığı öyküde bulmaya çalışan adamın uğraşı beklediğinden daha ilginç sonuçlar verir.

Son anına kadar ana karakter gibi bi’ tuhaflık olduğunu düşünerek okudum. Sonunda mı? İkimiz de duruma şaştık kaldık. İşlerin vardığı noktayı öngöremediğimiz içinse kendimizi payladık. Öykü bana izlediğim bir filmi hatırlattı.

Otostop - Alper Kaya

Okan, 14 Şubat’a özel romantik bir akşam yemeği geçirmeyi arzularken, durduk yere geçmişte kalan tatsız hatıraları aklına getirmeye başlar.

Geçmiş ve şimdinin arasındaki bağı merak ederek okudum. Aralarındaki bağlantı dayandığı fikir açısından beğenimi kazandı.

Ak Yılan - Mehmet Berk Yaltırık

Genç bir adam, hatırlaması gerektiği halde hiç yaşanmamış gibi hafızasından silinen dönemin yoksunluğunu çekmektedir. Çare olarak, zihninden silinmiş dönemi geçirdiği köyüne geri döner.

Okurken bir dedektifçilik havası sezdim. Ama öyle zehir hafiye kıvamında olduğu anlaşılmasın. Ana karakterin hafızası mekân ve eşyalarla temas kurdukça yeni ipuçları ortaya çıkıyor. Yani kendiliğinden çözülen bir gizem var. Ama işte esas soru da şu “Bunun sonu nereye varacak?”

Gölün Kalbi - Göktuğ Canbaba

Kaan ağır yaralıdır ve gecenin bir vakti buz gibi olan gölün tam ortasında yüzmektedir. Kaan, oraya nasıl geldiğini hatırlama çabalarken yaşadığı aşk acısını da tekrar hissetmeye başlar.

Aşk insanı yüce gönüllü ve fedakâr yapacağı gibi aynı zamanda da şapşalın önde gideni de yapabilir. Öyküyü okudukça bu tespiti sık sık aklımda döndürüp durdum.

Gumiho - Işın Beril Tetik

Zengin ve şımarık Mestan’ın, son sevgilisi için şatafatlı bir hediye bakınmaktadır. Ama kendisine daha uygun bir hediye bulur.

Işın Beril Tetik’in korku, gerilim ve gizem türlerinde yazarken imzasına dönüşmüş özellikleri barındırıyor. Elbette buna dayanarak öykülerinin birbirlerine benzediği anlamı çıkmasın. Tarz olarak benzer, ahlaki duruş açısındansa yine farklı bir öykü ortaya koymuş.

Sevgililer Günü İndirimi - Hakan Bıçakcı

14 Şubat Alışveriş Çılgınlığı Günü(!) yüzünden tüm enerjisi tükenen alışveriş görevlisi mesai saatinin bitmesini beklerken huzurunu daha da kaçıracak bir gelişme onu beklemektedir.

14 Şubat ile uzaktan yakından alakası olmadığı halde çile çekmeye mahkûm birinin öyküsünü okumak hoşuma gitti. O durumdaki birinin durumu bu kısacık öyküde iyi aktarılmış.

Güneş’in Talipleri - Galip Dursun

Muharrem ve Fethi, dünyevi tutkularını gidermek için gizemlerle dolu Güneş Hanım’ın evinin ziyaret ederler.

Karakterlerin motivasyonları basit duygulardan ve onlara bağlı basit ihtiyaçlardan oluşuyor. Lakin aralarındaki ilişkiler ve birbirlerinden talep ettikleri açısından ezber bozan davranışlar sergiliyor ve duygular ifade ediyorlar. Öykü, cinsel imalara dayanan bir alaycılıkla yüklü mizahla başlayıp dramamsı bir yöne doğru evriliyor. Katmanlı bir öykü.

Aşk Büyüsü - Orkide Ünsür

14 Şubat vesilesiyle etrafta dolanan sevgililer ve aşk mesajları Defne’nin canını sıkmaktadır. O günü bir şekilde atlatabilme arzusuysa beklenmedik biçimde gerçekleşecektir.

İyi başlayıp ortalama olarak bittiği görüşündeyim. Ana karakterin yaşadığı doğaüstü olayın yapısı beni tam ikna edemedi. Doğaüstüyü algılayıp onun hakkında bilgi veren evcil hayvanlar fikrini işlevsel buldum.

Oğullar - Murat Baykan

Salih, işte tanıştığı Esra’ya tutulur. Lakin Esra’nın sevgilisi vardır ve Salih’e arkadaş gözüyle bakmaktadır. Salih buna rağmen Esra’yı sevmeyi sürdürür.

Öyküye ilk başta sabır göstermek gerek. Ama sıkıcı olduğunu da kastetmiyorum. Hayattan bir kesit okuyormuşum hissini verirken hiç sıkmadı. Salih’in durumuna göre, ben de heyecan ve sinir sahibi olmaktan kendime düşen payı aldım. Sonuysa öyküyü bambaşka yerlere götürdü –iyi anlamda tabii.

Deney - Özlem Ertan

Hayatının aşkını kaybettiği için inzivaya çekilen Serap 14 Şubat’ı büyük bir kederle kutlamaktadır. O geceyse evine beklenmedik bir ziyarette bulunulacaktır.

Gizemciliğini dürüst oynaması onu değerlendirmemde biraz kafa karışıklığı oluşturdu. Başından itibaren kadının yaşadıklarını kabul edip etmeme konusundaki kararsızlığımdan olsa gerek tam etkilenemedim. Bunda, öykü belli beklentiler içerisinde okumamın payı büyük.

Valentine’in Günü - Murat Başekiml

Roma İmparatorluğu’nda Hıristiyanlığın yasaklı olduğu yıllar. Romalı Rahip Valentinus, yeni dine geçen çiftleri gizlice evlendirmektedir. Şehirdeki kötü ruhları def etmek için yapılan Lupercalia festivalinin gecesinde de bu vazifesini aksatmayacaktır.

Sevgililer günün anlam ve önemi, onun adıyla da anılan Valentine’in yaşamından kısa bir kesitle beraber yeni bir boyut kazanmış. O günün ne zorluklarla elde edildiğine dair ufak –ama mühim- bir hatırlatma içeriyor.

Duvardaki İz -  Gülbike Berkkam

14 Şubat’ı terk edilmiş konakta geçirmeyi planlayan genç çiftlerden biri, orada yaşanan akıl almaz olayın öyküsünü anlatmaya başlar.

Öykü içinde öykü anlatılırken aralarında kurulan dramatik bağ çok hoşuma gitti. Sıkıcı bir klişeliğe kayabilecek olaylar zinciri, ufak değişiklikler sayesinde beni beklemediğim yerlerden yakaladı.

Sittin Senelik Ölüm - Uğur Batı

Öğrendiği gerçekler karşısında hayatı cehenneme dönen anlatıcı 14 Şubat tarihinin ardındaki dehşet verici gerçekleri anlatmaya başlar.

Hikâyeyi öğrenmemem gerektiğine dair ikazlar, öyküden beklentilerimi arttırmıştı. Korkup korkmayacağım konusunda benim yerime anlatıcının karar vermesine de biraz gücenmiştim. Vadettiğini kısmen yerine getirinde biraz tatminsizlik hissettim.

Loholico - Murat S. Dural

14 Şubat’a özel olarak fahiş fiyatlara güller satan çiçekçi kadın topluluğundan yalnızca biri o güne özel fiyatlandırmaya gitmemektedir. Kadın her müşteriye özel ilgi göstermektedir. Kadın ve sattığı güller, çok az kişinin bildiği sırlara sahiptir.

Kısa öykü için hikâyeyi oluşturan etmenleri oldukça kapsamlı buldum. Kesintisiz bir kurgunun sürükleyiciliği içerisinde hüzünlü, dramatik, tatlı telaşlılı ve gerilimli hayatlara tanıklık etmek eğlenceliydi.


Not: Sevginin farklı yönlerini konu edinen öyküleri okurken, aklıma ister istemez aşk ve sevgiyi farklı tonlarda işleyen filmler geldi. Hikâyeler hakkında keyif kaçırabilecek çıkarımlar yapılabileceğinden öykünün hangi filmi çağrıştırdığını belirtmeden.

Spoiler: Göster

Tabii, bundan bahsedip isimlerden bahsetmemek da olmaz :) Aklıma gelen filmler karışık olarak: Let Me In, Starman, Being John Malkovich ve Ruby Sparks.